Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация

Защо един изпълнителен директор става предприемач

За Кариерен клуб: Финанси разговаряме с бившия изпълнителен директор на Земеделски инвестиционен фонд "Серес" за мотивацията му да направи завой в кариерата си и да започне собствен бизнес.
Share Tweet Share
Снимка

 Фотограф: Цветелина Белутова

Светлан Станоев има дългогодишен опит в сферата на финансите. Още преди да завърши бакалавърската си степен по финанси в УНСС, Станоев започва да работи по специалността си. Професионалното си развитие продължава КPMG, България, а през 2002 заема поста "финансов директор" в "Орбител". Между 2006 и 2009 г. той е изпълнителен директор на Земеделски инвестиционен фонд "Серес", а след това се отдава напълно на собствения си бизнес. В момента Светлан е управляващ партньор на мениджмънт консултантската фирма Strategize и на Бизнес институт, който организира бизнес работилници за мениджъри и предприемачи.

Тема на разговора ни със Светлан е мотивацията зад решението на един изпълнителен директор да напусне сигурната си и престижна работа и да основе собствен бизнес. В интервюто за Кариерен клуб: Финанси, Светлан споделя и виждането си по въпроси като: предимства и недостатъци на образованието в България, кои са качествата, необходими на предприемача, за да е успешен и какво самият той търси като работодател.


Завой в кариерата

Започнах да работя в сферата на финансите още, докато бях студент в УНСС и за периода от 1996 до 2009 г. катерих професионалната стълбица – от финансов анализатор през мениджър и финансов директор до изпълнителен директор на инвестиционен фонд.

Работата е там, че студентската ми мечта беше да стана преподавател. Тя се сбъдна много бързо – преди да завърша, започнах да преподавам и години наред водих курс по корпоративни финанси в столичния International University. Същевременно знаех, че преподаването не е нещо, което може да ме храни. А и исках да натрупам значим багаж и да съм различен като преподавател, защото още като студент осъзнах, че българската образователна система не предоставя практични и релевантни знания на студентите.

Друга причина да започна собствен бизнес е, че исках да сбъдвам собствените си мечти, а не тези на някой друг. Разбира се, възможно е мечтите ти да съвпадат с тези на компанията, за която работиш, но често това не е така. В момента работя за себе си, така да се каже на пълен работен ден, но това не е станало изведнъж. Преди 2009 г. около три години развивах собствения си бизнес като хоби.

Отговорности и предизвикателства

Работата ми е предизвикателна с това, че постоянно търся решение на бизнес казуси. Ще ви дам пример с нашите работилници и бизнес лаборатории за мениджъри и предприемачи. Във всяка сесия решаваме реални казуси, които много често са на някой от участниците като целта ни е човекът да си тръгне с конкретно и приложимо решение.

Моята роля в тези сесии е на фасилитатор, т.е. помагам на другите сами да достигнат до дадено решение на техния проблем. Когато започвам сесията често не знам какъв ще е казусът. Затова всяка сесия е уникална и интересна.

Много ме вдъхновява и това, че имам възможност за пряк контакт с клиентите и така мога да разбера какво ги интересува, кои решения работят за тях и кои не.

Друга важна част от работата ми е да следя глобалните тенденции в бизнес знанието и по-специално съвременните методологии и инструменти в областта на мениджмънта, иновациите и предприемачеството. Това е необходимо, защото една от основните дейности на Бизнес института е да адаптира бизнес методологии и инструменти към спецификите на българските особености и пазар с цел да ги направим максимално разбираеми и приложими.

Образование у нас или в чужбина

Поглеждайки назад, мога да кажа, че не бих заменил образованието в България с образование в чужбина. Равносметката ми показва, че около 80% от познанията си съм придобил от практиката. Както споменах, започнах да работя по специалността си още като студент. Ако бях имал възможност да уча в чужбина, може би щях да попадна на по-добри преподаватели и по-добър подход към образованието, но нямаше да мога да работя по специалността едновременно със следването.

Освен практиката, за мен способността за саморефлекция е това, което обуславя развитието на професионалиста. Хора с добро образование и различни квалификации има много и това, което може да те направи различен е способността да се самоанализираш и да анализираш ситуациите, през които минаваш и да си взимаш поуки. Какво научаваш от дадената ситуация? Какво трябва да подобриш, какво да правиш или не следващия път...

Съвети към студентите

Бих посъветвал студентите да не се задоволяват с установени модели, а да търсят в себе си това, което ги прави различни. Вместо да се оплакват и да обвиняват другите около себе си, да намерят нещото, което могат да правят и което зависи изцяло от тях. Бих ги посъветвал и да търсят проблемите, защото в тях ще намерят възможностите.

Като работодател

Когато търсим хора за екипа, за нас е важно те да са практици и предприемачи по душа.

Личностни качества и умения, необходими на предприемача:
- Усет. Трябва да си ловец на бизнес възможности и идеи.
- Способност за самоанализ.
- Упоритост да не се отказваш при провали. Взе пак предприемачеството е наниз от провали от, които се учиш.
- Емпатия. Трябва да умееш да търсиш мнението на клиента, да разбираш от какво има нужда, за да си наясно дали това, което ти правиш е просто една твоя мечта или е нещо, което има практическо приложение за клиента и той е готов да плати за него.
- Умение да създадеш екип. От съществено значение е да можеш да намериш правилната амалгама от хора, чийто умения и опит взаимно се допълват и заедно могат да превърнат визията ти в реалност.
- Практичност. Необходимо е да си практик "до мозъка на костите си", има много хора, които са добри теоретици, но не запретват ръкави да свършат работата, от тях не би станал успешен предприемач.
- Опит – и житейски, и професионален.

Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2017 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване ново. Политика за бисквитките ново . Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2017 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалГрадът.bgОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly