Регистрация

Трудовоправна консултация

въпроси и отговори

 • arcovk

  20 Апр 2012, 16:58

  Картинка Картинка

  Здравейте,съкратен съм по чл.325 ал.1 т.4,ходих в бюрото по труда и взех необходимите документи,искам да попитам какви документи да взема и в какъв срок,трябва да ги занеса в НОИ!

 • asyamaya

  30 Апр 2012, 22:18

  Картинка Картинка
  оценка +16

  В 7-дневен срок следва да се регистрирате в Бюрото по труда. Необходимите документи са заповед за прекратяване на трудовия договор и приключена трудова книжка.
  В срок от 3 месеца, считано от датата на прекратяване на трудовия договор следва да се регистрирате и в НОИ, от където се изплащат обезщетенията за безработица.
  Документи, които се подават от лицата за отпускане и изплащане на парично обезщетение за безработица:

  Паричните обезщетения за безработица се отпускат въз основа на заявление по образец, приложение 1 към чл. 1, ал. 1 от НОИПОБ, подадено в териториалното поделение на Националния осигурителен институт лично от лицата по постоянен или настоящ адрес. Към заявлението се прилагат:

  документ за регистрация като безработен от Агенцията по заетостта;
  акт за прекратяване на правоотношението - оригинал за справка и копие;
  документи, удостоверяващи общ трудов и/или служебен стаж, и/или осигурителен стаж, и/или стаж, зачетен на основание на международен договор в областта на социалното осигуряване, по който Република България е страна;
  декларация за банковата сметка за изплащане на паричното обезщетение за безработица по образец, приложение 4 към чл. 1, ал. 4 от НОИПОБ;
  копие от документ, издаден от съответната банка, с данни за личната банкова сметка;
  удостоверение за настоящ адрес, ако лицето е избрало да подаде заявление по настоящ адрес;
  документ за самоличност - за справка.

вашите въпроси

 • anikala

  22 Авг 2014, 14:41

  Съпругът ми почина и синът ми фигурира като наследник ,както в документа за наследници на баща си , така и на свекър ми който също е починал.

  1. Има ли право да ползва данъчно облекчение по чл.22а от ЗДДФЛ за млади семейства
  2. Какви действия да предприемем за да се възползва от това облекчение

 • Ирина Радева

  22 Авг 2014, 13:05

  от 18.09 1972 до 15.10 1976г
  работих като програмист в електронно-изчислителен център към "Горубсо" водеха ме на степени - 6-та, пета-та и четвърта.имам общо стаж 4г. и 27 дни. към коя категория труд ще ми приравнят стажа
  предстои ми пенсионирване

 • djaki0302

  22 Авг 2014, 11:07

  В моя случай работодателя не трябва ли да внася 8% здравна върху половината от сумата за самоусигураващи лица.

 • djaki0302

  22 Авг 2014, 10:27

  Здравейте!
  При неплатена отпуска по чл.167А от КТ за гледане на дете до 8 години дължат ли се някакави осигуровки и за чия сметка са.

 • dobsikus

  22 Авг 2014, 08:22

  Здравейте,

  Работя в застрахователна компания на непълен работен ден със стандартен трудов договор. Във връзка с тежката градушка на 08.07 се наложи да работя извънредно заедно с много други служители за обслужвенето на клиентите по обработката на възникналите щети. Извършваната работа е част от трудовите ми задължения, но беше в увеличен обем. В договора ми изрично е записано, че работата е за ... към целия въпрос

 • dinara

  22 Авг 2014, 02:22

  Допустимо ли е срочен трудов договор, сключен по чл. 68, ал.1, т. 3 от КТ, да бъде прекратен с предизвестие, 2 месеца преди завръщане на титуляра (отглеждане на дете до 2 год.) и заместника да бъде назначен на безсрочен трудов договор, но на друга длъжност, а задълженията на отсъстващия титуляр до неговото завръщане, да бъдат възложени с граждански договор на трето лице? Благодаря!

 • troia78

  21 Авг 2014, 23:28

  Здравейте.Работя от 2 години като възпитател в училище на срочен договор.Тази година директора ми каза че не може да ме назначи 3 ти път отново на срочен,а за постоянен не може да си позволи.След като всяка година договора ми е до м.юни ,а после септември ме назначава,т.е.имам прекъсване и отново кандидатствам за мястото защо не може 3-ти път?Какви са другите ми възможности за назначаване?Благода... към целия въпрос

 • yanicad

  21 Авг 2014, 16:50

  Здравейте, Работя в частно висше училище, като преподавател. Имам дете, което е на 7г. и през есента ще бъде в първи клас. Въпросът ми е имам ли право да ползвам неплатен 6 месечен отпуск и ако имам, могат ли да ми откажат ползването му? Не съм използвала неплатен отпуск след втората година от майчинството. Благодаря Ви предварително!

 • tita_ts

  20 Авг 2014, 21:32

  Спечелих конкурс за държавен служител на 21.07.2014 г ,но след встъпване на служебният кабинет в длъжност,процедурата по назначаването ми е прекратена.Документите ми са внесени при органа по назначаването.Освобождават ме от настоящата ми работа ,а не мога да започна на новата т.е.оставам безработна.Моля за съвет!!!

 • m.mirkov

  20 Авг 2014, 20:02

  Здравейте,
  искам да попитам мога ли да да създам еоод като в момента работя по трудов договор за друго лице, задължавам ли се да плащам осигуровки за мен самия ако продължа да работя по договора си, ако мога да назнача управител на дружеството той може ли да упражнява търговска дейност. Благодаря Ви предварително

© 2003-2014 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване ново. Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2014 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалГрадът.bgОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: SofiaEcho.com