Регистрация

Трудовоправна консултация

въпроси и отговори

 • annibg73

  18 Май 2010, 20:03

  Картинка Картинка

  Отново ще задам въпроса си г-жо Иванова, и се надявам този път да е правилен -има ли право работодателя на МБАЛ да спре изплащане на положен труд през почивните дни- събота и неделя /който до момента е бил изплащан/ , на мед.персонал/мед.специалиси и др/, който работи на график и на какво основание??? И има ли той право , да не вземе впредвид мнението /преговаряне/ на синдикатите?? Какви права имат служителите в случая ,защото много от нас не ги знаят?
  Благодаря Ви!!!

 • asyamaya

  19 Май 2010, 20:50

  Картинка Картинка
  оценка -2 +10

  Когато трудът е положен при сумирано изчисляване на работното време, няма значение дали е в събота или неделя. Това е така, защото при сумираното изчисляване на работното време се работи по график и съответно може да се пада по графика работа в събота или неделя.Плаща се само заплата.
  Сумираното изчисляване на работното време се въвежда от работодателя със заповед, в която се определя на какъв период ще се сумират отработените часове. Периодът може да бъде до 6 месеца
  При установено от работодателя по реда на чл. 142, ал. 2 от Кодекса на труда сумирано изчисляване на работното време, работодателят отчита (изчислява) работното време на конкретния работник или служител в края на отчетния период. Когато нормата работно време за същия период е превишена , съответно е налице извънреден труд. Часовете, получени над определената норма часове (след превръщането на нощните часове в дневни), са извънреден труд и се отчитат по реда на чл. 149 КТ в специална книга, както и всяко полугодие – пред инспекцията по труда.
  Получените часове извънреден труд се заплащат по реда на чл. 262, ал. 1, т. 4 КТ в края на отчетния период именно поради възможността балансът на работното време и свободното време да се спазва средно за периода, през който се отчита (сумира) работното време. Поради това е възможно, през отделен месец продължителността на отработеното време да е по-голяма от нормалната, а през друг месец да е по-малка, но в края на периода да не се превишава нормата работно време. Когато нормата работно време не е превишена, то не е налице извънреден труд, поради което чл. 262, ал. 1, т. 4 КТ не се прилага.

  Възможно е, в Колективен Трудов Договор, в Правилника за вътрешния трудов ред или във Вътрешните правила за структурата и организацията на работната заплата на Вашата болница, да е регламентирано, че работника или служителя получава накакво допълнително заплащане за работа в почивни дни, независимо от това, че работи при сумирано изчисляване на работното време. В такъв случай, работодателят е длъжен да спазва договорените клаузи.

  Ако работодателя нарушава трудовото законодателство, Вие можете да се обърнете към Инспекцията по труда.

вашите въпроси

 • nkf46396594

  31 Мар 2015, 16:48

  Уважаеми господине,
  Учител съм в основно училище по теория и практика - специалност “Шивачество“, професия “Шивач“. Завършила съм МЕИ-София, Инженерно-педагогически факултет- гр. Сливен с квалификация Машинен инженер с педагогическа правоспособност, специалност Техника и технология на текстила и облеклото. Притежавам допълнителна квалификация. Завършила съм магистърска програма към Тракийски уни... към целия въпрос

 • nassal

  31 Мар 2015, 16:27

  Здравейте господин Георгиев,
  Напуснах с предизвестие от 01.02.2015г.Получих си вече заплатата за м.януари2015г.,но не ми се изплатиха командировъчните за същия месец. Към коя инстанция да се обърна за да ми се изплатят полагащите се командировъчни пари.
  Предварително Ви благодаря!

 • nikipiki82

  31 Мар 2015, 15:50

  Здравейте отново,

  След проведените разговори с ръководството, имам предложение да бъда преназначена на друга длъжност с изпитателен срок 3 месеца.
  Аз съм в неплатен отпуск след приключил отпуск за отглеждане на дете до 2- год. възраст (детето ми е на 2 год. и 3 месеца).
  1.Възможно ли е да бъда освободена (по инициатива на работодателя) от работа на основание " несправяне с работата"... към целия въпрос

 • ИВАНКА ДИМИТРОВА

  31 Мар 2015, 14:33

  Родена съм на 05.01.1959 г. Съпругът ми почина през 2010 г. Кога имам право на наследствена пенсия, тъй като при запитване в най-близката приемна на НОИ ми отговориха, че имам право при навършване на 58 годишна възраст. Предварително Ви благодаря!

 • rejka

  31 Мар 2015, 10:00


  Здравейте, моля за вашето становище.
  На зададен въпрос от мен на семинар " Зачита ли се майчинството за професионален трудов стаж, който влиза в определянето на клас прослужено време ?", беше отговорено,че влиза, тъй като в трудовата книжка по никакъв начин не е отбелязано кога лицето е било в майчинство,по времето на трудовоправните отношение. Става въпрос, когато лицето е назначено... към целия въпрос

 • diana45

  31 Мар 2015, 09:50

  Здравейте,
  Благодаря Ви за отговора!Може би аз не съм била изчерпателна,като не съм посочила, че се касае за експертиза към съда.
  ПРИ ПОЛУЧАВАНЕ НА ЗАДАЧАТА ПО ДЕЛОТО МИ ПИШАТ: "Съгласно утвърдените от Председателя на съда ПРАВИЛА за изплащане на възнаграждение на вещи лица и свидетели, към заключението приложете справка-декларация по чл.29,ал.2 и чл.31, ал.2 от Наредба № 1/16.01.2... към целия въпрос

 • rado8506

  31 Мар 2015, 08:50

  Здравейте моят въпрос е следния От 3г работя в тази фирма преди месец бях повишен по чл119 от кд сега искам да напусна трябва ли да стоя предизвестие предизвестието по основния договор е 3месеца

 • glasgowgreen

  30 Мар 2015, 23:56

  :) Да. Формулярът, който попълних е Е101, а документът, който чакам да ми изпратят е А101.

 • uwj41396206

  30 Мар 2015, 21:27

  Въпросът ми беше имат ли право да ме задължат да платяипсите?При положение че нямат 100% доказатилста ?И вярно ли е че ако решат да ми удържат сумата трябва да сигнализират Инспекция по труда?

 • glasgowgreen

  30 Мар 2015, 17:05

  Здравейте, г-н Георгиев.
  Живея и работя във Великобритания от 12 години. Упражнявам свободна професия, работя и като самонаета, и като наета. Голяма част от доходите ми като самонаета са от извършване на услуги по интернет ( скайп уроци, видео уроци, работа като сешън музикант за различни продуценти). Скоро ще се преместя да живея в България, където желая да продължа работата си. Не зная за колко... към целия въпрос

© 2003-2015 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване ново. Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2015 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалГрадът.bgОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: SofiaEcho.com