С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Надежда Савова-Григорова: Не бягайте от България

"Пет минути със"... Надежда Савова-Григорова, основател и собственик на мрежата "Хлебни къщи" и пекарни "Надежко"
Share Tweet Share
Снимка

 Фотограф: Велко Ангелов

В поредицата "Пет минути със..." ви срещаме с изявени български и чужди професионалисти в различни области. Надежда Савова-Григорова е основател и собственик на "Хлебни къщи" и пекарни "Надежко", координатор на международната дейност на мрежа "Хлебни къщи", консултант по културни политики, пътешественик, презентатор, иконописец и фотограф. Тя е завършила докторантура по културна и социална антропология в Принстънския университет, като е прекарала пет семестъра в различни латиноамерикански страни, където провежда академични проучвания, стажове и доброволческа социална дейност.

Първата хлебна къща на Надежда се ражда в къщата на баба й в Габрово през 2009 г. Всичко започва от основаването на организацията "Международен съвет на самодейните селища" (bread.bg), която представлява мрежа от читалища и други културни центрове в 50 страни от цял свят. Хлебните къщи са местни институции, където хора от деликатни социални групи се събират редовно, за да месят и пекат хляб, а покрай това – да общуват заедно и да се забавляват. Идеята е, че правенето на хляб може да бъде възможност за социално преживяване и преодоляване на всякакви граници между хората. Миналата седмица стана ясно, че благодарение на своята бизнес идея с кауза Надежда е българският финалист в международната надпревара The Venure на уиски бранда Chivas. Тя ще представи България на големия финал на 20 юли 2015 г. в Силициевата долина, където с още 13 представители от други страни ще се състезава за голямата награда от 1 милион долара и ще получи възможност да развие идеята си с помощта на утвърдени ментори предприемачи. Повече за проекта "Хлебните къщи" и участието му в The Venture ще намерите тук.

Като малка исках да стана... уредник в музей.

В училище бях... отличничка.

Моята първа работа беше... в университета, миех чиниите на университетския кетъринг.

Определям себе си като... мечтател-реалист (мечтател с реалистична нотка).

Моята кауза е... да създавам среда за любов между хората.

Обичам работата си, защото... радостта, която дава на хората, е и моя радост.

Най-голямото предизвикателство за мен е... да не си изгубя вниманието върху малките неща, които са важни.

В свободното си време... обичам да се разхождам сред природата, да рисувам и седя възможно най-далеч от технологиите.

Правенето на хляб... създава повод за споделяне между хората.

Радвам се, когато... другите са щастливи.

Ядосвам се, когато... виждам хората да робуват на парите и на материалното. Като по-скоро се ядосвам на системата, която подтиква хората към това.

Възхищавам се на... хората, които правят неща без да искат да получат друго нещо в замяна, когато правят добро безусловно.

Идеята за "Хлебните къщи" се роди...от желанието ми да има средища, места на единство във всеки един квартал и хората да ги разпознават като местата, където могат да се съберат и да бъдат заедно.

Покрай проекта "Хлебните къщи" се научих да...бъда търпелива с всички хора, без значение дали са служители или участници. Научих се на търпение.

Обичам да работя с хора, които... са вътрешно, духовно мотивирани да правят нещо добро, без задна мисъл.

Успехът е... да не си мислиш, че си успял, и всеки един ден да виждаш смисъл в това, което правиш.

След десет години виждам себе си... като майка, надявам се и като човек, който вдъхновява Хлебните къщи по света. Смятам, че до тогава ще имам екип, който ще движи проекта, а аз просто ще давам нови идеи и ще го вдъхновявам. Искам и да съм написала поне две книги, защото имам много материал покрай пътуванията ми по света и Хлебните къщи на различните места.

Ако можех да сменя професията си, бих била... иконописец.

Моят съвет към младите хора в България е... да не бягат от България. Да видят света, да пътуват, но да се връщат. Има нужда и смисъл, защото средата е благоприятна да развиват нещо ново и интересно, ако просто имат желанието и мотивацията да се борят, за да го постигнат. Така или иначе навсякъде ще се борят, но нека изберат България.

Предстои ми... на 4 март в Етнографския музией в Пловдив ще набираме средства за реновиране на помещението, където ще отворим следващата пловдивска Хлебна къща. Работим усилено и върху възстановяването и на старозагорската Хлебна къща. През лятото ми предстои международният финал на Chivas "The Venture", за който трябва да се подготвя.

За да получавате бюлетините на "Кариери" с новини и тенденции в областта на човешките ресурси, влезте в сайта  или се регистрирайте.

Станете част от онлайн общността на "Кариери". Включете се в нашите дискусии и анкети и през социалните мрежи: Facebook; Twitter; LinkedIn; Google+; Pinterest. 

Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2019 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2019 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly