Мнението е на повече от 6 месеца. Възможно е вече да не е актуално.
31
1
Има ли някой представа как да напусна работа без предизвестие, при положение че новия работодател, при който искам да се местя, настоява да започна веднага. Нямам време за предизвестие, а не искам да изпусна новата работа. В договора ми не е попълнена графата за времето на предизвестието-оставени са точки.........и нищо повече.
Чух, че можело да пуснеш молба за прекратяване на договора с предизвестие 1 месец и да не ходиш през това време на работа в старата си фирма, а да започнеш в новата. Някой чувал ли е нещо подобно?
gloeona
2
otgovor
Moje6 da podade6 molba za napuskane po vzaimno suglasie, ne se se6tam to4no koi 4len ot kodeksa na truda be6e, no sus sigurnost go ima, za6toto az taka napravih i nqma6e problemi. Drug e vuprosa dali sled tova 6te ti dadat zaplatata....
roro
3
отговор от мен
Това са законните начини да прекратиш договора си без предизвестие според Кодекса на труда:
"Прекратяване на трудовия договор от работника или служителя без предизвестие
[Препратки от актове] [Препратки от практика] [Препратки от статии] [6 редакции на елемента]
Чл. 327. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато:
1. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) не може да изпълнява възложената му работа поради заболяване и работодателят не му осигури друга подходяща работа съобразно предписанието на здравните органи;
2. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) работодателят забави изплащането на трудовото възнаграждение или на обезщетение по този кодекс или по общественото осигуряване;
3. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) работодателят промени мястото или характера на работата или уговореното трудово възнаграждение освен в случаите, когато има право да извърши такива промени, както и когато не изпълни други...
Прочитане на целия коментар задължения, уговорени с трудовия договор или с колективния трудов договор, или установени с нормативен акт;
3а. (нова - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) в резултат на извършена промяна по чл. 123, ал. 1 значително се влошат условията на труд при новия работодател;
4. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) преминава на платена изборна работа или постъпва на научна работа въз основа на конкурс;
5. постъпва за отбиване на редовната си военна служба. Когато повиканият бъде отложен или освободен от редовна военна служба, трудовият му договор по негово искане се смята за непрекратен, ако в 1-месечен срок от отлагането или освобождаването му, но не по-късно от 3 месеца от напускането на работата се яви, за да я заеме отново;
6. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) продължава образованието си в учебно заведение на редовно обучение или постъпва на редовна докторантура;
7. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) работи като заместник на отсъствуващ работник или служител и премине на друга работа за неопределено време;
8. е възстановен на работа по съответния ред поради признаване на уволнението за незаконно, за да заеме работата, на която е възстановен;
9. (нова - ДВ, бр. 67 от 1999 г., в сила от 27.08.1999 г.) постъпва на държавна служба."
vasileva
9
sukrashtenie
kakvo triqbva da mi pishe na dogovora za sukrashtenie kogato e ot strana samo na rabotodatelq po koi chlen i tochka triabva da pishe za da otida na borsata i da mi plashtat
Мон
12
...
6. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) продължава образованието си в учебно заведение на редовно обучение или постъпва на редовна докторантура;
Това как да го разбирам точно? Ако си студент редовно обучение може да прекратиш договора без предизвестие или ако сега ставаш студент?
sttte
14
moga li da prekratq predizvestieto
Молбата ми за напускане е с предизвестие от три месеца,мога ли да прекратя предизвестието и да напусна по-рано (като пример-неплатено трудово възнаграждение,което за месец август оште не ми е преведено на сметката).Как мога да прекратя това предизвестие.Не искат да ми пуснат платения отпуск,а и неплатен не ми дават...а аз си намерих по-хубава работа и немога да си прекратя договора.Моля Ви за савет!И Благодаря!
koba
17
za sttte
когато 3 поредни дни не се явиш на работа дисциплинарно те уволняват.ако това не е проблем за теб можеш да направиш така.обясни на новия си работодател ситуацията.сте ти ударжат последната заплата за наказание,ако тотова,не те барка,това е наи барзия начин
христина
18
напускане без предизвестие
как да напусна работа без да си подавам молбата за напускане??? намерих си мн по-добра работа и трябва да работя веднага !!!??? взела сам си заплатата от предната фирма те нищо не ми далжат и аз на тях(освен един месец предизвестие де:))и нз дали могат да ми напишат дисциплинарно уволнение така???
lubopitko
20
moje li?
На безсрочен трудов договор съм,но ме принуждават да напусна като не си спазват устната уговорка за заплащането ми ,а тя беше да взимам повече от това на което ме осигуряват.Не съм излизал в отпуска през цялото време в което съм работил във фирмата ,а това е 4 години .Какво да направя, за да ми изплатят всичките отпуски без да пострадам аз и без да ме уволнят? И може ли да ме уволнят без да съм виновен?А мога ли да ги съдя за всички тези години в които не са ми плащали реални осигуровки? С една дума какви права имам?
blueangel
22
Болнични по време на предизвестие
Здравейте, може ли някой да ми каже имам ли право на болнични в период, в който ми тече предизвестие за напускане?
И още нещо - в какви ситуации е възможно напускане по взаимно съгласие и дължи ли се предизвестие в този случай?
гала
23
как да напусна работа, ако ми променят длъжността
здравейте, има ли някой представа мога ли да напусна без предизвестие, ако съм рецепционистка, а шефа ми ме кара да работя и като барманка, без да е упоменато в трудовия ми договор и без да ми е давана длъжностна характеристика
mariq
24
do gala
ако не е упоменато в договора или в длъжностната характеристика-няма право да те кара да работиш и на бара.можеш съвсем законно да откажеш.мн ми е интересно къде работиш,защото и аз имах същия случай и се чудя дали не става въпрос за едно и също място
liliq
25
do gala
щом променя длъжността ти трябва да ти представи нов договор+нова длъжностна характеристика и писмено съобщение за промяна в длъжността,на което трябва да те питат съгласна ли си или не с промяната,ако не си започва да ти тече 1 месец предизвестие или напускаш по взаимно съгласие,ако не се съгласят пишеш си молбата за напускане и после болничен.по-време на предизвестието не би трябвало да работиш на въпросният бар
Материално отговорни лица могат да бъдат всички, които са отговорни за материални активи и ценности на предприятието, като например счетоводители, отг...
31
Има ли някой представа как да напусна работа без предизвестие, при положение че новия работодател, при който искам да се местя, настоява да започна веднага. Нямам време за предизвестие, а не искам да изпусна новата работа. В договора ми не е попълнена графата за времето на предизвестието-оставени са точки.........и нищо повече. Чух, че можело да пуснеш молба за прекратяване на договора с предизвестие 1 месец и да не ходиш през това време на работа в старата си фирма, а да започнеш в новата. Някой чувал ли е нещо подобно?
gloeona
otgovor
Moje6 da podade6 molba za napuskane po vzaimno suglasie, ne se se6tam to4no koi 4len ot kodeksa na truda be6e, no sus sigurnost go ima, za6toto az taka napravih i nqma6e problemi. Drug e vuprosa dali sled tova 6te ti dadat zaplatata....
roro
отговор от мен
Това са законните начини да прекратиш договора си без предизвестие според Кодекса на труда: "Прекратяване на трудовия договор от работника или служителя без предизвестие [Препратки от актове] [Препратки от практика] [Препратки от статии] [6 редакции на елемента] Чл. 327. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато: 1. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) не може да изпълнява възложената му работа поради заболяване и работодателят не му осигури друга подходяща работа съобразно предписанието на здравните органи; 2. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) работодателят забави изплащането на трудовото възнаграждение или на обезщетение по този кодекс или по общественото осигуряване; 3. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) работодателят промени мястото или характера на работата или уговореното трудово възнаграждение освен в случаите, когато има право да извърши такива промени, както и когато не изпълни други...
Прочитане на целия коментар
roro
ооооооо
Прочети си Кодекса на труда, ще ти трябва в трудовата ти кариера. Безплатно можеш да го четеш от тук: www.law.bg
опитен
как да напусна
щом в договора не е написан срок на предизвестието, значи според КТ
Worker
Iva
Rabotnikat ili slujiteliat moje da napusne bez predizvestie, ako e redoven student ili e naznachen na derjavna rabota chrez konkurs
напуснал
МОЛ (материално отговорно лице)ли си или не?
чр
още
или ако заплатата не бъде изплатена на посочената дата в договора.
vasileva
sukrashtenie
kakvo triqbva da mi pishe na dogovora za sukrashtenie kogato e ot strana samo na rabotodatelq po koi chlen i tochka triabva da pishe za da otida na borsata i da mi plashtat
manselona
ново питане
някой знае ли такова нещо, 4е по време на предизвестието за напускане, можеш да си трагваш от работа 1 4ас по-рано?
Zoro
отговор
Може да си тръгваш 1 час по-рано, само ако предизвестието е отправено от работодателя към теб:)
Мон
...
Това как да го разбирам точно? Ако си студент редовно обучение може да прекратиш договора без предизвестие или ако сега ставаш студент?
анонимен
въпрос
Знаете ли за какво се отнася тази декларация по чл.111 от ПОДАПРБ
sttte
moga li da prekratq predizvestieto
Молбата ми за напускане е с предизвестие от три месеца,мога ли да прекратя предизвестието и да напусна по-рано (като пример-неплатено трудово възнаграждение,което за месец август оште не ми е преведено на сметката).Как мога да прекратя това предизвестие.Не искат да ми пуснат платения отпуск,а и неплатен не ми дават...а аз си намерих по-хубава работа и немога да си прекратя договора.Моля Ви за савет!И Благодаря!
angel
psihi4eski tormoz
какво трябва да се направи при психически тормоз от страна на началник кам работник.при положение че е всекидневно.
tanq
rabota
даите образец на молба за напускане на работа
koba
za sttte
когато 3 поредни дни не се явиш на работа дисциплинарно те уволняват.ако това не е проблем за теб можеш да направиш така.обясни на новия си работодател ситуацията.сте ти ударжат последната заплата за наказание,ако тотова,не те барка,това е наи барзия начин
христина
напускане без предизвестие
как да напусна работа без да си подавам молбата за напускане??? намерих си мн по-добра работа и трябва да работя веднага !!!??? взела сам си заплатата от предната фирма те нищо не ми далжат и аз на тях(освен един месец предизвестие де:))и нз дали могат да ми напишат дисциплинарно уволнение така???
aneci
bolni4ni
ako izlena v bolni4ni po vreme na predizvestie, trqbva li posle da go otrabotq?
lubopitko
moje li?
На безсрочен трудов договор съм,но ме принуждават да напусна като не си спазват устната уговорка за заплащането ми ,а тя беше да взимам повече от това на което ме осигуряват.Не съм излизал в отпуска през цялото време в което съм работил във фирмата ,а това е 4 години .Какво да направя, за да ми изплатят всичките отпуски без да пострадам аз и без да ме уволнят? И може ли да ме уволнят без да съм виновен?А мога ли да ги съдя за всички тези години в които не са ми плащали реални осигуровки? С една дума какви права имам?
silviq.kamburova
podobna situaciq
аз са6то сам в подобна ситуация-само 4е моята 6ефка се крие и не иска да ми приеме молбата а аз трябва да напусна веднага
blueangel
Болнични по време на предизвестие
Здравейте, може ли някой да ми каже имам ли право на болнични в период, в който ми тече предизвестие за напускане?
И още нещо - в какви ситуации е възможно напускане по взаимно съгласие и дължи ли се предизвестие в този случай?
Only Blue
гала
как да напусна работа, ако ми променят длъжността
здравейте, има ли някой представа мога ли да напусна без предизвестие, ако съм рецепционистка, а шефа ми ме кара да работя и като барманка, без да е упоменато в трудовия ми договор и без да ми е давана длъжностна характеристика
mariq
do gala
ако не е упоменато в договора или в длъжностната характеристика-няма право да те кара да работиш и на бара.можеш съвсем законно да откажеш.мн ми е интересно къде работиш,защото и аз имах същия случай и се чудя дали не става въпрос за едно и също място
liliq
do gala
щом променя длъжността ти трябва да ти представи нов договор+нова длъжностна характеристика и писмено съобщение за промяна в длъжността,на което трябва да те питат съгласна ли си или не с промяната,ако не си започва да ти тече 1 месец предизвестие или напускаш по взаимно съгласие,ако не се съгласят пишеш си молбата за напускане и после болничен.по-време на предизвестието не би трябвало да работиш на въпросният бар