С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Вашингтонският университет в Сейнт Луис, САЩ

Нурхан Реджеб разказва за впечатленията от образованието и преживяванията си във Вашингтонския университет в Сейнт Луис, САЩ, като стипендиант на Фондация "Фулбрайт"
Share Tweet Share
Снимка

Нурхан Реджеб, магистър по урбанизъм и градски дизайн във Вашингтонския университет в Сейнт Луис, САЩ, и стипендиант на фондация "Фулбрайт" в периода 2012-2013 г.

[Личен архив / Нурхан Реджеб] 

В рубриката "Моят университет" ви представяме различни университети от цял свят през разказите на българи, които учат или са се обучавали в чужбина. Чрез нея ще можете да се запознаете с опита и преживяванията им и да получите ценни съвети и практична информация за предизвикателствата и необходимите стъпки, свързани с образованието в чужда страна. Ако сте студент извън България и искате да разкажете повече за вашия университет, пишете ни на karieri@karieri.bg.

Със съдействието на Фондация "Фулбрайт" днес ви срещаме с Нурхан Реджеб, който е магистър по урбанизъм и градски дизайн. Завършва Университета по архитектура, строителство и геодезия в София и Вашингтонския университет в Сейнт Луис, САЩ, където е стипендиант на "Фулбрайт" в периода 2012-2013 г. Допълнителни специализации има в Ирландия (Университетски колеж Дъблин) и Китай (Университет "Тонгджи", Шанхай). Понастоящем работи в сферата на урбанизма и градския дизайн в България и Испания. От 2013 г. заедно със Силвия Чакърова основават собствено студио Place.make в сферата на градското планиране, дизайн и изследвания.

Пред "Кариери" Нурхан разказва за процеса и условията за кандидатстване за финансиране по "Фулбрайт", за трудностите и предизвикателствата, които е срещнал, както и за обучението и живота във Вашингтонския университет в Сейнт Луис.

Моята работа
Урбанист съм и работя в областта на градското планиране, дизайна и изследванията.

Моето образование
Завършил съм бакалавърската и магистърската програма по урбанизъм в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). През 2013 г. завърших и магистратура по градски дизайн във Вашингтонския университет в Сейнт Луис, САЩ, като стипендиант на "Фулбрайт".

Специализирал съм в Университетски колеж - Дъблин (UCD) по програма "Еразъм" през последния си семестър в УАСГ. Разработих дипломния си проект в Университета "Тонгджи", Шанхай, част от финалното студио по глобален урбанизъм, с което се дипломирах в програмата по градски дизайн на Вашингтонския университет.

Снимка

Сградата на училището по архитектура и градски дизайн към Вашингтонския университет в Сейнт Луис

[Личен архив / Нурхан Реджеб] Стипендията "Фулбрайт"
На сайта на фондацията много ясно и подробно са описани всички детайли, свързани със стипендиантската програма. Полезни могат да бъдат и разговори със стипендианти от минали години.

Едни от най-важните неща, свързани с процеса на кандидатстване, са да си напълно наясно с това, което искаш да учиш и защо искаш да учиш точно това. Затова и есетата са именно с тази насоченост. Другите важни неща са да си демонстрирал академични постижения, лидерски качества, обществена ангажираност и добри езикови умения. Успехът за спечелване на стипендия идва, когато човек е изключително фокусиран и последователен от началото на процеса на попълване на документи до финалното интервю. Съветът ми към бъдещите кандидати е да отделят достатъчно време при подготовката на есетата при попълване на електронните документи и да изберат много внимателно хората, които да им напишат препоръки.

Програмата е така организирана, че се цели стипендията от фондацията да е напълно достатъчна за покриване на семестриалните такси и дори получаване на месечна издръжка. Съответно размерът на стипендията зависи и от размера на таксите в избрания университет. В по-голяма част от случаите се разчита на допълнителна стипендия от страна на университета, в който се кандидатства. Рядкост е кандидатът да не получи стипендия и от самия университет, защото в САЩ името "Фулбрайт" е гаранция, че съответният стипендиант е добър избор и би допринесъл за развитието на академичната дейност.

Изборът на стипендиантите
След първоначалния подбор на кандидатите чрез попълване на онлайн платформа одобрените кандидати се канят на интервю. Това е и най-трудното изпитание в целия процес, в който участват представители на самата програма и хора от посолството на САЩ в България. След това започва и самият процес по избор на университет и цялата процедура се пренася в САЩ.

Снимка

Посещение в студиото на японския архитект Фумихико Маки в Токио

[Личен архив / Нурхан Реджеб] Като цяло нямах трудности в процеса на кандидатстване, понеже познавах държавата и особеностите ѝ. Освен това се организират и ориентации както преди да заминете от България, така и когато пристигнете в САЩ. Затова цялата процедура може да се опише като изключително ясна и преминава без напрежение.

Вашингтонският университет в Сейнт Луис
Имах възможността и късмета да се обучавам в една много качествена институция. Училището по дизайн и визуални изкуства, към което беше моята програма, е едно от най-реномираните в САЩ. Възможностите, които предоставят университетът и корпусът както за академично развитие, така и за допълнителни дейности за социализация или рекреация, бяха на много високо ниво.
Още по темата: Харвардският университет

Конкретно програмата по градски дизайн е с продължителност 3 семестъра, като първите два бяха в САЩ, а третият – в Япония и Китай, където сравнявахме различните проявления на световния урбанизъм. По отношение на преподаването ръководителят на програмата Джон Хоул е изключително ерудиран професионалист, който допринесе много за знанията и уменията, които придобихме. Имахме и чуждестранни преподаватели и лектори, както и събития, свързани с градски дизайн, урбанизъм и архитектура, които допълнително обогатиха образованието и дадоха възможност да се срещнем с изявени личности в сферата.

Снимка

Центърът на Сейнт Луис, Мисури

[Личен архив / Нурхан Реджеб] Градът
Сейнт Луис е един от типичните градове в Средния запад, който след средата на 50-те и 60-те години на миналия век започва да губи силата на своята индустрия и производство и постепенно започва да запада. Като към тежките икономически трансформации и загубата на работни места добавим и социалните напрежения, породени най-вече от расовата сегрегация, днес градът е изправен пред сериозни предизвикателства и трансформации.

Въпреки че не е от най-известните американски градове, за мен беше изключително изживяване да се запозная с историята и спецификите на местната култура, да изследвам задълбочено урбанистичната му структура (голяма част от първия семестър в университета беше свързан с проекти именно в Сейнт Луис) и след това да имам възможността да осмисля и проектирам тези местни специфики в сравнения с други градове в САЩ (напр. Лос Анджелис) и по света (Амстердам, Копенхаген, Лондон, Токио и Шанхай). Това беше възможно и поради особеностите на програмата по градски дизайн, чиято основна цел е създаване на критичен капацитет за преосмисляне на различните видове градска идентичност в различен локален контекст, което от своя страна изискваше да пътуваме доста често.
Още по темата: Университетът "Темпъл" във Филаделфия, САЩ

През свободното време
Поради натоварването в университета свободното време беше доста ограничено, но спортувах активно както в парка, така и в кампуса с условия, на които би завидял всеки професионален отбор у нас. Също така се опитвах да пътувам в метрополията и из страната.

Снимка

Кампусът на Вашингтонския университет в Сейнт Луис

[Личен архив / Нурхан Реджеб] Трудности и предизвикателства
Най-важното нещо, с което всеки кандидат за стипендия по програмата "Фулбрайт" трябва да е запознат, е, че се изисква отдаване на академичните занимания. В моя случай се изискваше ежедневно присъствие в студиото (персонално работно пространство за всеки студент, в което се работи по проекти), което всъщност прерасна до почти денонощно присъствие. Това е дълбоко внедрено в системата на американското образование по проектиране, което ти дава възможността за постоянен контакт със състудентите и преподавателите.
Отговорност на всеки кандидат е да има предвид, че представлява страната си и името "Фулбрайт", което предполага допълнителна отдаденост и усилия.

Най-голямото предизвикателство за мен беше да се науча да разпределям времето си, така че да успея да съвместявам всички задължения, свързани с академичната дейност в университета. Натоварванията и изискванията, свързани с изчитане на огромно количество текстове и проектантските задачи, са огромни. Не е за подценяване и огромната конкуренция между студентите там. Всичко това изисква огромна отдаденост и постоянство. Звучи като анекдот, но един от преподавателите още в първите дни от семестъра изиска от нас освен 18-те часа, прекарвани в студиото за проектиране, да отделим останалите 6 часа от денонощието за него.
Още по темата: Как се става стипендиант по програмата "Хюбърт Х. Хъмфри" на Фондация "Фулбрайт"

Плановете ми за професионално развитие
Откакто се завърнах в България, заедно с моя колежка урбанист - Силвия Чакърова, създадохме и развиваме собственото студио Place.make в сферата на градското планиране, дизайн и изследвания, чрез което целим да прилагаме нови подходи и принципи при планиране и проектиране на градове и градски пространства. Участвам още в дейността на Съюза на урбанистите в България и други граждански инициативи, които целят реформа в системата на градско планиране в българските градове.

Снимка

Посещение в Осака със състуденти от програмата по градски дизайн

[Личен архив / Нурхан Реджеб] 

Научете повече и за другите университети, които сме представяли в рубриката, като използвате интерактивната карта "Моят университет". Чрез бутона за навигация, който се намира горе вляво, имате достъп до списък с университетите, филтрирани по държави. Можете да стигнете до всеки един от тях и ако директно изберете "точка" от картата. За всеки университет има снимка и кратко представяне с линк към пълния разказ за него.
Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly