Регистрация

Трудовоправна консултация

въпроси и отговори

 • Анонимен

  11 Яну 2010, 09:36

  Картинка Картинка

  срок за представяне на болничен пред работодател

 • Картинка Картинка
  оценка -2 +20

  Здравейте,

  Съгласно чл. 9, ал. 2 от наредбата за медицинската експертиза на работоспособността, осигуреният е длъжен да представи болничния лист или да уведоми работодателя до два работни дни от издаването му.

вашите въпроси

 • dv4

  28 Авг 2014, 20:34

  Извинявам се, забравих да спомена че разполагам само с подписан трудов договор на шест месечен изпитателен срок, който вече измина и една трудова характеристика която ми казаха, че е объркана и не отговаря на моята длъжност, това са единствените документи които са ми предоставили.
  Приятна и спокойна вечер!

 • dv4

  28 Авг 2014, 20:30

  Добър вечер!
  Имам въпроси свързани с начина или по-конкретно местонахождението ми на работа, и се надявам, че бихте могли да ме посъветвате.
  Започнах работа във софийска фирма, но всъщност работя от вкъщи (друг град), но нямам никакви документи, които доказват това, де факто се водя на работа на местонахождението на фирмата, но пък ме питаха за адреса на който живея в момента, защото е разлчен о... към целия въпрос

 • pakitogo

  28 Авг 2014, 10:46

  Здравейте, работя на 12-часови дневни и нощни смени. Прекията ми ръководител изисква от мен да оставам след 12 часово нощно дежурство за да присъствам на събрания. В конкретния случай приключвайки работа в 7.00ч се очакваше от мен да присъствам на това събрание в 8.30ч. Отказах и бях заплашен с дисциплинарно наказание. Законни ли са тези изисквания към мен в горепосочената ситуация?

 • nina_firova

  28 Авг 2014, 10:34

  Здравейте! Аз съм пенсионирана по болест с право на работа. Пенсията ми е изчислена през 2006 година и е на база осигуровки от по-стари години. Разбрах, че мога да я актуализирам. Въпросът ми е УП, което трябва да подам в НОИ, за какъв период от време да е? Последното ми е правено през 2006 година. Предварително благодаря!

 • n_nikolova.15

  27 Авг 2014, 19:32

  Здравейте! Дадено лице е пенсионирано в България с пенсия за изслужено време и стаж. Налага му се да отиде да живее в Германия. Може ли да получава пенсия в Германия ? И ако може какъв би бил размера на пенсията му в Германия, при положение, че в Германия няма осигурителен стаж. Благодаря ви!

 • mameto

  27 Авг 2014, 15:53

  Здравейте, оказах се в странна ситуация и имам нужда от вашата компетентна помощ!
  До 2011г. работих във фирма в, която почти всичко беше законно уредено, но от 14.09.2012 до днес 27.08.2014г. работя във фирма в която нещата са много странни!
  Когато започвах работа,работодателят ми ме увери,че никъде заплатата , която е по трудов договор и осигуровки не е на реално взиманата заплата,на... към целия въпрос

 • aniko_71

  27 Авг 2014, 09:47

  Служител на длъжност библиотекар-домакин в учебно заведение излиза в неплатен отпуск 1 година. Имам ли право като работодател, да разделя длъжността като за домакин бъде назначено едно лице, а за частта библиотекар – учители от гимназията по БЕЛ по два часа седмично. Кои са нормативните документи / член, алинея/?

 • djudjelina

  26 Авг 2014, 20:28

  Здравейте,
  бих искала да кандидаствам за позицията, за която се изисква да имам определен опит и стаж. Проблемът е, че имам стажа и опита, но в договора от ЧР ми бяха объркали звеното, в което работех и сега незнам как да докажа, че имам съответния опит и стаж в областта, при положение, че в договора пише, че съм работила в друго звено. Има ли възможност чрез анекс към договора или някакво удос... към целия въпрос

 • kris2106

  26 Авг 2014, 13:24

  Здр. завършила съм магистратура Финанси , ако запиша педагогика ще ми бъдат ли признати изпитите държани по време на обучението ми и какво е най подходящо да запиша , като учител, за да завърша по-бързо. Благодаря.

 • Liliyana Hristova

  25 Авг 2014, 21:51

  предстои прекратяване трудовия договор на дъщеря ми към 08.09.2014г.но фирмата към която работи бавят трудовите книжки не се оформят навреме документите за напускане, не им изплащат обещетението навреме изобщо има непрекъснато текучество във тази фирма но младите хора някак си не се интересуват достъчно и затова работодателя си прави с тях кавото си иска .Работи се по 12часа 4дни без да имаш право... към целия въпрос

© 2003-2014 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване ново. Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2014 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалГрадът.bgОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: SofiaEcho.com