Регистрация

Основни типове личности

Снимка

Реалистичен

 

Снимка

Социален

 

Снимка

Изследователски

 

Снимка

Конвенционален

 

Снимка

Артистичен

 

Снимка

Предприемчив

 

Според един от най-известните изследователи на професионалния избор и връзката му с личността, Джон Холанд, съществуват шест основни типа личности, които предпочитат да се реализират в съответстващата им заобикаляща среда.

Реалистичен

Практичен, силен, атлетичен. Предпочита дейности, свързани с манипулиране на техника, работа с инструменти и предмети, а не толкова с хора и идеи. Притежава механични способности, предпочита да работи с обекти, машини, инструменти, растения или животни, или да бъде на открито.

Социален

Общителен, популярен, отговорен в собствените си очи и в очите на другите. Проявява интерес към проблемите на другите и има чувството, че нещата ще се оправят с негова помощ. Предпочита социални дейности и избягва системни дейности, включващи машини и инструменти. Владее добре езика, харесва да работи с хора, да ги информира, просвещава, подпомага, обучава, развива или лекува.

Изследователски

Аналитичен, любознателен, методичен, прецизен. Предпочита да работи нещо, което ще съответства на изследователската му нагласа. По-скоро би предпочел да работи сам, отколкото с други хора и обикновено работи с идеи и твори в различни научни области. Харесва да наблюдава, учи, изследва, анализира, оценява или решава проблеми.

Конвенционален

Съзнателен, работоспособен, спокоен. Предпочита да знае точно какво се очаква от него - системно да работи с данни, с архиви или възпроизвеждане на материали. Притежава административни способности, нюх за работа с цифри, харесва да изпълнява нещата в детайли или да следва инструкциите на другите.

Артистичен

Експресивен, неконформист, оригинален, интроспективен. Предпочита да работи в неструктурирани ситуации, използвайки своето въображение или креативност. Притежава артистични, художествени, иновативни или интуитивни способности. Харесва свободна среда на работа, която му позволява да бъде оригинален и е недоволен, ако го принуждават да спазва много правила и процедури.

Предприемчив

Ентусиаст, доминиращ, нетърпелив. Предпочита дейности, които му позволяват да влияе върху другите да постигат целите си. Харесва да работи с хора, да влияе, да убеждава, да води или да управлява, за да се постигнат определени организационни цели или икономически резултати.

Бърз и прост начин да разберете какъв тип сте е да си представите към кой от посочените типове хора бихте се присъединили с удоволствие.

  • Печат
  • Изпращане
  • Споделяне
  • Twitter
  • Споделяне във Facebook Facebook
  • LinkedIn

Реклама

Подбрани позиции

© 2003-2015 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване ново. Политика за бисквитките ново . Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2015 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалГрадът.bgОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: SofiaEcho.com