С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Компаниите работят по-интелигентно и с по-малко труд

Share Tweet Share

Непривично тих офис на централна софийска улица.
Преди години стаите били обичайно пренаселени. Сега заетите във „Виртех“ се трудят от дома си. Само управителят, системният администратор и счетоводителят изминават всекидневния път до офиса.
От 1999 г. понятието гъвкава работа е реалност за „Виртех“. Фирмата е специализирана за програмиране и участие в европейски проекти за електронно обучение. В компанията работят около 20 души от цялата страна.

Понятията

Гъвкава работа експертите наричат всяка дейност, която позволява да бъде извършена независимо от работното място и работното време. На практика това означава специалисти, които работят от дома си или в специално обзаведен друг офис, като поддържат връзка с фирмата дистанционно и чрез личен контакт. Работата от разстояние, наричана още дистанционна или телеработа, е по-тясното разбиране за гъвкава работа. Шивачките, които сетрудят надомно, са класически пример за работа от разстояние, но не и за гъвкава работа. „Задължително условие за гъвкавата работа е използването на новите информационни и комуникационни технологии“, уточнява Веселин Спиридонов, търговски директор на „Виртех“ и заместник-председател на Българската асоциация за работа от разстояние.
Наричат компаниите, въвели гъвкав метод на работа, интелигентни организации или динамични организации, работещи в мрежа. Тези фирми се опират на добре мотивирани хора, които могат да действат според ситуацията и които винаги са на точното място в точното време. Тези дружества работят по-интелигентно и с по-малко труд и това им дава възможност да вървят с един гърди напред в технологично ориентираната и силно конкурентна икономика, показва практиката.

Практиката

Българската фирма „Виртех“ започва експеримента с работа от разстояние с участие в европейски проект за „гъвкавата работа и нейните предимства - FLEXWORK“. В начинанието са включени организации от цяла Европа от три направления - софтуер, медии, застраховане. Преходът към гъвкава работа станал последователно и доброволно по специална технология. Компанията освободила единия от офисите си и вече четвърта година работи с професионалисти от цялата страна. Виждат се няколко пъти в годината. Поддържат връзка чрез електронна поща и мобилен телефон.
„Гъвкавата работа е спасение за малки фирми като нашата, които никога не разчитат на постоянен обем работа. Тази гъвкавост ни освобождава от задължението да поддържаме постоянен щат и да плащаме заплати, когато липсват поръчки“, коментира Веселин Спиридонов.
Работа от разстояние прилагат и в „Антиподес“ ООД - София. Фирмата се занимава с дизайн и разработка на софтуер. Служителите се трудят в един офис, но поддържат връзки със своите клиенти дистанционно - чрез интернет. Практиката е наложена в последните четири години. „Да се работи с клиенти от разстояние означава да се пестят време, транспортни разходи, да избягват грешки от рода на загубена или забравена поща“, казва Калина Стойнова - директор продажби в „Антиподес“.

Има и други предимства

за фирмите „Основните спестявания са от наемите за помещения, от административните разходи и заплатите. Компаниите успяват да редуцират значително заеманата офис площ. В някои случаи може да се намалят разходите за набиране на персонал“, преценява Весела Колева, експерт в Българската асоциация за работа от разстояние.
Изчисленията, направени в задгранични компании, показват, че при въвеждането на гъвкав метод на работа производителността на труда се повишава от 10% до 40%.
Това е резултат от повишената мотивация на служителите, обясняват експерти.
„Гъвкавата работа носи печалби не толкова от спестяване на работни места, а от въвеждането на по-строга дисциплина. Определят се цели и те се следват. Хората работят, за да си свършат зададеното. Отчитат се резултатите от работата, а не от спазването на работно време. Гъвкавата работа би позволила на малките и средните предприятия, особено тези в селските или отдалечените региони, да преодолеят проблемите на изолацията и да се превърнат в „интелигентни“ организации“, посочва други плюсове Веселин Спиридонов от „Виртех“.
За някои компании работата от разстояние означава да запазят ценните си специалисти, които иначе биха напуснали заради преместване в друг град например.
Гъвкавата работа означава обслужването на клиентите да се разшири извън рамките на работния ден или работната седмица, без да се налагат разходи за извънреден труд, без да е необходимо персоналът да пътува в непривични часове, показва практиката.
„Работата в екипи позволява бързо реагиране при променени изисквания на предприятието. Екипи, събрали хора с най-подходящите умения и опит за дадения проект, могат да се сформират независимо от географски и времеви зони, с минимална потребност от извънредни пътувания“, смята Весела Колева.
За много български фирми дистанционната работа е начин да избягнат грижите около осигуряването на служители. В някои дружества се практикува работещите дистанционно да са регистрирани като еднолични търговци или да се наемат по граждански договор. Отношенията са опростени фактура (хонорар) за свършена работа и липса на ведомост. Работодателят печели от спестени осигуровки, служителят печели, ако се труди на няколко места.

Предимства за специалистите

Гъвкавата работа щади семейния живот и позволява оптимално съчетаване на „трябва“ и „искам“. При непредвидени обстоятелства, при преструктуриране и реорганизации хората могат да продължат да работят без особени сътресения за личния им живот.
„Работещите от разстояние не само си спестяват времето за път и организират сами работния си ден. За болни, майки с деца или хора в продължителен отпуск работата от разстояние означава да останат в крак с професията си. Освен доходи това им носи самочувствие и усещане, че са необходими“, казва Елена Кръстенова, заместник-управител на Фондацията за развитие на предприемачеството, към която функционира Център за женско предприемачество.
„Всеки човек има собствен ритъм - някои са най-активни и работоспособни рано сутрин, други - късно вечер.
Стандартното работно време принуждава всички да се трудят по един и същи график, докато гъвкавият подход на работа от разстояние позволява свобода на избор кога да се започне и кога да се приключи със задачата.
Всичко това има положителен психологически ефект и води до намаляване на напрежението на работното място“, преценява Весела Колева от Българската асоциация за работа от разстояние.
„Гъвкавата работа означава участие в европейския пазар в подходящи области, без да е необходимо специалистът да емигрира в друга държава“, припомня Веселин Спиридонов от „Виртех“.

Недостатъците

При работата от разстояние управлението на фирмата става по-трудно, казват мениджъри с опит. Обстоятелството, че хората не се срещат очи в очи всеки ден е предимство, но и недостатък. Комуникациите се осъществяват чрез интернет и телефон, възможни са технически проблеми. По-трудно става и управлението на качеството. Относително високи са разходите за техника и комуникации.
Социалните контакти намаляват. Затова експертите препоръчват периодично да се правят съвещания, за да могат хората да се видят, да обменят информации и здравословната доза клюки. Това се отразявало на вътрешния комфорт на работещите.
„Българските предприемачи са отворени към новото.“
Така Веселин Спиридонов определя резултатите от досегашните усилия на „Виртех“ да предаде своя опит.
Специално създадената Българска асоциация за работа от разстояние поддържа свой сайт www.bg-telework.org, организира и участва в семинари по темата.


Основни моменти от Европейското рамково споразумение за работа от разстояние

- Сключено е през 2002 г. между социалните партньори, представени на ниво ЕС - ETUC, UNICE, CEEP и UEAPM.
- Определение за работа от разстояние начин за модернизация на организацията на работа и съчетаване на работата и социалния живот. Това е нова форма на организация на работа, при която гъвкавостта и сигурността се съчетават, като се подобрява качеството на работа и се създават повече възможности на трудовия пазар за хората в неравностойно положение.
- Доброволен характер - работата е доброволна както за работещия, така и за работодателя.
- Условия на наемане - същите като за работещите в помещенията на работодателя.
- Личен живот - работодателят уважава личния живот на телеработника (ако бъде инсталирана система за наблюдение, тя трябва да отговаря на изискванията на Директивата на ЕС за устройствата за дисплей)
- Оборудване - всички въпроси по отношение на оборудването за работа, отговорностите и разходите се определят ясно преди започване на работата от разстояние. По общо правило работодателят осигурява, инсталира и заплаща разходите по използуването на съответното оборудване.
- Здраве и безопасност - работодателят носи отговорност за защита здравето и професионалната безопасност на телеработника; работодателят, синдикатите и контролните органи трябва да имат достъп до работното му помещение за осъществяване на контрол - това става, след предварително уведомяване и съгласие от страна на работещия от разстояние.
- Организация на работата - самостоятелно се определя в рамките на съществуващото законодателство, трудовите стандарти и нормативите са същите като при работещите в помещенията на работодателя.
- Работодателят взема мерки, за да не се изолира телеработника от останалите служители на фирмата (редовни срещи с колеги, достъп до фирмена информация и т.н.).
- Обучение - същите права и същата оценка на професионализма като при работещите в помещенията на работодателя.За кого е подходящо

В ЕС има списък с над 800 професии, които, преценява се, са подходящи за гъвкава работа. Типичните дейности, според специалистите, са:
За кого е подходящо
- дизайн, проучване, маркетинг и реклама, консултантска дейност, предпечатна подготовка и набор на текст
- счетоводство
- програмиране
- консултантски и информационни услуги
- търговия - търговски агенти, дистрибутори
- свободни професии - журналистика, превод, редакционна и коректорска дейност
- застрахователиСтатистика

Според данните в последните няколко години работещите от разстояние са 17.3% в САЩ и 7.4% - в ЕС. В някои европейски страни процентът е по-висок от средния - 20.6% в Холандия, 17.7% - в Дания, 15.7% - във Финландия, 14.9%
- в Швеция.
По анкетни данни 61.6% от служителите в САЩ и 54.5%
- в ЕС, искат да работят дистанционно.
През 1994 г. работещите от разстояние в Европа са били четири милиона, през 1999 - девет милиона, а прогнозите за 2005 г. са за 16 милиона.

Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly