С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Мисия "Учител"

Знанието е за всички и е безплатно, категоричен е програмистът Светлин Наков, който промени ИТ образованието в България.
Share Tweet Share
Снимка

Каузата на програмиста-преподавател Светлин Наков е да осигури качествено, достъпно и масово ИТ образование/

 Фотограф: Надежда Чипева

"Капитал Кариери" и сайтът karieri.bg поставят началото на нова рубрика – "Вдъхновени от работата си". В нея ще ви представяме професионалисти с всякакви професии, които истински обичат това, с което се занимават, и възприемат работата си като призвание, а не като задължение.

Това ще са хора, които не просто са вдъхновени от работата си, а и успяват да вдъхновяват всички около себе си с дела или думи. Ако познавате такъв човек, изпратете номинацията си на karieri@karieri.bg.

Първият "вдъхновен от работата си", който решихме да ви представим в новата рубрика, е програмистът-преподавател Светлин Наков. Той е човекът, който създаде и разви Софтуерната академия на "Телерик", така че днес тя е един от най-успешните "производители" на кадри за ИТ индустрията в страната.

Безплатните онлайн и присъствени курсове са посещавани от хиляди студенти, ученици и дори работещи специалисти, търсещи развитие. За успехите на обученията на Наков и екипа му е показателна статистиката на компанията, според която 96% от възпитаниците на академията (т.е. завършили поне 70% от обучението) от първите три години на съществуването й (2009 - 2012 г.) вече работят. В началото на месеца Наков обяви, че напуска компанията и че ще създаде първия в България софтуерен университет.

 
Моят най-голям успех не са софтуерните неща, които съм правил. Нито наградите, които имам от двама президенти, от национални и международни олимпиади. Истинските ми постижения са свързани с обученията, които съм организирал, и това, че с тях съм помогнал на хиляди млади хора да имат професия и работа.

Това е равносметката, която прави за себе си програмистът Светлин Наков. Доскоро името му беше неделима част от това на Софтуерната академия на "Телерик", която разви през последните пет години. Разбира се благодарние и на подкрепата на софтуерната компания.

Това, което направиха той и екипът му на практика се превърна в алтернативна образователна система за безплатно обучение на софтуерни специалисти, като през годините тя обхвана не само студенти, но и ученици и дори вече работещи специалисти, търсещи допълнително знания и развитие.

От началото на месеца обаче Наков обяви, че продължава да се бори за каузата си – да осигури качествено, достъпно и масово образование – по собствен път. А първата крачка по него е създаването на Софтуерен университет.

Новината отприщи порой от искрени пожелания за успех в социалните мрежи, както и коментари, че всъщност не е сам, а може да разчита на помощта на стотици хора. Само за един ден Facebook страницата на софтуерния университет беше харесана от 1200 души, а към днешна дата броят им вече надхвърля 4500.

Проектът вече е подкрепен и от над 450 доброволци. От него се интересуват и редица софтуерни компании, а вече са проведени и първите разговори с над 10 университета за евентуално сътрудничество. За Наков подкрепата, която получава е истинското признание за това, което е направил за софтуерната индустрия досега и един от най-силните мотиви да продължава напред.
 
Въпрос на мисия

"Да бъда учител за мен е мисия", категоричен е Наков. И после обяснява, че умишлено не е търсил международна кариера, въпреки че е имал такива оферти, а се е посветил на идеята да обучава и да предава знанията си, защото така се чувства щастлив и пълноценен. "Въпрос на ценностна система. Мен ме прави щастлив това да дам хляб на много хора.

Други намират щастието в това да са богати или известни, а има и трети, които се интересуват само от това вкъщи да има ядене, пиене и сръбска музика", коментира програмистът. А може би е по-коректно да го наричаме "преподавателят" или "учителят".

И двете определения ще са верни, защото като истински преподавател може да говори с часове, без да спира, а като истински учител убедително проповядва как "знанието трябва да е безплатно", че "човек е длъжник на обществото, в което живее" и призовава "стига сте мрънкали, действайте".

Мен ме прави щастлив това да дам хляб на много хора. Други намират щастието в това да са богати или известни, а има и трети, които се интересуват само от това вкъщи да има ядене, пиене и сръбска музика.

Паралелната кариера

Наков казва, че открива мисията си постепенно. През голяма част от живота му тя е просто нещо, което прави, макар и не целенасочено. Реално първата му "преподавателска" дейност е още в училище, където събира останалите ученици и им помага да се подготвят за олимпиадите по информатика. По това време издава и собствено списание за програмиране – Infoman.

Все още неосъзната, преподавателската му мисия се пренася и в университета, където е приет без изпит, тъй като е шампион от Националната олимпиада по информатика. Там още през първата година става асистент и помага при провеждането на упражненията.

Влизането в алма матер е важна крачка за Наков, който си мисли, че в Природоматематическата гимназия във Велико Търново може би няма достатъчно добър достъп до всичко, което иска да научи в сферата на програмирането, но в Софийския университет вече няма как да не стигне до пълното познание.

Още в самото начало обаче идва и разочарованието: "Беше пълна трагедия. Преподаваха ни някакви дядковци, които четяха от стари руски учебници и преписваха на дъската. Нито имаше преподавателски дух, нито имаше смисъл това, което правят, нито можеше нещо да се научи, а накрая те изпитват по математика и доказване на теореми."

Тогава се заражда и твърдото му решение, че образованието трябва да се промени. Затова освен работата като асистент заедно с брат си Преслав, който също е програмист, и колегата му Панайот Добриков (който за някои може би е познат покрай работата му като ръководител в направление разработки в "САП Лабс България") започват да водят курсове за студентите по Java, бази данни, информационна сигурност и други, които по това време са "модерни".

Няколко години по-късно създава и първата компания, която се занимава със софтуерни обучения – Национална академия за разработка на софтуер. Чрез нея започва да прилага и модела, който използва и впоследствие – обучението е безплатно за курсистите, а разходите по него са за сметка на фирмите, които искат да получат ИТ кадри.

Сред клиентите са компании като SAP, Johnson Controls, Telerik и VM Ware. "По това време през деня пишех софтуер, за да "оцелявам", а следобед провеждахме обученията. Реално работех по 11-12 часа", спомня си Наков. Към днешна дата си прави равносметка, че е изкарал период от 4 години, в който най-дългата му почивка е била 3 дни.

Противно на очакванията, през 2008 г. кризата застига просветителската им дейност. Според Наков по това време търсенето на новообучени кадри намалява. Тогава той се завръща изцяло към разработването на софтуер. Половин година по-късно обаче "Телерик" се обръщат с оферта и привличат екипа, който програмистът преподавател е изградил, за да правят същите обучения, но само за софтуерната фирма. Така се поставят основите и на Софтуерната академия на "Телерик", през която вече хиляди хора са минали обучение на живо или онлайн.

Образованието е свързано с "правене", а не със "слушане" и е комбинация от "обучение" и "възпитание", казва Наков.

Университет на свободното знание

Пет години по-късно се стига и до раздялата. Това е тема, по която и от "Телерик", и самият Наков говорят с неохота. Краткият отговор на въпроса защо е "разминаваме се в концепциите си". От"Телерик" обявиха, че разширяват фокуса си и искат да развиват ИТ общността не само в България, а и в Европа.

За целта ще превеждат видеоуроците си и на английски – инициатива, която беше представена като част от програмата на вицепрезидента на ЕК Нели Круз за преодоляване на недостига на кадри в европейската ИТ индустрия. Наков обяснява, че иска да продължи да се фокусира върху осигуряването на масово (дума, която подчертава) ИТ образование в България (което е и вторият акцент в посланието му).

Концепцията му е, че образованието трябва да е масово, защото само с количеството може да се стигне и до търсеното качество, т.е., ако образованието е достъпно до 100 души, сред тях ще се намерят поне 5, от които ще станат истински топ специалисти. Затова продължава напред и с подкрепата на малко приятели и хиляди симпатизанти напролет ще даде начало на Софтуерния си университет (виж текста тук).

"Знанието е за всички и е безплатно!", категорично заявява Наков и коментира, че това е заключение, което се осъзнава на глобално ниво и от което не можем да избягаме. Шегува се, че Standford сигурно са видели от него и екипа му и едва две години след тях са направили курсовете си достъпни в интернет или пък за това, че Coursera са заложили на видеоуроците също като в академията, която ръководи.

Всъщност това са и конкретните доказателства, че образованието се променя именно в посока да бъде все по-свободно и все по-голяма част от него да е онлайн. Според Наков в бъдеще университетите ще се превърнат просто в центрове за сертификация, където отиваш, за да получиш документ за знанията и уменията си, които си усвоил чрез учебници, безплатни лекции или просто от практиката.

Снимка

"За да стане човек ИТ специалист е нужно да има логическо мислене и да покаже постоянство, хъс и амбиция", казва Наков.

 Фотограф: Надежда Чипева


България – Силициевата долина на Европа

Голямата мечта на Наков е да направи България Силициевата долина на Европа. Според него това може да се постигне чрез комбинация от образование на световно ниво и обучение, което насърчава и развива предприемаческия дух. Това ще е концепцията и в софтуерния му университет.

Той често подчертава, че образованието е свързано с "правене", а не със "слушане", както и че то е комбинация от "обучение" и "възпитание". И обяснява, че образованието в сферата на информационните технологии трябва да включва няколко основни направления: технологично обучение, развитие на "меките умения", на бизнес практиките и последната и също толкова важна съставка - развитие на мисленето.

Но може ли от всеки да стане ИТ специалист? Наков е категоричен, че за да се занимава с ИТ, човек трябва просто да има логическо мислене, не е нужно да си велик математик или дори да знаеш какво е диференциално уравнение например. Второто "изискване" за кариера в тази област е комбинация от постоянство, хъс и амбиция. Според него за 10 месеца човек може да стане приличен начинаещ софтуерен инженер, а за да мине една категория по-горе и да стане добър ще му отнеме 2-5 години, по 12 часа ежедневна работа.

"Това изисква много време и усилие, много хора са мързеливи и се отказват. Чалга културата възпитава "Бъди красива, за да не учиш. Ожени се за богат мъж и той ще те издържа". Такъв тип хора няма как да станат програмисти", коментира Наков. Казва, че има и ентусиасти, които имат изключително голямо желание да се развиват в ИТ сферата, но на практика не могат да се справят със задачите, понеже им липсва логическото мислене.

За учителя Наков най-голямата награда ще бъде да види, че тези, които "не стават", са малко и че учениците му са успели да го надминат по знания, умения и начин на мислене, че ги е научил да "бачкат здраво", да бъдат човечни и да си помагат, да търсят развитие всеки ден. "Това е стойностното нещо в живота, а не някакви материални награди.

Аз материалния свят го признавам дотолкова, доколкото не можеш без него – да не си гладен, да имаш с какво да живееш. Не искам къща на 7 етажа на центъра на Виена. Много повече бих се зарадвал, ако има хиляди хора, които са създали нещо смислено и ако успея да създам поне 5-6 като мен, за да продължат делото ми", казва учителя. А какво ще се случи оттук нататък? Наков казва: "Ако успея, печели цяла България. Ако загубя, дори не губя себе си … ще стана обикновен програмист."
   
Вдъхновеният вдъхновител
Програмистът Светлин Наков казва, че често го определят като "вдъхновяващ". Самият той черпи енергия от каузата, на която се е посветил и в която вярва – масовото и достъпно образования. Вдъхновява се и от големите имена в ИТ индустрията като Стив Джобс или просто от някоя лекция на TED на човек, който "мисли една идея по-напред". Но и добавя: "Аз си осъзнавам собствения път и той не е пътят на някой друг".

Казва, че преподавателите, които са оставили отпечатък върху него, са били тези, които "се опитваха да ни учат да мислим, да решаваме казуси, които задаваха най-вече въпроса "защо", а не "какво". Не е спрял да се учи, като за целта разчита на принципа "проба - грешка", чете книги или разнообразни източници в интернет и гледа видеообученията на сайтове като pluralsight.com, lynda.com и др.

Другите за Светлин Наков
"Познавам Светлин Наков още от Факултета по математика и информатика на Софийския университет, където ми преподаваше "Мрежова сигурност". Той беше един от най-впечатляващите ни преподаватели. Лекциите му винаги бяха увлекателни и интересни и определено успя да ме запали по мрежите и да ми повлияе в избора на професия.

Впоследствие съм работила заедно с него покрай нашето училище по роботика "Робопартанс". Вече трета година той е жури в две категории на годишното състезание по роботика – "Дизайн на роботи" и "Игра с роботи". В тях се състезават деца от 10 до 16 години. Това, което ми е направило впечатление от работата на Наков с тях, е, че той е изключително позитивен и добронамерен.

Може да е най-добрият програмист, но това не му пречи да има и изключително добър подход към децата. Светлин може би не е и типичният програмист. Той е изключително общителен и в неговата компания винаги е забавно и интересно."
- Екатерина Аначкова, съосновател на училището по роботика "Робопартанс"
 
От Facebook
 
"Това е една идея, която може корено да промени дългосрочната позиция на българската ИКТ индустрия. Още повече, Svetlin е един от хората, който, плътно вярвам, че биха могли да я осъществят.  Както и когато мога да помогна, разчитай."
- Боян Бенев, предприемач
 
"Какво ме мотивира да остана и да "бутам" - реализираните вече две поредни издания на Младежка академия на Национален младежки форум и новината за софтуерен университет на Svetlin Nakov! Когато някой иска да направи нещо, търси начин, когато не иска, търси причина! Тривиално, но ФАКТ! Бях част от академията, бях част от обученията на Наков - и двете са качествени и изграждащи умения и характер! Струвало си е!"
- Ростислав Димитров
 
"Дядо Вазов на софтуерното инженерство в България! Svetlin Nakov, свалям ти шапка! Ти пишеш светла история за България!!!"
 - Любомир Стоянов

Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly