С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Една бизнес идея е успешна, когато от нея са се облагодетелствали възможно най-голям брой хора

Станислав Николаев, партньор и главен оперативен директор в Empower Capital, пред "Кариери"
Share Tweet Share
Снимка

 Фотограф: Цветелина Белутова

Снимка

 

В поредицата "Пет минути със" ви срещаме с вдъхновяващи личности и професионалисти в различни области. Тази седмица на гости в рубриката е Станислав Николаев – партньор и главен оперативен директор във фонда за рискови инвестиции Empower Capital, към който се присъединява през 2014 .

Фондът е създаден с 95% инвестиции от Европейския съюз по програмата JEREMIE и подкрепя растежа на малки и средни предприятия. До този момент Empower Capital е инвестирал в шест компании и вече успешно е излязъл от две от тях. В резултат са разкрити над 400 нови работни места, а всички назначени служители задължително са здравно и социално осигурени.

Станислав Николаев има повече от 20 години опит в областта на банковото дело и търговията на дребно с фокус върху финансовото, оперативното и екипното управление.

Започва кариерата си във финансовите и отвъдморски отдели на българската корабоплавателна компания Параходство "Български морски флот". Впоследствие заема ръководни длъжности в ING банк – клон София и Райфайзен банк. Работил е и като главен оперативен директор и финансов директор в компании за търговия на дребно - "Пикадили" и "Петрол".

Завършил е магистърска степен по икономика и финанси в Университета Лил II във Франция и притежава следдипломна квалификация по финансово управление от Централноевропейския университет в Нанси, Франция.

Блиц интервюто със Станислав Николаев е част от информационната кампания #investEU, която разказва за ползите от инвестициите на ЕС в ежедневието на хората. Повече за проектите, осъществени с целенасочената помощ на ЕС, които допринасят за добрите, видими промени край нас, може да видите на сайта на #investEU.

В момента се намирам... в София, в офиса, пред лаптопа.

Като малък исках да стана... капитан на кораб.

В училище бях... прилежен в час, палав и деен участник във всички събития извън класната стая.

На моето първо интервю за работа... бях притеснен, но също и убеден, че ще получа позицията.

Моята първа работа беше... във финансовия отдел на Параходство БМФ (по времето, когато дружеството притежаваше повече от 100 кораба).

От нея научих... да не се вземам насериозно.

Определям себе си като... спокоен, толерантен, позитивно настроен към живота и хората.

Моята суперсила е... търпението, умението да изслушвам, чувството за хумор.

А талантът, който бих искал да имам, е... да мога да пея, да свиря на китара, да танцувам танго и народни танци.

През последните години се занимавам с... дялови инвестиции и административна работа в Empower Capital.

Кариерата ми прилича на... полет на муха често сменящ посоката, но все пак устремен нагоре.

С мен се работи... ако не лесно, то надявам се поне приятно.

Обичам работата си, защото... научавам нови неща, сблъсквам се с предизвикателства, срещам се с интересни хора, работя в прекрасен екип.

Най-голямото предизвикателство в работата ми е... да срещна интересите на различни страни и да преценя правилно какви компромиси мога да направя.

В свободното си време... пътешествам, готвя, уча езици, чета, ходя на кино и на концерти.

Радвам се, когато... видя приятелите си, близките си и когато срещна добри хора (дори и непознати).

Ядосвам се, когато... трудно се ядосвам, но се дразня от проявите на арогантност, на откровена глупост и наглост или на демонстративно незачитане на права и правила.

Качеството, което най-много харесвам в себе си, е... вроденият оптимизъм.

А това, което не харесвам - ... вроденият оптимизъм, когато се окаже, че е бил чиста проба наивност.

Качеството, което най-много ценя у другите, е... почтеността или интегритетът, ако трябва да използвам английския термин.

А това, което не харесвам, е... тарикатлъкът.

Принципът (или мотото), което неотменно прилагам в работата си, е... ако нещо може да е лесно и просто, не трябва да го усложняваме. И че за да е успешна една сделка, трябва всички страни да се чувстват удовлетворени и доволни.

Ако можех да се върна назад, бих... предпазил хора, с които съм работил, от сериозни грешки.

Трите места, без които не мога, са... морският бряг (във Варна), Люксембургската градина в Париж, Родопа планина.

Трите неща, без които не мога, са... музика, хубаво вино, книги.

Най-голямата жертва, която съм правил заради работата си, е... не се сещам за жертви, но сигурно е имало случаи, при които семейството ми се е чувствало ощетено или пренебрегнато заради работата ми.

Мечтая да... обиколя още 20-ина страни и няколко острова, които няма смисъл да изброявам тук.

Колегата (или шефът), когото никога няма да забравя, е... Орлин Тодоров.

Възхищавам се на... гения на Микеланджело, на предприемаческия дух и филантропията на Уорън Бъфет, на благородни българи като Димитър Кудоглу Много са, списъкът е дълъг.

Любимият проект, по който съм работил, е... инвестицията в супермаркети "Пикадили", когато работех в ING Bank.

Последната книга, която прочетох, е... "България за начинаещи" на Веселина Седларска.

А трите книги, без които не мога, са... "Трима другари" на Ремарк, "Sapiens: A Brief History of Humankind" на Ювал Ноа Харари и "Малкият принц" на Сент-Екзюпери.

Нещото, с което не съм успял да се справя досега, е... склонността ми да се разсейвам (понякога в най-неподходящия момент).

Уча се от... всички хора, с които се срещам и с които ми се налага да работя.

Ако утре се събудя, изгубил всичко освен 500 лв. в сметката си, бих ги инвестирал в... образованието на сина ми.

Първото нещо, което правя, когато се събудя, е... кафе.

А последното нещо преди да си легна - ... обикновено е да си отбележа страницата, до която съм стигнал.

Ако можех да направя света съвършен, бих... изкоренил алчността.

Ако можех да взема само едно нещо на пустинен остров, то би било... музикален плейър със слънчеви батерии и огромна база данни с музика (рок, класика, шансони, италианска, българска).

Моята най-голяма екстравагантност е... интересът ми към сомелиерството и колекционирането на класни вина.

Вярвам в... доброто у хората, в приятелството.

Не вярвам в... случайността.

Успехът е... нещо относително и твърде лично. В бизнеса той винаги е плод на много усилия и на екипна работа, а не просто на индивидуалните качества на отделен човек.

Моята кауза е... по-добро бъдеще за България и за хората, които са избрали да живеят и работят тук.

Проблемът, който се опитвам да разреша в момента, е... да убедя известен брой скептични инвеститори в потенциала на България и на региона.

Ако трябва да обясня на един марсианец с какво се занимавам,... ще го накарам да отвори заключена врата със завързани ръце и крака (стига физиката му да е като човешката, разбира се).

Искам да променя... манталитета на българските предприемачи.

В България може да се прави кариера, защото... в много отношения страната ни е "неразорана нива" и често се разкриват неподозирани възможности за трупане на опит и за професионална реализация.

Да правиш бизнес в България... е интересно и често по-лесно, отколкото мнозина предполагат.

Инвестициите на ЕС във фондовете за рисково инвестиране... вляха живителна течност в екосистемата и допринесоха изключително много за нейния настоящ разцвет.

Фондовете като Empower Capital допринасят за бизнес средата... като "проправят пъртина" и образоват предприемачите.

Моята философия на инвестиране е... тя не е моя, а на екипа, в който работя – харесваме устойчиви бизнес модели с потенциал за растеж, в които виждаме възможност да допринесем за оптимизация на организацията и процесите. Прозрачната структура и коректните бизнес практики са, разбира се, задължителни.

Най-голямото предизвикателство да си предприемач в България е... да устоиш на изкушенията на сивия сектор и да останеш коректен и почтен въпреки бюрократичните пречки, въпреки всичко.

А най-голямото удовлетворение - ... да успееш и по този начин да опровергаеш всички скептици, които са се опитвали да те спрат или разубедят.

Обичам да работя с хора, които... гледат напред и нагоре, без да мрънкат и без да търсят "проблем за всяко решение".

Ако можех да бъда някоя известна личност от миналото, бих бил... Уинстън Чърчил или Владимир Висоцки (нищо, че нямат нищо общо помежду си).

Стартъп средата в България... ми се струва доста жизнена и плодородна.

Моята представа за идеалната работа е... тази, която носи удоволствие и радост. Тази, за която нямаш търпение да се захванеш, още щом отвориш очи.

Моята представа за идеалния офис е... офис, в който, като влезеш, виждаш усмихнати, приветливи, приятелски настроени лица.

Една бизнес идея е успешна, когато... от нея са се облагодетелствали възможно най-голям брой хора – като започнем от тези, които са я родили, минем през тези, които са помогнали за реализацията й, и стигнем до крайните потребители.

Когато някой от екипа ми направи грешка... си говорим насаме. Кратко, кротко и спокойно.

Ако можех да сменя професията си... щях дълго да се чудя какво друго бих могъл да правя. Сигурно щях да стана готвач или туроператор.

Плановете ми за бъдещето са... свързани с устойчивото и дългосрочно развитие на Empower Capital.

Моят съвет към младите хора в България е... баща ми ме е учил да давам съвети само, ако ми ги поискат, но може би бих ги посъветвал да не очакват чудеса, да не искат да стигнат до върха на служебната йерархия още на 30-годишна възраст, да са въоръжени с търпение и да не престават да вярват, че са направили правилния избор, когато са решили да се върнат или да останат в България.


Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly