Регистрация

Трудовоправна консултация

въпроси и отговори

 • Вилис

  02 Дек 2010, 22:16

  Картинка Картинка

  Здравейте!Имам един въпрос.Работех във фирма 8 години на безсрочен трудов договор.След връщането ми от майчинство ме съкратиха по 4лен 331,ал. 2/това е практика за всички майки,които се връщат от майчинство/,та на въпроса ми:Колко месеца ще имам право на борса,след като общият ми трудов стаж е 11 години и каква сума ще ми се изплаща.А също и в какъв срок трябва да се регистрирам на борсата?
  Благодаря ви предварителни!
  Отпуската ми полагаемата също ще ми буде изплатена в едномесечен срок,както и 4-кратното обезщетение,но на каква база?

 • asyamaya

  05 Дек 2010, 10:33

  Картинка Картинка
  оценка +2

  Съгласно чл.54в от КСО, Вие ще имате право на обезщетение за безработица за срок от 9 месеца.
  Съгласно чл.54б, ал.1 от КСО, Дневното парично обезщетение за безработица е в размер 60 на сто от среднодневното възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" за последните 9 календарни месеца, предхождащи месеца на прекратяване на осигуряването, и не може да бъде по-малко от минималния дневен размер на обезщетението за безработица.

  Срокът за регистрация на трудовата борса е 3 месеца, считано от датата на прекратяване на трудовия договор.

  Обезщетението за неизползван платен отпуск се изплаща на база среднодневно брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец, предхождащ датата на прекратяване на трудовия договор, през койтосте отработила най-малко 10 работни дни.

  Брутното трудово възнаграждение за определяне на обезщетението по чл.331 от КТ, е полученото от Вас брутно трудово възнаграждение за месеца, предхождащ месеца, в който е възникнало основанието за съответното обезщетение, или последното получено от Вас месечно брутно трудово възнаграждение.

вашите въпроси

 • jorostoianov

  26 Фев 2015, 14:41

  Здравейте,
  Благодаря Ви за отговора. Както винаги законите в тази държава са половинчати, и в полза на работодателя. Докато чаках Вашият отговор, работодателят ми ми съобщи, че мога да ползвам тоя час да си търся друга работа от 08 00 д0 09 00 часа. Колко ли фирми започват работа в 08 00? Това е просто коментар и не е отправен към Вас. Видях, че отговорът Ви има един + и един -. Предполагам, че +... към целия въпрос

 • jorostoianov

  26 Фев 2015, 07:08

  Здравейте, на 24 02 2015г. получих предизвестие за уволнение по чл.328, ал.1, т.2 от КТ. При напомняне от моя страна, че имам право на 1 час намалено работно време по чл.157, ал.1, т.6 от КТ, ми бе поискано писмено заявление за това. Написаха това заявление като посочих, че искам да напущам работа един час по рано. Отговорът на директора бе, че не аз решавам кога ще ползвам този час, а той ще ми о... към целия въпрос

 • svetlakercheva73

  25 Фев 2015, 16:01

  Здравейте!
  На какво основание работодателят може да ме задължи да си "отработя" или "платя" авансово ползван платен годишен отпуск при напускане?

 • vessi777

  25 Фев 2015, 13:03

  А какво се случва с осигуровките и трудовият стаж ако заработя тези дни?

 • dessi_alek

  25 Фев 2015, 12:37

  Здравейте отново, аз трябва ли да съм уведомена от здравните органи за това предписание, тъй като такова незнам да имат.Длъжността, която в момента изпълнявам я върша вече цели 10 години с тези ми заболявания и с телковото ми решение!
  Според решението на съда те трябваше да ме възстановят на старата ми длъжност, което и направиха, но тя не съществува вече и поради това си мисля, че трябва да ми п... към целия въпрос

 • vessi777

  25 Фев 2015, 11:59

  Здравейте, бих искала да попитам за следното: Предстои ми освобождаване от едно работно място по взаимно съгласие и назначаване на друго и ме интересува как стои въпроса с трудовия стаж и осигуровките, ако назначаването в другата фирма стане след 10 дни.Договорът с настоящият работодател искам да прекратя на 06.03.2015, но понеже съм ползвала януари месец част от годишния платен отпуск за 2015г и ... към целия въпрос

 • dessi_alek

  25 Фев 2015, 11:22

  Здравейте, вече се обръщах към Вас за следния проблем- съда ме върна на работа, тъй като съм с ТЕЛК, до сега заемах старата си длъжност, която не съществува, тъй като беше съкратен щата, сега обаче работодателя ми предложи да ме трудоустой на друга длъжност с 6 месечен изпитателен срок, ако му откажа казва че ще ме уволни без предизвестие по чл.330, ал.5.
  Аз отговорих, че не съм съгласна с изпита... към целия въпрос

 • krasleto

  25 Фев 2015, 08:21

  Здравейте!
  Работя като учител и имам 12 години трудов стаж, от които 2 год. майчинство.Едва сега ми разрешиха да кандидатствам за "старши учител" като преди 2 години ми казаха,че не може, заради тези години майчинство. Сега, вече имам според ръководството нужния стаж.Подадох си документите по надлежния ред, направиха си комисия и т.н. Въпросът ми е кога трябва да започнат да ми плащат... към целия въпрос

 • rositsakolarova

  24 Фев 2015, 21:53

  Здравейте,
  От май 2011 г. работя по временен трудов договор в Холандия, който изтича на 30 април 2015 г. За същия период при работодателя си в България съм в неплатен отпуск.
  В момента съм бременна с термин 5 май 2015 г.
  Отпускът ми по майчинство в Холандия започва на 7 април 2015 и е със срок от 16 седмици. След този период се прекратява и трудовият ми договор с холандския работодател.
  Въпрос... към целия въпрос

 • riciboy

  24 Фев 2015, 16:34

  Бивш военнослужещ съм. Със заповед на командира на формированието от 05.01.2015г.съм уволнен дисциплинарно. Командирът отказва да ми издаде УП 2 и УП 3 , както и всякакви документи удостоверяващи стажът и осигуровките ми. Има ли правно основание за това и ако НЕ какви са законовите срокове в, които трябва да ми бъдат изготвени документите?

© 2003-2015 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване ново. Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2015 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалГрадът.bgОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: SofiaEcho.com