С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Професия: Scrum мастър

За професията разказва Милена Радева-Бачовска, Scrum мастър във "Форт България"
Share Tweet Share
Снимка

Scrum мастърът прави всичко нужно, за да подпомогне на екипа да успее, обяснява Милена Радева-Бачовска.

 Фотограф: Надежда Чипева

Да, звучи малко като фантастичен герой от сериала "Игра на тронове", но всъщност става дума за съвсем реален обитател на корпоративния свят. Най-често ще го срещнете в IT и технологичните компании, които разработват сложни продукти с много тестове и последователни версии. Ще чуете да го наричат още Scrum ръководител или "служещ лидер", понеже има лидерска роля, но задачата му не е да управлява хора и да раздава нареждания, а по-скоро да облекчава, подпомага и улеснява процесите на работа в определен екип. Представете си Scrum мастъра като човек, чиято мисия е да изглажда всички препятствия по пътя на колегите му към постигането на заложените цели.

Откъде идва "скръм" в името му? Scrum всъщност се нарича методологията, която Scrum мастърът трябва да познава и да прилага в работата си. Scrum е нещо като рамка за управление на проекти, която позволява да се разработват софтуерни продукти по гъвкав начин. Работните процеси са разделени на т.нар. спринтове, които могат да продължават между една и четири седмици. Идеята е в края на всеки спринт екипът да покаже работеща версия на продукта или част от него, годна за представяне на клиента и преминаване на приемателен тест. За разлика от традиционния мениджмънт, основан на наблюдението и контрола, Scrum методът набляга на обратната връзка, комуникацията и овластяването на колегите, замесени в създаването на софтуера.

И може би вече сте се досетили какви са основните умения, които трябва да притежава човекът на подобна длъжност – лидерство, общителност, отговорност, ориентираност към постигане на резултати, екипност, съобразителност и, разбира се, технически знания. За тази цел някои мастъри имат предишен опит като програмисти или инженери по качество. Но това не е задължително – срещат се и такива, които идват от финансовата сфера или хуманитарните дисциплини. Важното е да сте готови да съдействате на екипа си да разрешава проблемите, да го предпазвате от външни намеси и дразнители, да му помагате да подобрява представянето си и да надскача себе си с всяка следваща задача.

Не бъркайте обаче Scrum ръководителя с проектния мениджър – ако първият се фокусира върху улесняването на самоорганизацията на колектива, вторият отговаря за планирането и извеждането на проекта до финалната права. Scrum мастърът може да служи на един или няколко екипа едновременно, които обикновено са съставени от продуктов ръководител (product owner) и разработчици (product developers). Важно е да се има предвид, че тези екипи са с плоска йерархия, т.е. в тях няма шефове, те сами управляват себе си, взимат решения и комуникират с мениджмънта.

Ако мислите, че това е работата за вас, не се ровете в сайтовете на университетите просто защото те не предлагат подобно обучение. За да получите сертификат за Scrum мастър, трябва да потърсите специализирана фирма, която провежда курсове за CSM (от англ. - Certified Scrum Master). Обучението продължава обикновено 2 дни, след което трябва да се явите на изпит, успешното преминаване на който ще ви осигури мечтания сертификат. Курсовете са скъпи (започват от около 1000 лв. и понякога надхвърлят 1000 евро), като сертификатът има давност от 2 години, след изтичането на които трябва да заплатите определена сума, за да го подновите. Добрата новина е, че не всички фирми у нас ще ви искат документ за Scrum мастър на интервюто на работа. Тъй като в България все още няма достатъчно опитни специалисти, някои компании са склонни да наемат Scrum ръководители и без сертификат и впоследствие да финансират обучението им.

Повече за професията разказва
Милена Радева-Бачовска, Scrum мастър в доставчика на клауд базирани (SAAS) решения за контрол на разходите на туристическата индустрия "Форт България"
Милена Радева-Бачовска започва кариерата си в IT индустрията като младши разработчик на софтуер през 2001 г, докато следва "Информатика" във Факултета по математика и информатика към Софийския университет "Св. Климент Охридски". След това се занимава с подобряване на процеси по разработка на софтуер. От юни 2016 г. е част от "Форт" и първият Scrum мастър в софийската локация на компанията.

Моята професия
Работя като Scrum мастър във "Форт България". В тази си роля се грижа за два екипа за разработка на софтуер. Най-общо казано, отговорността на Scrum мастъра е да подпомага колегите в следването на Scrum практиките и ценностите. Ролята е дефинирана така: Scrum мастърът прави всичко нужно, за да подпомогне на екипа да успее.

Това означава, че специалистът, който се занимава с тази дейност, е "майстор" на процеса. Важно е да се уточни, че той управлява процеса, а не хората в него. Ролята е лидерска, но различна от традиционното разбиране. Scrum мастърът е лидер, който служи на хората си. Това дефиниране на ролята дава голяма свобода, но заедно с това създава големи трудности за нейното разбиране. Трудността идва от липсата на детайлно описание за това как да се изпълнява ролята добре. Scrum мастърът премахва пречките пред екипа, улеснява екипната работа, обучава екипа в разбиране на Scrum и в това как да се самоорганизира, мотивира го, помага му да остане фокусиран върху целта си и го предпазва от външни намеси.

Професията е перспективна в световен мащаб. Според проучване, базирано на данни от LinkedIn за най-обещаващите кариери през 2017 г., Scrum мастърът е на 10-а позиция от общо 20 споменати кариери. Класацията се базира на параметри като най-висока средна заплата, отворени работни места и растеж спрямо предходни години, както и възможности за кариерно развитие. Смятам, че като цяло класацията е валидна и за България, въпреки че при нас световните тенденции идват със закъснение.

Моето образование
Завършила съм Софийския университет "Св. Климент Охридски", специалност "Информатика". Сертифициран Scrum мастър съм към Scrum Alliance от 2012 г.

Моят път дотук
Започнах професионалното си развитие като програмист. След това се насочих към процеси и тяхното управление, като следващата ми работа беше в голяма международна компания с офис в България в отдела по качество и подобрение на процесите.

Там беше и първата ми среща с методологиите Agile (метод за управление на проекти и процеси, който залага на гъвкавост на подхода - бел. ред.) и Scrum. Екипът, с който работих, беше международен - от България, САЩ, Франция и Германия. Реши се да се използва Scrum заради дисциплината, която идва от ежедневните срещи. Предложиха ми да бъда Scrum мастър, защото по описание ролята пасвала на моя профил. Искам да отбележа, че тогава никой нямаше представа за какво става въпрос в Scrum. Аз се съгласих и така се започна.

След 1 година отидох на специализирано обучение в Берлин за сертифициран Scrum мастър. Това за мен беше повратната точка и моментът, в който разбрах за какво става дума. Беше като отваряне на очите, един от т.нар. "аха" моменти. Върнах се ентусиазирана, вдъхновена и с убеждението, че това е моето нещо. Имала съм спадове в тази своя енергия поради различни обстоятелства, корпоративни политики и условия, но и до днес пазя същата мотивaция към ролята.

Във "Форт" започнах работа преди малко повече от година и за мен беше като предложение за работата мечта поради това как е имплементирана Scrum дисциплината, с която се прилага, и разбирането за нуждата от ролята на Scrum мастър.

Снимка

"Scrum мастърът е лидер, който служи на хората си", казва Милена Радева-Бачовска.

 Фотограф: Надежда ЧипеваМоите задачи и отговорности
Задачите в ежедневната си работа бих разделила на две – задачи, свързани с екипа, и задачи на ниво компания. Първи приоритет са ми екипите. Денят ми започва с преглед на задачите и подготовка за дневната ни среща – подготвям се с въпроси към екипа, които да задам, ако те не обърнат внимание на тях по време на дискусията. Времето ми след това зависи от това дали екипът има пречки и от какво естество са те – може ли сам да ги разреши или има нужда от външна намеса. Тоест денят ми невинаги е предвидим. Работим на двуседмични спринтове. Всякa втора седмица правим ретроспекция на изминалия спринт и планираме за новия. За тези две срещи се готвя предварително и пак според обстоятелствата отнема различно време. Всичко зависи от това какво се случва с екипа, какви трудности има, на какво ниво е. Понякога виждам проблем, който искам да адресирам, и правя проучване, подготвям се как би било най-удачно да фасилитирам такава дискусия. Друг път е нужно да се подготвя с данни и метрики. Понякога, за да се случи успешна среща от 1 или 2 часа, подготовката, която съм вложила, се измерва в дни.

На ниво компания имам отговорности и към моите колеги Scrum мастъри. Помагам на новодошлите. Дискутираме проблеми за нашите екипи и си помагаме. Имаме практически занимания със Scrum мастърите в компанията от София и Лондон, както и корпоративни инициативи, по които работим заедно. Провеждам обучения на новите ни колеги за Agile и Scrum. Също така участвам и в подбора на нови Scrum мастъри.

Нужните умения и опит
Когато искам да назначим нов Scrum мастър, търсим хора с опит, но се оказа, че в България е трудно да намерим. За сравнение - в лондонския ни офис много бързо успяват да наемат такива хора с опит от 5 години например. Ние тук се радваме, ако кандидатът ни има някакво обучение по темата и е работил във фирма, която прилага Agile и Scrum.

Следващата ни стъпка е да проверим дали има правилно разбиране за ролята и Scrum. Много често в компаниите в България има неразбиране за естеството на процеса и оттам идват грешното прилагане и лошите практики. Винаги за предпочитане е кандидатът да е с образование или професионален опит в софтуерния процес - например опит като програмист или опит в тестването на софтуерните приложения. Повечето ни кандидати идват с опит в управление на проекти. Това също е важно – организационните умения, опит в комуникацията с хора на различни нива и от различни култури, справяне с проблеми.

Моите предизвикателства
Може би основното предизвикателство е да "изключиш" след края на работния ден. Когато ролята е свързана с комуникация с много хора и управление на колективен дух и емоция, разтоварването е трудно. Оттам идва и така клишираното баланс между работа и личен живот. За мен това не се измерва толкова в часовете от денонощието, колкото в превключването в мислите.

Моето удовлетворение
Най-много ми харесва, че работата е креативна. Непрекъснато човек трябва да се подобрява, да чете много, да експериментира. Пътувам често до Лондон, имам възможност да участвам в различни обучения, семинари и да се срещам с хора от бранша, чиито книги чета и харесвам и чиито блогове следвам. Най-голямото ми удовлетворение идва, когато виждам и усещам позитивни отношения в екипа – доверие, открити отношения, взаимен ангажимент, кураж и уважение. Това са всъщност 5-те ценности в Scrum. Успехът на Scrum мастъра се мери по успеха на неговия екип.

Заплатата
От проучването, което посочих по-горе, се вижда, че заплащането е добро. Разбира се, данните са предимно показателни за Америка, където и Scrum мастърът е най-добре заплатен. Но и в България положението е сходно – възнаграждението е конкурентно предвид нивата на заплатите в IT сектора.

Моите източници на информация
Блогове, книги, семинари, сайтове... Много са. Ще изброя само няколко, които винаги ме вдъхновяват: Mike Cohn; Stefan Wolpers; Jurgen Appelo; Geoff Watts.

Моите планове за развитие
Плановете ми са да продължа да се развивам в тази роля. Естествена следваща стъпка е работа с други екипи – по-предизвикателни или новосформирани например. Друга стъпка би била и развитие в менторска роля за начинаещи Scrum мастъри.

Моят съвет към бъдещите специалисти
Съветът ми към младите, независимо към коя професия искат да се насочат, е да не спират да опознават себе си. Да търсят това, което ги влече и в което се чувстват добри и мотивирани да стават по-добри. Тоест да търсят натуралните си заложби и да ги развиват. Наскоро четох интервю на известен футуролог и това, което ме впечатли, беше, че 70% от професиите, които хората ще упражняват след 10 години, днес не съществуват. Според мен единственият начин да се подготвим за това неопределено бъдеще е с поглед навътре.

А съветът ми за хората с интерес към Scrum мастър ролята е да обърнат внимание какви книги четат в свободното си време. Ако те са ориентирани към лидерски умения, работа с хора, подобряване, ефективност, организационна психология, тогава вие сте тръгнали по този път. От опита си бих казала, че тази роля не е за твърде млади хора. Изисква се опит, който може да се придобие само с годините. По-младите са по-непреклонни и отстояващи тяхната правота на всяка цена. Егото им е по-високо. А нашата роля изисква да оставим егото пред врата и тогава да влезем. Да знаем, че няма само една истина - понякога настъпваш, друг път отстъпваш.
Търсени умения
- задълбочено познаване на Scrum методологията
- лидерски и комуникационни умения
- управление на времето
- емпатия
- отговорност
- ориентираност към постигането на резултати
- работа в екип

*Статията е част от специалното издание на "Кариери" - "Моята кариера (септември 2017): Непознатите перспективни професии".


Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly