Регистрация

Перфектните клишета

Снимка

[Flickr] Фотограф: xianrendujia

Колкото по-малко клишета използвате, толкова по-добре. Особено ако става въпрос за CV-то ви или как представяте себе си на интервю за работа.

Има думи и изрази, които са подходящи когато другите говорят за вас или компетенциите ви. Ако обаче вие ги използвате, вместо да създадете добро впечатление, може да отблъснете интервюиращия.

Представете си следните ситуации. Срещате непознат (може би потенциален клиент), който заинтересовано ви пита с какво се занимавате. Може да му отговорите по два начина. Правилният отговор ще бъде, че сте архитект. Грешният подход е да започнете да описвате себе си като отдадена и активна личност, която мотивирано и усърдно работи в сферата на архитектурата.

В първия случай, вие ще проведете нормален разговор и вероятността да направите добро впечатление е голяма. Във втория случай едва ли събеседникът ви ще има желание да се срещне отново с вас.

Списание inc съветва кои са пагубните думи и изрази, които трябва да избягвате в CV-то си или по време на интервю. Вие може да притежавате тези качества, но по-скоро ги докажете в процеса на работа, отколкото да се хвалите с тях и да ги натрапвате. Не забраявяйте, че целта ви е да спечелите доверието на интервюиращите.

Ето някои от тях според inc:

Мотивиран за работа

Специалист в конкретната област

Идеен/ Иновативен

Креативна личност

Уникален/ перфектен за позицията

Отдаден

Допълваме списъка и с няколко клишета, които споделиха с нас от отдел Човешки ресурси на Икономедиа:

Позицията е в областта, в която искате да се развивате

Обичате работата с хора

"Играя шах" като допълнителни умения в CV-то

Готов за работа в динамична среда

Гъвкав

Лоялен

Колегите ни съветват още: Избягвайте отговори като "всякакви" на въпроса "Какви задачи очаквате да изпълнявате на съответната позиция" и винаги си записвайте на какви места кандидатствате. Няма по-лошо първо впечатление от това да не знаете откъде и за какво ви се обаждат.

 

Етикети

  • Печат
  • Изпращане
  • Споделяне
  • Twitter
  • Споделяне във Facebook Facebook
  • LinkedIn

Реклама

Подбрани позиции

© 2003-2015 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване ново. Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2015 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалГрадът.bgОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: SofiaEcho.com