С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Време за обяд

Какво можем да разберем за колегите си по хранителните им навици
Share Tweet Share
Снимка

[pexels] 

Часът е 12:00. И сякаш подчинени на някаква невидима команда, обитателите на корпоративната джунгла се размърдват по местата си и започват да се подготвят за обедната си почивка. Някои бързат да извадят сандвича, увит в целофан и набързо купен от лавката пред офиса, други се запътват към кухнята с вкусната домашно приготвена храна, трети започват да си разменят имейли и съобщения по Skype с уговорки за колективен обяд, а четвърти стискат зъби и потъват още по-дълбоко в работата с надеждата, че гладът скоро ще отшуми от само себе си и няма да се поддадат на поредното изкушение да нарушат диетата си.

Подобно на големите семейства служителите във фирмите имат своите специфични хранителни навици. Някои се хранят на бюрото, други – набързо и на крак, а трети задължително трябва да имат компания на масата, иначе храносмилателната им система влиза в криза. Един гений, който вероятно дори не е подозирал колко е бил прав, беше казал, че ние сме това, което ядем. Ако се осмелим да продължим тази мисъл в същия дух, бихме могли да стигнем до тезата, че служителите се делят на няколкото вида според начина, по който обядват. И за да разсеем всякакви съмнения още в зародиш, нека отсега предупредим, че твърденията, които ще изложим оттук насетне, не са подкрепени от строги социологически изследвания (за жалост науката не е напреднала толкова много), а се основават по-скоро на задълбочени емпирични наблюдения, стъпващи върху прилична доза опит в работната среда.

Перпетум Сандвич

Снимка

[Shutterstock] 


Той е (разбирайте "храни се") навсякъде. Буквално. Ще го видите да ситни рано сутрин към офиса преди всички останали, ще го забележите да тича по коридора във всички часове на работния ден, ще го зърнете да се провира измежду бюрата като високоскоростен болид в преследване на хиляди (реални и въображаеми) задачи. Характерното за неговия вид е, че във всеки от гореописаните случаи задължително държи в едната си ръка наръфан сандвич, от който се сеща да отхапе през неравномерни интервали от време. Той никога не обядва седнал, нито дори прав, понеже е в непрекъснато движение. До такава степен е свикнал да предизвиква законите на кинетиката, че не може да си представи да се задържи на едно място за повече от част от секундата. Храната за него не е наслада, а средство за придвижване, гориво, без което не би могъл да изпълни служебните си задължения. Яде само толкова, колкото е необходимо, за да поддържа темпото. Лесно ще го познаете по запъхтения вид и петната кетчуп, покапали по ризата.
Съвет: Не се опитвайте да го каните на обяд под каквато и да е форма - ще ви отреже, без да му мигне окото. Този вид не е създаден за екипни обеди. Радвайте му се отдалече, докато забързано крачи към следващата си среща, предъвквайки поредния сандвич.
Отличителни белези: Работохолик, амбициозен, не социализира извън работните си ангажименти, динамичен и целеустремен, неговата мантра е "кариерно израстване". Не може да живее без движение в буквален и преносен смисъл.

Лейди Манджа

Снимка

[Shutterstock] 


За разлика от Перпетум Сандвич тя живее и работи на доста по-забавени, да ги наречем аристократични обороти. И това важи както за стила й на работа, така и за хранителните й навици. Винаги излиза в обедна пауза и я използва до последната секунда. Бавното, равномерно дъвчене е от изключително значение за нея. Всяка хапка е наслада, която трябва да бъде почувствана и изживяна на 100%. Сухата храна се равнява на грехопадение, готвеното е издигнато в култ – от фасул яхния през телешко варено и мусака, тя държи храната й е да сочна и питателна. Не е вманиачена по здравословното хранене, но внимава какво яде. А удоволствието е още по-голямо в компанията на най-близката й колежка, от която няма тайни и с която споделя всичко – от служебни казуси до семейни проблеми.
Съвет: Можете да опитате да я поканите на обяд, но имайте предвид, че ако не й вдъхвате достатъчно доверие, е възможно да ви откаже. Защото Лейди Манджа е от хората, за които храната е толкова свещена, че трябва да се консумира само с колеги от собствената й кръвна група. Успеете ли обаче да открехнете вратата към сърцето й, не се съмнявайте, че ще станете неделима част и от тясното й гурме обкръжение.
Отличителни белези: Върши си работата съзнателно и достойно, без да допуска грешки, стига да не трябва да бърза. Кратките срокове са истински кошмар за нея. В такива случаи губи разсъдък и става раздразнителна и зла. Съзнателна и дисциплинирана е, може да й се разчита като на вярно куче. Не е много мобилна, по-скоро е от типа служители, които се задържат продължително на една и съща позиция. Във всички случаи обаче Лейди Манджа винаги е сърцето на отдела и компанията.

Лорд "Обядвам-сам"

Снимка

[Shutterstock] 


Той е аутсайдерът на екипа, колегата, когото никой не познава и от когото дори клюките бягат като дявол от тамян. Винаги се храни сам и винаги на бюрото си, здраво вперил поглед в монитора на компютъра. Какво точно чете, докато обядва, си остава неразгадана енигма и за най-детективски настроените служители. Единственото, което се знае за него, е, че има навика да си поръчва храна за офиса или да си носи от вкъщи. Макар и учтив и добронамерен, рядко разменя повече от две думи с когото и да било, и то обичайно по служебни въпроси. Избива го студена пот дори само от мисълта да прекара цял час от обедната почивка с повече от един човек, т.е. себе си. В редките случаи, когато му писва да виси на бюрото и се престрашава да прекрачи прага на близкото заведение за хранене, което предлага обедно меню, задължително ще избере най-отдалеченото място, където е почти сигурно, че никой от колегите му досадници няма да го обезпокои. Ако все пак се осмелите да седнете на неговата маса, бъдете сигурни, че неловкото мълчание, което много скоро ще надвисне като дъждоносен облак над наведените над чиниите ви глави, ще остави горчив спомен от злощастния опит за съвместен обяд. Който вероятно няма да пожелаете да повторите отново.
Съвет: Не го дразнете с излишни покани за обяд, така или иначе той няма да приеме под един или друг предлог. Да, ще ви откаже вежливо и с усмивка, но ще ви откаже безапелационно.
Отличителни белези: Тих и мълчалив, изпълнява прилежно поставените задачи. Не обича да се задържа в офиса след края на работното време или да работи извънредно през уикенда, освен ако не е нещо наистина неотложно. На съвещания винаги се изказва последен и лаконично. Не очаквайте да се включва в екипни активности и инициативи.

Сектата на здравословните

Снимка

[Shutterstock] 


Някъде ги наричат хипстъри, другаде - хипита, но това е само маловажен въпрос на дефиниция. Защото действителността показва, че представителите на този пъстър вид присъстват във всяка организация. Информирани са за всички най-актуални трендове в здравословното хранене. И докато за простосмъртните думи като "чиа", "киноа", "куркума" и пр. звучат в най-добрия случай като екзотичен фураж за животни, за тях това са магически слова от тайнствен език, който само те си разбират. Ще ги видите да движат по всяко време заедно, на групи, и никога поотделно. Имат завидната способност да се надушват още от първия работен ден и да сформират нещо като ексклузивни клики или секти, достъпът до които е запазен само за други като тях. Най-многобройни сред здравословните са веганите, вегетарианците и пескетарианците, разбира се, но понякога се допускат и месоядни екземпляри, които, за да придобият членство, трябва да докажат, че месото, което консумират, задължително е от щастливи кокошки, крави, кози или каквото там предпочитат.
Съвет: Не се натискайте да влезете на всяка цена в сектата на здравословните, освен ако не държите да станете върли почитатели на салатите с киноа и спанак, кюфтенцата от леща или ... баница със спирулина.
Отличителни белези: Екипни играчи, обичат да социализират на база интереси с други колеги и бързо прекрачват границата между служебните и приятелските взаимоотношения. Умеят да си създават нещо като миниобщности вътре в организациите, които наподобяват приятелски компании. Емоционални са и лесно се палят по каузи.

Мис "Не-ям"

Снимка

[Shutterstock] 


За нея ще чуете да се говори какво ли не – че е зла, амбициозна, кариеристка и още определения в същи дух, но никога никой няма да каже, че я е видял да яде твърде много. Всъщност никой никога не я е виждал да яде. Тя е от типа служители, които сякаш наистина живеят от въздух, вода и фотосинтеза. На бюрото й няма да откриете и троха от храна, излишно е да ровите и из чекмеджетата на шкафчето й – вафли и шоколадчета се равняват на отрова в нейния синонимен речник. Мис "Не-Ям" винаги е слаба, с перфектна фигура, спортува усилено, дори и в офиса, където често ще я забележите да прави упражнения за корем, докато говори по телефона или нахвърля идеи за новата маркетингова стратегия на компанията.
Съвет: Избийте си от главата да я каните на обяд или да правите каквито и да било намеци за храна пред нея. Ако искате да я спечелите в своя лагер, споделете й безотказна рецепта за гладуване.
Отличителни белези: Амбициозна, умна и състезателна натура. Идва на работа винаги с план за действие, знае какво иска и как да го постигне. Екипен играч е дотолкова, доколкото това е начин да постигне целите си. За всичко останало разчита единствено и само на себе си.

Алфа колегата

Снимка

[Shutterstock] 


Той е човекът зад многолюдните (и шумни) обеди. Неговото верую е "Колкото повече, толкова повече". Идеята, че дори само един ден може да се храни сам, се равнява на анатема в неговото съзнание. Във вените му тече кръвта на организатора, подстрекателя и вдъхновителя. Където и когато и да се храни, задължително е това да се случва в компания от поне 5 души. Храната е без значение за него, възприема я единствено като средство за общуване с околните. Докато за обикновения човек апетитът идва с храненето, при него апетитът идва с компанията. Ако не може да събере достатъчно хора, по-скоро ще прескочи обяда. В негово присъствие и благодарение на несравнимото му дар слово дори най-обикновеният чипс има вкус на телешки антрекот с песто и шам-фъстък, а най-безвкусната вода се лее като шампанско Krug реколта 1938 г.
Съвет: Ако искате да обядвате с него, не му казвайте, че ще бъдете само вие двамата, защото със сигурност няма да дойде. Изтъкнете, че освен вас ще се присъединят още няколко души от фирмата, и ще видите как мигновено ще му светнат очите в знак на съгласие.
Отличителни белези: Не може да диша, без да общува. Той е лидер по природа, притежава завидни ораторски и презентаторски умения. Алфа не само има харизма, той облъчва с нея околните, докато не загубят ума и дума от интоксикация. Очарователен, социален, гъвкав – очаквайте един ден да застане начело на компанията, защото е роден да ръководи.

Е, нашата импровизирана обиколка из корпоративната джунгла приключи. Една от възможните поуки може да бъде, че природата никога не закъснява да ни изненада със своето разнообразие от форми и проявления. Но в никакъв случай не бива да подценяваме силата на еволюцията – онова, което виждаме днес, може да има съвсем различен облик утре. Така че не приемайте насериозно всичко, което казахме дотук. Още повече че гореописаните портрети трябва да се тълкуват по-скоро като типажи, идеални образи, фантастични образци на корпоративно поведение, които в действителността винаги се откриват във всевъзможни и най-изненадващи комбинации. Bon appétit!
8 златни съвета за хранене в офиса
1. Никога не яжте пред компютъра: обедната пауза е моментът, който трябва да посветите само на себе си. Интернет, яхнии и ножове не са особено добра комбинация, в противен случай рискувате да нанесете непоправими щети на храносмилателната си система, а и със сигурност ще трябва да се обърнете за помощ към микрохирург, който да извади миниатюрните трохици и хранителни частици, попаднали в клавиатурата. Според повечето експерти храненето с вперени в монитора очи пречи да следим количеството храна, която поглъщаме, и е сред основните причинители на затлъстяване.

2. Избягвайте да обядвате сами. Храненето с колеги ще ви разсее и презареди с енергия, а и можете да откриете неподозирани страни от характера им, които в работна среда няма как да се проявят.

3. Не се срамувайте да си носите храна, сготвена у дома. Всеизвестно е, че домашната храна не само е по-здравословна, но е и далеч по-вкусна от купешката. Съветът тук отново е да я консумирате в компания, например в кухнята на офиса или навън в парка, когато времето го позволява. Също така избягвайте ястия с особена или прекалено силна миризма, която би могла да подразни околните и да ги накара никога повече да не седнат на една маса с вас.

4. Дъвчете спокойно, вкусвайки с наслада всяка хапка от обедното ви меню. От това ще се облагодетелства храносмилането ви, а и няма да приличате на кокер шпаньол, нападнал чинийката си.

5. Когато е възможно, възползвайте се от хубавото време, за да обядвате на открито. Не е задължително да е в градината на близкия ресторант, може да е на пейка в парка или върху тревата. Свежият въздух и слънчевата светлина ще ви върнат доброто настроение и енергията, която сте загубили в затвореното пространство на офиса.

6. След ядене не бързайте да се приберете в офиса, а отделете четвърт час да се поразходите, за да улесните храносмилането. Можете да позяпате витрините или да се помотаете в близкия парк – изборът зависи от вас.

7. Ако вали и времето не позволява да се обядва на открито, можете да отделите петнайсетина минути, за да почетете интересна книга след края на обяда. Това ще ви позволи да откъснете съзнанието си от работната среда и ще ви инжектира с творчески идеи, които могат да ви бъдат от полза, когато се върнете към служебните си ангажименти.

8. Никога не пропускайте да се възползвате от обедната почивка: научно доказано е, че едночасовото прекъсване на работния ден е необходимо, за да възстановите производителността си. Проучванията сочат, че минималното време, за да презаредите и да отпочинете, е 20 минути.

А вие как обичате да прекарвате обедната си почивка? Споделете във форума на "Кариери".


Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly