С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Димитър Дамянов: Кулинарията е необятна професия

Главният шеф на софийския ресторант Еste разказва за магията и предизвикателствата на това да се занимаваш професионално с готвене
Share Tweet Share
Снимка

 Фотограф: Димитър Варийски

Снимка

 Фотограф: Димитър Варийски

Снимка

 Фотограф: Димитър Варийски

Снимка

 Фотограф: Димитър Варийски

Снимка

 Фотограф: Димитър Варийски

Снимка

 Фотограф: Димитър Варийски

Димитър Дамянов е главен готвач в софийския ресторант Este. Професионалната му история до момента включва стажове в школата на осъвременената класическа френска кухня на Мишел Ру в лондонския ресторант Le Gavroche и тази на Хестън Блументал в The Fat Duck, където експериментът с храната е водещ. Преминал е и през готварските работилници на Savoy Grill на шеф-звездата Гордън Рамзи, лондонския Ritz и испанския Arzak. Бил е на стаж в датския Noma, който оглавява световната класация на най-добрите ресторанти за 2010, 2011, 2012 и 2014 г.

През 2013 г. и 2015 г. шеф Дамянов е отличен с наградата за авторска кухня на конкурса "Ресторант на годината" на сп. "Бакхус". Според експертите от изданието ястията му представляват "сложни, хармонични съчетания, компонентите на които са направени от продукти от най-висок клас - телешко, трюфели, лангустини, черна киноа и др.".

На 12 февруари шеф Димитър Дамянов ще проведе и специален уъркшоп на тема "Техники и авторски рецепти за тристепенно меню", на който можете да се запознаете с него и готварското му изкуство.

А до тогава ето малко повече информация за него, но от по-различна гледна точка - неговата професия. Шеф Дамянов разказа накратко за "Кариери" какво е да си готвач, какви са задълженията и отговорностите, които има в работното си ежедневие, предизвикателствата, с които се сблъсква, и удовлетворението, което намира в това да приготвя храна.

Като малък... имах слабост към готвенето и след училище и казармата веднага започнах да работя тази професия.

Завършил съм... средно специално в Техникума по отдих и туризъм в Банкя.

Вярвам, че професията ми е перспективна, защото... има постоянно израстване и развитие към професията.

Работният ми ден преминава... сутрин пазаруваме за ресторанта, след което правим заготовки за деня. Ежедневно измисляме нови и тематични неща. И не на последно място - следя всички процеси по отношение на готвене в процес на работа.

Уменията и качествата, които трябва да притежава човек, за да упражнява тази професия са... сръчност, отговорност към работата, страст, мотивация и амбиция. Трябва да чувстваш нещата, да ти се отдава.

Предизвикателствата в работата ми... са много и различни. Но едно от най важните неща е вкус, презентация и перфектен краен резултат - това е голямото предизвикателство.

Харесвам работата си, защото... всеки ден се учат нови неща и се експериментира с продуктите. Кулинарията е необятна.

Заплащането в тази сфера... започва се от нулата и постепенно надграждаш опит, знания, сръчност и т.н. Позитивното е, че на колкото по-добри места работиш, съответно и по-добра ти става заплатата.

Моите източници на информация са... колкото повече един готвач обикаля на различни места по света, толкова повече се обогатява и разнообразява професионално. В нашата професия е наложително човек да търси и да вижда нови и нови идеи.

Моят съвет към младите е... да имат много желание, амбиция, мотивация, старание, страст, както и да имат цел, към която да се стремят, а това е един ден да станат главни готвачи.

Пожелавам си... преди всичко здраве.


Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2019 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2019 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly