Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация

Професия: Инженер-технолог в хранително-вкусовата индустрия

За професията споделя Драгомир Илиев, главен технолог в хранителния холдинг "Белла България"
Share Tweet Share
Снимка

 Фотограф: Цветелина Белутова

Вкусен ли е този кренвирш? Фен ли сте на филе "Елена"? Безопасно ли е сиренето с палмово масло? Харесва ли ви новият вкус на любимите бисквити? Въпросите, свързани с храните и напитките, са много. Но зад всеки отговор стои трудът на поне един инженер-технолог в хранителния бранш. Негова е грижата от производствения цех да излизат свежи, безопасни и атрактивни хранителни продукти, защото той подбира технологичните и техническите средства и параметрите при производството им. Той ръководи, консултира и контролира производствения процес.

Той следи за ефективното използване на машините, апаратите и съоръженията, за спазването на технологиите и стандартите, за качеството. Той е отговорен за откриването на нови съставки и рецепти. Той провежда контролирани експерименти и се грижи за производството на мостри... Казано накратко - от него до голяма степен зависи дали хората ще говорят за продукта като за "любим", "не е лош, става" или "пълен боклук".

Инженер-технолозите в хранителния бранш се реализират в различни области: млеко- и месопреработка, хлебарство и сладкарство, производство на захарни и шоколадови изделия, вино и безалкохолни напитки, етеричномаслена, маслодобивна, парфюмерийно-козметична, тютюнева, консервна, хладилна, биотехнологична индустрия. Общото за всички тях е изискването инженер-технологът да има добри познания по физикохимия и микробиология, финансов мениджмънт и планиране на продукцията, потребителско поведение. За да може създадените от него продукти да удовлетворят изискванията на клиентите, на пазара, на собственика на фирмата производител, на бранда.


За професията разказва Драгомир Илиев, главен технолог в хранителния холдинг "Белла България"

Драгомир Илиев е главен технолог в хранителния холдинг "Белла България". Той отговаря за развитието на продуктовото портфолио на компанията в сферата на месопреработката. Има над 10-годишен опит в областта на научноизследователската и развойната дейност на храните. Магистър е по "Технология на месото и млякото" от Университета по хранителни технологии в Пловдив и по "Технология на машиностроенето и уредостроенето" от Техническия университет в София. Член е на технологичния комитет на Асоциацията на месопреработвателите в България и на Сдружението за храни с традиционно специфичен характер.

Моята професия
Инженер-технолог е общото понятие, което съдържа в себе си различни професии според естеството на избраното поприще. В моя случай е технолог по хранително-вкусова промишленост, тъй като моят избор беше храната – и по-специално месото и млякото, тъй като винаги съм се стремял да се види продуктът на моя труд и той да достигне до повече хора. По същество тази професия е неразривно свързана с науката. Основната част от нашата работа се състои в създаването на продукти – започва се от планирането на необходимите суровини, материали, техническо оборудване, преминава се през разработването на рецептурата и нейното качество и безопасност, себестойност и хранителна стойност, като целта е тези дейности да са съобразени с всички законови изисквания и норми. Процесът завършва с начините на опаковане и излизане на продукта на пазара. Както се вижда, за да може човек да е добър в работата си, е необходим широк кръг от познания, които се придобиват и с опита, но важна е солидната основа, която дава университетското обучение. Смятам тази професия за перспективна, защото, докато има хора, винаги ще има нужда да им се предлагат вкусни и качествени храни. Така че, ако имате желание да се учите, да се развивате, да търсите, да четете, това е професията за вас.

Моето образование
Завършил съм "Технология на месото и млякото" във Висшия институт по хранително-вкусова промишленост – Пловдив (сега Университет по хранителни технологии), със специалност инженер-технолог. Преди това съм завършил "Технология на машиностроенето и уредостроенето" в Пловдивския филиал на Техническия университет – София. Университетът по хранителни технологии е единственият на Балканския полуостров, подготвящ специализирани инженерно-технологични кадри в хранително-вкусовата промишленост. Така че това е мястото, което човек трябва да потърси, ако желае да работи тази професия.

Моят път дотук
От дете съм закърмен с любов към храната. Вкъщи винаги сме имали животни, а и дядо ми беше страхотен любител готвач, баща ми също. Това ми даде мотивация още при избора на средно образование да е в тази област. Независимо че следването ми продължи почти десет години, през цялото време не съм спирал да работя и съм минал през всички отрасли в хранителната промишленост. След дипломирането ми като инженер-технолог съм работил като началник-цех месопреработка, инженер-технолог във фирма за хранителни добавки, а от 2004 г. съм в структурата на "Белла България" като главен технолог.

Моите задачи и отговорности
Основна отговорност на главния технолог е свързана с рецептурите:
- създаване и внедряване на нови продукти;
- създаване и внедряване на нови технологии за производството;
- текущ контрол на стандартното производство;
- оптимизация на съществуващите рецептури;
- себестойности на продукцията.

Необходими умения и опит
За да може да се изпълнява тази професия, са необходими сериозни научни познания и желание да учиш и да се развиваш постоянно. Познанията по основните науки са задължителни – химия (биохимия и хранителна химия), математика, инженерство на машинното оборудване. Освен добрата теоретична подготовка по технологичния процес важен е и сериозният опит в производствения процес – да си в крак с тенденциите и съвременните методи, познаването на чуждия опит, световното ноу-хау в сферата и приложението му. Добри практики предлагат Италия, Испания, Дания, Германия. Разбира се, и в България има изключителни професионалисти. С част от тях имам удоволствието да работя в "Белла България". Познавам лично и почти всички нови кадри в областта, тъй като в нашия корпоративен университет "Белла Академия" се провеждат практикуми на Университета по хранителни технологии. Ползите от задълбочените познания и уменията да се приложат в практиката са видими за всички.

Моите предизвикателства
Ежедневно нашите продукти са част от трапезата на хиляди домакинства по света. Потребителите стават все по-взискателни. Те търсят нови, уникални продукти, които все още няма на пазара, и постоянното качество и конкурентната цена са много важни. Затова проучванията и планирането на продукта са най-предизвикателните етапи в процеса на производството на храни.

Моето удовлетворение
Самата работа ми носи удовлетворение. Когато човек работи това, което обича, и това, в което е най-добър, всеки ден е ново предизвикателство и всяко преодоляно препятствие е удоволствие. Когато в края на работния ден съм свършил всички задачи, които съм си поставил, отговорил съм на всички изисквания и очаквания, се чувствам пълноценен. Смятам, че това се усеща и в начина, по който човек работи – винаги съм казвал, че за мен не съществува положението "и така може". Човек трябва да работи на 100%, каквото и да му коства, и да не се оставя на "задоволителното" положение. Защото това би било инерция, а всички знаем, че инерцията е път надолу. Затова никога не правя нещата половинчато.

Заплатата
Както и при другите професии и заплащанията на инженер-технолозите се определят по законови разпоредби. Разбира се, опитът, познанията и уменията носят много предимства. Важен е и работодателят, и социалните му политиките към служителите.

Моите планове за развитие
Личният ми стремеж е да се усъвършенствам непрекъснато и ежедневно. Що се отнася до йерархията, сегашната ми позиция е най-високата възможна технологична позиция. За да раста нагоре, е необходимо да избягам от технологичното поприще и да навляза в дебрите на администрацията – не съм сигурен дали го искам.

Източници на информация
Много важен източник на информация са специализираните изложения по хранителна промишленост като IFFA, ANUGA, SIAL и др. Семинарите и практикумите с участието на специалисти с международен опит също са много полезни, както и обученията "на терен" – в различни производствени бази.
Търсени умения:
- техническа/технологична мисъл
- задълбочени познания по естествените науки
- креативност
- гъвкавост при решаване на проблеми
- адаптивност при вземане на решения
- твърдост при отстояване на собствената позиция и експертното мнение.

*Статията е част от специалното издание на "Кариери" - "Моята кариера 2016. Инженерните професии".


Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2017 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване ново. Политика за бисквитките ново . Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2017 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалГрадът.bgОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly