Форум

Търсене за Търсене

Нивото на работодателите в БГ

• 12:10 на 27.06.2007
    Мнението е на повече от 6 месеца. Възможно е вече да не е актуално.
    Анонимен потребител
    1

ogo

Здравейте,
    Предоставям Ви следния материал, за да се позабавлявате с нивото, на което се намират българските работодатели, които иначе не могат да си намерят "кадърни кадри":
    (нарочно съм сложил точки на някои места, да не излагам все пак господина)

From:<sa...._1975@abv.bg>
    Cc:...apa@abv.bg,...leva@yahoo.com, ...veikov@abv.bg,
    ...riev@abv.bg, ..topalova@abv.bg, ...etkov@abv.bg,
    ...kov@abv.bg, ...loh@yahoo.com, ...hovy@yahoo.com,
    ...ov@abv.bg, ...mirst@yahoo.com

"Уважаема /и/ Госпожо / Господине,

Благодарим Ви за възможността да се запознаем с Вашите документи за кандидатстване за свободнота работна позиция “Маркетинг директор”, обявенa от нашата фирма.

С настоящият отговор искаме да Ви уведомим, че ще бьдете поканен/а/ на интервю през периода 02.07.-07.07.2007г.

Ще се радваме да се срещнем с Вас.

За повече информация се обадете на тел.0897 ...... – Светослав С...."

Просто не можах да се въздържа да не отговоря на такъв бисер:

Уважаеми господин С..ов,

Благодаря Ви за любезната покана.
    Ще се наложи да Ви откажа, поради очевидната Ви ниска грамотност,
    както правописна, така и в областта на бизнес етиката:
    1. Липса на елементарна етика е да изпращате служебни съобщения от
    личния си e-mail.
    2. Тъй като се предполага, че ни информирате не в личното си, а в
    служебното си качество, не би било лошо под писмото да се подпишете
    не само с името си, а и с длъжността си, както и поне от някъде да се
    разбира за коя фирма работите.
    3. Няма да правя на голям въпрос, че писането на писма (не само
    служебни) освен обръщение в началото, изискват и поздрав в края.
    4. Изпращането на общ e-mail до всички кандидати освен мързел,
    демонстрира ниска компютърна грамотност и липсата на вече упоменатата
    етика. (Да не говорим, че при желание всеки би могъл да изпрати до
    останалите писмо с отказ от Ваше име и че повечето сървъри директно
    квалифицират като "Spam" съобщения изпратени до множество получатели)
    5. Предполагам, че със "свободнота" сте имали предвид "свободната", а
    с "бьдете" - "бъдете". Ще си позволя да Ви информирам, че вече повече
    от 10 години съществуват програми за автоматизирана корекция на
    правописа.

Моля, не си правете труда да ме търсите повече.

С пожелания за успех (ще Ви е нужен) във Вашите начинания:
    Огнян ......

P.S.
    До: ...apa@abv.bg,...leva@yahoo.com, ...veikov@abv.bg,
    ...riev@abv.bg, ..topalova@abv.bg, ...etkov@abv.bg,
    ...kov@abv.bg, ...loh@yahoo.com, ...hovy@yahoo.com,
    ...ov@abv.bg, ...mirst@yahoo.com

Уважаеми/а колега,
    Вие, който ще се съгласите да работите за господин С....ов, приемете
    моите искрени съболезнования.

одобрение

Картинка Картинка
    одобрение
    0 от 0 гласа
  • 17:29 на 27.06.2007
    Анонимен потребител
    2

Автоматизиран коректор

Кхъм

Вие, който ще се съгласите..."
    Това "който" как да го разбирам?

одобрение

Картинка Картинка
    одобрение
    1 от 1 глас
  • 18:54 на 27.06.2007
    Анонимен потребител
    3

Юри Юдин

До Ogo

За пръв път виждам такава олигофренска реакция на човек???Направо се уплаших!Самият факт,че Вие реагирате остро на такъв незначителен пропуск,говори,че вие сте силно конфликтна личност,неумееща да работи в екип и търси постоянно интриги!Не мога да си обясня,защо при положителен акт,какъвто е поканата за интервю,трябва да се реагира по вашия начин,веднага да се търсят косури!Вие някога не сте ли допускал грешки,а!Аз работя със няколко сериозни американски фирми и ще ви кажа,там се допускат грешки постоянно,етиката,като понятие в бизнеса е малко смешно понятие:)Най важното нещо в бизнеса е как ще постигнеш голямата си цел,а не как пишеш,каква етика извира от писанията ти и т.н.И Бил Гейтс,Гай Кавазаки и много други от успелите правят грешки,но къде са те,къде сме ние.....................и къде си ти За пръв път виждам такава олигофренска реакция на човек???Направо се уплаших!Самият факт,че Вие реагирате остро на такъв незначителен пропуск,говори,че вие сте силно конфликтна личност,неумееща да работи в екип и търси постоянно интриги!Не мога да си обясня,защо при положителен акт,какъвто е поканата за интервю,трябва да се реагира по вашия начин,веднага да се търсят косури!Вие някога не сте ли допускал грешки,а!Аз работя със няколко сериозни американски фирми и ще ви кажа,там се допускат грешки постоянно,етиката,като понятие в бизнеса е малко смешно понятие:)Най важното нещо в бизнеса е как ще постигнеш голямата си цел,а не как пишеш,каква етика извира от писанията ти и т.н.И Бил Гейтс,Гай Кавазаки и много други от успелите правят грешки,но къде са те,къде сме ние......................и къде си ти OGO:)

одобрение

Картинка Картинка
    одобрение
    2 от 2 гласа
  • 21:25 на 27.06.2007
    Анонимен потребител
    4

Клавдий

смешна работа

Много правилно, Ogo.На такива работодатели само среден пръст се полага.ТОя едно писмо от 5 реда не може да напише ,пък какво остава за сериозната работа

одобрение

Картинка Картинка
    одобрение
    0 от 0 гласа
  • 21:27 на 27.06.2007
    Анонимен потребител
    5

ogo

до от Юри Юдин

Уважаеми Юри,
    Това, че постоянно допускате грешки и че сте човек с ниска култура от си личи Вашия постинг.
    Ако си мислите, че това е повод за гордост или че по този начин демонстрирате висок професионализъм ....е, явно някой е пропуснал да Ви обясни базови неща през първите 7 години.
    Що се отнася до грешките всеки ги допуска, но когато грешките станат толкова много само в няколко реда това вече говори други неща.
    Иначе Вие може да работите С американски компании, а аз съм работил ЗА американски компании в АМЕРИКА и със сигурност знам, че там, човекът написал подобно писмо вече ще си стяга багажа.
    На такива като Вас, които само се оправдават, че постоянно допускат грешки им викат ЛУЗЪРИ. Питайте някой от Вашите партньори.
    Реакцията ми е остра, защото ми е писнало хора без капка мозък в главата си да ме канят на интервюта за Маркетинг ДИРЕКТОР по разни дупки.
    Между другото колега, Вие къде сте изучавали така задълбочено психология? Впечатлен съм от Вашия анализ! Предполагам, че с повторението сте се опитали да постигнете двойно по-голяма убедителност за сметка на качеството на анализа.

одобрение

Картинка Картинка
    одобрение
    1 от 1 глас
  • 22:18 на 27.06.2007
    Анонимен потребител
    6

znaesht

bravo ogo, samo taka !

одобрение

Картинка Картинка
    одобрение
    0 от 0 гласа
  • 23:04 на 27.06.2007
    Анонимен потребител
    7

r

taka e

Жалка измет са всички ...

одобрение

Картинка Картинка
    одобрение
    0 от 0 гласа
  • 00:08 на 28.06.2007
    Анонимен потребител
    8

Ina

2+2

Хмммм...
    Оgо е прав че е-мейла е профански и супер непрофесионален ( без да смятам правописните грешки).....................вярно е, че реакцията му е на конфликтна личност ( аз СЪМ психолог - PhD), тъй като "избухването" е малко спорадично и разтеглено в детайлите до ненужна степен ........................ вярно е, че такава реакция може да бъде приписана на откровенното му споделяне че му е "писнало", което обосновава "конфликтната реакция" и я прави по-скоро импулсивна с цел някакво лично освобождаване, което е напълно здравословно и е белег на съвсем нормална личност..................разбираема е подобна реакция, като се има пред вид че наистина нивото на business културата в България е невероятно ниско ( това последното е субективно мнение :)

Пак от лична гледна точка:

за проявата на "работодателя" :
    най-тъпата част е да CC: останалите кандидати -- това е СУПЕР простотия! Това нито Gates нито които и да evarage Joe, който води каквато и да е пълна с граматични грешки кореспонденция би го направил. На ниво Маркетинг Director ( а и не само) не може да третираш хората на "bulk", а и да беше случай,при който да обявиш на цялата група че започваш интервюиране в тези и тези определени дни за да си направят сметка -- тогава открито се обърни с "Господа, ....", благодари накрая на всички, кажи им какви са следващите стъпки, НО НЕ показвай е-мейлите на всички, просто ги сложи в "Bcc:"

За проявата на Оgо:
    Би било по-подходящо да охладиш тона и, макар и да не съм против идеята да CC: всички, няма нужда накрая да се обръщаш допълнително към тях -- просто ги направи свидетели на "отвореното си писмо/характеристика" на съответният работодател.

одобрение

Картинка Картинка
    одобрение
    1 от 1 глас
  • 07:52 на 28.06.2007
    Анонимен потребител
    9

Любо

съгласен съм с Ina

Напълно съм съгласен с Ina. Че потенциалния работодател не е стока, това не трябва да е повода за избухване или конфликтност.

одобрение

Картинка Картинка
    одобрение
    0 от 0 гласа
  • 09:28 на 28.06.2007
    Анонимен потребител
    10

:(

Bravo Ogo

Браво Ого,
    Само така, за съжаление в нашата мила страна е пълно с неграмотни некадърници и безхаберници, взимащи се насериозно.
    А що се отнася до езиковата култура, аз лично смятам че всеки имащ претенции за професионализъм, трябва да е ГРАМОТЕН!!!
    Аман от неграмотни комплексари:(

одобрение

Картинка Картинка
    одобрение
    0 от 0 гласа
  • 09:45 на 28.06.2007
    Анонимен потребител
    11

оgo

до Ina

Ина,

Благодаря за мнението.
    Наистина е приятно, когато общуваш с професионалисти :)

одобрение

Картинка Картинка
    одобрение
    0 от 0 гласа
  • 10:57 на 28.06.2007
    Анонимен потребител
    12

Стефан-"ИСТИНАТА"

КРИТИКА НА БГ РАБОТОДАТЕЛИТЕ

ЗДРАВЕЙТЕ!
    ИМАЛ СЪМ ВЪЗМОЖНОСТТА ДА КОМУНИКИРАМ С МНОГО ОТ БЪЛГАРСКИТЕ РАБОТОДАТЕЛИ,ПОРАДИ ФАКТА,ЧЕ БЯХ БЕЗРАБОТЕН ОКОЛО ПОЛОВИН ГОДИНА!
    ПРЕЗ ТОЗИ ПЕРИОД ОТ ВРЕМЕ АЗ СЪМ СЕ ЯВИЛ НА "ХХ" НА БРОЙ ИНТЕРВЮТА И АКО ВИ ИНТЕРЕСУВА ЩЕ СПОДЕЛЯ С ВАС ИЗВОДА,КОЙТО СИ НАПРАВИХ ЗА РАБОТОДАТЕЛИТЕ НИ КАТО ЦЯЛО:

1.РАБОТОДАТЕЛИТЕ СИ МИСЛЯТ,ЧЕ СА СИ В ПРАВОТО САМО ТЕ ДА ИМАТ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ КАНДИДАТИТЕ!
    2.ВЪПРЕКИ ГОРЕПОСОЧЕНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ,КОГАТО СТАНЕ ВЪПРОС ЗА РАЗМЕРА НА ТРУДОВОТО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ-РАБОТ0ДАТЕЛИТЕ СМЯТАТ ЗА ПРОЯВА НА ЛОШО ВЪЗПИТАНИЕ АКО КАНДИДАТА СЕ ПОИНТЕРЕСУВА-ВСЕ ПАК ЗА КОЛКО ПАРИ ЩЕ СЕ БЛЪСКА ВЪВ ВЪПРОСНАТА ФИРМА!
    3.ДА НЕ ГОВОРИМ КОЛКО "СМЕШЕН" Е РАЗМЕРА НА ТОВА ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ В ПОВЕЧЕТО ФИРМИ НА ФОНА НА ЕВРО СЪЮЗА ОТ КОЙТО ВЕЧЕ СМЕ ЧАСТ И НА ФОНА НА ИНФЛАЦИАТА И СКЪПОТИЯТА В МИЛАТА НИ РОДИНА!
    4.НАЙ-УНИЗИТЕЛНАТА ЧАСТ ОТ ПОВЕДЕНИЕТО НА ВЪПРОСНИТЕ ФИРМИ Е ФАКТА,ЧЕ КОГАТО ИМАТ СПЕШНА НУЖДА ОТ КАНДИДАТИ ЗА РАБОТА-ТЕ СЕ НАДПРЕВАРВАТ ДА ГИ КАНЯТ НАЙ-УЧТИВО НА ИНТЕРВЮТА,НО КАК ПОСТЪПВАТ С ОСТАНАЛИТЕ КАНДИДАТИ,КОГАТО СЕ СПРАТ НА ДАДЕН КАНДИДАТ?МНОГО ПОДЛО-КАТО С "ПАРЦАЛИ"-ПОВЕЧЕТО ОТ РОДНИТЕ НИ ФИРМИЧКИ ДОРИ НЕ СИ ПРАВЯТ ТРУДА ДА ПРАТЯТ НА "НАДЯВАЩИТЕ" СЕ ХОРА И ЕДИН
    "Е-MAIL" ИЛИ ДА ИМ СЕ ОБАДЯТ ЗА МИНУТКА,КАКТО СА ПРАВИЛИ ТОВА,КОГАТО СА ГИ КАНИЛИ УЧТИВО ЗА ИНТЕРВЮТАТА СИ!

-Разбира се-НЕ слагам всички фирми под един знаменател,но от моят половин годишен опит 90% от тях постъпиха непочтенно с мен,а предполагам и с останалите кандидати!
    -Ако някой иска да ми пише нещо лично по темата може да го направи тук: istinatae@abv.bg

одобрение

Картинка Картинка
    одобрение
    1 от 1 глас
  • 11:56 на 28.06.2007
    Анонимен потребител
    13

PSIHO LOK

ZA INA

Ти си психолог с ПЕ-ХА-ДЪ, толкова плоска и самопреживяваща се, колкото псевдоработодателя Светослав :P А Оги си има право да е гневен и да каже това, което преживява и мисли...

одобрение

Картинка Картинка
    одобрение
    0 от 0 гласа
  • 11:58 на 28.06.2007
    Анонимен потребител
    14

Ники

Адски непрофесионализъм

Здравеите на всички,
    от няколко седмици си търся работа в България по Интернет, защотото в момента живея в Германия. След няколкото отговора, които получих мога само да подкрепя ogo. Липсва всякакав етикет и отношение, пише се на шлиокавица (с лат букви на български) и на "ТИ". А това че никаде не се посочва примерна заплата и трябва да се пазариш като ром на пазар е една друга тема.
    С поздрави

одобрение

Картинка Картинка
    одобрение
    1 от 1 глас
  • 11:58 на 28.06.2007
    Анонимен потребител
    15

Galina

Най- после един който,

да каже на некадърните подбиращи, че са некадърни! Може и да не промени ситуацията изцяло и тотално, но един като каже, втори като каже и.....трети и четвърти ще се заредят и осмелят да го правят все повече и повече!Дай Боже тогава да доживеем деня, в който съотношението между войнстващото малоумие и истинските професионалисти се обърне в полза на вторите!
    Аман от неграмотници, некадърници и издигнали се благодарение на хващането си за палците "магистралки" от мъжки и от женски пол!

одобрение

Картинка Картинка
    одобрение
    0 от 0 гласа
  • 12:09 на 28.06.2007
    Анонимен потребител
    16

Коста

и от мене евала

Браво, пич, само така, агресивно - не, че ще им накривиш шапката, но да си знаят, че не пасем трева

одобрение

Картинка Картинка
    одобрение
    0 от 0 гласа
  • 12:34 на 28.06.2007
    Анонимен потребител
    17

Galina

до автоматизирания коректор

Думичката "Вие", драги е учтива форма на обръщение във второ лице единствено число, което е различно от множеството число

одобрение

Картинка Картинка
    одобрение
    0 от 0 гласа
  • 15:23 на 28.06.2007
    Анонимен потребител
    18

Бил Гейтс и Гай Кавазаки

До Юри Юдин

Колега, вместо да ни даваш само за отреицателен пример, вземи да прочетеш "Параграф 22" и по - точно писмото:
    "...Драги господине, госпожо, госпожице или господине и госпожо, уведомяваме Ви, че Вашият съпруг, син, брат или годеник е ранен, убит или изчезнал в сражение...".Това илюстрира достатъчно идеята.Така че човекът много ясно показва защо е засегнат.

П.С.Ние по - принцип пишем под ник "Lavro" де...

одобрение

Картинка Картинка
    одобрение
    0 от 0 гласа
  • 16:10 на 28.06.2007
    Анонимен потребител
    19

наблюдаващ

потресаващо

Здравейте,
    Бях на среща с директор на училища, който е работодател на учителски екип от около 50 човека. В качеството си работодател го помолих да попълни анкетна карта - скала за оценки на дейности и данни за контакти. Потресаващото е, че ми бяха задавани въпроси как точно да се маркират отговорите, след като беше написано че това става с Х. Но най-потресаваща беше репликата: Ми аз не нося и-мейла на училището, възложил съм на учителя по информатика да отговаря за него!
    :)

одобрение

Картинка Картинка
    одобрение
    0 от 0 гласа
  • 16:26 на 28.06.2007
    Анонимен потребител
    20

от другата страна

не е никак смешно

На всички нас наличието на компютри, интернет, електронни пощи ни се струва най-естественото нещо на света. Но замислялили сте се как се справят с тези "нови" технологии хората над 50 години например? И в какво състояние са училищата? И какви възможности за повишаване на квалификацията имат учителите? Така, че не е толкова потресаващо... Между другото - не е ли Министерството на образованието и науката работодател на учителите?

одобрение

Картинка Картинка
    одобрение
    0 от 0 гласа
  • 20:47 на 28.06.2007
    Анонимен потребител
    21

Ina

za PSIHO LOK

Кой е "псевдоработодателя Светослав?" аз би трябвало да направя някаква връзка ли?

да оставим писането настрана, ама май че ти е трудно да четеш и да осмисляш прочетеното.
    Споделям че Ого има право да е гневен и да изрази каквото мисли....!!!

В това поведение на въпросният PSIHO LOK определено са събрани и двете "страни на монетата" -- простотията на средностатистическия "кандидат" които "рипа и се пени" ( както отбелязах, нещо което Ого НЕ прави , а по скоро е в правото си да се възмущава) и, който, ако някой ден се "поокопити" и се поиздигне би пускал точно такива обяви, защото да пишеш както и да четеш и да проявяваш елементарно въздържание към собствените си просташки изблици -- за всичко това се изисква някакво минимално IQ.

Без да приемам нещата лично, исках да отбележа явният пример в тази дискусия за перфектно онагледената формула за съществуването на подобни неща в БГ

одобрение

Картинка Картинка
    одобрение
    0 от 0 гласа
  • 20:50 на 28.06.2007
    Анонимен потребител
    22

Galina

до ОТ ДРУГАТА СТРАНА

Чакай сега - недей да бъркаш /както се казва в един виц/ еманципацията с боя!
    Това изказване за релацията или по-скоро липсата на такава между 50 годишните и "новите" технологии е меко казано зле премерено!
    Да, има такива /признавам, че може би са повече от другите/ които не знаят как се пише даже думата РС, но не са малко и тези които над 50 години са факири на няколко инженерни софтуера и работят еднакво добре както с WINDOWS, така и с LINUX.И изобщо практиката е доказала, че слагането под един знаменател на всички хора винаги рано или късно може да ти изиграе лоша шега! Всъщност това беше прийом на онези комунистически лекета, които проповядваха на народа, че всички сме ЕДНО ЦЯЛО!Че няма индивидуалности, че няма различие между хората!Сега техните синчета са същите които са на мениджърските места и същото гледат да правят - да натискат хората долу, в нищото, в нищетата....Така че - айде недей с тоталитарни мерки да мериш!
    А колкото до работодателя на учителите - не е МОН, а е Директора на съответното у-ще. МОН е работодател на Директорите и те оттам получават заплатите си, а учителите - от общинския бюджет! Айде със здраве! И учи повечко!

одобрение

Картинка Картинка
    одобрение
    0 от 0 гласа
  • 00:10 на 29.06.2007
    Анонимен потребител
    23

Огорчената

До всички участници във форума,на които искам да кажа по нещо

Ogo,много ми хареса начина,по който си изпратил отговора си.Съгласна съм с всичко казано от теб.
    Автоматизиран коректор,"Вие,който ще се съгласите..." се отнася за всеки еден от тези,чиито имейли са посочени.
    Юри Юдин,на Ogo вероятно просто вече му е писнало от неграмотници.Но не може да наричаш реакцията на Ogo олигофренска-не е възпитано.И вземи да си оправиш правописа.
    Стефан-"ИСТИНАТА",прав си,но не е нужно да крещиш.
    Ники,помисли си още веднъж дали искаш да работиш в България?!
    Galina,абсолютно си права!Капка по капка-вир става!
    Lavro,чела съм твои мнения и по други теми,а вероятно и в други форуми.Харесват ми.Поздравления!
    Наблюдаващ,нямам думи.И после се чудим от къде се навъдиха толкова неграмотници...
    До "от другата страна":Аз съм на 47,но искам да знам повече и продължавам да се уча.Отгладувала съм си компютъра и курса по компютърна грамотност.Сега си плащам,за да уча английски.Не мисли,че ми е лесно.Работя на пълен работен ден,имам три деца и две внучета,но "ако човек иска,намира начин,ако-не,търси причина".
    А сега за грамотността: Смятам,че ако човек уважава и себе си и другите,трябва да се старае да пише грамотно.Разбира се,всеки може да сгреши,но когато в 1 /едно/ изречение на началничката ми преброих 7 /седем/ правописни грешки,за грешки ли става дума или за ниска грамотност?

одобрение

Картинка Картинка
    одобрение
    0 от 0 гласа
  • 01:21 на 29.06.2007
    Анонимен потребител
    24

Огорчената

Вътрешна информация за работните места и работодателите, които обичаме и мразим.

Ако някой иска,може да се включи и във форума на адрес: http://www.bgrabotodatel.com
    Има доста мнения за много фирми,включително и за БТК.

одобрение

Картинка Картинка
    одобрение
    0 от 0 гласа
  • 13:42 на 29.06.2007
    Анонимен потребител
    25

усмивка

до Ого

Ого, разбирам реакцията ти, макар и да си реагирал пресилено (според мен), хубаво е също, че поне в отговора си към работодателя Светослав си се постарал да пишеш грамотно. Защото постът ти до Юри Юдин е пълен с грешки.
    За да имаш претенции, бъди изряден винаги! :)

одобрение

Картинка Картинка
    одобрение
    0 от 0 гласа
Внимание! В сила са нови правила за модериране на форума.
Всяка компания, която се легитимира официално, има право да пожелае изтриване на мнение или тема от форума. Мненията ще бъдат маркирани, като изтрити по сигнал на конкретната фирма.

За да публикувате нови мнения трябва да сте регистриран потребител. Можете да влезете в сайта с потребителско име и парола или да се регистрирате тук.

Регистрацията е безплатна и отнема минута.

Защо е необходима регистрация за включване във форума?

Трудовоправна консултация

Подбрани позиции

© 2003-2010 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2010 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.