С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Пътят на успеха не е прав

В работното си ежедневие младият мениджър и финалист в конкурса Next Generation Спасен Ценов често изпълнява различни роли на няколко фронта
Share Tweet Share
Снимка

Спасен Ценов казва, че семейството му има предприемачески традиции - майка му, баща му, дядо му се занимават с частен бизнес. "Това е наследство и задължение – след като родителите ти достигат някакви върхове, ти имаш заложен стремежа да ги надскочиш", отбелязва той.

 Фотограф: Цветелина Белутова

Той е в офиса още отрано сутринта. Пише спешни имейли или говори по телефона с партньори и доставчици. Преглежда и подписва договори. Нахвърля идеи за новата маркетингова стратегия на компанията и подготвя следващата презентация за потенциални клиенти.  

Работният ден едва е преполовил, а той вече е изхвърчал от кабинета си и се е запътил към обекта, за да провери как върви изпълнението на проекта. Запретва ръкави и се включва в работата, дава насоки на специалистите на място и се старае да разрешат евентуалните проблеми така, че дейностите да приключат по план и в срок.
 
Приблизително така изглежда един обичаен работен ден на Спасен Ценов. Като управляващ директор на стартъп компания, която съществува едва от 3 години, на него често му се налага, както самият той споделя, да бъде многофункционален като кухненски робот – да съвместява няколко длъжности в едно и да бъде едновременно на няколко фронта (вижте краткото блиц интервю с него тук).
 
"Времето, в което мениджърът стоеше зад бюрото и даваше заповеди, е минало отдавна", заявява някъде в началото на нашия разговор Ценов. Или поне самият той не мисли в такъв формат. Обича предизвикателствата и не се притеснява да се бори срещу тях начело на екипа си. Сигурно затова оприличава кариерата си до момента на писта по мотокрос – лъкатушеща и неравна, осеяна с резки завои и непредвидени препятствия. Но и признава, че точно това му харесва. Трудностите правят прехода по-предизвикателен и интересен, а преодоляването им и достигането на финала - още по-удовлетворяващо.
 
За Спасен едно от последните успешно преминати изпитания е конкурсът за млади мениджъри и предприемачи Next Generation на "Кариери" и "Капитал", в който той се класира сред 12-имата финалисти от над 60 участници. Което е и основният повод да ни вмъкне в графика си една петъчна сутрин. 
 
Първият компютър
Спасен разказва, че семейството му има утвърдени предприемачески традиции – и майка му, и баща му, и дядо му са предприемачи. Затова и още от малък е свикнал да търси сам реализация и да запълва времето си по смислен начин, да не се примирява с трудностите, а да търси новаторски подход, за да се справи с тях. "Това е наследство и задължение – след като родителите ти достигат някакви върхове, ти имаш заложен стремежа да ги надскочиш", отбелязва Спасен.
 
Детската му мечта е да бъде футболист, но тя така и не се осъществява. За сметка на това превръща друго свое детско хоби – компютрите, в основа на бъдещата си кариера. "Вкъщи винаги съм имал компютър – Правец 8, 16, 486 и така постепенно се запалих към технологиите и новите неща", спомня си с усмивка Ценов. Заслуга за това несъмнено има и баща му, който навремето е бил в първия випуск, завършил информатика в Софийския университет, а днес, освен че е собственик на малка фирма, е и преподавател в компютърния техникум в Правец.
 
Като ученик Спасен започва да посещава редовно и детски център за работа с компютри. Там се научава да програмира на популярния тогава език "Лого", който е позволявал да се чертаят основно графични изображения, а на 10 години печели второ място на регионално състезание по програмиране, организиранo в един от местните компютърни центрове. Математиката обаче не е единственото увлечение на будния младеж. Той показва талант и към литературата, още една черта, наследена от семейството - дядо му по майчина линия е бил главен редактор на популярно списание в родния му град Ботевград, а майка му има собствена издателска къща. "Покрай тях двамата развих интерес към литературата и писането, най-вече на разкази и есета", казва Спасен. Това е страст, която продължава и до ден днешен и която признава, че му е била особено полезна, когато е кандидатствал за конкурса Next Generation.

Под управлението на Спасен Ценов стартъп компанията "Енопта" излиза на печалба още през втората година от съществуването си и завзема близо 18% пазарен дял в публичния сектор от управление на проекти за енергийна ефективност в училища и детски градини.
 
Преломни години
Ценов разказва, че пред него никога не е стоял въпросът дали да замине да учи в чужбина, или да остане в България, понеже винаги се е чувствал дълбоко свързан с родината си: "Петър Дънов казва, че човек живее и се развива най-добре на мястото, където се е родил. И аз самият изповядвам тази философия."
 
Но пък за сметка на това още докато учи в Техническия университет в София, започва да се оглежда за интересни възможности, на които да посвети свободното си време. Попада на проект по програмиране, за който се търсели доброволци. Оказва се, че записалите се са само двама – той и докторант, който по това време работи в немска фирма. Това му спечелва командировка в Сейнт Луис, САЩ, където се запознава с местен предприемач, собственик на компанията за софтуерна разработка The Olympians. "Направихме няколко проекта пробно, харесаха работата ни и решиха да отворят клон в София, където първоначално бяхме само двамата, а после се присъединиха и други", спомня си Спасен, който започва да работи като софтуерен инженер в новооткритата фирма. Годината е 2006 г. - период, в който София все още не е сред най-популярните аутсорсинг дестинации.
 
Нещата не потръгват обаче, американците започват да бавят плащанията, работата постепенно намалява и Спасен решава да напусне. Освен това програмирането бързо му дотяга: "Бях програмист и вече мислех как да мина на следващото ниво, как да стана предприемач." Така се захваща със следващото предизвикателство – по поръчка на свой приятел разработва софтуерна система за управление на процесите в хлебозавод, чието написване му отнема около година. След това тръгва из страната да я предлага на клиенти, но удря на камък. "И една сделка не можах да затворя, едно момче на 21-22 г. не е много голям обект на доверие", припомня си този труден период той.
 
Претърпяният неуспех го кара временно да остави в чекмеджето опитите за собствен бизнес и постъпва в търговския отдел на консултантската компания Balkan Services. Но скоро съдбата му отваря нова врата – включва се в конференция, където представя продукт за енергиен мениджмънт. Презентацията му привлича вниманието на голям инвеститор в областта на енергетиката, който му предлага да работят заедно. И Ценов отново се пуска по пистата на предприемачеството: "Напуснах работа и основах нова фирма, но нещата бързо приключиха, понеже не успяхме да се разберем с инвеститора", споделя младият бизнесмен.
 
Създателят на иновации
Истинското израстване в кариерата на Ценов се случва през 2010 г., когато започва работа в "Мобилтел" като продуктов мениджър. "Попаднах в телекома в период на интензивна трансформация, когато поради падането на цените на комуникационните услуги се търсеха нови стълбове на приходи, базирани на иновации", казва той.
 
Отделът, в който работи, се занимава с разработката на продукти и развиването на нови пазари въз основа на т.нар. подход на отворените иновации (open innovations approach). При този модел компанията използва не само вътрешни, но и външни канали и източници на идеи или частично разработени продукти, които в повечето случаи идват от нейни партньори или доставчици. Получените идеи се оценяват по точкова система, тества се потенциалът им за реализация и накрая минават през одобрение. След като получат зелена светлина, се сформира интердисциплинарно звено от специалисти, което трябва да изгради напълно завършен продукт, готов за пазара и отговарящ на изискванията и целите на компанията, разказва Спасен.
 
По този начин се ражда M-Tel Taxi Manager - един от най-успешните продукти на Ценов и екипа му. Става въпрос за услуга, включваща таблет, софтуер и комуникационна среда, чрез която могат да се управляват и организират поръчките в таксиметровите компании. "Само за две години след пускането на продукта реализирахме 12% пазарен дял", отбелязва мениджърът, който по това време прибавя и друг успех в автобиографията си – избран е за млад талант на австрийския собственик на "Мобилтел" "Телеком Австрия" сред общо 19 000 служители.
 
Верен на принципа, че човек не трябва да спира да се учи, за да се развива, участва и в програма за иновационен мениджмънт във Виена, организирана от "Телеком Австрия". Една от задачите му по време на обучението е да проучи възможностите за адаптация на мобилната телевизия на австрийския оператор A1 към българския пазар, където тогава не е имало подобен продукт. Проектът обаче така и не вижда бял свят, защото скоро след това Спасен решава да напусне "Мобилтел" въпреки "благоприятната среда за развитие и готините колеги" и да отгърне съвсем нова страница в кариерата си.  

Снимка

"С всеки изминал ден духът ни свиква със статуквото. Моят съвет е - не губете време, а просто го променете", казва Next Generation финалистът Спасен Ценов.

 Фотограф: Цветелина Белутова


 
Мениджмънт с много лица
Отказва се от голямата корпорация заради ново предизвикателство, отново свързано с предприемачество. Така преди три години Ценов застава начело на "Енопта" – технологичен стартъп, занимаващ се с проекти в областта на енергийния мениджмънт, в който системният интегратор "Телелинк" е мажоритарен акционер. На новата позиция някогашният отличник по математика трябва да намери решение на цяла поредица от уравнения с много неизвестни. И по думите му едно от най-трудните е постигането на баланс между различните и понякога противоположни роли, с които му се налага да се нагърби, понеже компанията все още не е стигнала етапа, в който може да разполага с голям екип.
 
Спасен обяснява, че да бъдеш ръководител на стартъп е предизвикателно начинание, което означава много неща - да можеш да мислиш аналитично, да работиш с данни и да имаш обширни познания, които да ти позволяват да взимаш рационални и справедливи решения. Често пъти от него се очаква да бъде едновременно и маркетинг директор, търговец, презентатор и юрист. А за да съвместява всички тези функции, е необходимо да може да работи под голямо напрежение, както и да носи отговорност – нещо, което по думите му все по-малко хора са склонни да правят: "Хората с лидерски умения, които са готови да носят бремето и да решават проблемите, намаляват за сметка на тези, които смятат, че някой друг трябва да се погрижи за тях."
 
Затова у служителите си цени най-вече способността сами да взимат решения и да рискуват, когато това е необходимо.  "Ако оприличим една фирма на влак, който трябва да се качи на Черни връх, важно е всеки в екипа, в това число и лидерът, да бъде както локомотивът, така и вагоните. Но лидерът трябва да бъде и релсите, които указват пътя на движение на компанията", обяснява разпалено младият мениджър, който понастоящем управлява общо 9 души, повечето от които инженери.
 
А какъв е пътят, извървян от "Енопта" до момента, могат най-точно да покажат постигнатите резултати: още през втората година от съществуването си компанията излиза на печалба и завзема близо 18% пазарен дял в публичния сектор от управление на проекти за енергийна ефективност в училища и детски градини, чийто брой към днешна дата надхвърля 70 на територията на София. Също така успешно изгражда център за енергиен мониторинг и модерна технологична инфраструктура за обслужване на клиенти, а продуктите на дружеството пестят на клиентите му над 800 хил. лв. годишно от разходите им за енергия.
 
Отвъд ограниченията
Оказва се, че най-голямата жертва, която Спасен е трябвало да направи в името на кариерата, е свободното време. Признава обаче, че не е от хората, които не умеят да слагат край на работния ден и излезе ли от офиса, не му е трудно да превключи на друга вълна: " По принцип съм много балансиран и поставям на първо място личния си живот." А в него от близо две години и половина централното място е отредено на бащинството -  по думите му най-голямото постижение в живота му.
 
Разказва, че във възпитанието на сина си играе по-скоро ролята на доброто ченге. Но с времето е осъзнал, че когато на детето се позволява всичко, то губи представа за границите между позволено и забранено и затова има нужда от ясно поставени правила. Принцип, който вярва, че е валиден и за света на възрастните. Когато нещата се случват според правилата и решенията се взимат по справедлив начин, служителите са по-щастливи и мотивирани, заявява Ценов.

И все пак от мениджърите на бъдещето, убеден е също той, все повече се очаква да рушат границите, вървейки срещу течението, да променят правилата, за да проправят нови пътеки на развитие, и да създават иновации. Затова посланието му към младите хора е да не се адаптират и да не се примиряват с обстоятелствата, а непрекъснато да търсят начини да излизат от зоната на комфорт. "С всеки изминал ден духът ни свиква със статуквото. Моят съвет е - не губете време, а просто го променете", изрича с пламък в очите Спасен, у когото, изглежда, отново проговаря иновационният мениджър.
 
В този момент на вратата се почуква и някой му напомня, че го чакат за среща. Работният ден продължава на пълни обороти. А зад вратата чакат новите предизвикателства.

Трудното решение
 
Да поемеш риска
Смяната на работата в голяма компания със стартъп е един от най-предизвикателните кариерни избори.
Решенията, които опират до човешкия живот, са най-трудни. Всички останало е поправимо. В личен план най-трудното решение, което е трябвало да взема досега, е било дали да ваксинирам сина си. В професионален аспект ми беше много трудно да напусна една интересна и благоприятна за развитие компания като "Мобилтел", за да започна работа в "Енопта". От дистанцията на времето обаче не съжалявам и вярвам, че рискът си заслужаваше.
 
За компанията
"Енопта" е български технологичен стартъп, основан през 2012 г. с мажоритарното дялово участие на системния интегратор "Телелинк" ЕАД. Дружеството предоставя продукти и услуги за по-устойчиви и зелени сгради с цел намаляване на консумацията на енергия и поддържане на оптимално потребление в сградите. Занимава се и с техническа поддръжка на сградни системи. Сред най-големите клиенти на "Енопта" са "Хюлет Пакард глоубъл деливъри България сентър", "Санофи", "Алкател Лусент" "Лукойл", БТК, Пиреос банк, БНБ, Столичната община и др. Фирмата управлява и проекти за енергийна ефективност в над 70 училища и детски градини на територията на София. 
 
За Спасен Ценов
Спасен Ценов е роден е в Ботевград преди 29 години.  Завършва Професионалната гимназия по компютърни технологии и системи в Правец и се дипломира като магистър-инженер по компютърни системи и технологии от Техническия университет (ТУ) в София. Има специализация по мениджмънт на иновациите и предприемачеството от Telekom Austria Business School. През 2011 г. е номиниран за млад талант на "Телеком Австрия груп", собственик на "Мобилтел".
Професионалният си път започва през 2006 г. като софтуерен инженер в софийския клон на американската софтуерна компания The Olympians. През годините сменя няколко позиции в различни компании. През 2010 г. постъпва като продуктов мениджър в "Мобилтел", а от 2012 г. заема поста управляващ директор на технологичната фирма "Енопта". 

За да получавате бюлетините на "Кариери" с новини и тенденции в областта на човешките ресурси, мениджмънта и кариерното развитие, влезте в сайта  или се регистрирайте.

Станете част от онлайн общността на "Кариери". Включете се в нашите дискусии и анкети и през социалните мрежи: FacebookTwitterLinkedInGoogle+Pinterest. 

Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly