С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Офисът с папагалите и наргилето

На гости в офиса на... международната компания за изнесени услуги TELUS International Europe
Share Tweet Share
Снимка

В офисите на TELUS International Europe в София и Пловдив работят над 2500 служители.

[Shutterstock] 

В рубриката "На гости в офиса на" ви представяме концепцията за работното пространство на различни компании. Целта ни е не само да надзърнем и да видим кой как работи, но и да споделим добри и иновативни идеи, които може да ви вдъхновят за промяна във вашето собствено работно ежедневие и атмосфера.

Вече ви показахме българския офис на базираната в Единбург компания за търсене на полети Skyscanner, в която понастоящем работят близо 35 души. А днес ви отвеждаме в един от софийските офиси на международната компания за изнесени услуги TELUS International Europe.

Използвахме един от дните на отворените врати, които от TELUS International Europe организират редовно за външни посетители и потенциални бъдещи служители, за да разгледаме един от софийските офиси на компанията и да се запознаем с работната атмосфера и интериора в него. Обиколката ни започна от центъра за подбор на партера, където се провеждат интервютата с кандидатите, и продължи нагоре по етажите на корпоративната сграда, разположена в офис комплекса ETC до The Mall в София. По пътя видяхме не само къде работят, почиват и спортуват служителите, но и се натъкнахме на няколко папагала, стена с отпечатъци от длани, едно наргиле и още няколко любопитни неща...

Вдъхновени от природата


Снимка

Снимка #1

 Фотограф: Надежда Чипева


Снимка

Снимка #2

[TELUS International Europe] Още с влизането забелязваме пъстрите цветя и животински видове – папагали, тюлени, лъвове, панди, прасенца и т.н. – които са изрисувани навсякъде по стените. "Макар всичките офис пространства на TELUS по света да имат собствен облик, те са подчинени на общи принципи и са обединени от основна концепция – природата като източник на живот и вдъхновение", разказва Стефания Дунчева, HR мениджър в TELUS International Europe.
Към момента компанията има три офиса в София и един в Пловдив, а извън България присъства в Румъния и Великобритания, както и в САЩ, Канада, Централна Америка и Азия.

Оказва се, че всеки отделен офис избира какви животни и растения да използва в зависимост от националната култура и предпочитания. За тази цел дизайнерите имат на разположение дигитална бранд книга – нещо като онлайн архив, в който служителите качват снимки на любими растения и животни - от която да черпят идеи за интериора на съответното работно пространство. Бранд книгата е достъпна за всички представителства на компанията по света и непрекъснато се обновява с нови кадри.


За добре дошли

Снимка

Снимка #3

 Фотограф: Надежда Чипева


Снимка

Снимка #4

 Фотограф: Надежда ЧипеваПървата спирка от нашата обиколка ни отвежда в центъра за подбор. Това е мястото, през което преминават всички кандидати за работа в компанията. Той включва стаички за индивидуални интервюта, както и пространство за провеждане на езикови тестове и решаване на логически задачи (виж Снимка #3). В преддверието на помещението е нареден кът с мека мебел (виж Снимка #4), където чакащите за интервю могат да поиграят на плейстейшън, докато дойде техният ред.

В офисите на компанията в София и Пловдив работят над 2500 служители, като тенденцията е към разширяване на екипите. Това обаче не е никак лесно, предвид проблема с недостига на кадри, коментира Стефания Дунчева. По думите й основният канал, чрез който намират служители, е интернет. Използват както стандартните сайтове за обяви за работа, така и социални мрежи и специализирани платформи за подбор на многоезични професионалисти. Също така изпращат свои HR специалисти по тематични събития, специализирани изложения и геймърски срещи в България и Европа, за да установят контакт на място и на живо с потенциални кандидати и да ги привлекат на работа в някой от офисите си, пояснява още HR мениджърът.

Стената на новодошлите

Снимка

Снимка #5

 Фотограф: Надежда Чипева


Снимка

Снимка #6

 Фотограф: Надежда ЧипеваНа входа на един от етажите ни посреща бяла стена, изпъстрена с разноцветни отпечатъци от ръце (виж Снимка #5). Оказва се, че това не е някаква дизайнерска приумица, а резултат от практика, която с времето се е превърнала в нещо като вътрешнофирмен ритуал - след като премине встъпителните обучения, всеки нов служител има възможност да остави цветно клеймо от дланите си на това място и да го подпише с името си.

На една от съседните стени пък има ръчно нарисувана карта на света (виж Снимка #6). Творението е дело на административния отдел на компанията и е създадено по време на тиймбилдинг. Всеки участник е трябвало да изрисува отделен квадрат от паното по предварително зададени параметри. Никой не е знаел какъв ще бъде крайният резултат до последния момент, когато готовите компоненти на пъзела най-после са били съединени в едно изображение.

Папагалски истории

Снимка

Снимка #7

 Фотограф: Надежда ЧипеваПапагалите са нещо като талисмана на офиса. Това се случва съвсем случайно и се дължи на една ненадейна среща отпреди няколко години. Тогава служител се натъква на безпризорен мъжки папагал, който лети в кръг около входа на мола. Никой не знае как е попаднал там, а и стопанинът му така и не се появява да го потърси. Въпросният служител решава да го спаси от почти сигурната смърт на открито и го взима в офиса, където впоследствие колегите му купуват клетка. И тъй като всяка живо същество има нужда от компания, малко по-късно му взимат и женска, с която си съжителстват (по всичко личи) щастливо и до ден днешен. Когато след време ребрандират пространството, присъствието на пернатата двойка провокира появата на четирите кацнали папагала, изрисувани на стената над клетката им (виж Снимка #7).

На работа в TELUS

Снимка

Снимка #8

[TELUS International Europe] 


Снимка

Снимка #9

 Фотограф: Надежда ЧипеваРезултатите от последното преброяване на служителите в компанията от юни миналата година сочат, че в TELUS работят 54 различни националности. Според статистиката близо 30% от общия брой на работниците са чужденци. Най-многобройни са европейците – румънци, поляци, холандци, англичани, шведи, норвежци, финландци, малтийци и пр., но по думите на Дунчева има и хора от Бразилия, САЩ, Азербайджан, Русия и Украйна. Докато обикаляме, покрай нас минават двама италианци, а в асансьора, който ни отвежда на шестия етаж, се чува любопитна смесица от различни английски акценти.

Работните помещения са от типа "отворен офис", като в зависимост от даденостите на помещенията бюрата са разположени в конфигурация "детелина" или в редици (виж Снимка #8). Слушалките, чрез които операторите разговарят с клиентите, имат и вторичната функция да изолират околния шум.

Любопитно е, че за да не смущават работата на колегите си, но и понеже в повечето случаи боравят с конфиденциална информация, служителите нямат право да използват телефоните си или друга лична техника на работното място. По тази причина, преди да седнат на мястото си, трябва да заключват персоналните си вещи в шкафчета, разположени в коридора пред работните помещения (виж Снимка #9). Могат да ги използват отново в регламентираните почивки на всеки час и половина.

Време за почивка


Снимка

Снимка #10

 Фотограф: Надежда Чипева


Снимка

Снимка #11

 Фотограф: Надежда ЧипеваНовите служители в TELUS имат възможност да избират между 4-, 6- или 8-часов работен ден в зависимост от личните си нужди, и, ако решат - впоследствие да минат на по-дълъг или по-кратък работен ден. За работещите на всеки етаж са предвидени места за релакс, в които могат да се усамотят, за да послушат музика, да говорят с близките си по телефона или дори да подремнат за няколко минути. Мароканският бар например е едно от няколкото такива помещения, предназначени за отдих и социализация между колегите (виж Снимка #10). Създаден е по инициатива на един от съоснователите Филип Угринов. Залата е обзаведена с ниска мебел и миндери, а в един от ъглите откриваме истинско наргиле, което "може да се използва само извън работно време", пояснява с усмивка Дунчева. В стаята има и музикална уредба, а по стените са окачени снимки на фотографа от в. "24 часа" Десислава Кулелиева.

Другите зали за релакс са обзаведени в по-съвременен, урбанистичен стил – с кухненски кът, билярдна маса и джаги. Любителите на книгите пък могат да прекарат почивката във фирмената библиотека, разположена в т.нар. стая за обучения (виж Снимка #11). Помещението се използва и за провеждане на въвеждащи обучителни програми за новите служители. В пловдивския офис имат три зали за почивка, чийто интериор е вдъхновен от Рим, Париж и Истанбул, а пък в представителството на компанията в Ел Салвадор, Централна Америка, са създали истинска кинозала, в която колегите често се събират да гледат филми в извънработно време. Джагите, билярд и тенис масите пък са неотменен елемент от почти всеки фирмен офис по света.

На фитнес в работно време

Снимка

Снимка #12

 Фотограф: Надежда Чипева


Снимка

Снимка #13

 Фотограф: Надежда ЧипеваДве специални помещения са пригодени за активно спортуване. Това са фитнесът и залата за йога. Достъпът и до двете е напълно безплатен за всички служители. Така например в йога залата се организират веднъж седмично занимания по йога и зумба (виж Снимка #12). Фитнесът пък е отворен всеки ден, от 9 сутринта до 12 вечерта, така че да се ползва и от работещите на нощна смяна. Пространството не е голямо, но, по всичко личи, е снабдено с основните фитнес уреди (виж Снимка #13). Идеята идва преди близо две години от самите служители, които впоследствие избират и какви уреди компанията да закупи за него. Оборудван е и със съблекални и душове, като по думите на Дунчева най-големият наплив е сутринта между 9 и 10 и следобед между 4 и 5. В допълнение служителите имат на разположение и безплатни масажи, както и възможност за лични консултации с корпоративен психолог, които се провеждат по предварително уговорен график при пълна конфиденциалност.

Снимка

Снимка #14

 Фотограф: Надежда ЧипеваПреди да си тръгнем, се спираме пред щанд, отрупан с няколко вида кексове (виж Снимка #14). Приготвени са от служители на компанията за колегите им. Едно парче струва 3 лв., а събраните средства отиват за подпомагане на дом за сираци. Оказва се, че в TELUS редовно се организират подобни инициативи не само с благотворителна цел, но и като още една възможност за опознаване и повод за общуване между колегите.
За компанията
TELUS International Europe е една от най-големите компании за изнесени услуги в България. Тя има над 2500 служители в офисите си в София и Пловдив. Общият брой на служителите в Европа (групата има офиси и в Румъния и Великобритания) наброява близо 3500, а на глобално ниво – 25 хил. души. Дейността си в България дружеството започва през 2004 г., когато е основано с името CallPoint New Europe от французина Ксавие Марсенак и съдружника му Филип Угринов. През 2012 г. фирмата е придобита от канадската TELUS International, а Марсенак става президент на новата TELUS International Europe. Според данни от юни 2016 г. в българското подразделение на компанията работят служители от 54 различни националности. По информация на "Капитал" до края на 2017 г. аутсорсинг гигантът планира да концентрира екипите в трите офис локации, които понастоящем помещава в София, в бизнес сградата City Tower, която се строи на столичния площад "Македония".


Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly