Мнението е на повече от 6 месеца. Възможно е вече да не е актуално.
Анонимен
1
Има ли някаква закрила на работещите по трудово правоотношение, които са със заболявания от групата на разстройства на личността? И ако има, в кой нормативен документ е регламентирано това.
Благодаря ви предварително, ако има някой който да ми помогне.
боб
2
Чл. 333. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) В случаите по чл. 328, ал. 1, точки 2, 3, 5, 11 и чл. 330, ал. 2, т. 6 работодателят може да уволни само с предварително разрешение на инспекцията по труда за всеки отделен случай:
1. (изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г., изм. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) работничка или служителка, която е майка на дете до 3-годишна възраст;
2. трудоустроен работник или служител;
3. работник или служител, боледуващ от болест, определена в наредба на министъра на здравеопазването;
Наредба № 5 от 20.02.1987 г. за болестите, при които работниците, боледуващи от тях, имат особена закрила съгласно чл. 333, ал. 1 от Кодекса на труда
Чл. 1.
(1) При частична ликвидация, при съкращение в щата или при спиране на работа за повече от 30 дни предприятието само след предварително...
Прочитане на целия коментар разрешение на съответната окръжна инспекция по охрана на труда може да уволни работници, боледуващи от някоя от следните болести:
1. исхемична болест на сърцето;
2. активна форма на туберкулоза;
3. онкологично заболяване;
4. професионално заболяване;
5. психично заболяване;
6. захарна болест.
(2) Предприятието събира предварителна информация от работниците, които са определени за уволнение, страдат ли от болести, посочени в ал. 1.
Чл. 2. Работниците, които страдат от болестите, посочени в чл. 1, ал. 1, са длъжни при поискване да представят в предприятието медицински документи (епикриза, медицинско удостоверение и др.) от лечебно-профилактичните заведения, където се лекуват или се водят на диспансерен учет.
Чл. 3. Предприятието представя получените медицински документи по чл. 2 пред съответната трудово-експертна лекарска комисия (ТЕЛК) за мнение.
Чл. 4.
(1) Трудово-експертната лекарска комисия въз основа на представената медицинска документация в седемдневен срок оформя мнението си в експертно решение за всеки работник отделно. Ако за изясняване здравословното състояние на работника се налагат допълнителни медицински изследвания и преглед, ТЕЛК взема решение в седемдневен срок след тяхното извършване.
(2) В експертното решение по ал. 1 се посочват болестта, от която страда работникът, и преценка на трудоспособността му, показаните и противопоказаните условия на труд и целесъобразността на уволнението от гледна точка на адаптацията на организма при евентуална промяна в условията на труд.
(3) Решението на ТЕЛК се изпраща служебно до предприятието и до работника.
Чл. 5. Предприятието отправя до съответната окръжна инспекция по охрана на труда писмено искане за разрешение за всеки определен за уволнение работник, който страда от болестите, посочени в чл. 1, ал. 1, като прилага към него и експертното решение на ТЕЛК.
Чл. 6. Въз основа на документите по чл. 5 инспекцията по охрана на труда в седемдневен срок отказва или дава на предприятието разрешение за уволнение за всеки отделен работник.
ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
Параграф единствен. Наредбата се издава на основание чл.333, ал. 1 от Кодекса на труда и влиза в сила от 1 януари 1987 г.
ГОСТ
4
Седмица след връчване на предизвестието за съкращение,което брат ми е подписал,се установи,че има онкологично заболяване. В деня на операцията срока на предизвестието изтече. Това означава ли, че брат ми ще бъде съкратен от работа,въпреки, че е с онкологично заболяване, което обаче е установено след получаване на едномесечното предизвестие за съкращение от работа, но преди изтичането, на този срок
роси
5
Връчиха ми заповед за уволнене във връзка с преструктоиране на стопанските звена.Взаповедта се цетира ,че ще ми бъдат изплатени обещетения и неизползван платен отпуск.Спазени са всички процедури има ли смисъл да завеждам дело?
Можете да подадете молба за освобождаване, в която да поискате датата на освобождаване да бъде 01.08.2013 г. УП 2 следва да Ви бъде издадено не по-къс...
Анонимен
Има ли някаква закрила на работещите по трудово правоотношение, които са със заболявания от групата на разстройства на личността? И ако има, в кой нормативен документ е регламентирано това.
Благодаря ви предварително, ако има някой който да ми помогне.
боб
Чл. 333. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) В случаите по чл. 328, ал. 1, точки 2, 3, 5, 11 и чл. 330, ал. 2, т. 6 работодателят може да уволни само с предварително разрешение на инспекцията по труда за всеки отделен случай:
1. (изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г., изм. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) работничка или служителка, която е майка на дете до 3-годишна възраст;
2. трудоустроен работник или служител;
3. работник или служител, боледуващ от болест, определена в наредба на министъра на здравеопазването;
Наредба № 5 от 20.02.1987 г. за болестите, при които работниците, боледуващи от тях, имат особена закрила съгласно чл. 333, ал. 1 от Кодекса на труда
Чл. 1.
(1) При частична ликвидация, при съкращение в щата или при спиране на работа за повече от 30 дни предприятието само след предварително...
Прочитане на целия коментар
maia
сакратена сам прес месец април имам заболабане раково и сега маи искат да ме варнат вазмо6но ли е
ГОСТ
Седмица след връчване на предизвестието за съкращение,което брат ми е подписал,се установи,че има онкологично заболяване. В деня на операцията срока на предизвестието изтече. Това означава ли, че брат ми ще бъде съкратен от работа,въпреки, че е с онкологично заболяване, което обаче е установено след получаване на едномесечното предизвестие за съкращение от работа, но преди изтичането, на този срок
роси
Връчиха ми заповед за уволнене във връзка с преструктоиране на стопанските звена.Взаповедта се цетира ,че ще ми бъдат изплатени обещетения и неизползван платен отпуск.Спазени са всички процедури има ли смисъл да завеждам дело?
П К
На какво основание?
роси
Основание за съкращение е съкращение в щата по 333чл.
П К
Имам предвид, на какво основание ще завеждаш дело, щом са спазени всички процедури и ще получиш и обезщетение?