С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Пет минути със... Бояна и Даниела от ParaKids

Защо спортът е важен и как той може да помогне на деца с двигателни увреждания
Share Tweet Share
Снимка

Даниела Садикова и Бояна Коцева

[Промяната / Reach for Change] 

Продължаваме вдъхновяващите ни срещи с финалисти от конкурса "Промяната" на "Нова Броудкастинг Груп" и фондация Reach for Change България. Днес ви запознаваме с Даниела Садикова и Бояна Коцева, основателки на ParaKids - организация, която предоставя специализирани услуги и спортна екипировка за деца с увреждания. Те помагат на деца с увреждания, гръбначни изкривявания и наднормено тегло като организират тренировки по плуване, ски и лечебна гимнастика. Целта им е да им предоставят достъп до различни видове спорт и в същото време по този начин да помогнат за възстановяването на децата.

До март 2017 г. ParaKids са провели систематични тренировки по адаптирано плуване с над 120 деца, тренировки по адаптирани ски с 11 деца и предстои да започнат тренировки по лечебна гимнастика. Само за периода от нaчалото на годината са привлекли почти 20 000 лв. допълнително финансиране за развитието на дейността си. През миналата година проектът им беше един от двата големи финалиста в конкурса "Промяната", заедно с образователната инициатива Географ БГ.

Повече информация за ParaKids можете да намерите на официалния им сайт, както и във Facebook профила на организацията. А ние ви срещаме в петминутка с Бояна и Даниела, които споделят повече за проекта си, за работата по принцип и за важните неща в живота.


Като малкa исках да стана...
Бояна: Пътешественик.
Даниела: Голям шампион, с предпочитания към олимпийската титла. От 6 годишна тренирам плуване и винаги съм искала да се развивам в тази насока.

В училище бях...
Бояна: Щура глава и много палаво хлапе. Вършех доста пакости, но винаги уважавах учителите и училището като място, където мога да се развивам.
Даниела: Доста кротко дете. Родителите ми с не особено желание ме записаха в спортно училище след 7-ми клас при положение, че завърших с пълно отличие.

Моята първа работа беше...
Бояна: На пазара за зеленчуци. Когато бях на 10 г. стоях при каките и батковците от Ямбол, които бяха мои приятели и продаваха зеленчуци собствено производство. Помагах им, обикновено ходех да им купувам кафе и сандвичи, а те ми плащаха в сладолед.
А първата работа, която ми плащаше данъците и осигуровките е тази на ски инструктор.
Даниела: Като океански спасител в САЩ. Ужасно отговорна и тежка работа, с която обаче бързо съумях да свикна и явно се справях, тъй като получих редица награди, в т.ч. и "спасител на годината".

От нея научих...
Бояна: От "работата" на пазара разбрах, че когато правиш нещата с искрено желание и ентусиазъм сладоледите се увеличават пропорционално на усилията.
А от работата ми като ски учител разбрах, че най-голямото удовлетворение за мен е когато видя радостта на другите, радостта че са научили нещо ново и могат да се справят сами.
Даниела: Че човешкият живот е най-важен и една секунда невнимание може да коства всичко. Освен това тази работа ме направи много отговорна и дисциплинирана.

На моето първо интервю за работа...
Бояна: Се чувствах много некомфортно. Кандидатствах за работа, която не харесвах, но беше добре платена. Е, не я работих тази работа.
Даниела: Бях ужасно притеснена, защото в процеса на разговор разбрах, че позицията, за която кандидатствам не е в моите компетенции. Явно обаче мениджърите са видели нещо в мен, тъй като получих работата.

Кариерата ми прилича на...
Бояна: Шарено приключение.
Даниела: Плаваща в бурни води лодка. От океански спасител, треньор, кинезитерапевт, младши експерт в министерство и финансист до социален предприемач в момента, лодката измина дълъг път. Учила съм и съм се занимавала с доста различни неща, но мога да кажа, че всеки опит е бил вълнуващ и градивен.

Колегата (или шефът), когото никога няма да забравя, е...
Бояна: Катри Салокууси от Финландия. Винаги усмихната, справедлива, подкрепяща и много практична.
Даниела: Джо Бийч, който наистина се казва така. Всичко, с което съм се занимавала, е свързано с поне един човек, който не мога да забравя, но Джо беше моят първи шеф и остави ярък американски спомен в мен. Той беше този, който повярва в кльощавото и уплашено момиче от България и му даде шанс да се докаже.

Ако трябва да обясня на един марсианец с какво се занимавам...
Бояна: Уча малките земляни да се движат и спортуват.
Даниела: Ще му направя един масаж, малко гимнастика, едно кросче и ще завършим на басейн.

Идеалната работа е...
Бояна:Тази, която удовлетворява и започва не по-рано от 9:00 ч.
Даниела: Тази, която не е лесна, но доставя удовлетвореност.

А идеалният офис е...
Бояна: Планината, морето и природата!
Даниела: Водна среда с подходяща температура.

Обичам сегашната си работата си, защото...
Бояна: В нея има много движение и комуникирам с деца.
Даниела: Работя с деца, които винаги са усмихнати и щастливи от това което правим заедно. Усмивките, когато пристигат и нацупените физиономии, когато си тръгват ми показват, че работата ни има смисъл.

Най-голямото предизвикателство в нея е...
Бояна: Да убедиш един млад човек, че за да се развива се изисква усилие и трябва да излезе от зоната си на комфорт.
Даниела: Диагнозата. Повечето дечица са с тежка съдба и все още ми е трудно да разбера "защо точно те?".

Ако можех да сменя професията си, бих
Бояна: Може би нещо свързано с роботика. И все пак. Харесвам си работата и всичко, с което се занимавам в момента.
Даниела: Се занимавала с нещо подобно, но в по-топла страна, а именно делфинотерапия в открити води..

Първото нещо, което правя, когато си включа компютъра, е...
Бояна: Пускам си музика!
Даниела: Да прегледам пощата. Напоследък се събират доста непрочетени писма, тъй като прекарвам доста време от деня във вода и нямам възможност да отговарям.

Моята суперсила е...
Бояна: Усмивката!
Даниела: Енергията и упоритостта, която имам. Ако реша, че нещо трябва да се свърши го правя, независимо колко време ще отнеме се мобилизирам и го приключвам.

А талантът, който бих искал да имам, е...
Бояна: Да мога да пея и да не е фалшиво. Защото аз пак си пея, но ще съм по спокойна, че чашите ще останат цели, а кучетата няма да вият. (смее се:)
Даниела: Да се науча да ставам рано. Високо ефективните хора са ранобудници, а аз мога да спя до обяд. Липсата на сън ми пречи, а както казват хората "от сън спомени няма".

Радвам се, когато...
Бояна: Науча нещо ново. Радвам се и когато споделям наученото и то бъде от полза и на друг човек.
Даниела: Видя, че децата и техните родители оценяват работата ми. Усмивката на децата е показателна, но не само. Повечето деца са с двигателни затруднения и подобрението във възможностите им е най-ценното.

Ядосвам се, когато...
Бояна: Хората си хвърлят боклуците на земята.
Даниела: Няма разбиране, когато не се даде шанс на някой да разгърне потенциала си. Ясно е, че времето е ценно, но някои неща изискват повече от други, както и някои деца се справят по-бързо от други.

Трите неща, без които не мога, са...
Бояна: Ако говорим за материални неща, то това са слънчевите очила и четката за зъби. Иначе най-важното без което не мога са любимите ми хора!
Даниела: Семейството, пътуванията и шоколадът(може сладолед в горещите дни).

Възхищавам се на...
Бояна: Чудесата на природата и ентусиастите - също чудо на природата.
Даниела: Хората, които не се отказват и съумяват да извлекат позитиви от негативите; на майките, които носят на ръце децата си на различни терапии 7 дни в седмицата; на бащите, които не изоставят семействата си след откриване на тежка диагноза.

Мечтая да...
Бояна: Мога да летя.
Даниела: Желанието и страстта, с която работя в момента, да не утихне никога.

Уча се от...
Бояна: Собствения опит и от хората, с които се срещам.
Даниела: Всичко и всички около мен. Не приемам съвети от непознати и недоказали се познати, но ако съм убедена, че някой знае какво прави го следвам безусловно.

Ако можех да направя света съвършен, бих...
Бояна: Бих го направила!
Даниела: Дала усмивки и равенство на всички деца. Никое дете не заслужава да гледа отстрани как връстниците му се забавляват и да не може да участва в игрите.

Вярвам в...
Бояна: Доброто. Доброто винаги се връща, по различни начини, но винаги се връща. Така е и с обратния вариант.
Даниела: В спорта. Той ме изгради като човек, даде ми работа, сили и дисциплина, за да се справя с всичко, което пожелая. Извън общественото разбиране, спортът ми даде и знания да следвам мечтите си. В момента съм редовен докторант по кинезитерапия, което показва, че спортът и науката могат и трябва да вървят ръка за ръка.

Не вярвам в...
Бояна: Случайните неща. Всичко се случва с причина.
Даниела: Безсилието. Винаги има начин, дори и пътят да не е лесен.

Успехът е...
Бояна: Да споделяш наученото. Така повече хора ще са успешни.
Даниела: В доверието на хората.

Моята кауза ..
Бояна: Е да виждам щастливи деца, които стават по-смели и уверени в собствените си възможности.
Даниела: ParaKids е да осигурявам/популяризирам достъпа до спорт, кинезитерапия и игри за деца с двигателни увреждания, гръбначни изкривявания и наднормено тегло.

Искам да променя...
Бояна: Манталитета, че "другите са виновни". Ако всеки поеме отговорност за делата си и полага усилия, ако си помагаме взаимно вместо да се обвиняваме, картинката ще е коренно различна.
Даниела: Нагласата на обществото към различните/специалните деца. Те са като всички останали и имат право да играят сред тях.

Моят съвет към младите хора в България е...
Бояна: Кураж! Имайте смелост да отстоявате себе си и идеите си, независимо от никой и нищо. Разбира се, идеи, които не вредят на никой, а помагат на обществото!
Даниела: Да намерят смисъл в това, което правят, дори и да не харесват работата си.

В свободното си време...
Бояна: Обичам да слушам музика и да пия студена напитка с мехурчета, но не кола, ако се сещате какво имам предвид.
Даниела: Пътешествам със семейството, гледам филми и също така обичам да тичам. Бягането е много ползотворно и мотивиращо за мен.

Предстои ми...
Бояна: Надявам се, едно хубаво лято. Много срещи с познати и непознати интересни хора, от които да се науча на нови неща.
Предстои ми подготовка за зимния ски сезон, както и работа по дисертацията ми, че малко се отплеснах последните месеци. Но пък всичко, което се случи и успехът на ParaKids, си заслужаваха. От гледна точка на ParaKids, предстои да закупим адаптирана ски екипировка и не само, за да могат повече деца, независимо от уврежданията, да спортуват и да са активни.
Даниела: Развиване на каузата/мисията ParaKids, разширяване на дейностите и екипа. Има доста работа за вършене и много деца с които трябва да се работи.
За четвърта поредна година "Нова Броудкастинг Груп" и фондация Reach for Change България организират конкурса "Промяната". Търсят се хора, които имат иновативно решение, предприемачески дух и силна мотивация, за да постигнат промяната в живота на възможно най-много деца.

В конкурса могат да участват физически лица и организации с нестопанска цел. Крайният срок за кандидатстване е 18 юли.

Големият победител в инициативата ще получи финансиране в размер на 30 000 лв., а други двама финалисти с най-много гласове от онлайн гласуването - по 15 000 лв. Те влизат в т.нар. "Инкубатор на Промяната", където ще получат професионални съвети и насоки, достъп до международна мрежа от контакти и медийна подкрепа, за да развият проектите си максимално ефективно. Освен това 10 от кандидатствалите социални предприемачи ще получат бизнес обучение на стойност 2 000 лв. и насоки в рамките на обучителната програма "Акселератор на Промяната".


Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly