С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Ваня Найденова: Кулинарията е изкуство и магия, която расте с всеки изминал ден

Целеустременост, постоянство и любопитство са необходимите качества за успех в готварството, казва миналогодишната победителка в конкурса "Млад готвач" на сп. "Бакхус" и HRC Culinary Academy
Share Tweet Share
Снимка

Ваня Найденова (в центъра) спечели приза "Най-добър млад готвач 2015" и стипендия на стойност 4 хил. евро за обучение в HRC Culinary Academy

 Фотограф: Цветелина Белутова

Остават броени дни до крайния срок за кандидатстване в конкурса "Млад готвач", организиран от сп. "Бакхус" и HRC Culinary Academy. Тази година "Кариери" е медиен партньор на инициативата и помагаме на младите кулинарни професионалисти да постигнат своята кариера-мечта. Именно затова поканихме миналогодишния победител в конкурса - Ваня Найденова да даде полезни съвети към кандидатите в новото издание на инициативата, да сподели с какво е спечелила вниманието на журито, какво я е провокирало да участва и как това е помогнало за кариерното й развитие. А дори и все още да не отговаряте на условията за кандидатстване в конкурса, от нея ще научите и полезни съвети как да се реализирате в трудната сфера на кулинарното изкуство.

Накратко за професионалната й биография: Ваня Найденова се занимава професионално с кулинария и готварство от близо 4 години. Завършила е Професионалната гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" във Варна. Работила е във варненския ресторант-винарна DiWine под менторството на главен готвач Петър Йоргов, който през 2009 г. е отличен като най-добър готвач на България. Миналата година Ваня става големият победител в конкурса "Най-добър млад готвач за 2015" на сп. "Бакхус" и спечели стипендия на стойност 4 хил. евро за обучение в кулинарната академия HRC Academy.

Ваня, ти си миналогодишният победител в конкурса "Млад готвач". Разкажи за ястието, с която успя да спечелиш журито?
- Ястието, което подготвих, се състоеше единствено от локални продукти, които можеш да намериш в радиус от 10 км от Варна. За това ястие ми помогна шеф Петър Йоргов, който е мой ментор още от началото на професионалното ми развитие в кулинарната сфера. С него избрахме тази тема, защото според мен локалните продукти са много по-хубави и качествени от тези, които са пътували километри, докато стигнат до теб.

Какво те мотивира да се включиш в конкурса?
- Този конкурс за мен беше нещо ново и интересно. Такива конкурси ти помагат да си свериш часовника. Да видиш къде изоставаш и какво имаш да наваксваш, защото кулинарията нараства все повече и все повече.

Как се промени и какво ново се случи в кариерата ти за последната година?
- Започнах да уча в Culinary Arts Institution със специалност "Кулинария и гастрономически изкуства". Най-яркият ми спомен от конкурса е това, че бяхме поканени с моя ментор шеф Петър Йоргов като гост-готвачи на награждаването. Това беше едно невероятно изживяване, което няма да забравя никога.

Необходима ли ти беше някаква специална подготовка, за да участваш в конкурса? Изобщо как се подготви за него?
- За този конкурс не ти трябва специална подготовка, просто трябва да си целеустремен, да работиш с постоянство, да не спираш да черпиш повече и повече знания.

Какви са качествата, които трябва да притежава един млад готвач, за да се издигне и да успее в професията?
- Това са качества, които не можеш да отидеш и да си ги купиш от магазина. Става въпрос за чувство и усет, които са вътре в теб и или ги имаш, или не. Но според мен трябва да притежаваш бързина, целеустременост, постоянство и винаги да си жаден за информация и нови знания.

А ти самата как се насочи към тази професия?
- Още от малка обичам да готвя. Почти всички в семейството ми се занимават с кулинария. Кулинарията, готвенето за мен са нещо уникално, което е трудно да се опише с думи. Това е изкуство и магия, която расте с всеки изминал ден. Това е адреналин.

Предстои ти заминаване за Испания, където ще работиш в ресторант с три звезди "Мишлен". Какви са очакванията ти и какво искаш да си вземеш от това ново изживяване?
- За мен е нещо грандиозно да имаш честта да се докоснеш до трите звезди. От това място искам да се науча на тяхната организация и техния начин на мислене. Искам да направя много връзки и контакти, защото това е на първо място в тази професия. Искам да се докосна до тяхната култура, техните продукти и рецепти.

Какви са твоите източници на информация, от които черпиш нови знания и полезна информация?
- Най-добрият източник на информация и знания е истинският живот.

Какъв е съветът, който би дала на новите кандидати в конкурса, за да се отличат в процеса на кандидатстване? Върху какво би им препоръчала да наблегнат?
- Съветът ми към новите кандидати, които искат да се включат в конкурса, е да бъдат себе си и да не спират да искат.

Какви са плановете ти за професионално развитие оттук нататък?
- Не обичам много-много да си правя планове. Но засега искам да пътувам колкото се може повече.
Участие в конкурса "Млад готвач" могат да вземат готвачи с поне една година професионален опит и на възраст до 28 години. За да се включите в инициативата, е нужно:
- да приготвите едно основно ястие по собствена рецепта;
- да снимате няколко фази на приготвянето му и крайния резултат (може и с видео);
- да изпратите снимките и описанието на рецептата (използвани продукти и начин на приготвяне) на имейл: talents@hrcacademy.com.

Крайният срок за кандидатстване е 10 март.


Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2019 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2019 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly