С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Кариерата или децата. А защо не и двете?

Мая Донева, съосновател на Социалната чайна във Варна споделя в блога на Karieri.bg как успява да намери своя баланс между предприемачеството и семейството
Share Tweet Share
Снимка

[freepik.com] 

И как така и успешна кариера, и добра майка. Възможно ли е? Как се справят тези свръхжени? Каква е формулата?

Сигурно и вие познавате такива дами, които при това не са наследнички на фамилно богатство и не разчитат на няколко детегледачки, дори и на помощта на бабите, но някак успяват да намират време за семейството си и да не спират кариерата си, а дори да постигат завидни успехи. Може да не им е лесно, но отстрани изглежда като да владеят някаква тайна магия. Като Мая Донева. Която не само е съосновател на успешен социален бизнес - Социалната чайна във Варна, майка на три деца, но и с охота сподели пред нас личната си история и начин, по който самата тя търси баланса между професионалното си развитие и семейството. Чайната, която тя и екипът й развиват, всъщност е пространство за чай и събития, което предлага първа работа и менторство на младежи, израснали в социални домове или в проблемна среда и оттам вече са минали над 30 млади хора. Така че децата на Мая понякога стават и доста повече. Но ако питате нея самата, тя ще ви отговори скромно, че това, което прави, не е нищо кой знае колко повече от това, което прави всяка една работеща майка, която е щастлива, че има здраво семейство, което я подкрепя и работа, която обича. Предлагаме ви да съпреживеете това, което тя сподели за блога на Karieri.bg за майчинството, кариерата и предприемачеството - в бизнеса, и личния живот.

А във форума можете да ни разкажете за онези успешно "балансиращи" жени, които вие познавате и които не винаги са под светлините на прожекторите, но пък е важно да се знае за тях - и за вдъхновение, а и за да им кажем и на тях самите, че усилията им не остават незабелязани. Ако пък сте стигнали до ваша лична формула за баланс между кариерата и семейството и децата - също ще се радваме да я научим.

Много символично тази статия се случва в 5.30 сутринта. Най-малкият човек в семейството - 9 месечният Григор отказа да спи трета поредна вечер, но това не променя нито графикa на предучилищната група за по-големият ми син и дъщеря, нито този на мъжа ми, а най-малко пък моят дневен to-do. Да си родител е прекрасно, но да си признаем - и изтощително. Майките, които са вечно усмихнати, сресани и навреме са клише, с което мисля, че всяка нормална жена е отказвала да се съобразява, но все пак този образ си остава някак очакван. А една от любимите ми теми е тази за работещите майки и за това как съчетават майчинство и работа, freelance-ърство и пътувания и възпитание.

Аз съм на 32, имам 3 деца, обучител съм в една от най-големите младежки организации в света - Европейския младежки форум, пътувам много, а във Варна ръководя екипа на Социалната Чайна - място, което дава първа работа на младежи, израснали без родители. Хаос, нали? Как се справям с децата е въпрос, който толкова много са ме питали. И не мисля, че щяха да ме питат, ако бях мъж. И не, това няма да е статия за Истанбулската конвенция, лека й пръст. Зад въпроса "Как така едновременно работиш и успяваш да си гледаш децата" има и един незададен въпрос в себе си и той е свързан с ролята на жената в обществото, ролите вътре семейството и разпределението на "домашните" задължения.

Много трудно бих могла да дам формула как една жена да бъде успешна в бизнеса, и в семейството, защото аз самата не винаги съм. И това е една част от играта - всеки нормален човек има силни периоди в личен и професионален план и ако е избрал със сърце партньора в личния си живот, и екипа в професионалния си живот, то това не е проблем. Принципните неща тук са свързани с гъвкавост (не в смисъла на йога за бременни), организираност и разбиране. С щипка ентусиазъм и увереност. За мен децата винаги са били най-важното и най-хубавото нещо на света, но обожавам работата си. Защо слагам "но" и аз не знам. Когато решихме, че искаме деца и семейство с мъжа ми бяхме на 23-24 г. Наивно, смешно, финансово нестабилни и пълни с надежди - може би затова и проработи. Ако човекът до вас има усещане, че децата са задължение и то е "женска работа", нещата няма как да станат - желанието за професионална реализация не бива да е битка, то е право, удоволствие и наслада. Да имаш собствен бизнес и да го развиваш, докато си родител е предизвикателно, но не е невъзможно. В моя случай едното ме учи много за другото - на търпение, на креативно мислене и най-вече на упоритост.

Чудех се дали да не напиша няколко съвета за това "Как да" или нещо подобно, но се сещам колко изгубена бях в това да изпълня всеки един съвет, препоръка и изискване, когато бях на 24 и родих първото си дете. Този авторежим, в който влизаш, за да се докажеш - изчетох толкова книги, ходих на толкова училища за бременни, родители, лекции за захранване и т.н., че в един момент искрено се обърках защо си противоречат. Всеки иска да даде акъл на младите майки и да им каже какво да правят (ще се радвам и татковците да са обект на споделяне на междупланетарно знание между другото ;)). Както и да е, аз бих споделила нещата, които сработиха при мен.

Мечтай за своите проекти и учи. Бременността и първите месеци с бебето могат да са такива каквито си ги направиш - не е нужно да очакваш апокалипсис и хаос. Чети - това е твоето време за хубави неща, спокойствие и себепознание. Посвети го на това да разбереш ти коя си, защото бебето може да е щастливо само със щастлива майка. Първите месеци могат да бъдат вълшебни и не стресови. За мен кърменето беше спасение, защото не се занимавах с шишета, преваряване, стерилизиране или каквото там е нужно. Пътувах много и изчетох камари с книги. Растях с бебето всеки ден, а с мен растяха и проектите ми. Вниманието, което вложих в това да разбера как се захранва дете и кой ензим за коя група храни отговаря ме научи и на последователност при бизнес моделирането, а дизайн мисленето е любимия ми метод за избиране на игри и детски забавления, не само за бизнес продукти и услуги.

Бъди организирана, имай план и краен срок. Преди всичко управлявай времето си умно. Ако не планираш нещо в бизнес план е безсмислено да го очакваш, а ако не организираш времето си, когато си с малко дете, хаосът не ежедневието ще те погълне. Не ме разбирай грешно - нямам табло и червен маркер, с който отбелязвам колко минути ми отнема да накърмя, преобуя и облека децата. Но имам месечни цели и седмични рамки, по които горе-долу виждам накъде съм със задачите си. И честно казано така по-лесно планирам и кога не работя, защото когато работата ти е на сърцето понякога прегаряш без да разбереш. Разбират обаче и близките, и колегите ти.

Реши кое ти е важно и го следвай, за да бъдеш щастлива. Има толкова много съвети за "успешни", "добри" и отдадени майки. Ако това да имаш бизнес и да го развиваш те прави щастлива и пълноценна жена, няма как в цялостта на тези думи да се вмести понятието "безотговорна/лоша" майка. Когато един човек е щастлив той е пълноценен във всичките си роли - професионални, родителски, романтични. Споделяй с децата си какво правиш и си разказвайте - ролевите модели, които без да разбираме ни изграждат за цял живот са толкова важни в тези първи години. Дали едно дете ще вижда щастливи родители е толкова подценявано напоследък, и да, кариерата е важна, защото ако едно дете свърза липсата на внимание с "работата на мама" проблемите ще са много повече от простия женски кариеризъм. Грижовните родители и успешните кариери и на двамата са възможна мисия. Не лесна, но възможна. Много ми се иска да живеем и градим общество, в което децата харесват ежедневието си и споделят повече качествено време с всеки един от родителите си. Мога да споря до утре дали, ако една майка две години не работи е по-пълноценна от друга майка, която се е върнала на работа година по-рано. Хората са различни, кариерите им също. Унифицирането на всички критерии и казването "това е правилно, а това не" ни лишава от най-красивите нюанси на разнообразието.

За мен най-важното остава да сме честни към себе си и плановете си. Децата не са причина да нямаш бизнес или кариера. А кариерата не е причина да нямаш деца. Всички обществени кутийки, които жените са принудени да преизпълнят са тежест, от която лека-полека трябва да почнем да се отървем.
Снимка

[Личен архив] 

Мая Донева е социален предприемач - финалист в първото издание на конкурса ПРОМЯНАТА, организиран от Reach for Change България и "Нова Броудкастинг Груп". Вече четвърта година тя е част от Инкубатора за социални предприемачи на ПРОМЯНАТА. Мая работи и като обучител - основно в Белгия, Тунис, Португалия, като покрай работата си е била в над 35 държави. Разработва обучителни модули и тиймбилдинги за организации и компании от цяла Европа в сферата на образованието, социалното включване и човешките права. Има 3 деца и безброй идеи в главата, по които иска да работи от градски градини за микро земеделие до обучителни програми за момичета без родители. Магистър MBA от Cardiff Metropolitan и любител на концепцията за учене чрез преживяване. За себе си казва още, че е "Болярка, която живее във Варна само, защото в София няма море".
Крайният срок за кандидатстване в третото издание на Академия за социални предприемачи на Фондация Reach for Change е 15 март. Най-добрите 30 кандидати ще получат стипендия от 50% и ще следва да заплатят такса от 240 лв.
Програмата е насочена към хора, които искат да стартират своя социална инициатива и да я направят финансово устойчива, но имат нужда от знания, практически умения и контакти. Тя адаптира в по-интензивен и кратък формат доказаната международна методология за подкрепа на социални предприемачи на Reach for Changе. Обученията ще се проведат в три уикенда между 30 март и 22 април в София.


Академията предлага практическо обучение, включващо:
1. Три практически модула посветени на: Планиране и измерване на социална промяна; Бизнес моделиране; Презентационни умения и привличане на подкрепа. Техни фасилитатори ще бъдат трима от най-опитните обучители и практици у нас: Юрий Вълковски от "Reach for Change България", Цветелина Тенева от The Business Institute и проф. д-р Десислава Бошнакова.
2. Екипна работа по практически учебни казуси в сферата на социалното
предприемачество
3. Споделяне на опит от доказани професионалисти от социалния и бизнес сектор, които се включват като ментори
4. Лекции на успешни практици в сферата на социалното предприемачество: Красимира Величкова от Български дарителски форум, Марко Грегович от хърватската агенция за подкрепа на социални организации Brodoto и Лена Ганстерер от Impact Hub Виена.

Повече информация за програмата можете да намерите на сайта на обучителната програма.


Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly