С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Остави двигателят да бръмчи … в България

Шест истории за успеха, провала и за това колко е важно да бъдеш себе си и да преследваш мечтите си
Share Tweet Share
Снимка

Eнергията, ентусиазмът и склонността да се поема инициатива са най-важните качества по пътя към успеха, каза пред препълнената зала генералният директор на "Хюлет-Пакард България" Ираван Хира

[AIESEC] 

Над 200 студенти станаха рано в събота сутринта миналата седмица, за да отидат ... в университета. Но този път не за поредната лекция, а заради събитието Youth2Business, което студентската организация AIESEC организира за трета поредна година с идеята да срещне младите хора с представителите на бизнеса. В рамките на няколко часа вдъхновяващи и успешни професионалисти в различни области разказаха за своя път и предизвикателствата, пред които са се изправяли по него. Дадоха ценни съвети на младите хора и ги провокираха да се замислят какво кариерно и личностно развитие искат самите те, как и къде да го постигнат.

Сайтът за професионално развитие karieri.bg беше медиен партньор на инициативата. Този път обаче решихме да подходим по малко по-различен начин – тъй като събитието се организира от студенти и е предназначено за студенти, преценихме, че най-истинският репортаж за това какво се случи през деня, трябва да бъде написан именно от студент. Представяме ви разказа на Ренета Иванова, която е 2-ри курс студентка по "Журналистика" в СУ "Св. Климент Охридски". 

А през следващите няколко дни в рубриките ни "Пет минути с..." и "Моят идеален кандидат за работа" ще ви запознаем по-подробно с всеки един от лекторите на събитието.

Знаете ли, че всеки, който отиде за пръв път на събитие на AIESEC, получава безплатен масаж?, казва водещият и ни приканва да станем прави, ако сме в тази група. И другарчето до нас ни награждава с разтриване на рамeнете. После връщаме жеста. Така ледовете вече са стопени и в утрото на 29-и ноември форумът Youth2Business вече може да започне.

В рамките на три часа съпреживях шест различни съдби, започнали от времената без компютър до днес, когато "апликейшън на смартфона" не е някакво кодирано послание, а част от ежедневието ни. От годините на рок бандите в опушените барове до днес, когато същите тези рокаджии са лидери в световноизвестни компании. 

Запомни-Научи-Върни се-Приложи в България

Всеки може да отвори Google и да провери какво е Youth2Business. Да прочете за събитието, което цели да осъществи диалог между младите и бизнеса. След това да седне в аулата на УНСС и да чака бизнесът да му проговори. Не стана точно така. Теофил Шиков, водещият на форума и първата вдъхновяваща личност, попита нас. Какво е за нас Y2B? Имах 40 секунди да чуя момичето до себе си. Очаквах – повече възможности, нови контакти, но уви. "Мотивация да остана в България" е отговорът на моята събеседничка, която вече е приключила бакалавър в чужбина. Рязко след това стимулиращите истории на успелите започнаха, а тя остана с мен до края. Може би има надежда.

Посетил вече 4 континента, живял една година в Мумбай, участвал в най-голямата НПО организация във Финландия, Тео открива форума на AIESEC, след като вече пета година е част от нея. Той разказва и за Youth Speak – изследване, в което млади хора от цял свят могат да споделят своето мнение за образованието и възможностите за кариерно разивтие в своята държава. Над 17 000 млади хора вече са споделили кои според тях са нужните умения и как искат да ги придобият, за да бъдат успешни в работата и живота. Временните резултати показват, че според тях най-важни са лидерските умения, критичното мислене, способността да говориш езици, а начините, за да ги придобият са свързани най вече с "учене чрез правене", доброволчество, обучение, конференции и събития и едва на пето място – в университета.

Водещият смята, че да опознаеш себе си, е нещо, което хората се страхуват да направят. Затова той разкри своята лична идеология – "Замини. Научи. Върни се. Приложи в България". Благословията от хобота на слон и броденето покрай дома на Далай Лама са малката порция опит, която той сервира тук. В България.

"Провал" е да последваш нечие чуждо желание, а не своето

Неуспехът си на изпита по математика след 4-ти клас, заради който не влиза в Софийската математическа гимназия Евгения Пеева описва като най-голям провал. Но години по-късно тя осъзнава, че всъщност това е било мечтата на майка й, а не нейната собствена. Впоследствие тя завършва "Харвард" и започва работа като бизнес консултант в McKinsey. Въпросът, който гложди всички и вероятно взискателната ѝ майка, е: Защо се връща? Жени напуска компанията и идва обратно в България, където създава неправителствената организация "Заедно в час". Целта ѝ е да променя образованието в страната. Всяко дете да има достъп до качествено такова. Да има шанс да намери своя път без значение къде учи.

"Успехът е възможността на един човек да разбере, кое го кара да става всеки ден. Провал е да последваш нечие чуждо очакване", така изпълнителният директор на "Заедно в час" дава отговор на въпроса "Защо?". Тя може да остане в McKinsey и да чувства провала всеки ден, когато не е щастлива. Тук, в България обаче е достигнала своята собствена дефиниция за успех. Работи с хора, които са готови да променят средата си. Които са готови да "предизвикат личността си". Защото това е идеята на организацията – работа с деца, които нямат възможност да се развиват пълноценно. Деца, които непрекъснато очакват нещо различно. А тя и екипът ѝ е готов да им го даде. Евгения създава около себе си група от хора, за които думата "провал" не съществува. А енергията се ражда от самите тях.

Сигурността или хаоса – въпрос на личен избор

"Провалът е подправката, която придава вкус на успеха", са думи на писателя Труман Капоти, които ме удариха, докато слушах Христо Нейчев. Основателят на Tryad Games е работил в 4 големи компании и е създал 4 свои.

Христо е човек, който не се страхува да поеме риск. Неговото основно амплоа е пускането на нови продукти и идеи на пазара. Независимо, че е бил от двете страни – на сигурността и "хаоса" на частния бизнес, той предпочита второто. Избира startup-а, в който се фокусираш върху собствената си идея пред вече утвърдената компания, която в повечето случаи е като швейцарски часовник.

Според Христо всеки милионер е фалирал поне девет компании преди десетата му да потръгне. Това са думи на оптимист, който не се бои от краха. Но той знае, че изборът е персонален. Зад  "Кое е по-добре?" винаги се крие отговорът "Зависи". Зависи – готов ли си да поемеш риска на startup-а или предпочиташ да си частица от подредената и смазана бизнес корпорация?

Това, което има значение са ентусиазмът и инициативността

"Недей да пипаш, това е "Хюлет-Пакард", казва един от преподавателите на Ираван Хира в нетолкова далечното минало на деветдесетте. И все пак времена, в които малкото на брой умни машини са полъх от бъдещето дори и в компютърна специалност на Технически университет.

Парадоксално, години след като завършва, любопитния студент вижда обява, в която HP търсят човек. Сложната описание на длъжността го убеждава, че няма да се получи, дори  само докато я чете, но решава да пробва. Ираван се явява на редица интервюта, за които се подготвя повече, отколкото някога за изпит в университета и успява да мине през филтъра. Когато стига финала, желанието му взима превес пред липсата на опит и неговият път в компанията започва. Днес господин Хира е генерален директор на "Хюлет-Пакард България". И историята му ни убеждава да си поставяме високи цели. "Двигателят вътре във вас трябва да бръмчи", казва Хира. Той сподели мнението на всички лектори, че най-важни качества за успех са енергията, ентусиазмът и склонността да се поема инициатива.

Дори и да не правите това, което обичате, обичайте това, което правите

От бас китара, дълга коса и гъста брада през студентските години, Свилен Панков стига до поста директор "Човешки ресурси" в PwC. Именно той ни показва, че мелодията на успеха не е само в инструмента. Страстта не остава незабелязана.

Среща се с AIESEC докато е студент в Пловдивския университет. Следва стаж в DHL, къето се сблъсква с точния немски модел на работа. Бунтарският му дух и идеята, че всички неща, които го правят щастлив, са в България, го връщат в страната. В CV-то си не спестява страстта към китарата. Това е важен и неочакван фактор, който му осигурява работно място. "Ти беше единственият, който говореше така за нещо, което истински го вълнува", споделя след време човекът, който го е избрал. Подобна е и поуката, която извличам от Панков, който самият вече е специалист по човешки ресурси. Вписвай в CV-то си всичко, което те оформя като човека, който си. Не знаеш дали точно това не е ключът към позицията.

Вярвайте в себе си

Ивайло Александров сравнява първата си сериозна практика с тениса. Явява се на интервю, само защото бъдещите му работодатели искат да видят, кой кандидатства за директорски пост без опит. Увереният ентусиаст бързо се превръща в топката, която с насмешка си подават. Ивайло твърдо обещава, че за две седмици ще направи цялостна маркетинг програма на компанията. Уви, интензивните купони го карат да отлага поетия ангажимент за последния възможен момент. Изпраща само бързо скалъпена презентация на Powerpoint, от която изненадващо в компанията остават впечатлени. И така Ивайло получава не директорски, но все пак мениджърски пост.

След само година и половина е готов за ново предизвикателство по пътя към желаната позиция. Разбира, че във FiBank се е освободило място. На всеки два месеца изпраща CV за включване в база данни, докато разгневени HR-и не се свързват с него с молба да престане.

Някогашният човек без опит започва работа в банката през 2011 г. И днес отговаря за публичния ѝ имидж като Директор "Корпоративни комуникации".

Общото във всички истории е, че никой не ни посъветва да забием петите си в България. Напротив, посланието, което получихме беше – пали мотора, обикаляй света, учи в чужбина, стани колекционер на знания, истории и опит. Но и се върни. Използвай новите си познания тук. Повярвай си тук. Навърти километри и остави двигателят си да бръмчи ... в България. Защото ние сме тези, които можем да направим промяната за нас самите и за хората след нас.

* Ренета Иванова е стажант-репортер в karieri.bg

За да получавате бюлетина "Кариерен компас" на "Кариери", ориентиран към младите професионалисти, търсещи работа, влезте в сайта или се регистрирайте.

Станете част от онлайн общността на "Кариери". Включете се в нашите дискусии и анкети и през социалните мрежи: Facebook; Twitter; LinkedIn; Google+; Pinterest. 

Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly