С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Твоята кариера

Или как от всички опции за професия да избереш онази, която ти пасва и ще ти носи удовлетворение
Share Tweet Share
Снимка

Елица Костова

 Фотограф: Надежда Чипева

Визитка

Елица Костова е основател на Carеer Guide, Voccess online - български стартъп и приложение за кариерно ориентиране и развитие. Създател е и на фондация "Еду компас", която пък има за цел да подпомага обучители и училища да бъдат по-ефективни и съвременни в изграждането на умения за успех у младите хора.

Елица е автор и на първата българска програма за кариерно ориентиране Career rEvolution. Освен това е и сред 11-те финалисти в конкурса за млади бизнес лидери Next Generation 2018, организиран от "Капитал" и "Кариери".

Има магистърска степен по управление на образованието от University of London. Сертифициран коуч и НЛП практик.
Ако работиш в компания или на работа, която противоречи на твоите лични разбирания кое е важно и стойностно, много е вероятно да не се чувстваш удовлетворен.

В професионалния си живот можеш да откриеш и повече от една професия, която е "за теб". Или да съчетаеш успешно професия и хоби.

Преди много години имало едно момиче, което не можело да стои на едно място по време на час. Тя постоянно се разсейвала и вниманието ѝ не се задържало върху уроците. Освен всички други затруднения, които имала в училище, Джилиан имала най-лошия почерк, който някой би могъл да си представи. Писането ѝ било толкова впечатляващо нечетливо и грозно, че родителите ѝ и учителите ѝ започнали да се притесняват. Притеснението им нараснало до такава степен, че те решили, че за нея ще е най-добре да я запишат в училище за деца със специални нужди.

Родителите на Джилиан я завели при училищната психоложка в едно от тези специализирани училища, за да оцени състоянието ѝ и да потвърди притесненията им. Там обаче се случило нещо много неочаквано. По време на посещението на Джилиан докторката пуснала музика и извела майката на момичето от кабинета си. Двете жени останали да я наблюдават от външната страна на кабинета, когато те с удивление видели как Джилиан се изправила и затанцувала в пълен синхрон с ритъма на музиката, напълно потъвайки в момента. Тогава докторката се обърнала към майката на момиченцето и ѝ казала: "Госпожо Лин, Джилиан, не е болна. Тя е танцьорка. Заведете я в училище по танцуване."

Това е историята на едно момиче, открило себе си. Онова, което прави историята още по-впечатляваща обаче е, че Джилиан Лин е една от най-известните и уважавани танцьорки и хореографи. Тя е автор на хореографиите на две от най-дългите и впечатляващи представления на Бродуей – "Фантомът на операта" и "Котките". Също така е пример за успехите, които човек може да постигне, когато открие и развие призванието си.

Какво искаш да правиш и в какво си добър?

Призванието е мястото, на което се срещат онова, което обичаш да правиш, с това, в което си добър. То е мозайката на това кой си и кой избираш да бъдеш. Отразява качествата и интересите, които живеят в теб, както и индивидуалния ти профил. Какво ти "пасва" или на какво "пасваш". Доказано е, че хората са най-успешни и най-щастливи именно когато живеят в синхрон с призванието си, т.е. когато открият истинското си АЗ.

А то, призванието, е пресечна точка между:
  • страст – онова, което можеш да правиш с часове, дори щом възникне трудност
  • таланти – онова, което ти се отдава с лекота и ти се получава по-добре, отколкото на други
  • ценности – онова, което е истински значимо за теб и спрямо което взимаш важните решения
  • опит и майсторство - всичко, които си развивал у себе си до момента, има значение. И след като откриеш своите страст, таланти и ценности, е важно да надградиш опита като развиеш майсторство, т.е. да станеш много добър в нещо

Искаш ли да намериш своето призвание? Пробвай следното предизвикателство: в рамките на три последователни дни записвай в тефтер какво мислиш, че е твоето призвание. Дори и да нямаш идея, самото писане ще породи идеи. По-долу предлагам и няколко допълнителни упражнения, за да достигнеш до всяка една от съставните части на твоето истинско призвание.

Първият елемент: Страст

Страстта към това, с което се занимаваш, може да те направи истински майстор. Можеш да я разбереш най-лесно през идеята за "потока". Когато нещо е твоя страст, губиш представа за времето, докато го правиш. Когато страстта е част от работата ни, имаме повече мотивация да се развиваме, да учим, да преодоляваме трудности – тя е горивото ни за успех.

Ако обичаш да снимаш и искаш да пробваш снимки на различна светлина, да гледаш други фотографи и би снимал дори без пари, фотографията, дизайнът, а защо не и видеозаснемането могат да станат твоя професия. А може и да бъде допълнително занимание, което е твоя страст и от което изкарваш пари. Никой не е казал, че ще имаш само една професия или занимание.

Ето няколко въпроса, които да ти помогнат да откриеш своята страст. Принтирай ги и си отдели време, за да им отговориш. Можеш да направиш това с всяка следваща секция въпроси.
Кои са моите страсти и интереси?

1. Какво обичам да правя и мога да прекарам часове правейки го? (Ядене и лежане на плажа не се броят. Търси нещо, за което биха ти плащали.)

2. Любим предмет в училище ми беше...

3. Какво мога да правя два часа, без да си погледна телефона дори веднъж?

4. Ако можех да прекарам една година в изучаване само на две неща безплатно, кои биха били те?

5. Ако можех да стана шампион по нещо, какво би било то?

6. Не ми е скучно, когато...

7. Дори да е трудно, бих се научил да...

Вторият елемент: Талант

Някои хора твърдят, че нямат талант в нищо. А други смятат, че са много добри в нещо, но това съвсем не е така. И може би отговорите им са провокирани от това, че нямат ясно разбиране за това какво точно е талант.

Талантът е заложба – нещо, което ти се удава с лекота и това те увлича. При някои като Джилиан е силно изявен и дори натрапчив още от ранна възраст. При други минава време, за да се разкрие. Много често талантът има нужда от повод, провокация, за да се разкрие. Той се разкрива в действието, правенето, тогава става ясно в какво си добър.

Ако си добър в математика и "виждаш" решението на задачите, винаги ти отнема по-малко време, отколкото на другите, да ги решиш, дори откриваш различни варианти на една задача, имаш талант. Програмиране, математика, медицина и физика са някои очевидни професии. Може твоите гозби да са по-вкусни от тези на всеки друг. Просто правиш магия с храната. Знаеш ли, че можеш да се занимаваш с тестване на храни, диетология или дори да отвориш ресторант, а защо не и да станеш сладкар (повече за професията на стр. ...). Тези таланти бързо се виждат. Но ако имаш заложби на актьор (повече за професията на стр.) и говорител (в телевизия или за компания), може да се наложи да се потрудиш, да излезеш няколко пъти на сцена, да преодолееш страха си от публика и тогава да се прояви талантът. Да стане ясно, че ти имаш повече енергия от другите, шегите ти се харесват и "стоиш добре на сцена".
Кои са моите таланти?

1. В какви активности съм участвал?

2. В кои от тях имам постижения, нещата са ми се удавали лесно, учил съм бързо и не съм искал да спра?

3. Какво съм постигнал, с което се гордея?

4. Какви дипломи, сертификати, награди и др. признания за постиженията имам?

5. Кое от тях ми носи най-голяма радост и удовлетворение?

6. Ако трябва да ги подредя по значимост, какъв щеше да е редът?

7. С какво бих искал да продължа да се занимавам, да се задълбоча?

8. Какво знание ме отличава от останалите? Има ли нещо, което чувствам, че знам добре, компетентен съм, мога да говоря по тази тема?

9. Какво правя добре? (организационни, компютърни, артистични, занаятчийски, комуникационни, презентационни, лидерски, личностни, езикови, други умения)

10. В какви ситуации/случки прилагам моите таланти?

След като отделиш време да отговориш на тези въпроси, виж кои са повтарящите се отговори – в какво си добър, удава ти се, учиш лесно.

Ако все още смяташ, че нямаш таланти, пречи ти т.нар. личен мит". Той е съвкупност от всички вярвания, които имаш за себе си и света, например: "Аз не съм добър художник", "Светът е враждебно място", "Аз съм гениален", "Всичко става с лекота". Тези вярвания се формират точно като митовете – случва се нещо, обикновено болезнено или заплашващо, а ти си го обясняваш по силно емоционален начин. Най-често това става в детска възраст. Така, както някои племена са си обяснявали природните стихии с митове, и децата започват да имат вярвания, които невинаги са реални.

Ако твоят личен мит ти казва, че си загубеняк или не можеш нищо, ти постоянно ще се опитваш да валидираш това вярване, защото то някога ти е служило или те е предпазвало от нещо. Тъкмо затова, ако смяташ, че нямаш талант, най-вероятно това е просто част от личния ти мит.

Ето две прости упражнения, за да се справиш с личния си мит:

Всяка вечер записвай по 10 неща, с които си се справил добре – дори най-малките, като това, че си отишъл навреме за среща.

Направи си табло, на лист А4 или А3 и напиши всичко, което харесваш в себе си и с което се гордееш. Постарай се да напишеш колкото се може повече неща. Залепи го някъде, където да го гледаш често.

Когато се научим да ценим и най-незначителните на пръв поглед неща в себе си, виждаме, че ниското самочувствие е само мит.

Книгите за самопомощ твърдят, че всеки може да е добър във всичко. Това е вярно, но само донякъде. Всички имаме заложби или таланти – сфери на дейност, в които можем да сме по-добри от другите. Когато ги открием, развием и приложим, ставаме кандидата за работа, който ще бъде предпочетен за тази дейност – има постижения и "слава" в тази сфера на работа.

Третият елемент: Ценности

Ако работиш в компания или на работа, която противоречи на твоите лични разбирания за това, което е важно и стойностно, много е вероятно да не се чувстваш удовлетворен. Ценностите не са нещо материално, нито нещо задължително. Те са състояние, което те съпровожда през целия ти живот, без значение дали го осъзнаваш. Понякога се чувстваш зле заради някое твое действие, но не си сигурен защо, а причината често е, че си действал срещу своя ценност, без да го осъзнаеш.

Ценностите са многобройни и понякога те са взаимосвързани или сходни, но има и такива, които може и да си противоречат на пръв поглед. Те често са абстрактни понятия, като например свобода. За какво мислиш, когато чуеш думата свобода? Какво значи за теб да бъдеш свободен? Дай определение на "свобода" и имай предвид, че ще е различно от определението, което някой друг дава.

Много често, ако работата противоречи на ценностите ти, няма да си щастлив, следват депресия, раздразнителност и мрънкане. Ако за теб е важно творчеството, но в работата ти се налага да си суперподреден, пак няма да си щастлив. Ако за теб е важно семейството, но работиш в малък екип на нахъсани предприемачи, които искат да са на работа 24/7, а след това на яхти с момичета – дори и да ти изглежда добре в началото, ще си нещастен на края. Ако пък за теб славата и яхтите с момичета са важни, компания, която прави партита за 1 юни, надали ще те вдъхновява много.

Затова е важно и да познаваш своите си ценности, а въпросникът по-долу ще ти помогне с тази задача.
Кои са моите ценности?

1. Коя е най-съкровената ти мечта?

2. Никога не би направил тези три неща...

3. Твоето правило номер 1...

4. Би нарушил това правило само ако...

5. Никога не би искал да...

6. Не можеш без тези три неща...

7. Имаш възможност за три желания, те са...

8. За какво харчиш най-много пари, в какво инвестираш?

9. В коя сфера на живота ти има най-много подреденост и организираност?

10. С кое в живота си се гордееш най-много?

11.Възхищаваш се най-много на...

Четвъртият елемент: Опит и майсторство

Вече споменахме, че за да разкрием таланта, е нужно да действаме. Но за да превърнем таланта или страстта в кариера, е нужно е да развием майсторство. С две думи - да сме толкова добри, че някой да ни плаща за това, което правим. Не е достатъчно да ти харесва да снимаш и да имаш визуален талант – необходимо е да станеш достатъчно добър, така че хората да изберат теб, а не някой друг, за фотосесията си например.

Може да имаш талант да готвиш, но ако не се усъвършенстваш, хората няма да избират теб.

Ако пък за теб е ценна свободата, но не направиш стъпки за това да добиеш опит като дизайнер например и да бъдеш фриленсър, това ще остане нереализирана ценност. Но когато развиеш майсторство, станеш много добър, ама много добър – хората ще търсят услугите ти, става ти по-лесно и дори може би е време да имаш собствен бизнес.
Какво е нивото ми на опитност и майсторство?
Върни се към въпросниците за страстта и талантите. Виж кои дейности са повтарят и направи списък с тях (например писане, постване на снимки в инстаграм, четене на детективски романи). След като направиш списък, си задай следния въпрос за всяка една дейност и отбележи отговора, който смяташ за валиден:

Доколко съм добър?
А) имам някаква представа как се прави;
Б) мога да го правя сам и се справям добре;
В) мога да науча някой как да го прави, толкова съм добър.

Петият елемент: Твоят кариерен план

И честито! Изследвайки всяка една от съставните части на призванието си, ти неусетно вече би трябвало да си го открил и да можеш да го дефинираш ясно и убедено. Но за да отключиш истинската сила на тази комбинация от страст, умения, таланти и опит или "Елементът", с голямо Е, е важно и да действаш целенасочено.

А именно - опитай се да намериш къде можеш да се реализираш. Търси проактивно и се информирай какво се случва на пазара на труда от издания като това, събития, медии или просто като разговаряш с близки и хора, които те вдъхновяват. Изборът на целта е нещо строго индивидуално и зависи колкото от обективно събраните факти, толкова и от усещането ти за себе си и света. Финалната стъпка е да си направиш план.

Тук е важно да имаш предвид, че планирането на кариерата има 3 основни етапа (ако искаш да бъдеш истински успешен, разбира се): визия, цел и план.

Визията е твоята Северна звезда по пътя – онова, което търсиш във всяка работа или позиция. Тя може да се реализира в:
  • конкретна работа
  • конкретна позиция
  • всяка твоя дейност (когато търсиш именно ценното за теб във всяко нещо, което правиш)
  • няколко професии
  • професия и хоби.
Ако искаш да си създадеш визия за себе си, представи си, че си написал книга за кариерата си – твоите кариерни мемоари. Напиши нейното заглавие и резюме. Това е есенцията на твоята лична визия.

Това, което те прави щастлив като личност, е реализацията на значима за теб цел или проект. Обаче колкото и парадоксалното да звучи, е важно да не си привързан към резултата. Тоест щастието, развитието и постигането са в самия път.

А още по-парадоксалното е, че когато избереш цел, която е значима за теб, отразява визията ти, е дръзка, но реализуема и не си привързан към резултата, най-често постигаш точно тази цел.

Ето и ключовите съставни части на твоя кариерен план, подредени в практична табличка, която можеш да пречертаеш или да попълниш директно.
Моят кариерен план

Кариерна цел:

Кой съм аз, реализирайки целта?

Кои са еднократните действия за реализиране на целта?

Кои са ежедневните действия за реализиране на целта?

Кои са ресурсите, с които разполагам?

Кои са ресурсите, които са ми нужни, и откъде мога да си ги набавя?

Какво може да се обърка и какъв е планът, когато нещо се обърка?

И не оставяй нещата само дотук - до това да прочетеш този текст и да тестваш някои или всички от предложените инструменти. Действай! Експериментирай! Не се плаши от неуспех или завоите по пътя на кариерата ти. Те са част от пътя и приключението и дават истинския смисъл на всичко, което правим.

Share Tweet Share

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly