С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Анита Класанова: Ако се фокусираш върху нещо и си постоянен, няма как да не се получи

На гости в рубриката на karieri.bg "Пет минути с..." тази седмица е съсобственичката на производителя на здравословни десерти Roobar
Share Tweet Share
Снимка

 Фотограф: Боряна Пандова

В поредицата "Пет минути със..." ви срещаме с вдъхновяващи личности, професионалисти в различни области. Днес на гости в рубриката е Анита Класанова - съсобственик на производителя на здравословни сурови десерти Roo'bar и автор на рецептите за тях. Продуктите на българската компания се продават на пет континента в над 40 държави, а идеята и бранд концепцията са награждавани за иновативен продукт в България, Холандия, Америка и Шанхай.

Анита всъщност има няколко професии –
технолог в шевното производство, графичен дизайнер и хранителен технолог. До първата й професия я отвежда мечтата й да се занимава с моден дизайн. Впоследствие обаче, както самата тя казва, "трансформира натрупаните художествени умения" и се дипломира като графичен дизайнер в НБУ , като дори и днес продължава да работи като илюстратор на свободна практика в рекламни агенции. В същото време тя е и пример за това как човек може да направи професия от хобито си и начина си на живот. Анита и семейството й са вегетарианци и силно се вълнуват от темата здравословно хранене. Затова и желанието й да промени хранителните навици на хората, така че да бъдат по-здрави, по-силни и по-щастливи доминира над професионаните й заниманията през последните години. Тя и съпругът й стоят зад първия био магазин в София, открит през 2006 г. Впоследствие отварят и малка пекарна за "алтернативно" сладкарство, където Анита е "шеф-сладкарят", а след натрупания опит през 2012 г. специализира и като хранителен технолог. Днес, създава рецепти на десерти за няколко европейски бранда и портфолиото й расте с всеки ден.

Ето какво още ни разказа Анита Класанова за първата си работа, за идеалното работно място, колегите, на които държи и още детайли за начина си на мислене и нещата, които я вдъхновяват.

Като малък исках да стана... моден дизайнер и май и танцьорка, зодия Лъв съм – трябваше да има сцена.

В училище бях... старателна, малко потайна и предпочитах да не ме закачат. Обичах собствената си компания. И до днес практикувам своята интровертност и дава отлични професионални идеи и резултати.

Моята първа работа беше... като илюстратор на клипарт и DVD обложки на стари филми за канадска компания. Намерих ги по обява във вестник. Това бе нещо грандиозно за мен и "разчупи" представите ми за границите и моите възможности. Работех от вкъщи, докато бях студентка по графичен дизайн и мултимедия в НБУ.

От нея научих... да се организирам да спазвам срокове на всяка цена. Винаги бях на ръба, винаги давах всичко от себе си. Научих, че когато се фокусираш върху нещо и си постоянен, няма как да не ти се получи.

Определям себе си като... креативна и доста прецизна, но винаги оставям доза несъвършенство, като незавършена картина.

Моята суперсила е... да сътворявам добра завършена концепция, нещо повече от храна, която се харесва на милиони хора.

А талантът, който бих искал да имам, е... да умея да готвя и говоря едновременно, пред камера, голям мултитаскинг е :-)

През последните години се занимавам с... това да балансирам - да ми се получават нещата, но с по-малко усилия и повече време за семейството.

Кариерата ми прилича на... приказка без край.

Обичам работата си, защото... правя това, което обичам.

Най-голямото предизвикателство в работата ми е... че претеглям нещата от всякъде, това ми отнема време...

В свободното си време... творя с децата си, готвя нови рецепти, танцувам, Pinterest.

Радвам се, когато... съм спокойна.

Ядосвам се, когато... съм гладна.

Качеството, което най-много харесвам в себе си, е... чувството ми за изобилие, дори и в най-трудните моменти. И ентусиазмът, много бързо се паля.

А това, което не харесвам... че се форсирам прекалено много.

Качеството, което най-много харесвам у другите, е... откритост.

А това, което не харесвам, е... някой да се оплаква.

Ако можех да се върна назад... не мисля, че щях да се справя по-добре. Имам няколко професии (технолог в шевно производство, графичен дизайнер, хранителен технолог) и всяка от тях е развила нещо уникално в мен и най-важното е дала добра основа за всяка моя следваща стъпка.

Трите места, без които не мога, са... кухнята, градината, морето.

Трите неща, без които не мога, са... блендер, лопатка и добра книга.

На моето първо интервю за работа... знаех, че ще ме вземат.

Мечтая да... развивам още таланти у себе си. Забавно е колко способни сме, когато имаме нагласата за това, че можем. Обикновено хората се съмняваме най-много в това което умеем, а не в това което не умеем.

Колегата (или шефът), когото никога няма да забравя, е... двама са и са в настоящето ;-). Моят съпруг Калин и партньорът ми Яни. Отличен отбор сме. Аз сътворявам, Калин поддържа, а Яни реализира.

Възхищавам се на... Шри Шри Рави Шанкар.

Уча се от... всеки.

Когато сутрин стана... се чудя, какво ли има да се случва днес.

Първото нещо, което правя, когато си включа компютъра, е... да си помисля какво искам първо да свърша, преди да потъна в пощата.

Ако можех да направя света съвършен, бих... усмихнала всеки.

Любимата ми храна е... от моята градина.

Вярвам в... чудеса.

Не вярвам в... бъдещето на телевизията.

Успехът е... и свобода.

Моята кауза е... да променя поне "сладкото" на хората по света.

Ако трябва да обясня на един марсианец с какво се занимавам... това е лесно, правя "руубарчетата" :-)

Искам да променя... методите на образование.

Моята представа за идеалната работа е... реалност.

А моята представа за идеален офис е... хармоничен и с много растителност. Лятото на двора.

Ако можех да сменя професията си, бих... работила с деца.

Моят съвет към младите хора в България е... да не се ограничават, да са отворени за партньорства и да движат смело големи идеи.

Предстои ми... да издам книжка.


Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2019 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2019 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly