С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Мегаклис Петмезас: В България има много хора с големи постижения, които просто трябва да вярват повече в себе си

Ако си млад, мотивиран, иновативен, креативен, с предприемачески дух и търсиш развитие, не се колебай да кандидатстваш в конкурса Next Generation 2017, казва зам.-ректор на City College - международния факултет на The University of Sheffield, който е и член на журито на инициативата на "Капитал" и "Кариери"
Share Tweet Share
Снимка

Успешният кандидат показва мотивация, лидерство, стремеж към постижения, неспиращ глад за знания и развитие, социална отговорност и самоувереност, казва д-р Мегаклис Петмезас

[CITY College - The University of Sheffield] 

Новото издание на конкурса за млади бизнес лидери Next Generation вече стартира. За десети пореден път "Капитал" и "Кариери" търсят новите успешни и вдъхновяващи мениджъри и предприемачи на възраст до 35 г. Кандидатите трябва да имат минимум 3 години трудов опит, от които поне 2 на управленска позиция. Наградите за най-добрите са не само титлата Next Generation бизнес лидер, а и EMBA стипендии от City College - международният факултет на The University of Sheffield. Крайният срок за кандидатстването и номиниране е 21 май.

Междувременно започваме да ви представяме и членовете на журито, така че да знаете с какво можете да ги впечатлите, както и да сте по-подготвени за всеки един от етапите на конкурса. Тази седмица ви представяме д-р Мегаклис Петмезас, зам.-ректор на City College - международния факултет на The University of Sheffield. Той разказва не само за критериите, по които ще оценява кандидатите, но и за MBA стипендиите, които университетът предоставя на финалистите.

Не забравяйте и че ще имате възможност да научите повече за конкурса Next Generation 2017, да се срещнете с представители на журито и участници в изданията през годините, както и да усетите MBA атмосферата на City College - международния факултет на The University of Sheffield по време на Next Generation MBA Class #4. Събитието е на 25 април от 18.30 ч. Участието е безплатно, но е нужна предварителна регистрация.

- Г-н Петмезас, вие сте бил член на журито на конкурса Next Generation вече в няколко негови издания. Кое е ключовото ви послание към кандидатите в Next Generation 2017?
Ако си млад, мотивиран, иновативен, креативен, с предприемачески дух и търсиш развитие, не се колебай да кандидатстваш. Бъди себе си. Бъди отговорен към обществото, бъди емпатичен! Покажи ни най-добрите си качества и постижения, покажи ни дори повече – какво планираш и какво се стремиш да постигнеш в бъдеще. Бъди едновременно и самоуверен, и скромен. Твоите постижения ще говорят сами за себе си, отношението ти към основните ценности на нашето общество са точно толкова важни, колкото и твоя личен успех.

- Какъв е профилът на Next Generation бизнес лидера, който вие лично ще търсите тази година?
През последните няколко години се срещнах с много отлични кандидати в конкурса Next Generation. Някои от тях наградихме и със стипендии за престижната EMBA програма на The University of Sheffield. Успешният кандидат показва мотивация, лидерство, стремеж към постижения, неспиращ глад за знания и развитие, социална отговорност и самоувереност. Последното – самоувереността е едно от най-важните качества за младите българи. Виждаме, че има много хора с големи постижения, които просто трябва да вярват повече в себе си.

- City College – международният факултет на The University of Sheffield партнира на конкурса Next Generation от години и вече не малко Next Generation финалисти се обучават в университета. Какви промени наблюдавате у тях самите, а и в кариерата им впоследствие?
През последните няколко години сме дали пълни или частични стипендии на повече от дузина млади българи – победители и финалисти в конкурса Next Generation. Всички те бяха или все още са отлични студенти. Те са изключително щастливи да бъдат част от програмата на университета и ние се гордеем с тях и техните постижения. Да бъдеш част от такава международна и световно призната програма е важна крачка и променящо живота преживяване. Ти не си същия човек след дипломирането, твоят живот и кариера също не могат да бъдат същите!

Някои от нашите студенти постигат повишения още докато учат в програмата. Някои биват назначавани на по-високи постове в друга държава в рамките на компанията, за която работят. Има примери и за хора, които са сменили компанията си за по-добра позиция на друго място или са станали предприемачи. EMBA програмата на The Sheffield University предоставя на студентите не само разнообразие от актуални знания, но ги води и по кариерната им пътека. Програмата включва курсове по лидерство и мотивация, управление на времето и стреса, които са много полезни за личностното развитие на студентите. Имаме и коучинг програма, която се води от международно сертифициран коуч и се предоставя индивидуално на всеки студент.

- Програмата на университета от две години се провежда и в България. Доколко тя е по-различна и специфична от образованието, което предлагате в други локации по света? По какво се различава от програмите в региона?
EMBA програмата на City College – международния факултет на The University of Sheffield се предлага на 6 локации – Солун, София, Белград, Букурещ, Киев и Ереван. Тя е идентична на всяко едно от тези места, преподават се същите модули, от същите професии, които пътуват до отделните държави. Разбира се има и локални специфики, базирана на познанията и опита на професорите, някои от които работят за компании, консултират и преподават от 20 години в региона. Примерите и казусите, които се обсъждат в клас, много често са локални и са адаптирани към спецификите на региона. Програмата предлага уникална възможност за студентите да придобият глобални познания през локалната перспектива и да получат световно призната британска университетска диплома при успешно дипломиране.

Програмата е много по-различна от тези, които се предлагат в региона поради много причини. Първо, няма друг университет, който да е в Топ 100 на най-добрите университети в света и да предлага своята MBA програма в страната. Името на университета, който предоставя образованието е от водещо значение, когато говорим за степени и формално образование, особено за MBA.

Името на университета не е всичко, разбира се, но то е добро обещание за качество – за квалификацията на преподавателите, за целия формат и провеждане на програмата. ЕMBA програмата на The Sheffield University е най-добрата акредитирана програма в страната.

Тя има акредитации от AMBA, BAC, AACSB. Програмата дава възможности на студените ни и да получат допълнителна професионална квалификация от Chartered Management Institute (CMI), която те придобива автоматично след успешното завършване.

Накрая, но не на последно място, EMBA програмата на The University of Sheffield е най-международната програма в региона, тъй като се провежда на 6 различни локации и обединява студенти и професори от над 30 държави. Възможностите за международен нетуъркинг за участниците в нея са огромни.

- Какъв е съветът ви към хората, които преценяват дали да се включат в конкурса Next Generation, само заради възможността да получат MBA стипендия?
Ако тези кандидати отговарят на условията за допустимост на конкурса и покриват критериите му, няма нищо лошо в това мотивацията им за участие да е наградата - MBA стипендия. Журито е достатъчно компетентно, за да пресее тези, които търсят просто стипендия и не рaзполагат с качествата на Next Generation бизнес лидера, изредени по-горе. Стипендията не само трябва да бъде искана, но в същото време и да бъде заслужена! Като имаме предвид конкурса през последните няколко години, да победиш не е лесна задача и се иска силна мотивация.

- А към тези, които се включват само, заради престижа на титлата Next Generation и не проявяват интерес към EMBA стипендията?
Големите награди за финалистите са стипендии за EMBA програмата на The University of Sheffield. Това не означава, че някой, който вече има MBA стипендия и това не го вълнува, не може или не трябва да кандидатства. Разбира се, справедливо е това да се има предвид от членовете на журито. И все пак е добре трите стипендии – от 100%, 60% и 40% да бъдат дадени на хора, които биха се възползвали от тях. Иначе това ще е загуба за останалите, които наистина са били заинтересовани от MBA програмата на университета.

- И един съвет – кога е правилното време, за да се запише MBA обучение? Как да преценим дали изобщо да започнем такова?
Това е въпрос с индивидуален отговор. Правилният момент идва на различен етап от живота на всеки. За някои той трябва да бъде след поне 5 години работен опит и дори опит, който включва управление на хора, проекти или пазари. MBA програмата, особено тази на The University of Sheffield, е приложна. Тя изисква опит, за да може участниците да разбират и да прилагат знанията, да използват казусите и примерите, за да ги анализират, да извлекат полза за себе си и за останалите хора в класа. Студентите учат не само от професора, но и един от друг.
Някои студенти се чудят дали е дошъл правилният момент за MBA обучение, защото наскоро са поели нова по-висока позиция и смятат, че няма да имат достатъчно време за учене. Други очакват да станат родители или са станали такива наскоро, така че и те са стресирани, заради липсата на време. Моят съвет е, ако вече сте започнали да мислите за MBA – действайте и го запишете. Моментът, който да е на 100% правилен, никога няма да дойде. Вашият живот ще бъде все по-активен и все по-зает и времето никога няма да бъде достатъчно. Въпреки това, да участвате в програма от калибъра на EMBA програмата на The Sheffield University, ще отведе живота и кариерата ви на следващото ниво. Това определено е животопроменящо преживяване, за което никога няма да съжалявате.
Снимка

 


Новото издание на конкурса за млади бизнес лидери Next Generation вече стартира. За десета година инициативата на "Капитал" и "Кариери" ще отличи успешните, иновативни, вдъхновени и вдъхновяващи мениджъри и предприемачи на възраст до 35 г. Кандидатите трябва да имат минимум 2 години управленски опит.
Финалистите получават не само престижната титла, но и EMBA стипендия от City College - международния факултет на The University of Sheffield, с която да продължат кариерното си развитие.

Кандидатстването и номинирането на участници в конкурса става през онлайн платформата capital.bg/next, като крайният срок и в двата случая е 21 май.

Първите 10 кандидата получават 3-месечен онлайн абонамент за "Капитал".

Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2019 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2019 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly