Регистрация

Трудовоправна консултация

въпроси и отговори

 • amelia_24

  11 Юли 2011, 21:49

  Картинка Картинка

  Здравейте,
  Студентка съм редовно обучение в Дания. Завършила съм един семестър и в момента съм прекъснала тъй като родих. ИМам ли право на еднократната помощ за майки студентки (2880 лв.)? Къде и какви документи трябва да подам в случай, че имам право?
  Благодаря предварително.

 • asyamaya

  14 Юли 2011, 09:13

  Картинка Картинка
  оценка +2

  Правото за получаване на еднократна помощ възниква от датата на раждане на детето и/или датата на записване в редовна форма на обучение.
  Документите ,които се подават са:
  -молба декларация
  -копие от акт за раждане на детето,за което се иска помощта
  -уверение от Висшето Учебно заведение за лицата по чл.8.8в,ал 1 и 4 отЗакона за семейните помощи за деца, ЧЕ СА ЗАПИСАНИ КАТО РЕДОВНИ СТУДЕНТИ КЪМ ДАТАТА НА ПОДАВАНЕ НА МОЛБАТА-ДЕКЛАРАЦИЯ.

  Правото Ви на тази помощ следва да бъде определена от Дирекция "Социално подпомагане". Тези почощи се полагат за деца отглеждани в България.

  Документите са подамат в Дирекция "Социално подпомагане" по местоживеене.

вашите въпроси

 • borikan

  03 Май 2015, 21:39

  Здравейте , много благадаря за бързия отговор.А ко сиподам молба за неплатен отпуск.Дали ще се удължи срока на предизвестието?

 • Savo Dodov

  03 Май 2015, 11:29

  Извинявам се много,че забравих за въпроса .Въпроса ми е наистина ли имат основание да не ми се изплати болничния по мотивите които съм описал в писмото си и дали си заслужава да пускам жалба .Все още съм в 14 дневен срок

 • Savo Dodov

  03 Май 2015, 11:24

  Извинявам се много,че забравих за въпроса .Въпроса ми е наистина ли имат основание да не ми се изплати болничния по мотивите които съм описал в писмото си и дали си заслужава да пускам жалба .Все още съм в 14 дневен срок

 • jakimova

  02 Май 2015, 21:13

  Как мога да издиря стажа си в определени предприятия в София и Монтана от преди 1994г?

 • borikan

  01 Май 2015, 17:57

  Здравейте г-н Георгиев
  моето питане е следното;
  Подписах молба за напускане с едномесечно предизвестие от 30 април до 30 май.Кандидатствах на друго место за работа но те искат да започна при тях на 24 май.Какво да направя в този случай.Могали да ги сачетая и двете да работя и на двете места едновремено.Законно ли е? Посаветвайте ме как да постапя?Хубава вечер!

 • Savo Dodov

  01 Май 2015, 08:43

  Здравейте г-н Георгиев
  От 17 години съм с диабет и имам ТЕЛК решение за това.
  Наскоро получих много остра криза на полиневропатия.Излезнах в болнични но така и не получих обещетение от НОИ. Получих писмо със следното становище:СПИРАМ образуваното производство за изплащане на паричното обещетение на лицето .............
  Мотиви: БОЛНИЧНИЯТ ЛИСТ Е ПРЕДАДЕН ЗА ПРОВЕРКА ОТ ИНСПЕКТОРИ ПО ОСИГУРЯВАН... към целия въпрос

 • petar_77

  30 Апр 2015, 21:11

  какъв е мах срок ,след което задълженията отпадат по давност
  1.за сметки за вода,ток
  2.местни данъци-данък сгради и данък мпс
  3.актове от кат и местната община
  благодаря ви предварително!

 • nadeto232

  29 Апр 2015, 22:32

  Здравейте,
  имам питане относно болничните и зачитането на трудов стаж?
  От работата не ми зачитат болничните за трудов стаж,практиката на фирмата е такава че обжалват всеки болничен,от там се явявам на ЛКК и комисията ги одобрява и са законосъобразни.А сега ми предстой ТЕЛК. Когато отидох да си взема трудовата книжка внея пише ,че имам 4 месеца и 16 дни ,а изпитателния ми срок е 6 месеца (започн... към целия въпрос

 • ahrida

  29 Апр 2015, 18:31

  Благодаря за съвета!

 • bobym

  29 Апр 2015, 16:08

  Здравейте доста въпроси задавах относно преместването в друг обект на фирмата и последно бях питал дали имат право да преместят брат ми. (Съвета от вас беше, че е длъжен да ги послуша и да се премести).
  Оказа се, че законово нямат основание за преместването и не успяха да го накарат да отиде там, нито го съкратиха/наказаха с нещо.
  Въпроса ми е следния работодателя има ли как да направи вратичка ... към целия въпрос

© 2003-2015 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване ново. Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2015 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалГрадът.bgОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: SofiaEcho.com