С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Сертификати на килограм

Специалистите по човешки ресурси имат множество възможности да трупат надграждащо знание
Share Tweet Share
Снимка

[Shutterstock] 

Човек се учи, докато е жив. Същото важи и за сертифицирането. Документът, доказващ, че сте прибавили нови знания и умения към вече натрупаните в резултат на опит и/или формално образование, отдавна не е ненужен лукс, а необходимост. В идеалния случай той съответства на висококачествено модерно знание и ще ви даде самочувствие, като ви отличи от колегите в бранша, ще направи компетентностите ви конвертируеми и разпознаваеми в цял свят и в същото време ще разшири кариерните ви хоризонти. Опитахме се да направим своеобразен обзор на съществуващите възможности на HR професионалистите да трупат надграждащо знание и да сертифицират уменията си. Нямаме претенции, че сме обхванали цялото многообразие на онова, което се предлага на пазара.

Британско качество в български условия

Безспорно най-популярни в сферата на човешките ресурси са сертификатите на британския Институт по персонала и развитието  (The Chartered Institute of Personnel and Development - CIPD) в Лондон. Той предлага три квалификационни нива: начално (foundation level), средно (intermediate level) и ниво за напреднали (advanced level).

Най-ниското ниво е предназначено за млади специалисти, които сега навлизат в професията, както и за хора, които са работили в друга област и искат да се преквалифицират. Участниците могат да избират между две направления – общо и с фокус върху обучението и развитието, както и между две нива на задълбоченост – в зависимост от броя на избраните модули (за сертификат и за диплома). Документите, които ще получат, са съответно: общ сертификат/диплома в областта на човешките ресуси (Certificate/Diploma in Human Resource Practice) и сертификат или диплома в сферата на обучението и развитието (Certificate/ Diploma in Learning and Development Practice). 

Обучението по това ниво може да се извършва в центрове на място или дистанционно. В България дистанционната форма се предлага от организацията за специализирано обучение International Human Resources (IHR) в партньорство с британската Oakwood Training. "Си Си Ел - Югоизточна Европа" (филиал на британския CCL) и Selhurst Consulting - България (пак чрез IHR), пък дават възможност за присъствено обучение. Преподавателите в курсовете са британци, а семинарите им се организират на блокове от по няколко дни. На това ниво изпити не се полагат. Вместо това се оценяват текущите задачи, които участниците разработват. Обучението е на английски и отнема от една и половина до две години.

Средното ниво в България се предлага само от Selhurst Consulting, които в България се представляват от International Human Resources. Обучението е комбинация между присъствени занятия и дистанционно във виртуална обучителна среда. Участниците отново могат да избират между сертификат и диплома. Документите, които се издават на успешно завършилите, са сертификат или диплома в сферата на развитието на човешките ресурси (Certificate/Diploma in Human Resource Development), или съответно в сферата на управлението на човешките ресурси (Certificate/Diploma in Human Resource Management).

Нивото за напреднали в България е достъпно само в курсовете на "Си Си Ел - Югоизточна Европа". То е предназначено за хора с мениджърски опит. Четири от модулите са задължителни и дават право на сертификат. За два от тях се полагат изпити към CIPD, които се провеждат на място в София. Датите за препитването са три пъти в годината. По другите два от задължителните модули обучаващите се подготвят самостоятелни задачи.

За ниво диплома пък се учат осем модула. Хората с много богат мениджърски опит в някоя област могат да си спестят част от обучението и да предпочетат да докажат своите компетенции чрез портфолио (assessment). В тези случаи кандидатът трябва не просто да е прилагал конкретни практики, а да е участвал в тяхното разработване и създаване. Оценката по портфолио може да скъси периода на обучение до около 12 месеца.

Дипломата за напреднали в двете направления отваря пътя към сертифицираното членство в CIPD, или т.нар. Chartered Membership. "За такова ниво на членство в британската професионална организация се изискват знания, умения и определени поведения, които съответстват на специално изработена карта на компетентностите. Дипломата за напреднали дава знанието, а уменията и поведенията се преценяват от CIPD", коментира Евгения Георгиева, управляващ партньор на "Си Си Ел - Югоизточна Европа".

Американските стандарти

Американските сертификати в сферата на човешките ресурси се издават от HR Certification Institute, който оперира като част от тамошната браншова асоциация Society for Human Resource Management (SHRM).

Интерес за чужденците представляват три от нивата: професионалист в сферата на човешките ресурси (Professional in Human Resources); старши професионалист в сферата на човешките ресурси (Senior Professional in Human Resources) и глобален професионалист в сферата на човешките ресурси (Global Professional in Human Resources).

За Европа изпитите на HR Certification Institute се организират от регионалния контактен център на Prometric за региона, базиран в Нидерландия (PTC Registrations Europe, Noorderwagenplein 6, 8223 AL – Lelystad, The Netherlands).

Българските сертификати: най-доброто предстои

За любителите на българското има добра и лоша новина. Добрата е, че Българската асоциация за управление и развитие на човешките ресурси (БАУРЧР) има амбиции да се превърне в сертифицираща организация (по подобие на колегите си във Великобритания и САЩ). Лошата – че организацията е още доста далече от реалното осъществяване на тази своя амбиция.

Началото е поставено преди няколко години, когато с пари по европейски програми и с финансовата подкрепа на Британския съвет БАУРЧР и Училището по мениджмънт към Нов български университет започват работа по съвместен проект, изготвят стандарти (в голямата си част заимствани от британския опит), създава се Център за оценка, Институт на сертифицираните професионалисти, акредитационен панел от експерти и т.н. Въпреки тези усилия обаче броят на сертифицираните е по-скоро скромен (всичко на всичко 13 души). Това е знак за слаб интерес, неясни критерии за професионализъм, регламент и процедура. Затова преди малко повече от две години БАУРЧР възлага на работна група да анализира защо старият модел за сертифициране не работи и да предложи нов.

По думите на Владислава Раднева, директор човешки ресурси в "Аурубис", която ръководи работната група, натоварена със стандартите и сертифицирането към БАУРЧР, в момента колегите й работят по определяне на професионалните нива, области и показатели. В голямата си част те са съобразени с новата професионална рамка на CIPD, но адаптирани към реалностите в България. "Задачата ни сега е да изпълним нивата със съдържание, т.е. да отговорим на въпроса какво трябва да знае и умее един специалист на дадено ниво. Ще опишем и конкретните дейности и поведения на съответния професионалист спрямо всяко ниво и област", коментира Раднева. По нейни прогнози този процес ще приключи до края на годината. В същото време от октомври стартират срещи с висши ръководители от бизнеса. Целта е да се разбере какво очакват те от добрия специалист по управление на човешките ресурси. Мненията им ще намерят своето отражение при изготвянето на модела за сертифициране на професионалистите в България.

Според председателя на БАУРЧР Светла Стоева следващата година ще бъде посветена на избистрянето на инструментариума, който ще се използва при оценяването. Отсега е ясно, че ще има изпити, тестове и разговори с комисия, подбрана сред общността на сертифицираните специалисти в България. Така към края на следващата година процесът може реално да започне.

По мнението на Стоева българските сертификати имат няколко ценни предимства пред своите чуждестранни аналози. На първо място, те биха били по-лесно разпознаваеми за бизнеса в страната. "За SHRM например за чували не повече от 10 човека в София. Поне сто пъти по толкова са чували за БАУРЧР. Международните сертификати безспорно са важни за международните компании. Те ти дават възможност да отидеш някъде в чужбина. Това е факт. Но за българския работодател БАУРЧР е по-познатата марка и в този смисъл нашият сертификат ще бъде полезен за местните специалисти", разсъждава тя. Сред другите предимства се нарежда фактът, че сертифицирането ще се извършва на български език и ще бъде финансово доста по-достъпно в сравнение с чуждите аналози.

Кариерно консултиране

Освен професионалните сертификати, които удостоверяват достигането на определено ниво в сферата на човешките ресурси, HR специалистите могат успешно да разширят познанията си и в редица гранични области. За онези, които проявяват интерес към кариерното консултиране например, съществува международната програма Global Career Development Facilitator (GCDF). Тя е създадена през 1997 г. в САЩ от National Board for Certified Counselors (NBCC) и осигурява редица умения и компетенции, необходими в процеса на подбор, наемане, обучение, развитие и управление на човешките ресурси, квалификация и насочване на работната сила.

Обучението е с продължителност 120 часа и включва теоретична самоподготовка, присъствен практически тренинг (съобразен с потребностите и възможностите на групата), описание на казус от работа с клиент и направляване и контрол. Методиката за обучение е на модулен принцип и осигурява компетентности в следните области:

1. Теории за кариерното развитие
2. Комуникационни умения и подкрепа на клиента в кариерното консултиране
3. Оценяване
4. Обучение и управление на програми за кариерно развитие
5. Оределяне на цели и план за действие
6. Пазар на труда
7. Етични стандарти в кариерното консултиране.

В България обучението по програмата GCDF се предлага от 2005 г. от Фондация на бизнеса за образованието (www.cdf-global.org) и JobTiger. Таксата за един участник е 450 евро и включва обучителни материали, насочване и издаване на международен сертификат с валидност пет години за успешно завършилите.

В дебрите на непознатото: невролингвистично програмиране (НЛП)

Ако решите да потърсите в интернет какви са възможностите за сертифициране в областта на НЛП, със сигурност ще ви залее море от информация. Добре е обаче да бъдете внимателни и предпазливи, тъй като тази област на знание не се регулира и ръководи от някаква професионална институция и предлагането на такива сертификационни курсове е оставено на свободата на пазара.

Когато изяснявате критериите си за избор на курс, не забравяйте, че освен на цената трябва да обърнете внимание и на още няколко фактора. На първо място това са преподавателите. НЛП е изключително фино знание и затова е важно от кого го учите, каква е ценностната система на преподавателя, дали самият той практикува НЛП върху себе си, т.е. дали прави това, което говори, какво е отношението му към хората и материята на НЛП и т.н.

Проверете какво е съотношението на теорията спрямо практиката в курса. НЛП е много практично знание и ако не го практикувате, няма как по-късно да го прилагате. Добре е обучението да включва кратко въведение на всяка НЛП практика/процес, следвано от демонстрация и упражнение по тази практика/процес между участниците в курса.

Продължителност на курса – НЛП дава практически и действени инструменти за разбиране на човека и неговото поведение. То може да се усвои на някакво ниво в кратък курс, но за по-задълбочени знания и за да работи човек с други хора, е необходима по-голяма продължителност на обучението и повече практика.

Съществуват три основни степени на професионални НЛП сертификации:

1. НЛП Практик. Първоначално входно ниво за усвояване на основните принципи, умения и модели в НЛП с време за индивидуална практика на преподаденото. Това първо ниво може да послужи на всеки както в професионален план, така и за личностно развитие и трансформация.

В чужбина се предлагат курсове с продължителност 7, 13 и 17 дни. Във Великобритания например цената на 7-дневен курс излиза около 3000 евро. 13-дневното обучение пък ще ви струва с 1000 евро отгоре. Отделно плащате разходи за път, спане и храна. В САЩ има курсове с продължителност 17 дни на стойност 3250 евро. Цената включва таксата, спане и храна. Отделно се заплащат транспортните разходи.

2. НЛП Мастър практик. Ще придобиете концептуални, аналитични и умения за наблюдение и общуване, необходими за по-задълбочено прилагане на НЛП. Предварителното изискване е да сте преминали първото ниво на НЛП. Сертификатът за НЛП мастър практик се дава след успешно преминаване на практически изпит.

Във Великобритания се предлагат курсове с продължителност 6 дни на стойност 2990 паунда (3 423 евро) и за 12 дни на цена 3100 паунда (или 3551 евро). В САЩ можете да преминете 17-дневен курс за 5025 долара, което включва такса, спане и храна.

3. НЛП Треньор. Невинаги, но често при завършването на това трето ниво човек има право да преподава НЛП, не и преди това. За да завършите курса, трябва да положите сериозен изпит. Обикновено завършилите това ниво се включват в база данни/общности от специалисти по НЛП в цял свят. Повечето школи поддържат собствени такива общности.

4. Мастър треньор по НЛП. Това ниво се предлага само при Робърт Дилтс в САЩ. Хората, които са го изкарали, могат след това да кандидатстват за преподаватели по НЛП с лиценз да ползват модулите на Дилтс и да издават сертификати. Цената е 6700 долара за 19 дни (такса и нощувки). Изисква се кандидатът да има сертификат за НЛП треньор.

Бъдете особено внимателни, ако НЛП практик, мастър или треньор ви обещава чрез НЛП:

· да манипулирате другите хора

· да "прeдизвиквате безсъзнателно доверие" у друг човек

· да "клонирате" служители

· да "печелите доверието" на представители на другия пол

· да овладеете "техники", които да ви дават контрол над другите хора.

Новите тенденции: коучинг

Макар да съществува от 40 години, коучингът остава сравнително непознат за България. Най-лесно е да се дефинира, като се определи какво всъщност не е. В тази връзка коучът не е консултант, нито треньор, нито ментор. Отличава го това, че той не дава отговори, напътствия, съвети, а работи от презумпцията, че клиентът (отделен човек или екип) вече притежава всички необходими ресурси, за да постигне целите си, и извлича тези ресурси с отворени въпроси.

Напоследък все повече организации започват да прилагат коучинга (от външни или вътрешни доставчици) като подход в управлението на отделни служители и цели екипи. Мениджърите по човешки ресурси често са избирани от компаниите за вътрешни коучове, което пък налага те да се сертифицират. Затова на световния пазар вече има стотици предложения за коучинг курсове. Как да се ориентирате?

За да подпомогне избора на качествено коучинг обучение, от 1999 г. Международната коуч федерация (ICF) акредитира сертификационните коучинг програми по света, които отговарят на най-високите стандарти в коучинг индустрията. Така те се разграничават от останалите предложения на пазара. Как става това? Всяко коучинг училище, което кандидатства за одобрение от ICF, трябва да покрие конкретни професионални стандарти и изисквания към учебната програма, структурата, нивото на преподавателите и майсторството на преподаване. А също и да докаже професионалното преподаване на 11-те основни коучинг компетенции и Етичния кодекс на ICF. Допълнителна гаранция за качество е, че сертификационните коучинг програми трябва да подновяват ICF акредитацията си на всеки три години. Друго предимство е, че полученият от такава обучителна организация сертификат е валиден и може да се ползва без ограничения в цял свят.

Според стандартите на ICF онези, които искат да се сертифицирате като коуч и да инвестират в обучение, което ще им позволи да работят в цял свят като външен или вътрешен коуч, трябва да завършат 1) сертификационна коучинг програма, акредитирана от ICF, и 2) да добият и подновяват периодично своята акредитация като коуч.

1) Сертификация

Броят на акредитираните от ICF сертификационни програми се увеличава непрекъснато – от 5 през 1999 г. до 179 през 2011 г. В България все още няма коучинг училища и институти, които да предлагат акредитирани от ICF сертификационни програми.

За да откриете такава програма в чужбина, включително в съседните на България държави, можете да използвате безплатната база данни на ICF с акредитирани програми на сайта www.coachfederation.org. Там можете да търсите сред 179-те ICF програми по име, тип, местонахождение, език или коучинг специалност. За повече информация можете да се обърнете и към българското представителство на ICF (www.icfbulgaria.org).

Акредитираните сертификационни програми са два типа: акредитирана програма за сертификационно обучение (Accredited Certified Training Programs - ACTP) - цялостна програма за сертификация с продължителност между шест и 12 месеца; одобрена обучителна програма по специфични коучинг умения (Approved Coach Specific Training Hours - ACSTH) от 15 дни до 3-6 месеца. При завършването на която и да било от двете програми (ACTP или ACSTH) коучът получава сертификат, доказващ ценза му.

Таксите варират от 7 хил. до 20 хил. лв. Те зависят от вида на програмите (ACTP/ACSTH), специфичната коучинг област (life/family/business/leadership/executive coaching и други), продължителността, нивото на програмата (начално, за напреднали и т.н.) и преподавателите, дали е онлайн, на живо или съчетание от двете, както и други фактори.

2) Акредитация Ако вече сте се сертифицирали, натрупали сте реална коучинг практика с клиенти, която можете да докажете, и искате да продължите да се развивате професионално в тази област, трябва да се акредитирате като коуч по тристепенната система на ICF, която е валидна в целия свят.

Трите нива на ICF акредитация за коучове са:

- Асоцииран сертифициран коуч (Associated Certified Coach – ACC)

- Професионален сертифициран коуч (Professional Certified Coach - PCC)

- Мастър сертифициран коуч (Master Certified Coach - MCC).

Сертификати за работа с тестове

За специалистите по човешки ресурси е полезно да притежават и сертификати за работа с различни тестове, центрове за оценка и инструменти за 360-градусова обратна връзка. Те ще им помогнат в процесите на набиране на нови служители, идентифициране и развитие на таланти, осигуряване на приемственост на ключови позиции, повишаване на мотивацията на служителите, повишаване на ефективността на екипите и т.н. По принцип всеки доставчик на подобни инструменти предлага обучение и сертифициране на своите клиенти.

Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly