С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Професия: Актюер

За професията разказва Виктор Матев, актюер в "Булстрад Живот Виена иншурънс груп"
Share Tweet Share
Снимка

"Ако човек няма насоченост и афинитет към разплитането на логически задачи, към решаването на проблеми от техническо естество, не бих го насочил към актюерската професия", казва Виктор Матев.

[Капитал] Фотограф: Надежда Чипева

Макар да е една от скъпоплатените и вечно дефицитна откъм кадри, актюерската професия е сред сравнително непознатите в България. Към нея се насочват математици и икономисти, които намират работа в застрахователните компании, пенсионноосигурителните дружества, здравните фондове, банките, инвестиционните дружества, регулаторните институции и т.н. Продукт на тяхната работа са различните застрахователни продукти, здравни пакети или инвестиционни портфейли. От актюерските изчисления зависи каква ще е цената на тези продукти и услуги за крайния потребител. Актюерите могат да бъдат и консултанти, които пресмятат рисковете пред дадено дружество и предписват насоките за управлението им.

Най-добре застъпено е актюерството в страните с високо икономическо развитие, които имат и традиции във финансовия сектор - Великобритания, САЩ, Канада, Австралия. Обособена като индивидуална дисциплина преди повече от 150 години, професията изисква постоянно поддържане на познанията и надграждането им. Затова по света има мрежа от университети и професионални организации, които предлагат допълнителни квалификации за кариерното развитие на един актюер.

Повече за професията разказва
Виктор Матев, актюер в "Булстрад Живот Виена иншурънс груп"
Виктор Матев е на 32 години и има повече от 10 години стаж зад гърба си по рядката професия актюер. Учил е в езикова гимназия в родния си град Велико Търново, след което продължава с приложна математика в Софийския университет, който завършва през 2008 г. Профилира в последните години от следването си и още тогава, като студент, започва работа по специалността в една от малките компании в застрахователния сектор, където се занимава със здравно застраховане. Преди шест години получава предложение да се присъедини към екипа на "Булстрад Живот Виена иншурънс груп", където се занимава с животозастраховане.

Моята професия
Актюерите сме социални математици. Това означава, че оценяваме рисковете, които възникват вследствие на определени житейски ситуации - финансови, свързани със здравното състояние на хората, с живота им. Оценяваме например каква е вероятността да причиниш катастрофа с колата си и ако това се случи, какъв би бил размерът на щетата. Един актюер може да намери работа в застраховането, здравното осигуряване, в банките, във финансовия сектор.

В актюерската работа мисля, че мъжете и жените сме поравно представени. Освен многото математика тя дава възможности да проявиш творческо мислене в решаването на даден проблем. Например имаш да решиш някаква задача, за която нямаш данни или обема им е ограничен, и тогава трябва да измислиш откъде да ги намериш, как да пригодиш наличните, за да ти свършат работа. Важно е каква организация ще се създаде в един екип – едната възможност е всеки актюер в екипа да отговаря за отделна задача - един за ценообразуване, друг за определяне размера на застрахователните задължения и т.н., като това би довело до висока специализация на всеки в конкретната област, но от еднообразието в задачите да пострада мотивацията. Алтернативата е всеки да отговаря за всичко, но тогава е практически невъзможно да се постигне висок професионализъм в определена насока в професията. В този смисъл намирането на баланс между професионализъм и мотивация в един екип е много важно.

Моето образование
Аз съм от Велико Търново. Там завърших езикова гимназия. Понеже в един момент хуманитарните дисциплини ми поомръзнаха, а математиката винаги ми се е удавала, малко като на шега, когато дойде времето, кандидатствах в Софийския университет приложна математика. Въпреки че ми беше много интересно, към трети-четвърти курс започнах да се притеснявам какво ще работя с този профил. И тогава една от преподавателките, Снежана Костова, ни насочи към актюерската професия. Няколко души от курса се насочихме натам и до ден днешен всички с това се занимаваме.

Моят път дотук
Още нямах бакалавърска степен, когато започнах работа по специалността в един здравноосигурителен фонд с български собственици. Там започна кариерата ми. Задържах се там близо 5 години. Искаше ми са обаче де видя и другите приложения на актюерската професия, не само в здравното осигуряване. Тогава от "Булстрад Живот Виена иншурънс груп" ми дадоха шанс и вече шеста година съм в екипа.

Моите задачи и отговорности
Тъй като екипът, в който работя, е малък, ми се налага да извършвам множество разнородни задачи, което прави работата интересна и пълна с предизвикателства. Приоритетно отговарям за всички анализи и отчети, касаещи новите стандарти за оценката на платежоспособността на компанията. Също така участвам в процеса по ценообразуването на нови продукти, тяхното обслужване и периодичната финансова отчетност. Актюерската професия предполага сравнително голяма степен на независимост при организиране на задачите и целите.

Умения и опит
Ако човек няма насоченост и афинитет към разплитането на логически задачи, към решаването на проблеми от техническо естество, не бих го насочил към актюерската професия. Освен да му се удава математиката, е много важно за един актюер да знае и чужди езици, поне английски. Новите открития в тази наука не се раждат в България и затова информацията за тях е на чужд език. Също така са необходими основни познания по счетоводство, икономика.

В бранша имаме колеги, които преди това са учили икономика, география, така че бекграундът не е пречка, ако човек се ориентира малко по-късно. В Българското актюерско дружество има последваща програма за подготовка на актюери, която е сертифицирана, така че не е нужно да се търсят допълнителни квалификации в чужбина. Има и множество други магистърски програми и курсове, които могат да се посещават. Но който е решил да тръгне по този път, трябва да е готов освен една немалка инвестиция от 4 - 5 хил. лв. да пожертва и няколко години от времето си. Най-добрите се справят с изпитите за 2-3 години, но такива случаи са по-скоро изключение.

Моите предизвикателства
Предизвикателствата при нас могат да са вследствие на вътрешна мотивация - например прочел съм някое ново изследване и ми е любопитно да видя, ако го приложа при нас, какво би се получило. Напоследък обаче нямам много време за това, особено с влизането в сила на новите стандарти за оценка на платежоспособността на компаниите (Solvency II). С него предизвикателството е по-скоро да отговорим на изискванията, и то в срок. Като количество работата е много.

В България има сигурно не повече от 50 - 60 сертифицирани актюери и общо 200, работещи професията. Предвид необходимостта от актюери и търсенето на такива кадри от бизнеса тази бройка не ми се струва достатъчна. Освен това актюерската професия можеш да я работиш навсякъде по света. По света тенденцията е дори да се предлага като дейност на аутсорсинг. В България това все още не е развито, но предполагам, че след време работодателите ще са по-отворени към идеята.

Актюерството няма как да загине и в ерата на дигитализацията и автоматизацията на услугите. Съгласен съм, че голяма част от работата ни може да се автоматизира - например част от ценообразуването, от рипортинга. Но актюерите са нужни дори и за да помогнат в развитието на дадената технология, за ъпдейтите.

Ако трябва да сравня с перспективите и предизвикателствата, които има един програмист, например, той първоначално може да и изкарва по-висок доход от един актюер, но един актюер може цял живот да я работи тази работа и шансът някой значително по-млад колега да му "изяде хляба" на 40 години е много по-малък. В този период на кариерата си програмистите са подложени на много по-сериозен натиск, защото виждат как конкуренцията напира отдолу, идват много и знаят много повече, защото тяхната наука се развива много по-бързо от актюерската.

Моето удовлетворение
Удовлетворението идва, когато успея да свърша навреме задачите, които съм поел. За мен е важно също така, че въпреки големите отговорности, които имам, в актюерската професия човек може да постигне баланс между работа и свободно време, без да се налага да остава след работа в офиса или да си носи работата вкъщи.

Заплатата
Актюерската професия, като цяло е уважавана професия, но има значение на какво място ще попаднеш - дали ще си в централата на някоя компания, дали ще си в някой клон, дали ще е българска компания. Стартиращите актюери биха могли да очакват възнаграждение от около 1500 лв. брутно. Оттам нататък има ръст, който е различен за различните компании.

Моите планове за развитие
Дотук в кариерното ми развитие съм минал през здравното осигуряване и животозастраховането. Това е само малка част от всичко, което би могъл да види човек в актюерската професия. Ако някой ден реша, бих могъл да търся призвание в общото застраховане, в пенсионното осигуряване или във финансите. Хубавото на тази професия е, че ти позволява да се развиваш по този начин.

Моите източници на информация
Книгите по актюерство са много скъпи. Един учебник струва средно по 150 - 200 паунда и затова е много важно дали компанията, в която работиш, ти помага да си осигуриш информацията, която ти трябва, за да поддържаш нивото. Има, разбира се, библиотеки. Много е полезно и това, че Българското актюерско дружество прави по един-два семинара годишно, на които с колегите обсъждаме актуални проблеми и обменяме информация. Така че основният източник на информация остава свободното интернет пространство.
Търсени умения
- математическо и логическо мислене
- работа с данни
- творчески подход в решаването на задачи
- постоянство и упоритост
- вътрешна мотивация за развитие

*Статията е част от специалното издание на "Кариери" - "Моята кариера (септември 2017): Непознатите перспективни професии".


Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2019 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2019 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly