Регистрация

Трудовоправна консултация

въпроси и отговори

 • Анонимен

  13 Яну 2010, 22:46

  Картинка Картинка

  Моят въпрос:Миналата година ме съкратиха с мотив съкращение в щата ,а пращаха други да помагат.След известно време ме върнаха в същото предприятие на друга длъжност с 6 месечен трудов договор и след изтичането му ме прехвърлиха на постоянен договор.След мен при нас назначиха и друг.Сега искат да ме преназначат на друга длъжност и на мое място да сложат друг ако не приема ще ме съкратат.В къщи друг никой не работи.Какви са ми правата и към кого да се обърна.
  Предварително благодаря.

 • Картинка Картинка

  Здравейте,

  Както сте отбелязали, работодателят не може да изменя едностранно трудовото правоотношетие, освен в определени случаи, т.е. длъжността Ви не може да бъде променена без изричното Ви, писмено съгласие, оформено в допълнително споразумение към трудовия договор. Прекратяването на трудовото правоотношение поради съкращаване в щата се осъществява по реда на чл. 328, ал. 1, т. 2 от Кодекса на труда. Уволнението може да се осъществи само след като намаляването на бройките по щатното разписание е утвърдено по съответния ред. По принцип, всеки работник или служител има право да съди работодателя си, когато е налице трудов спор. Когато работодателят е прекратил трудовото правотношение, независимо от конкретното правно основание за прекратяване, работникът или служителят има право да оспорва законността на уволнението пред работодателя или пред съда.

вашите въпроси

 • godzilka

  28 Юли 2015, 13:25

  Здравейте :) Назначена съм на работа на 24 Юни/2015 на трудов договор, но по програма за 4 месеца. В договора ми пише, че имам право на 7 дни платен отпуск. Днес при подаване на молба за отпуск ми казаха, че мога да ползвам само 2 дни, тъй като тези 7 дни били за целия срок на договора. Въпроса ми е възможно ли е да използвам тези 7 дни, т.е. да ми бъдат отпуснати без проблем, ако отпуска ми е неп... към целия въпрос

 • sejek

  28 Юли 2015, 10:46


  Здравейте,
  Предстои ми пенсиониране до края на годината, работя в настоящата фирма повече от 10 години. В случай на обявяване на несъстоятелност на фирмата от кого трябва да получа 6-те брутни заплати, полагащи ми се при пенсионирането?

 • anifg

  28 Юли 2015, 09:28

  Здравейте! Учител съм и ми предстои пенсиониране. Въпросът ми е колко дълго трябва да съм бил синдикален член, за да получа 8 брутни заплати. Достатъчен ли е период от 4 месеца?

 • Dani Lazarova

  28 Юли 2015, 07:19

  Благодаря за отговора! Както и да е ,трудовият договор се прекрати по взаимно съгласие. Какви са опциите ми сега? Търся си работа и не зная дали да да се регистрирам в БТ. Какво ми дава тази регистрация,има ли вариант да се регистрирам, без да получавам парично обезщетение сега? През какъв период от време може да се регистрира в БТ и да се получава обезщетение от НОИ?
  Благодаря!

 • gerkata19

  27 Юли 2015, 18:34

  Бих искала да попитам следното:Този месец напуснах и ми казаха че тъй като е минала половината година и няма да ми се изплатят всички 15 дена от платената годишна отпусна,които ми остават,а по-малко.Аз разбрах,че празничните дни и събота и неделя не се зачитат към отпуската,а работодателят ни ни вземаше от отпуските тези дни.Вярно ли е?Много БЛАГОДАРЯ!

 • mpd48470531

  27 Юли 2015, 16:27

  Здравейте ,
  Имам служители , които са навършили възраст за пенсионир ане и имат нужния трудов стаж. Едната е на 62 г. и 8месеца ,но не е подала документи за пенсиониране . Другата сега навърши 60 г. и 8 месеца .Длъжна ли съм да прекратя трудовите правоотношения с тях и мога ли да ги оставя да работят , ако все още не желаят да се пенсионират. Благодаря Ви

 • b.s_91

  27 Юли 2015, 13:50

  Здравейте! Въпросът ми е, може ли по време на предизвестие, да си взема оставащите ми дни отпуска. Работодателят ми съобщи, че всъщност не са толкова, колкото ми остават, а по-малко тъй като съм в предизвестие един месец. Възможно ли е да ми се приспадат полагащите ми дни? Благодаря предварително за отговора.

 • ckrech

  27 Юли 2015, 11:13

  Здравейте,работя във фирма в която от 01.01.2015 година ме осигуряват на това което получавам.До преди тази дата бях осигуряван на минималната работна заплата за страната.Сега очаквам бебе и искам да попитам какво15-дневно бащинство ми се полага.Колко пари ще взема на ден за да мога да си направя сметката дали е по-добре да си взема полагаем отпуск от фирмата? Благодаря ви предварително.

 • nikolayg.

  25 Юли 2015, 18:05

  Добър ден, работя в една фирма от периода 06.07.2015г. като това ми е първата работа с трудов договор. Тъй като ми се обадиха от друга фирма (не конкурентна) искам да напусна с предизвестие от 30 дни (както си пише в трудовият ми договор) . Изготвих си предизвестието което е с дата 27.07.2015 година, но тъй като нямам още месец в тази фирма, а заплатите вървят с месец назад , след като ми изтече п... към целия въпрос

 • nurita

  25 Юли 2015, 14:16

  Здравейте! Аз съм на 42 години и тази година съм приета редовно обучение в университета. Работя на 4 часа, за да мога да уча. Имам ли право на помощи, стипендия , защото детето ми е голямо и случаят ми е по-особен поради възрастта ми. Разделен на две , доходът на член от семейството ми/разведена съм/ е много под социалния минимум. Моля, обяснете ми на какво имам право. Предварително благодаря!

© 2003-2015 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване ново. Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2015 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалГрадът.bgОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: SofiaEcho.com