Регистрация

Трудовоправна консултация

въпроси и отговори

 • Анонимен

  13 Яну 2010, 22:46

  Картинка Картинка

  Моят въпрос:Миналата година ме съкратиха с мотив съкращение в щата ,а пращаха други да помагат.След известно време ме върнаха в същото предприятие на друга длъжност с 6 месечен трудов договор и след изтичането му ме прехвърлиха на постоянен договор.След мен при нас назначиха и друг.Сега искат да ме преназначат на друга длъжност и на мое място да сложат друг ако не приема ще ме съкратат.В къщи друг никой не работи.Какви са ми правата и към кого да се обърна.
  Предварително благодаря.

 • Картинка Картинка

  Здравейте,

  Както сте отбелязали, работодателят не може да изменя едностранно трудовото правоотношетие, освен в определени случаи, т.е. длъжността Ви не може да бъде променена без изричното Ви, писмено съгласие, оформено в допълнително споразумение към трудовия договор. Прекратяването на трудовото правоотношение поради съкращаване в щата се осъществява по реда на чл. 328, ал. 1, т. 2 от Кодекса на труда. Уволнението може да се осъществи само след като намаляването на бройките по щатното разписание е утвърдено по съответния ред. По принцип, всеки работник или служител има право да съди работодателя си, когато е налице трудов спор. Когато работодателят е прекратил трудовото правотношение, независимо от конкретното правно основание за прекратяване, работникът или служителят има право да оспорва законността на уволнението пред работодателя или пред съда.

вашите въпроси

 • similiyan

  25 Яну 2015, 22:05

  Имам още един въпрос.
  Започнах работа 02.06.2014 и напуснах по взаимно съгласия (чл. 325 ал. 1) на 22.01.2015г.
  Отпуска ми не е отложен на основание чл.176., Но не съм използвал платен отпуск защото това ми е първа работа и нямах необходимият стаж за ползването на платен годишен отпуск.
  Обещетението ще бъде за целият неизползван отпуск или само за отпуска полагащ ми се за мецец януари тази го... към целия въпрос

 • g_toneva

  25 Яну 2015, 21:03

  Здравейте, през 2014г. бях дисциплинарно уволнена, защото станах свидетел на нередни неща, вършени от директора и вече бях неудобна. Веднага след уволнението бе съкратен щата ми. Съдът призна уволнението ми за незаконно, отмени заповедта за уволнение и ме възстанови на предишната ми длъжност. Въпросът ми е: Длъжен ли е работодателят да разкрие отново длъжността, за да изпълни съдебното решение и м... към целия въпрос

 • Екатерина Канева

  25 Яну 2015, 16:00

  През цялата 2014г ми се удържаше данък ЗДДФЛ от заплата,като ми казаха че през 2015г,след като подам молба в НОИ парите ще ми бъдат върнати.Искам да знам дали това е така и дали е вярно

 • nikvoi

  25 Яну 2015, 15:04

  Здравейте.
  Искам да заведа дело срещу глобул теленор и да напиша сам исковата молба и след това да искам служебен адвокат но в исковата молба не ми е ясно по кой параграф на НК или кой друг нормативен документ да направя иска за признато от глобул "причинено неудобство" което се изразяваше в изпращането на нежелани съобщения на телефона ми с които бях психически тормозен и с болши... към целия въпрос

 • ivaylo123

  25 Яну 2015, 14:11

  Благодаря за отговора, но
  Може ли човек на граждански договор да ползва болнични, дори и те да не се изплащат (или по какъв начин може да се отсъства от работа, ако не се чувства добре)?

  ***Аз съм на борсата и ще работя на граждански договор!***

  Как стоят нещата с болничните

 • rumi_mitova

  25 Яну 2015, 14:08

  здравейте..бях назначена на работа в едно заведение като мияч на 22.12.2014 год.работех до 23.01.2015 г.по 8 часа,понякога и повече ,и почти без почивен ден.трудовия ми договор беше връчен на 22.01.2015 г.след настояване от моя страна..нямах определен час за явяване на работа,всеки ден ми се казваше за следващтия в колко да отида.от трудовия договор е видно,че работното ми време е на 4 часов работ... към целия въпрос

 • zmh19384662

  25 Яну 2015, 12:20

  Запитахте ме за категорията на труд - трета

 • hohomok

  25 Яну 2015, 07:42

  Здравейте!
  Предстои ликвидация. Ще ни бъдат връчени предизвестия. До месец не трябва да започвам работа , за да си получа обезщетението за безработица. Въпросът ми е : какъв е срокът за регистриране в Бюрото по труда.

 • similiyan

  24 Яну 2015, 19:05

  Здравейте!
  Въпросът ми е следният.
  Започнах работа 02.06.2014 и напуснах по взаимно съгласия (чл. 325 ал. 1) на 22.01.2015г. Не съм използвал отпуск защото нямах необходимият стаж. Искам да разбера имам ли право на обезщетение по чл. 224. и какъв е редът то да стане изискуемо.
  Благодаря ви предварително.
  Поздрави

 • capita

  24 Яну 2015, 14:49

  Благодаря за отговора.
  При второ посещение служителката в картотеката изведнъж ми показа папката,НО КАТЕГОРИЧНО отказа да ме вкара в системата,че съм подал документите,развика се че има проблем били изискани..и обърна гръб.
  Тоест ме лъже за всичко.
  Остава да обжалвам бездействието й в РЗИ,или да търся безплатна адвокатска помощ,че съм безработен.

© 2003-2015 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване ново. Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2015 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалГрадът.bgОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: SofiaEcho.com