С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Пет минути със... Красимир и Силвена от фондация "Живот със Синдром на Даун"

За работата, живота и защо не трябва да казваш "не мога", преди да си опитал
Share Tweet Share
Снимка

[Личен архив] 

Днес на гости в петминутката на "Кариери" са Красимир Ламбов и Силвена Христова от Фондация "Живот със Синдром на Даун". Те са част от групата финалисти в конкурса "Промяната" на "Нова Броудкастинг Груп" и фондация Reach for Change България, които ви представяме през тази седмица.

Двамата създават серия от забавни и информативни видео клипове, заснети заедно с децата им - Крис и Микаела, която е със Синдром на Даун, като целта им е по този начин да запознават обществото с диагнозата. С този проект те не само се нареждат на финала на конкурса, но и в края на 2016 г. получиха годишна национална награда за социална иновация в подкрепа на социалната икономика от Министерството на труда и социалната политика. Можете да гледате видеата в YouTube канала и Facebook страницата им. А ето повече информация и за самите тях, начина им на мислене и отношението им към работата и живота.

Като малък исках да стана...
Красимир: Видеооператор. Мечтаех да създавам филми, в които да изразявам себе си и към днешно време правя точно това.
Силвена: Фармацевт, а след това екскурзовод.

В училище бях...
Красимир: Добро и послушно дете.
Силвена: Примерна, изпълнителна и отлична ученичка.

Моята първа работа беше...
Красимир: Във фотографско ателие.
Силвена: Администратор в хотел.

От нея научих...
Красимир: Че не е важно в момента къде си, а къде искаш да стигнеш.
Силвена: Комуникацията с хора обогатява. Тази работа ме научи да реагирам и да вземам бързо решения в различни ситуации.

На моето първо интервю за работа...
Красимир: Бях много ентусиазиран, че имам шанс да работя на място, свързано с мечтата ми.
Силвена: Споделих, че нямам опит, но това е без значение когато имам желание да се науча и придобия знания, които да приложа.

Кариерата ми прилича на...
Красимир: Склон, колкото повече се изкачвам по него, толкова по-красива гледка ми се разкрива, макар и да е труден пътя нагоре.
Силвена: Малко бебе, което тепърва има нужда да се отгледа, възпита и навлезе в живота.

Колегата (или шефът), когото никога няма да забравя, е...
Красимир: Първият ми шеф, който ми каза "Едно агънце докато не поблеe, майка му не го нахранва" по повод дълго очакваното от мен повишение и смелостта ми най-после да говоря с него за това. От тогава агънцето знаеше, че няма какво да чака.
Силвена: Адриана Никова - можеща, интелигентна, взискателна, уважаваща отсрещната страна, подкрепяща, инициативна, пробивна, преди всичко Човек.

Ако трябва да обясня на един марсианец с какво се занимавам
Краси: Трябва да съм много преуморен, за да започна да виждам марсианци, но най-лесното е да му пусна да гледа клип, който съм създал, а той да се оправя, както иска.
Силвена: Искам всички хора да разберат какво с Синдром на Даун и че хората с тази диагноза са с мисли, чувства и възможности.

Идеалната работа е...
Красимир: Тази, която ти носи удоволствие и съответно добри финанси.
Силвена: Тази, която ме вдъхновява, мотивира и ми носи финансова независимост.

А идеалният офис е...
Красимир: Този, който ти дава спокойствие да се отдадеш на идеите си, независимо къде се намира.
Силвена: Този, в който си сам.

Обичам сегашната си работа, защото
Красимир: Ми носи удоволствие и много усмивки, защото ме среща с нови и позитивни хора.
Силвена: Като председател на Фондация "Живот със Синдром на Даун", защото виждам смисъл и перспектива.

Най-голямото предизвикателство в нея е...
Красимир: Времето, което отделям за видеомонаж, заедно с натоварения график с лични и професионални ангажименти. Обичам да изпипвам всичко, а това отнема много време, важен обаче e крайния резултат, който винаги прави клиентите доволни и щастливи. Това ме зарежда допълнително.
Силвена: Да достигнеш до сърцата на хората и да им покажеш, че всичко в този живот е избор, действие и индивидуалност.

Ако можех да сменя професията си, бих бил...
Красимир: Не бих я сменил, това е нещото, с което винаги съм искал да се занимавам, по-скоро бих се развивал колкото се може повече и някой ден искам да заснема игрален филм.
Силвена: Бих била точно това, с което се занимавам в момента.

Първото нещо, което правя, когато си включа компютъра, е
Красимир: Да видя социалните си мрежи, да отговоря на имейли и съобщения.
Силвена: Да почуквам с мишката, докато зареди.

Моята суперсила е...
Красимир: Да съм свръх позитивен. Дори и света ми да се срути, ще намеря причина да видя нещо хубаво в това.
Силвена: Когато помисля за семейството. Това ме зарежда и амбицира да направя всичко, без значение колко усилия ми коства.

А талантът, който бих искал да имам, е...
Красимир: Да мога да пея, но, уви, сега положението е трагично.
Силвена: Да постигам всичко с лекота.

Радвам се, когато...
Красимир: Съм със семейството си, те са смисълът на моя живот и всяка секунда, прекарана с тях, е моето щастие. Като цяло ме радват и най-малките неща, все пак веднъж се живее и човек трябва да намира смисъл да се усмихва всеки ден.
Силвена: Че има толкова добри и позитивни хора, които подкрепят проекта ни "Живот със Сиднром на Даун", вярват в това, което правим, и ни помагат да продължаваме напред.

Ядосвам се, когато...
Красимир: Някой е несправедлив спрямо мен, защото аз съм от хората, които много се раздават за другите и бързо се засягам, макар и рядко да показвам тази моя черта.
Силвена: Несправедливо отношение, некачествено свършена работа, лицемерие и арогантност.

Трите неща, без които не мога, са...
Красимир: Семейството ми, положителното настроение и вярата, че всичко ще е наред. Така животът ми е в мои ръце и аз определям как да го изживея, независимо какво се случва.
Силвена: Семейство, любов и сън.

Възхищавам се на...
Красимир: Успелите хора.
Силвена: Всички хора, които са търпеливи, спокойни и отдадени.

Мечтая да...
Красимир: Имам повече време със семейството си.
Силвена: Изградим общество, в което " хората да не се делят... да няма здрави и болни и можещи и неможещи... всички НИЕ сме важни... Всеки се появява на този свят с мисия..." Това са думи на едно момиче на 12 г., което харесва и следи нашите клипове в канала ни "Живот със Синдром на Даун" в YouTube. Фактът, че има толкова малки деца с такова мислене, е показателен, че моята мечта е възможна.

Уча се от
Красимир: Живота.
Силвена: Грешките си всеки ден и от съветите, които ми дават.

Ако можех да направя света съвършен, бих...
Краси: Намерил лек за всяка болест и бих направил всички безсмъртни.
Силвена: Бих посипала с вълшебен прашец всички хора, за да бъдем по-добри, по-търпеливи един към друг, по-позитивни, по-толерантни.

Вярвам в...
Красимир: Доброто.
Силвена: Децата и съпругът ми. Вярвам, че когато човек има желание и мотивация, няма сила да го спре, за да промени живота си към по-добро.

Не вярвам...
Красимир: В хората, които са прекалено крайни и слагат всички под общ знаменател. Когато се роди дъщеричката ни със Синдром на Даун имаше хора, които предначертаха как ще премине животът й. Вече близо 3 години дъщеря ни Микаела оборва всяка остаряла статистика и информация и това е доказателство, че никой няма право да определя съдбата на човек и да бъде толкова краен. С любов и вяра всичко се постига.
Силвена: Когато някой ми каже "не мога", преди да е опитал.

Успехът е...
Красимир: Моментът, в който видиш, че не ти работиш за името си, а то работи за теб.
Силвена: Резултат от работа, в която са вложени желание, много труд и сърце.

Моята кауза е...
Красимир: Хората със Синдром на Даун да имат шанс за нормален живот в България. Да направим всичко възможно всички да видят какви прекрасни хора са и колко потенциал има в тях. С подкрепата на "Промяната" виждаме, че всичко това е възможно и чрез серия от видео клипове в каналите ни за видео споделяне "Живот със Синдром на Даун" разкриваме това.
Силвена: Моят живот. Искам да живея щастливо, пълноценно, достойно в едно отворено и инициативно общество с мнение и отстояваща позиция, от което са част и хората със Синдром на Даун.

Искам да променя...
Краси: Живота на колкото се може повече деца със Синдром на Даун към по-добро. Родителите да повярват в новородените си деца и да не ги изоставят, а да дарят цялата си любов на тях.
Силвена: Отношението на всички към хората със Синдром на Даун и това се случва. Благодарим на "Промяната" за това, че повярваха в нашата идея и ни помогнаха да я превърнем в работещ предприемачески проект, който постиха успех.

Моят съвет към младите хора в България е...
Красимир: Вярвайте в себе си, вярвайте в мечтите си, защото с много труд и желание всичко се постига. За да се получат нещата обаче, човек трябва да се отдаде на каузата, работата и мечтите си. Затова правете това, което обичате, за да става с лекота. Също така нещо много важно - развивайте идеите си по ваш си начин, бъдете оригинални и ще успеете!
Силвена: Влагайте старание и сърце в това, което правите, и винаги се поставяйте и в позицията на човека отсреща. Бъдете инициативни, дейни, непримирими към това, което не Ви харесва, и запомнете, че промяната е вътре в нас!

В свободното си време...
Красимир: Съм със съпругата и децата ми, те ми дават сила и ме зареждат, това е най-ценното време.
Силвена: Искам да пътувам със семейството си.

Предстои ми...
Красимир: Да създадем още много проекти и видео клипове, с които да покажем, че всичко е възможно, стига да има любов и вяра.
Силвена: Живот, изпълнен с предизивикателства, вълнения, щастие, любов и много хубави емоции, които да превърна в красиви спомени със семейството.
За четвърта поредна година "Нова Броудкастинг Груп" и фондация Reach for Change България организират конкурса "Промяната". Търсят се хора, които имат иновативно решение, предприемачески дух и силна мотивация, за да постигнат промяната в живота на възможно най-много деца.

В конкурса могат да участват физически лица и организации с нестопанска цел. Крайният срок за кандидатстване е 18 юли.

Големият победител в инициативата ще получи финансиране в размер на 30 000 лв., а други двама финалисти с най-много гласове от онлайн гласуването - по 15 000 лв. Те влизат в т.нар. "Инкубатор на Промяната", където ще получат професионални съвети и насоки, достъп до международна мрежа от контакти и медийна подкрепа, за да развият проектите си максимално ефективно. Освен това 10 от кандидатствалите социални предприемачи ще получат бизнес обучение на стойност 2 000 лв. и насоки в рамките на обучителната програма "Акселератор на Промяната".


Share Tweet Share

Етикети

още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly