Регистрация

Трудовоправна консултация

въпроси и отговори

 • Анонимен

  11 Ное 2009, 14:21

  Картинка Картинка

  здравейте,
  работя от 4г. в банка в малък град. Сегашният ни управител дойде година след мен, но още в самото начало не намерихме общ език, не се харесахме. Според мен методите му на управление са толкова просташки и елементарни, но.... за жалост много трудно биха се оттървали от него, по-лесно е работника да беде изритан. Аз определено му показах, че не съм съгласна с военното положение което цари при нас и той започна да ме тормози психически- започна да ми възлага различни и много задачи с надеждата да не се справя, но уви..... тук никой не може да ме пипне, ззаяжда се с мен за каквото му дойде на ум, дори и за това, че не ходя по събирания с него и колегите и още много неща, но да не изпадам в толкова големи подробности. Моля. кажете ми какво трябва да направя имам ли право да го осъдя да речем за този тормоз - разболях се и лежах в болница, защото ми пострада окото от нервното напрежение. На по-големия шеф се оплаках, но той не може да промени човека, особено ако е прородно тъп(извинете за израза). благодаря предварително за съдействието.
  Поздрави!

 • Генис Консулт

  12 Ное 2009, 16:34

  Картинка Картинка
  оценка +5

  Във вашия случай бихме ви посъветвали да направите писмено оплакване към ръководството на банката, на която е подчинен банковият клон, в който работите на основание Закона за защита от дискриминация. Работодател, получил оплакване от работник или служител, който се смята за подложен на тормоз, включително сексуален тормоз, на работното място, е длъжен незабавно да извърши проверка, да предприеме мерки за прекратяване на тормоза, както и за налагане на дисциплинарна отговорност, ако тормозът е извършен от друг работник или служител. Също така имате право да подадете жалба и пред Комисията за защита от дискриминация, в случай че по- висшестоящият орган не предприеме проверка по вашия случай.

вашите въпроси

 • otli4ni4ka

  01 Авг 2014, 09:26

  Не е точно така. Справка чл.33 ал.2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските. Аз официално не съм подала молба за освобождаване и ще го направя след изтичане на отпуска ми. Не ми отговорихте на втората част на въпроса.

 • otli4ni4ka

  31 Юли 2014, 16:00

  Здравейте!
  Учителка съм и в момента съм в платен годишен отпуск до 25 август. Днес предупредих устно работодателя си ,че възнамерявам да напусна след 25 като преди това помолих да взема и оставащите ми 8 дни платен отпуск и всичко беше ок. След 1час ми се обади главният счетоводител за да ме уведоми ,че имам право само на 38 работни дни ,а не на всичките 56 ,тъй като годишният отпуск се отнася за... към целия въпрос

 • zews123

  31 Юли 2014, 11:37

  здравейте! При трудова злополука си счупих крака и в момента съм в болнични. Получих писмо от НОИ за призната трудова злополука. За операцията не са ми поискали нито лев. Всички останали такси, разходи за медикаменти, ортопедични помощни средства (патерици) и мн. други си остават за моя сметка.. Въпросът ми е: Мога ли да разчитам на някаква помощ от държавата или от работодателя и каква е тя?

 • valentinam

  31 Юли 2014, 11:27

  Здравейте,

  на майка ми й предстои операция. Налага се да бъда с нея може би и по време на престоя й в болница и особено след това. В тази връзка бихте ли ми казали какъв отпуск мога да си взема - каква част от него ще бъде платен и каква - неплатен? Каква е максималната му продължителност? Какви документи трябва да предоставя в службата си и кой ги издава? Предварително благодаря за отделеното... към целия въпрос

 • beni66

  31 Юли 2014, 11:16

  Имам служител който е освободен поради пенсиониране на 02.07. с професионален опит -45 % като в тези проценти влиза и военна служба и всички други заемани длъжности защото е в заварено положение от преди промяната. Със същият служител е сключен нов срочен трудов договор с дата 03.07 за същата длъжност от която е освободен и въпроса ми е пък ли трябва да му се начислява същия процент професионале... към целия въпрос

 • aysun

  31 Юли 2014, 08:45

  здр след заболяване бях в болни4ни 179 дена на 01.08 2014 ми изти4а последния болни4ен отидох на лкк за да ме насо4ат кам телк но се оказа 4е кабинета е в отпуск до 11.08 трябва ли да си пусна отпуската за да оправдая тези дни от 01-11.08 и докато се из4аква ре6ение от телк да си пусна ли неплатен отпуск моля за спе6ен отговор
  благораря

 • milena_petkova60

  30 Юли 2014, 23:01

  Здравейте! Пенсионер съм втора категория труд от 1.12.2013 година,но ме оставиха на работа. Бях в отпуск и като се върнах на 28.07.2014 година ме извикаха и ми казаха,че са намерили друг човек със същата специалност и че на мен ще ми пуснат предизвестие за напускане от 01.08.2014 година. Предизвестието ми ще бъде всъщност остатъка от платеният ми отпуск. По време на отпуската обаче си ударих крака... към целия въпрос

 • psk

  30 Юли 2014, 22:57

  Предстои ми пенсиониране през м.септември.По професия съм учител.Имам стара платена отпуска натрупана до 2010г. в размер на 114 дни.Имам ли право на някакво обезщетение за тези дни?
  Благодаря предварително!

 • slavenna

  30 Юли 2014, 21:11

  Предложена ми е за подпис длъжностна характеристика(ДХ) в която е записан следния текст:
  "Не извършва каквато и да е дейност за своя и/или за чужда сметка от обхвата на работа на дружеството без изричното съгласие на управителя."
  Посочения текст не е договарян и не е предмет на настоящия ми ТД, както и не присъства като текст в ДХ, която съм подписала при сключване на ТД.
  Този текст... към целия въпрос

 • ivan111

  30 Юли 2014, 20:48

  Относно платения годишен отпуск. Има ли правно основание изпълнителния директор на дадено дружество да пуска заповед с която да прекратява всички планирани годишни отпуски на цял отдел от дадената организация до второ нареждане.

© 2003-2014 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване ново. Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2014 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалГрадът.bgОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропаForeign Policy - България

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: SofiaEcho.com