Регистрация

Трудовоправна консултация

въпроси и отговори

 • Анонимен

  28 Яну 2010, 16:03

  Картинка Картинка

  Работя на основен трудов договор по чл.67 на 8 часа и по втори трудов договор по чл.114 от КТ с работно време 2 часа на ден. Имам ли право на % за прослужено раб.време по втория тр.договор.

 • Картинка Картинка
  оценка +4

  Здравейте,

  Във връзка с разпоредбите на Наредбата за структурата и организацията на работната заплата т.н. клас се плаща само по основното трудово правоотношение. В случай, че работата по него е на непълно работно време, клас се дължи и по допълнителния договор - до допълване на месечната продължителност на работното време.
  Ако по основния договор работата е 8 часа дневно (какъвто е посоченият случай), за допълнителната работа не се получава допълнително възнаграждение за трудов стаж и професионален опит.

вашите въпроси

 • ctc

  29 Май 2015, 17:46

  Здравейте,
  Работата ми е свързана с почти ежедневно пътуване до обекти на фирмата в няколко административни области, за което досега получавах еднодневни командировъчни. Сега работодателят ми даде да разпиша допълнително споразумение в което се посочва работно място (не място на работа) - зоната на обслужване и допълнителен текст"В зоната на обслужване еднодневни командировъчни не се предвиж... към целия въпрос

 • megy_13

  29 Май 2015, 17:36

  това което ми отговорихте се отнася за годините след януари 2010.
  а преди това?
  имам неизползван за 2008 и 2009 г.тях трябва да си ги получа също нали,защото КС отмени забраната като неправомерна за този период.

 • pvlaskovski

  29 Май 2015, 16:55

  Здравейте,

  Работя на 8-часов трудов договор и искам да започна втора работа. Възможно ли е това и на колко часа имам право да работя.

  Благодаря предварително

 • d1d070

  29 Май 2015, 12:19

  Здравейте,
  имам желание да отворя помещения за игри тип “real escape game” (обзаведено помещение, в което до пет души решават пъзели и играят игри за определено време) . Статутът на помещението ми е на офис, трябва ли да бъде променено и има ли някакви специални изисквания, които трябва да бъдат покрити? Благодаря предварително за отговора Ви.

 • atanasovacc

  29 Май 2015, 07:37

  Здравейте, искам да напусна сегашната си работа, но се оказва че немога. Назначена съм по заместване, 1месец се обучавам и след това фирмата ме праща в централата да завърша последният етап от обучението си и след това започвам съществената си работа. Проблемат ми е следният: работя от 1месец, но работата не ми допада и искам да напусна без предизвестие. Предоставила съм само копия от документите ... към целия въпрос

 • rosi_55

  27 Май 2015, 16:18

  Предстои ми пенсиониране в края на месец ноември 2015г. Работя на постоянен трудов договор и се надявам, към момента на пенсиониране все още да съм на работа. Интересува ме каква е процедурата по пенсиониране, в смисъл какви документи трябва да представя на работодателя си за да го уведомя, че ще се пенсионирам и имам ли право на 6 заплати без да прекъсвам трудовото право отношение?

 • tsako

  27 Май 2015, 15:55

  Здравейте! Мой приятел получава обезщетение за безработица от Бюрото по труда.Миналата седмица започна сезонна работа за няколко месеца по граждански договор към частна фирма.При това положение,ще може ли да работи и същевременно да си получава обезщетението от Бюрото по труда?

 • megy_13

  27 Май 2015, 14:02  On 27.05.2015 11:15, miglena valchinova wrote:  здравейте,

  работя във фирма от 8 години като ЛС. Вчера получих предизвестие за съкращаване на щатната длъжност.Имам останал полагаем отпуск от 60 дни.

  каква част от нея може да ми се изплати по чл.224.

  благодаря

 • dobimira._

  27 Май 2015, 10:06

  Здравейте отново, много се извинявам, но не разбрах ще мога ли да получавам обезщетение до навършване на 2 години на детето? Не съм много наясно ,но нали договора като не е постоянен , или всичко зависи от работодателя?

 • dobimira._

  26 Май 2015, 21:20

  Здравейте, имам следния въпрос. В момента съм назначена на работа по чл.70, ал1 от КТ. с изпитателен срок 6 месеца. В края на юни месец ще изляза в болничен - 45 дена преди раждането. След изтичане на изпитателния срок следва ли удължаване на договора? Ще мога ли да получавам парично обезщетение 2 години?

© 2003-2015 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване ново. Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2015 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалГрадът.bgОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: SofiaEcho.com