С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

"Еразъм" на 30 години - от програма за студентски обмен към "Еразъм+"

Какви са резултатите за България и Европа от програмата "Еразъм+", какви са новите възможности, които се отварят и как българите могат да се включат в тях
Share Tweet Share
Снимка

Стоян Кюлев, началник на отдел "Подкрепа за образователните политики и информационна дейност" в Центъра за развитие на човешките ресурси, национална агенция на програма "Еразъм+"

 Фотограф: Цветелина Белутова

2017 е годината, в която България отбелязва 10 години от присъединяването си към Европейския съюз. Годишнината съвпада и с навършването на 30 години от началото на европейската програма за развитие на младежта "Еразъм" (вече "Еразъм+"), в която България също е пълноправен участник. За този период тя е помогнала на много млади хора да намерят своето място, а в това число и на много българи да се интегрират към европейската култура и да се реализират успешно. По този повод се срещнахме със Стоян Кюлев, началник отдел "Подкрепа за образователните политики и информационните дейности" на Център за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР), националната агенция, която управлява европейските образователни програми в България. Пред "Кариери" той разказа какви са резултатите за България и Европа от Програмата, какви са новите възможности, които се отварят и как българите могат да се включат в тях. Своите въпроси към него ще можете да зададете лично на 24 април от 15 часа в Дома на Европа по време на събитието "Какви са възможностите за стаж и доброволчество в евроинституциите?", което "Кариери" организира съвместно с Представителството на Европейската комисия в България.

По случай 30-годишнината на "Еразъм" ЦРЧР организира конкурс на тема "Какви са плюсовете на моя Еразъм?". Той е насочен към всички, които са участвали по програма "Еразъм+" или предшестващите я "Учене през целия живот", "Младежта в действие", "Леонардо да Винчи", "Сократ", "Еразмус Мундус" или "Темпус". Участниците трябва да изпратят снимки или видео до 1 минута, придружени с кратко описание до 100 думи на konkurs@hrdc.bg. Наградата за първо място е ваучер за пътуване на стойност 700 лв., а за второ - таблет. Крайният срок за участие е 10 юли.

Европейската комисия също се включва с еднократна инициатива по повод годишнината, наречена Move2Learn, Learn2Move ("Движи се, за да учиш - учи, за да се движиш"). Тя ще даде възможност на повече от 5000 младежи да пътуват безплатно в Европа самостоятелно или заедно със своя клас. Инициативата ще бъде отворена за ученически класове, участващи в мрежата за училищно образование eTwinning, като изискваната минимална възраст на участниците е 16 години. Безплатни билети за пътуване ще бъдат предоставени за най-добрите образователни проекти в рамките на eTwinning във всяка участваща държава. Крайният срок за участие е 30 юни, селектирането на победителите ще се проведе през юли, а пътуванията ще могат да се реализират от 15 август тази година до 31 декември 2018 г.

"Еразъм" започва като програма за студентска мобилност с цел обучение, част от стратегията за борба с младежката безработица на Европейската комисия, а днес е най-разпознаваемият проект на Европейския съзщ, започва разказа си Стоян Кюлев. И после го подкрепя и с числа. В пилотното издание общо 3244 студенти от 11 държави заминават да се обучават в чужбина за ограничен период от време, а до 2014 г. общият брой на студентите преминали през програмата в Европа е 3.3 млн. от 33 държави.

"През 1987 г. програмата стартира в Европа с изпращането на първия студент на академичен обмен в университет в друга европейска държава", разказва Кюлев. В нея първоначално участват бакалаври, магистри и докторанти от акредитирани европейски университети, които заминават в рамките на един или два учебни семестъра да се обучават по специалността си в университет в друга европейска държава. След като се върнат, престоят им се признава за завършен семестър или академична година и преминават директно в следващ курс или семестър, без да трябва да повтарят периода, в който са отсъствали.

"Осъществяването на такава мобилност позволява на студентите да се запознаят с образователните методи в други държави, да създадат контакти с връстници и преподаватели от цяла Европа, да подобрят езиковите си умения и да натрупат опит в международна среда", подчертава служителят на ЦРЧР. Допълнително предимство е, че "Еразъм" студентите са освободени от такса за обучение в университета, в който провеждат своята мобилност, а освен това имат право на финансова подкрепа (грант) по време на участието си в Програмата. Кандидатстването става към университета, в който в момента се обучава студентът, имащ желание да замине по "Еразъм". Продължителността на престоя може да е от 3 до 12 месеца. Сроковете за подаване на документи са специфични за всеки университет, като обикновено са в началото на втория семестър.
"Еразъм" също така предлага и възможности за мобилност на преподаватели с цел преподаване и на персонал с цел обучение за ограничен период от време, не пропуска да отблежи Кюлев.

От 2007 г. в рамките на програмата студентите могат да реализират и стаж по специалността си в организации от цяла Европа. Практическото обучение може да се проведе за период от 2 до 12 месеца в европейско търговско предприятие, научноизследователски център, неправителствена организация и други институции. Този вид мобилност се осъществява по време на академичната година или лятната ваканция в края на всеки курс. Кандидатстването трябва да се случи, докато младежът има студентски права, т.е. не е завършил образованието си чрез полагане на държавен изпит и не е предал дипломната си работа, пояснява Стоян Кюлев. Участниците отново получават грант по време на престоя си в чужбина. Сроковете за представяне на необходимите документи зависят от университета. Студентът има възможност и сам да избира мястото, на което да проведе стажа си, като то трябва да бъде одобрено от учебното заведение, в което се обучава. За разлика от това горните два типа мобилности се случват на основата на двустранни споразумения, които местният университет е сключил с други европейски университети, като в някои случаи и самият участник може да инициира подобно партньорство, по което впоследствие да кандидатства и да замине.
Още по темата: На стаж с "Еразъм"

През 2009 г. Европейската комисия стартира още един проект към програмата за международен академичен обмен - "Еразмус Мундус". Това са съвместни магистърски и докторски програми, които се подготвят от консорциум от поне три университета от различни европейски държави, коментира Кюлев. За тях могат да кандидатстват не само граждани на Европейския съюз, а и студенти от цял свят, които имат завършена бакалавърска степен. Участниците имат възможността да учат на поне две, а по определени програми - и на три и повече места и да пътуват в различна държава всеки семестър или всяка година. Одобрените по програмата могат да получат стипендия, която да покрие разходите за участие (включително такси за преподаване, разходи за библиотеки и лаборатории, пълна застраховка и други задължителни разходи, свързани с участието в магистърската програма) и част от разходите за пътуване и настаняване и включва месечна надбавка за целия период на програмата за обучение. Сроковете и условията за кандидатстване зависят от консорциума, в който студентът е избрал да се обучава.
Още по темата: Какви са възможностите и препятствията за образованието в чужбина

"Еразъм+" - нови възможности
През 2014 г. "Еразъм" става част от голямата програма на Европейската комисия за образование, обучение, младеж и спорт, "Еразъм+", която е с период на действие до 2020 г. Тя обединява още няколко европейски образователни програми. "Единият от основните приоритети, които си поставя, е "учене през целия живот"", споделя Стоян Кюлев. Новият формат включва още повече възможности за кариерно и личностно развитие и мобилност освен изброените по-горе проекти в сферата на висшето образование. Сред тях са доброволческа служба, младежки обмени, обучителни курсове, професионални обучения и стажове, дейности, свързани с популяризирането на масовия спорт и др. "Програмата има за цел да изгради стабилни партньорства между образованието и бизнеса за насърчаване на иновациите и конкурентоспособността, като същевременно насърчава заетостта, със специален акцент върху борбата с младежката безработица", информира в сайта си ЦРЧР. В нея участие могат да вземат ученици, студенти, преподаватели, възрастни обучаеми, младежки работници, неправителствени организации, образователни институции, спорни клубове, бизнес предприятия и т.н.
Още по темата: Учи, докато пътуваш

След 2014 г. около 2 млн. души от различни сфери са участвали в проекти по Програмата, трупайки международен опит и повишавайки своята гражданска активност. Бюджетът също се е увеличил, като е с 40% по-висок от този за предходния период на програмата. Така се дава възможност на повече хора да бъдат приобщени към европейските ценности за обмяна на опит и идеи. Още един позитивен ефект е създаването на международни партньорства, контакти и дори семейни връзки, като "Еразъм+" отчита раждането на 1 млн. бебета, чиито родители са се запознали по време на този вид мобилности, допълва с усмивка Стоян Кюлев.

Програмата е разделена на три ключови дейности: Образователна мобилност на граждани (КД1), Стратегически партньорства (КД2) и Подкрепа за реформиране на образователните политики (КД3). В края на всяка година се обявяват сроковете за кандидатстване на организации в различните проекти за следващите 12 месеца по всяка една от ключовите дейности. След като предложението на дадена организация бъде одобрено за финансиране, се отваря процедурата за кандидатстване на граждани от селектираните организации, които се отговарят за популяризирането на проектите и набирането на хора, които да се включат.

Търсят се активни хора, които имат ясна визия както за своето бъдеще, така и за това какво искат да променят в обществото, знаят как участието в Програмата ще помогне за реализирането й и са мотивирани да допринесат за реализирането на проекта, за който кандидатстват. Идеята е те не просто да се възползват от възможностите за пътуване и обучение, по които почти всички разходи им се покриват от Европейския съюз, но и да потърсят добавена стойност за себе си и за обществото, в което живеят. Важно е да се отбележи, че голяма част от проектите могат да се реализират не само в държави от ЕС, а и в партньорски страни от целия свят.


Доброволчеството - международно признат опит
Достъпен и практичен начин да участвате в програма "Еразъм+" е Европейската доброволческа служба (ЕДС). Тя ви дава шанс едновременно да пътувате, да трупате стаж, да участвате в междукултурен обмен и да учите, ангажирайки се със социална кауза, подчертава Стоян Кюлев. Младежи на възраст между 17 и 30 години могат да заминат на доброволчески проект в друга страна за период до 12 месеца. Дейностите, в които може да избере да се включи доброволецът, са разнообразни - от административна работа в приемащата неправителствена организация, работа с младежи, културни и спортни дейности, социални грижи или опазване на околната среда, до по-специализирани професионални направления като преподаване, работа в медиа, организиране на фестивали и др. Основните условия за участие са да имате готовност да работите за пълния период на проекта и да сте мотивирани да помогнете за реализацията му, като кандидатствате за проект, който най-добре отговаря на вашите интереси и кариерни цели.

"Участието дава възможност за усвояване на много умения, които правят младежите по-пригодни в професионален и личностен план, защото поставени в международна среда, далече от дома, се учат да се справя самостоятелно с много непознати ситуации", добавя Стоян Кюлев. Уменията и компетенциите, които сте придобили по време на доброволческата дейност, биха могли да се удостоверят със сертификата Youthpass. Всички разходи по транспорта, престоя, храната и настаняването на доброволеца се покриват от Европейската комисия, като включително му се предоставя и известна сума на ден за джобни пари. Желаещите трябва да кандидатстват към организации, които предлагат подобен тип доброволчески проекти. Те се реализират целогодишно, поради което и сроковете зависят от конкретния проект. Европейската доброволческа служба навърши 20 години през 2016 г., а резултатите са, че повече от 100 хил. младежи са участвали в доброволчески инициативи, а над 5000 организации са били акредитирани да ги осъществяват.
Още по темата: Доброволчеството като шанс за кариерен старт

Европейският корпус за солидарност е инициатива, която съществува съвсем отскоро - от края на 2016 г. Тя дава възможност на млади хора на възраст между 18 и 30 години да осъществят доброволчество в полза на общности и обществото като цяло и да участват в различни дейности, чрез които да помагат на хора в затруднено положение. Те могат да се включат в различни проекти в области като здраве, образование, социална интеграция, подпомагане на мигранти и бежанци, екология и др. за период до 12 месеца. "Идеята възниква поради необходимостта от хора, които да помагат при бедствия, следвоенни положения, социални кризи и др. в различни райони на Европа", обяснява Кюлев. В платформата на Корпуса могат да се регистрират организации, които имат нужда от хора, и младежи, търсещи възможности за трупане на опит в конкретна сфера. В базата от данни организациите подбират потенциалните участници по техния профил, който трябва да е възможно най-близък до сферата на работата, която ще се извършва. Възможности за кандидатстване по такива проекти има целогодишно, а сроковете зависят от организацията, която ги провежда.

България на "Еразъм+" картата
През 1999 г. България официално се присъединява към "Еразъм". За тези близо 20 години са се възползвали 26200 студенти, 31900 участници в младежки обмени, 15500 професионално обучаеми, 32500 служители и младежки работници, 2500 доброволци и 570 "Еразмус Мундус" магистри и докторанти. Интересът към програмата от страна на българите става се увеличава с всяка изминала година, но все още не са познават достатъчно добре всички възможности, обобщава Стоян Кюлев. От друга страна все повече чужденци предпочитат България като дестинация за провеждане на студентска мобилност или на доброволческа служба. Най-много студенти пристигат от Полша, Испания и Франция, а "най-привлекателните" университети са Софийски университет "Св. Климент Охридски", Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий" и Университет за национално и световно стопанство, тъй като са приели най-много чуждестранни студенти по "Еразъм+".

Големият успех, който програмата постига за всичките тези години не само в България, но и в цяла Европа, е промяната в начина на мислене на участващите в нея, увеличаването на междукултурната толерантност и засилването на гражданската активност сред младежите, както и повишаването на качеството на образованието.

Научете още
Повече информация за програмата "Еразъм+" можете да получите от Центъра за развитие на човешките ресурси, както на място - София, ул. "Граф Игнатиев" 15, ет. 3 (приемното време е в понеделник от 14 до 16 часа и в петък от 9:30 до 11:30 часа), така и на сайта, на Facebook страницата и на имейл: hrdc@hrdc.bg.

Подробности за Програмата можете да намерите и на сайта на Европейската комисия.
За информация за възможностите за мобилност във висшето образование е необходимо да се обърнете към "Еразъм" отдела или международния отдел на вашия университет.
Как се осъществяват стажовете по "Еразъм+" в България можете да разберете и на сайта на ISIC.
Всички възможности за магистратура или докторантура по "Еразмус Мундус" можете да разгледате в каталога на Програмата.

Повече за доброволческите възможности можете да научите на Европейски младежки портал.
Какво представлява сертификатът Youthpass можете да научите на неговия сайт.
С други полезни документи за работа и мобилност в Европа, можете да се запознаете в платформата Europass.
Информация относно кариерни услуги за професионално ориентиране и реализация в Европа можете да получите от Euroguidance.
Още информация за европейски възможности в областите на образованието, обучението и младежта предлага и мрежата "Евродеск".
С програмата за онлайн комуникация и сътрудничество между училища и ученици от цяла Европа eTwinning можете да се запознаете на нейния сайт.


Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly