С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Пътят към успеха

Няколко съвета за младите мениджъри, които искат да минат на следващото ниво в кариерното си развитие
Share Tweet Share
Снимка

"Ако искате да растете, трябва да инвестирате сами в развитието си. Никой не е отговорен за вашия живот и кариера освен вас", подчерта д-р Лесли Самози, академичен директор на MBA програмата на CITY College, по време на събитието на "Кариери" за млади мениджъри и предприемачи Next Generation MBA Class

 Фотограф: ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА

Бъдете подготвени и отворени за промяната. Не спирайте да учите през целия си живот. Създавайте стойностни контакти. Имайте смелостта да следвате мечтите си.

Това са част от съветите, които д-р Лесли Самози, академичен директор на MBA програмата на CITY College - международния факултет на University of Sheffield, сподели с млади мениджъри и предприемачи по време на Next Generation MBA Class - събитието, което "Кариери" организира в рамките на кампанията за кандидатстване в конкурса Next Generation 2015. Ако не сте успели да се присъедините, но и вие сте млади, активни и търсещи кариерно развитие професионалисти, ето най-важното от лекцията му в четиво за 5 минути.

Всичко се променя

За повечето хора кариерата е нещо като права линия с начало и край, която преминава през различни етапи, съответстващи на определена възраст. Човек учи, започва да работи, изкачва се постепенно по стълбицата на успеха, стига до определено ниво, след което се оттегля от пазара на труда.

Тази традиционна нагласа обаче не взима предвид това, което Лесли Самози определя като най-сигурното нещо в съвременния свят, а именно промяната. Тя е навсякъде около нас, случва се непрекъснато и неочаквано и е неотменна част от дейността на организациите и кариерното развитие на служителите. И докато в миналото до известна степен HR отделите на компаниите са предначертавали кариерния път на работещите, в днешно време той зависи изцяло от самите тях. "Истината е, че това е непрекъснат процес, който вече не се определя от работодателите и техните HR политики, а от очакванията, целите и намеренията на служителите, както и от нещата, които ги вълнуват, и уменията, които притежават", казва Самози.

Според него кариерната траектория на работещите днес има не толкова праволинеен, колкото спираловиден характер. "Хората постоянно се оглеждат за възможности да дадат тласък на кариерата си, да се развиват. Те опознават различни дейности и области вътре в организацията и се опитват да стигнат до определени нива по различни пътища, които не винаги са вертикални, а често са криволичещи", обяснява той. А това може да ги накара и да сменят неколкократно работодателя си. "Понякога хората напускат заради парите, но повечето пъти го правят, защото виждат по-големи перспективи за развитие някъде другаде", казва Самози.

Затова успешните мениджъри са тези, които умеят да се адаптират към динамичната бизнес среда и не се страхуват от промяната. "Няма такова нещо като статична кариера, да стоиш и да чакаш нещо да ти се случи. Единственото нещо, което ще се случи, е, че животът ще те подмине, без дори да го забележиш", подчертава Самози и обобщава, че процесът на кариерно изграждане днес не е ограничен в рамките на даден времеви период, а наподобява безкрайно поле от възможности, които се разклоняват в различни посоки. Всеки сам избира онези стъпки, които ще го доближат до целите, които си е поставил, до нещата, които имат смисъл за него и които в крайна сметка ще го отведат (или не) към успеха.

Не възприемайте кариерата си като поредица от работни места, заплати и титли, а мислете какъв отпечатък искате да оставите след себе си.

Обратно в училище

"Добре дошли в училище. Отново", казва Самози и с тази шега напомня на мениджърите, че за успешните хора образованието не приключва със завършване на университета, а е непрестанен процес, който продължава цял живот. Докато в миналото по-скоро работодателите са били ангажирани с обучението на работещите, днес тази отговорност се пада на самите служители. "Ако искате да растете, трябва да инвестирате сами в развитието си. Никой не е отговорен за вашия живот и кариера освен вас", отбелязва Самози и добавя: "Непрекъснатото образование ще ви помогне да обновявате знанията си и да развивате нови умения, но и ще ви направи по-адаптивни и способни да управлявате промяната."

Според експерта младите мениджъри трябва да се учат не само формално, записвайки специализации и бизнес магистратури, но и неформално, като тестват различни подходи и поемат проекти, които ги извеждат от зоната на комфорт и им дават възможност да се сблъскват с разнообразни казуси. "Бъдете отворени да експериментирате и непрестанно си задавайте въпроса "Какво ме прави щастлив и какво ме отегчава в настоящата работа", съветва Самози. Това ще ви помогне да опознаете по-добре талантите си, да разберете какво обичате и какво не обичате да правите, ще ви даде смелост да рискувате и ще ви научи да взимате решения за кариерата си, основани на отговорите, които откривате в процеса.

Независимо дали работи в компания или има собствен бизнес, друго важно нещо за младия мениджър е да действа като прозорлив предприемач, да се движи извън установените рамки, да се стреми да бъде иновативен и да търси сътрудничество с хората около себе си, казва Самози. "Вашите баба и дядо са имали различен тип кариерно развитие. Днес нещата са много по-сложни, трябва да създавате иновации, за да се откроите от тълпата", коментира той.

Това не означава да се захващате с всеки проект или предизвикателство, което се изпречи на пътя ви, или да разработвате всяка идея, която ви хрумне, а да преценявате откриващите се възможности въз основа на личните си интереси, характера си и това, което възприемате като стойностно и значимо, смята Самози. И колкото по-бързо успеете да стигнете до съответните изводи, толкова по-скоро ще положите основите на кариерата, която наистина ще ви донесе удовлетворение.
Никой не прави кариера сам. Създавайте връзки с хората, помагайте им и им позволявайте да ви помагат, когато е необходимо.

Мрежи от хора

Едно от най-ценните качества на успешните мениджъри е способността да изграждат гъвкав кариерен път, който точно защото е гъвкав, няма да се пречупи под тежестта на неочаквани обстоятелства, кризи или настъпващи промени, отбелязва Лесли Самози. За тази цел е необходимо младите ръководители не само да не спират да се обучават, но и да могат да създават социален капитал.

"Никой не прави кариера сам. Създавайте връзки с хората, помагайте им и им позволявайте да ви помагат, когато е необходимо", казва лекторът и съветва младите мениджъри да отделят време, за да разговарят пълноценно с околните, независимо дали са подчинени, конкуренти, познати, приятели или нови контакти. "Опознайте колкото е възможно повече хора и не спирайте да разширявате своя кръг от познанства", съветва Самози, но и уточнява: "Не става въпрос да бъдете активни в социалните мрежи, а да се стремите да установявате стойностни контакти в реалния живот."

Добавя и друг не по-малко важен съвет: "Ако занемарите социалния си капитал или разрушите части от него, много по-трудно ще правите кариера. Не изгаряйте мостовете около себе си, защото не знаете кога ще имате нужда от тях."

Успешните мениджъри също така не се колебаят да потърсят съвет и да се обърнат за помощ към хора с повече опит и знания от тях. "Намерете някого, който да ви бъде ментор, и бъдете ментори самите вие", съветва Самози. Опитните ментори са в състояние да помогнат на младите ръководители да изяснят целите си и посоката, в която биха искали да се развива кариерата им, както и да ги подкрепят във взимането на добри бизнес решения и преодоляването на предизвикателствата на работното място. Менторът не е само наставник и коуч, той може да се превърне в добър приятел и бизнес партньор. Затова не подценявате силата на хората, които вече са направили кариера и които искат да помогнат на други да успеят, препоръчва лекторът.

Кариера по план

Успешната кариера е въпрос на баланс между умения и мечти, както и на добро познаване на самите себе си и средата, в която работим, убеден е Самози. "Огледайте се, докато вие се опитвате да градите кариера, наоколо има други петдесет и пет като вас, които правят същото", казва лекторът. Затова е много важно мениджърите, които се намират в началото на кариерния си път, да имат кариерен план и да не изпускат от поглед дългосрочните цели, които са си поставили.

Снимка

 "Не възприемайте кариерата си като поредица от работни места, заплати и титли, а мислете какъв отпечатък искате да оставите след себе си, какъв ще е вашият принос в дългосрочен план", препоръчва Самози. Нормално е човек да иска да се изкачва по корпоративната стълбица или да създаде собствен бизнес, но е необходимо да знае защо го прави и най-вече да има ясното съзнание дали тази стъпка се вписва в неговия кариерен план.

Доказано е, че мениджърите, които градят кариера, основана на нещата, които обичат и които умеят да правят, са по-щастливи у дома, постигат по-големи резултати на работа и имат по-значимо въздействие върху света около себе си, казва Самози. И допълва, че твърде често хората остават фокусирани върху това, което трябва да правят или някой им е казал, че трябва да направят, и загубват от поглед онова, което обичат и могат да вършат. А именно то е двигателят на успешното кариерно развитие.

"Не можеш да изградиш кариера, ако не знаеш какво обичаш, какво те мотивира, както и ако не притежаваш необходимия талант, за да го приведеш в действие. Страст без талант няма да ви отведе никъде, но и обратното е вярно", твърди Самози. Затова той съветва младите лидери да използват естествените си способности по начин, който да им доставя удоволствие и да ги забавлява, и да градят кариерата си именно върху тях. Не оставяйте някой друг да чертае кариерния ви път вместо вас, а се фокусирайте върху вашите таланти и преценявайте спрямо тях възможностите, които се отварят пред вас, заключва Самози. И ако мечтите ви са достатъчно силни и имате смелостта и самоувереността да ги следвате, те със сигурност ще ви отведат там, където сте очаквали. А може би и по-далеч.
10 съвета за кариерно развитие за млади мениджъри

1. Намерете ментор и бъдете ментор
2. Развивайте и разширявайте мрежата си от контакти
3. Бъдете наясно какво искате да правите
4. Търсете сътрудничеството и създавайте иновации
5. Трупайте умения, не титли
6. Поставяйте си реалистични цели
7. Използвайте естествените си способности и търсете обратна връзка
8. Действайте като прозорлив предприемач
9. Създайте си кариерен план
10. Търсете допълнителни начини да допринасяте на работното си място
За да получавате бюлетините на "Кариери" с новини и тенденции в областта на човешките ресурси, влезте в сайта или се регистрирайте.

Станете част от онлайн общността на "Кариери". Включете се в нашите дискусии и анкети и през социалните мрежи: Facebook; Twitter; LinkedIn; Google+; Pinterest.

Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly