С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Професия: Строителен инженер

За професията разказва Георги Колчаков, основател на компанията за строително проектиране "Бета консулт"
Share Tweet Share
Снимка

Строителният бизнес се влияе изключително силно от финансовата обстановка – щом тя се влоши, строителството веднага е засегнато, казва Георги Колчаков

[Капитал] Фотограф: Надежда Чипева

Операта в Сидни, пирамидите в Гиза, Айфеловата кула... няма как някои от тези образи да не ви изникнат в съзнанието, когато чуете да се говори за строителното инженерство. Всъщност средата, в която съществуваме и се движим, всичко онова, което ни заобикаля на път за училище или докато развеждаме кучето си в парка, се държи на крака благодарение на строителните инженери, наричани още конструктори. Те са хората, които съвместно с архитектите проектират транспортните системи в големите градове. Или сградите на университетите, в които вече учите или ви предстои да учите. Те знаят как да използват енергията на слънцето и вятъра, за да генерират електричество за домовете ни. С други думи, тези професионалисти трябва да дават решения на сложни конструктивни проблеми и да ги прилагат, оформяйки света, в който живеем – къщи, молове, тунели, мостове, диги, пътища и железопътни линии, пристанища, сметища и т.н.

Обикновено архитектите са тези, които обират големите лаври. На много от вас несъмнено вече са добре известни имена като Заха Хадид, Франк Гери или Рем Колхас. Но техните идеи, колкото и нестандартни да са, не биха могли да се превърнат в реалност без знанията и уменията на строителните инженери. Именно конструкторът Джоузеф Базалгет спасява Лондон от заплахата на холерата в средата на XIX в., като проектира нова канализация в центъра на британската столица, която функционира и до днес. Затова е изключително важно тези две фигури да работят в пълен синхрон, за да се стигне успешно до крайния продукт.

Ако сте се насочили към тази област, трябва да сте на ти с математиката, да имате пространствено мислене и немалък заряд от креативност. А строителните проекти, с които най-вероятно ще се занимавате, могат да бъдат най-разнообразни – търговски (банки, молове, ресторанти, офис сгради); индустриални (предприятия, индустриални и бизнес паркове, складове, централи); жилищни (къщи, домове, небостъргачи); геотехнически (сондиране, фундиране, геология и хидрогеология) и пр. Във всички случаи, каквото и да изберете, очаквайте да бъдете въвлечени във всеки аспект от строителния процес, от първоначалните чертежи до последната капка излят цимент. И кой знае, може именно на някого от вас да се падне късметът да проектира следващата най-висока сграда в света.

Повече за професията разказва
Георги Колчаков, основател на компанията за строително проектиране "Бета консулт"
Георги Колчаков е възпитаник на 91 Немска езикова гимназия в София. През 1985 г. завършва ВИАС (сега УАСГ) със специалност "Промишлено и градско строителство". В периода 1986-1988 г. работи в "Инжпроект", където се занимава с проектиране на стоманобетонни и стоманени мостове и други пътни съоръжения. Основава компанията за строително проектиране "Бета консулт" през 1991 г. Работи като проектант и технически контрол на всички обекти, проектирани в бюрото. Членува в Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, където от май 2009 г. е председател на професионалната секция "Конструкции на сгради и съоръжения". Разработва изследователски теми, една от които е полагане на подземни канали чрез пробутване. Автор е на четири статии по проблемите на дисперсно влакнесто армиран бетон със стоманени нишки, както и на експериментално изследване на предварително напрегнати стоманобетонни дисперсно армирани греди.

Моята професия
Строителството съществува от най-древни времена, то е основна дейност в обществото. Историята на човечеството е вписана в паметниците на строителството. Те са изключително красиви постижения – помислете само за готическите катедрали, пирамидите, гръцките храмове, римските сгради, Пантеона. Където и да погледнете, всъщност това, което имаме като материален носител на историята, са точно тези сгради. Ясно е, че тази дейност ще продължава да се извършва и за в бъдеще.

Друга важна подробност, която трябва да се отбележи, е, че строителният бизнес се влияе изключително силно от финансовата обстановка – щом тя се влоши, строителството веднага е засегнато. Затова в тази сфера има кризи и възходи. В България периодът 2007-2008 г. беше много тежък. Сега е точно обратното – има подем на всякакви строителни дейности, защото и икономиката расте. В момента се инвестира много не само в жилищно строителство и търговски обекти, но и в много промишлени предприятия и инфраструктура.

Новите технологии също отварят възможности пред развитието на професията. Дигитализацията позволява да се правят много по-сложни форми и понякога да се работи по-бързо. Но човекът ще остане водещото звено в творческия процес около създаването на една сграда. Дори и един ден да се появят такива машини, които самостоятелно да стигат до решения и да измислят иновации, това няма да се случи скоро.

Разликата между архитект и строителен инженер
Архитектът изгражда в главата си идеален образ на обекта - форми, съотношения, функционални зависимости. Този идеален образ трябва да придобие материални измерения. Именно тук влиза в играта инженерът. Той превръща идеята на архитекта в стабилна структура, така че земното притегляне да премине през съответните места на конструкцията, която трябва да съответства на идеалния образ на архитекта. Във всички случаи единият не може без другия, трябва да работят съвместно - архитектът прави форма, функция и естетика, а инженерът се занимава със здравината и местата, на които стават връзките между елементите на структурата.

Моето образование
Завършил съм немска гимназия, езиците винаги много помагат, но те не са цел, а средство. Хубаво е човек да знае и немски, и английски. Едно време учихме и руски, който днес също е ценен език. Завършил съм ВИАС, който сега се казва УАСГ (Университет по архитектура, строителство и геодезия). Нашето образование е систематично, то позволява математическият апарат, който е необходим за упражняването на професията, да може да бъде изведен от наученото.

В чужбина например много се набляга на работата с конкретни примери – търсят се практически решения, които да могат да бъдат приложени върху нещо, но го няма цялостното виждане за това как се решава всеки проблем. Правил съм много общи проекти с чужденци, проектирали сме молове с колеги от Германия, Израел, Англия и пр. При появата на сложни проблеми ние, българите, винаги сме успявали да се справим точно защото имаме това систематично образование, т.е. можем да решаваме стоманени, стоманобетонни, комбинирани, предварително напрегнати конструкции, изобщо всички технологии, които са необходими за дадения проект.

По тази причина смятам, че образованието, което тук се дава, е добро. Напоследък се говори, че броят на желаещите да изучават инженерни специалности много е намалял и това може да доведе до спад в качеството. Все пак курсът и досега е направен така, че минаваш през всичките математики и диференциални уравнения, които се изискват. Математическият апарат дава този континуитет на цялото образование и човек, като си направи дипломната работа, разбира как всяко нещо, което е учил, влиза в съответно чекмедже и се подрежда в един огромен шкаф, в който можеш да намериш каквото ти трябва и да решиш всеки инженерен проблем. Голяма част от чекмеджетата не се отварят, но дават яснотата и цялостното разбиране на професията.

Моят път дотук
При мен работата е много проста - става въпрос за семейна професия. Моят дядо е завършил инженерство в Гент, Белгия. Баща ми Михаил Колчаков също е строителен инженер, а вуйчо ми Мичо Димитров - професор по стоманени конструкции. В началото имах някаква дилема дали да се занимавам с музика или с инженерство, но накрая поех по пътя на гените и в крайна сметка се получи без особени трудности. През 1991 г. основах "Бета консулт" - едно от големите проектантски бюра в България. По време на големия строителен бум бяхме 40 души и имахме клонове в София, Бургас и Варна. В момента сме около 27 души и присъстваме в Бургас и София.

Снимка

Човекът ще остане водещото звено в творческия процес около създаването на една сграда, коментира Колчаков

[Капитал] Фотограф: Надежда ЧипеваМоите задачи и отговорности
Главното нещо – разговаряш с архитекта какви представи има по отношение на обекта. След като се изясни концепцията, архитектът си разчертава плановете и ги изпраща на конструкторите, които му казват какво може да стане и какво не може. След това идват специалистите – вода, ток, ОВК (отопление, вентилация, канализация), които също дават своите изисквания. В крайна сметка всички тези елементи се напасват, докато се стигне до финалния план. В процеса в първоначалната концепция на архитекта може да настъпи някаква промяна, но е важно тя да бъде съхранена максимално.

Нужните умения и опит
Човек трябва да има склонност към математика, да може да разрешава математически проблеми в практиката. Нужно е да притежава и пространствено мислене, за да си представя структурите. Днес съществуват много компютърни програми, които правят пространствени модели, но преди да се начертае в програмата, моделът трябва да е ясен в главата на конструктора.

Важно е и да се възпитава желанието за екипна работа. В българското образование това е едно от нещата, които куцат истински. Всички работят самостоятелно, така ни учат. Всъщност професията е свързана често пъти със създаването на големи проекти, които не могат да бъдат изработени от един човек. За построяването на една сграда обикновено работи екип от 20 души, които трябва да си сътрудничат. Едно от най-важните неща е инженерът и архитектът да намерят тази пътека, по която да вървят заедно, да не бъдат в конкуренция. Само тогава могат да се получат добри резултати. Най-важното нещо е да усещаш, че правиш, създаваш, мислиш – колкото и малък на пръв поглед да е проектът, винаги има творчески елемент.

Моите предизвикателства
Скоро бях в Ню Йорк и там видях реализирани изключително интересни и най-разнообразни конструкции с голям размах – мостове, висящи конструкции, небостъргачи и т.н. В България нямаме чак такива мащабни проекти. И все пак голямо предизвикателство тук са търговските центрове. При тях специфичното е, че имат много различни видове функции, които трябва да бъдат съвместени – подземни гаражи, магазини, кина, офиси и т.н. Високите сгради и мостовете също са доста сложни за проектиране.

Освен това всяка инженерна работа, независимо от мащаба, трябва да бъде свършена много добре. Един от първите проекти, които се паднали на моя баща, когато отишъл да работи в "Транспроект", бил тоалетна. На пръв поглед изглежда лесно, но всъщност става въпрос за подземна конструкция на гарата, до която минава влак. Така че големите проекти са предизвикателство, но и малките могат да бъдат трудни.

Моето удовлетворение
Удовлетворението е много голямо, когато се свърши работата – виждаш труда си реализиран в материални измерения. А другото голямо удовлетворение идва от отношенията с колегите в екипа. В процеса на работата винаги се появяват някакви търкания и проблемни моменти, но те се преодоляват и накрая се стига до нещо хубаво.

Заплатата
Върви от около 900-1000 лв. Много зависи и от това дали работиш за някого или имаш собствено бюро. С трупането на опит и мениджърски отговорности може да се стигне до 3000-4000 лв.

Моите източници на информация
Има два важни пътя. Единият е да пътуваш и да имаш възможност да гледаш конструкциите на живо. Така например, когато попаднах в "Света София" в Истанбул, изпитах някакво дълбоко преклонение пред професията. Представете си, само допреди 200 г. това е била сградата с най-големия купол в света, построена върху възможно най-лошата почва – глина и пясък, до морето, в земетръсна зона. И въпреки всичко структурата все още се държи. Подобно въздействие има и Айфеловата кула или някой от мостовете в Ню Йорк. Затова казвам, че е важно да ги видиш на живо, защото така се вдъхновяваш и запалваш по професията. И другият източник е, когато започнеш обучението, да търсиш съответните правилници, норми и технологии. В интернет ги има и могат да бъдат намерени лесно.
Търсени умения
- солидни математически, научни и IT познания
- методично мислене и управление на проекти
- решаване на проблеми
- способност за работа в срокове, по зададени бюджети и под напрежение
- поглед на цялостните проекти и усет към техническите подробности
- комуникативност и креативност
- умения за преговаряне, супервизиране и лидерство
- задълбочено познаване на законовите норми и изисквания

*Статията е част от специалното издание на "Кариери" - "Моята кариера (септември 2017): Непознатите перспективни професии".


Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly