С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Пет минути с ... Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова

На "Кариери" гостуват създателките на сайта maikomila.bg и онлайн платформата olemale.bg, чрез която популяризират продукти на майки на деца с увреждания, за да им осигурят финансова независимост
Share Tweet Share
Снимка

Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова

[Личен архив] 

В поредицата "Пет минути със..." ви срещаме с вдъхновяващи личности и професионалисти в различни области. Днес на гости в рубриката са Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова - едни от най-популярните блогъри в България. Елисавета има над 10 години опит като предприемач и търговец, била е и копирайтър в рекламна агенция. В онлайн пространството е известна и с псевдонима си Letiashtata Kozzila Erato. Красимира има богат опит като автор на текстове, копирайтър и редактор в онлайн медии.

Двете са основателки на сайта Майко Мила (maikomila.bg), който има за цел да даде приятелска подкрепа на майките в България, като говори не само по трудни и предизвикателни за тях теми, но им показва и веселата страна на майчинството и живота по принцип. През 2016 г. Елисавета и Красимира създават и платформата Оле Мале! (olemale.bg), която популяризира на живо и онлайн продукти, произведени от майки на деца с увреждания, за да им осигури финансова независимост и по-качествен и пълноценн живот - за тях и техните деца. Проектът им спечели голямата награда в четвъртото издание на конкурса за социални предприемачи ПРОМЯНАТА.

А ако и вие имате социална идея, за която ви трябва менторство и финанасиране, кандидатствайте в новото издание на ПРОМЯНАТА. Остават броени дни до крайния срок! Петима финалисти ще получат финансиране (общ награден фонд 65 000 лв.), бизнес менторство и медийна подкрепа, както и безплатни обучения, консултации и контакти с потенциални партньори и донори.

В момента се намирам в ...
Елисавета Белобрадова: любимия си ресторант "Жадната ламя" и ям кюфтета.
Красимира Хаджииванова: на пейка в сенчест двор в Созопол.

Като малка исках да стана
Елисавета: не помня да съм искала да стана нещо.
Красимира: първо певица, след това хирург, след това археолог и следовател. Накрая нищо от това не станах, а щеше да я яко да съм станала всичко – певица-хирург, която в свободното си време е детектив-археолог.

В училище бях...
Елисавета:
разсеяна, говорех в час, пречех на хората и получавах ниски оценки. Избутах само благодарение на природна интелигентност.

Красимира: Аз съм учила в четири училища и ще ми отнеме време да опиша къде каква съм била. В общи линии се справях. Никога не съм зубрила. Ненавиждах четенето на критика и "какво е искал да каже авторът". Все едно не виждаме какво е казал, та трябваше някой специално да ни разяснява. И двойка за срока съм имала - по биология, в четвъртото училище, и въпреки това биологията си остава един от любимите ми предмети.

Моята първа работа беше ...
Елисавета:
на 13 години, когато започнах работа в клуб за отдаване на видеокасети под наем. В онези смутни времена детският труд не беше проблем за никого, слава Богу и можех да започна да работя – любимото ми нещо.

Красимира: в агенция за недвижими имоти.

От нея научих, че...
Елисавета: разсеяността ми ми струва пари. Взеха ми половината заплата затова, че бях дала касетки без да ги запиша и собствениците претърпяха загуби.

Красимира: никога не трябва да работя в агенция за недвижими имоти.

Определям себе си като...
Елисавета:
неприятен човек с непоносим характер и някакви качества, забулени в мистерия, защото никой не знае какви са.

Красимира: в последните години вечно ненаспала се, лесно изнервяща се и много гладна. Иначе съм съвестна и приятна, но това е когато не съм гладна и недоспала.

Моята суперсила е...
Елисавета:
да разпознавам кои хора са прекрасни професионалисти и да ги убеждавам да работят с мен.

Красимира: издръжливостта, на моменти - инатът, и това че не ме е страх от работа.

А талантът, който бих искал да имам, е...
Елисавета:
да се науча на ред. Искам да владея реда. Да съм царицата на тефтерите, ексела и подреденото пране по цветове. Хаосът е страшно изморително нещо и противно на легендите, не таи абсолютно никакво очарование, само загуби. Финансови, емоционални и на нервни клетки.

Красимира: да пея. И да съм малко по-последователна дългосрочно в целите си, по-пестелива също

През последните години се занимавам със...
Елисавета:
сайта Майко Мила, както и фондация "Майко Мила". Бях и копирайтър в агенция "Нобъл графикс", но напуснах, за да се съсредоточа върху останалите проекти.

Красимира: Майко Мила!, Оле Мале, и всичко покрай тях. Майко Мила! е нещо като кулминация на професионалния ми път до момента, и е всичко, което съм искала – мое е (и на Елисавета), ние си решаваме кое и как ще става и как ще работим, и това ни доставя удоволствие.

Кариерата ми прилича на...
Елисавета:
начина, по който ям. "Хей, какво е това, искам го", "Я, друго нещо (с пълна уста), искам го и него", "Яяяя, исфам и фофа нефто" и така до преяждане, тоест до пълна преумора, стрес и хаос.

Красимира: планински ултра маратон. Като се обърна назад, имам чувството, че съм почнала от Дунавската равнина (да покажа, че някъде из четирите училища съм виждала географска карта) и яко съм се катерила и търчала по чукарите, за да стигна примерно на Мусала. Бая съм поработила, и все е било от полза, навсякъде съм учила по нещо.

С мен се работи...
Елисавета:
трудно. Но има хора, които са ми хванали цаката и нямат оплаквания.

Красимира: мисля че лесно. Аз се разбирам с хората, с известни отклонения, разбира се, но то кой няма.

Обичам работата си, защото...
Елисавета:
сама си определям какво да правя и във всеки един момент мога, ако реша, да кажа "Я си гледай работата" и да трясна телефона. Не го правя, но мисълта, че мога да го направя е страхотна.

Красимира: сама съм си шеф, доставя ми удоволствие и носи полза и на други хора. Самостоятелността и независимостта в тази работа са най-големите плюсове за мен. Както и фактът, че имаме офис, в който почти не стъпвам. Не понасям офиси.

Най-голямото предизвикателство в работата ми е...
Елисавета:
да чакам и да работя върху подробности, малки детайли, както и да попълвам интервюта.

Красимира: да спазя срокове и да направя всичко, което хаотично плува в главата ми.

В свободното си време
Елисавета:
Хахахахаах.

Красимира: блея. Не знам точно какво е свободно време, но когато много се уморя или прегрея, просто блуждая.

Радвам се, когато...
Елисавета:
всички са доволни - клиентите, децата, мъжът ми, партньорите ми и докато всички са доволни, аз се скривам в някоя стая, заключвам се, ям бял шоколад с бадеми, чета книга или цъкам на телефона.

Красимира: съм си свършила работата добре и има резултати от нея. Когато имам някакъв ден, в който всичко е било наред и просто ми е било много хубаво, и най-много се радвам, когато има ден, в който не трябва да отговарям на хиляди имейли и съобщения. Парадоксът е, че целият ми професионален път е свързан с интернет, а понякога именно интернет ме невротизира и уморява безкрайно. Особено например когато ми трябва, а го няма.

Ядосвам се, когато...
Елисавета:
ме прекъсват, когато ме отегчават, когато ми казват какво да правя, когато ми говорят надменно и неконструктивно и когато ми казват какво да правя, това споменах ли го?

Красимира: нещо не върви, както съм го планирала. И когато някой ме пришпорва. Много мразя да ме пришпорват, нивата на стрес ми се повишават с осем хиляди процента.

Качеството, което най-много харесвам в себе си, е...
Елисавета:
способността ми да забравям. Напълно. Изцяло.

Красимира: да обръщам сериозните ситуации в несериозни и да се самоиронизирам. Освен това имам свойството да помня някакви неща в детайли дълго време – това не знам дали е добре или зле всъщност.

А това, което не харесвам е...
Елисавета:
да забравям. Напълно и изцяло.

Красимира: че се заинятявам на моето и понякога влизам в безсмислени спорове и дискусии, вместо да махна с ръка и да продължа. Най-голямата ми мечта в живота е да стана абсолютно перде. И да съм по-малко самокритична, и да не се чувствам виновна за всичко.

Качеството, което най-много ценя у другите, е...
Елисавета:
търпението да общуват с мен. Аз съм хем неприятна, хем не много сърдечна, хем невротична и тези, които ме обичат са изумителни хора. Благодаря им, защото аз друга не мога да бъда.

Красимира: търпението им към мен и желанието да правим разни неща заедно.

А това, което не харесвам, е...
Елисавета:
когато ме занимават с глупости.

Красимира: да ме пришпорват, както казах и по-горе. И да ме командват. Иначе се разбирам с хората, само да не ми се нарежда.

Принципът (или мотото), което неотменно прилагам в работата си, е...
Елисавета:
"Опитвай се да не се мотаеш и поне си записвай задачите, да му се не види".

Красимира: "Днес вече ще свърша всичко, за да може утре да ми е по-леко".

Ако можех да се върна назад, бих...
Елисавета:
инвестирала парите си по-смело. Но човек се учи цял живот.

Красимира: си дала зор малко повече в няколко момента от живота си. По едно време имаше възможност да замина да уча в Италия, но така се заинатих, че избраната специалност (Славянска филология) не е за мен, че въобще дори не помислих в перспектива. Но пък ако беше станало, сигурно нямаше сега да отговарям на тези въпроси.

Трите места, без които не мога, са...
Елисавета:
тъмната ми спалня с външни щори, любимите ми ресторанти и без всичко друго мога.

Красимира: градът, морето и разни места, в които правят хубаво ядене.

Трите неща, без които не мога, са...
Елисавета:
децата ми, собствен бизнес и изкуство (в изкуството влиза и храната, разбира се)

Красимира: музика, интернет (в който се помещава и работата ми, и личните ми интереси) и детето.

Най-голямата жертва, която съм правила заради работата си, е...
Елисавета:
здравето ми. Но се осъзнах навреме и сега правя всичко, за да се възстановя.

Красимира: хабенето на много нерви и недоспиване.

На моето първо интервю за работа...
Елисавета:
Не съм ходила на такива. Цял живот съм била предприемач с малки изключения, където съм работила за разкош и от любопитство, но не съм кандидатствала да ме вземат.

Красимира: Боже, това е било толкова отдавна, нищо не си спомням. Истината е, че бая съм ходила по интервюта, и някои от тях са били катастрофални, попадала съм на всякакви ситуации. Задавали са ми страшно малоумни въпроси, чувала съм неща за себе си, като например, че ставам само да продавам баници на Централна гара. Нали споменах, че помня много дълго време? Хубавото е, че в един момент името ми започна да работи за мен и тогава интервютата вече не са интервюта, а просто разговори и договорки.

Колегата (или шефът), когото никога няма да забравя, е...
Елисавета:
имала съм предимно служители и партньори, но определено човекът, който няма да забравя е Мирена - най-перфектният човек, с когото съм работила. Останалите перфектни в момента са ми партньори, та няма нужда да си ги спомням.

Красимира: Любомир Леков, основател на Инвестор.БГ. Не мога да го нарека шеф, той никога не се е държал така с мен, винаги сме имали отношения като равни. Годините в неговата компания бяха страхотно училище и опит за мен, и на него дължа голяма част от успеха си. И, разбира се, Елисавета, с която се намерихме по най-правилния начин. Знам, че каквато и ситуация да имаме, благодарение на нея ще намерим начин да се справим.

Възхищавам се на...
Елисавета:
жените, които подкрепят други жени.

Красимира: хората, които продължават напред дори и при най-тежки житейски ситуации.

Любимият проект, по който съм работила, е...
Елисавета:
Оле Мале - проектът на фондацията ни "Майко Мила" в помощ на майки на деца с увреждания. С него спечелихме "Промяната" – най-мащабния формат за социално предприемачество в България. Много сме горди с Оле Мале, мислим, че е супер, хахаха.

Красимира: Майко Мила. Нямам по-любим, честно.

Последната книга, която прочетох, е...
Елисавета:
Every Dead Thing на Майкъл Конъли. Аз предпочитам напоследък да слушам книгите, защото така мога да правя други неща. Действа ми успокояващо да чистя и да слушам.

Красимира: "Зовът на кукувицата".

А трите книги, без които не мога, са...
Елисавета:
Не знам какво значи да не можеш без някаква книга. Няма да умра без никоя книга, но обожавам книгите си и ги мъкна от жилище в жилище. Три, за които се сещам сега, са библията на феминистките - "Пипи дългото чорапче", "Американски пасторал" на Филип Рот, пиесите на Оскар Уайлд. Обичам Дикенс, Уелбек, Агата Кристи.

Красимира: нямам такива книги. Все пак в интернет има всичко, ако чак толкова го закъсам, ще си сваля нещо. Книжарници също така има все още. Но не мога да си представя да нямам подръка Удхаус или някое криминале/трилър.

Нещото, с което не съм успяла да се справя досега, е..
Елисавета:
неувереността. Нервността, хаосът, чувството за малоценност.

Красимира: да ям умерено. Цял живот с това се боря – с лакомия и чревоугодничество. И нонстоп си налагам ограничения. Аз наистина съм от онези жени, които си мечтаят да ядат като разпрани и това да не им се отразява.

Уча се от...
Елисавета:
Красимира. Тя е абсолютно супер. Толкова съм щастлива, че работим заедно.

Красимира: детето. Децата са толкова откровени и прозрачни, и виждат, и преживяват всичко точно така, както е. Знаят какво искат, и просто си го взимат, или поне правят всичко възможно да го вземат.

Aко утре се събудя, изгубил всичко освен 500 лв. в сметката си, бих ги инвестирала в...
Елисавета:
детегледачки, за да имам време да обмисля какво да правя, да завъртя 120 телефона и да събера сили да извадя нов жокер от ръкава.

Красимира: това да си платя телефона и интернета, за да се свържа с хора и да започна да работя веднага.

Първото нещо, което правя, когато се събудя, е...
Елисавета:
да си погледна телефона. Тъжно, но факт. После целувам мъжа си, хахаха.

Красимира: да отида, клатейки се, до кухнята и да си направя кафе.

А последното нещо преди да си легна...
Елисавета:
тук е обратното. Първо гася телефона, после целувам мъжа си.

Красимира: да си наглася алармата и да си изключа звука на телефона, и да си кажа – Боже, дано тая нощ се наспя.

Ако можех да направя света съвършен, бих...
Елисавета:
Това не го разбирам. Не знам какво е съвършен свят, но ако можех да направя нещо, бих рестартирала екосистемата. Това единствено. Другият вариант е да изпаря две трети от населението, но не звучи много хуманно, а в днешно време трябва да внимаваме как звучим.

Красимира: премахнала авторитарните режими.

Ако можех да взема само едно нещо на пустинен остров, то би било...
Елисавета:
Не знам как да отговарям на такива въпрос, наистина. Вероятно трябва да кажа нещо оригинално, но единственото, за което се сещам е - телефон, за да се обадя да ме приберат. Със зарядно. Или ако не е разрешено, е все тая. Така или иначе ще пукна. Може би кибрит. Абе, как само едно нещо. Кой го е определил това? Ще си взема топли дрехи, кибрит, много протеин, пастърма, соларни батерии и таблет с много книги в него. И лаптоп с филми. И сигнални ракети. И тенжера.

Красимира: телефон, на сто процента. С мобилна батерия.

Моята най-голяма екстравагантност е...
Елисавета:
откъде, за Бога, да знам. Какво е екстравагантност? Наистина ли някакви хора извън Салвадор Дали смятат, че са екстравагантни. Всички сме посредствени. А моята посредственост е, че обичам да ми е тихо и спокойно.

Красимира: че когато се разминавам с хората по улицата, опитвам да разбера как миришат. Хахаха, виждам ви как го четете два пъти и си казвате - "Да не дава Господ!"

Вярвам в...
Елисавета:
хората, с които работя и в работата като цяло.

Красимира: истината и инстинктите. Не вярвам в...
Елисавета:
хомеопатия, антиваксърство, зодии, карма, конспирации и предопределение.

Красимира: клишета, светлинни магове, антиваксъри и твърдения на хора, които пишат и-кратко в множествено число.

Успехът е...
Елисавета
: въпрос на комбинация межди усилия, ум и малко чар.

Красимира: здрава работа и мисъл.

Моята кауза е ...
Елисавета:
да накарам жените в България да разберат, че нямат нужда от нищо и никого, за да са пълноценни индивиди. И когато го разберат, ще могат да бъдат щастливи и свободни с партньорите, децата и близките си.

Красимира: всеки да е свободен да прави каквото иска, без да пречи или ограничава другите.

Проблемът, който се опитвам да разреша в момента, е...
Елисавета: да довърша това интервю, което сякаш е безкрайно.

Красимира: как да усмиря детето, което ме дърпа да ходим на плаж, а аз му казвам – САМО ОЩЕ ПЕТ ВЪПРОСА ДА ПОПЪЛНЯ.

Ако трябва да обясня на един марсианец с какво се занимавам, ще...
Елисавета:
му кажа, че се занимавам с това да забавлявам хората.

Красимира: включа лаптопа си към USB порта във високотехнологичната му глава и белким разбере.

Искам да променя...
Елисавета:
себе си. Другото е лесно.

Красимира: себе си, нонстоп, непрекъснато. Всеки ден нещо искам да променям у себе си. И във външния вид, и в уменията, и в целите.

В България може да се прави кариера, защото...
Елисавета:
сме свободни. А не го ценим.

Красимира: възможностите все още са повече от пречките. Тук наистина можеш да започнеш работа ей така – просто почваш. Но, разбира се, не трябва да те мързи и да имаш нереалистични очаквания в началото.

А най-голямото удовлетворение е...
Елисавета
: когато съм си свършила всички задачи, нещата са се наредили и само си мърдам пръстите на краката под одеялото.

Красимира: от свършена работа, щастливо дете, хубави отношения с близките и да седя удобно някъде и да ям.

Обичам да работя с хора, които ...
Елисавета:
са умни, бързи, честни и работливи.

Красимира: не дрънкат празни приказки и не лъжат. Бързи, смели, сръчни и отговорни – такива хора харесвам.

Ако можех да бъда някоя известна личност от миналото, бих била...
Елисавета:
Маргарет Тачър.

Красимира: някоя певица, не знам коя точно. Нещо между Тина Търнър, Монсерат Кабайе и Уитни Хюстън.

Моята представа за идеалната работа е ...
Елисавета:
да измислям неща, които други да имплементират. Но това, мисля, е мечтата на всеки посредствен мързел.

Красимира: тази, в която не ходиш в офис и сам си си шеф.

Моята представа за идеалния офис е...
Елисавета:
да няма офис. Мразя офиси.

Красимира: този, който го няма, хахаха.

Когато някой от екипа ми направи грешка...
Елисавета:
въобще не се притеснявам. Аз правя постоянно. Ако седна да се тревожа или сърдя за чуждите грешки, трябва за моите да се беся. Проблемът не е в грешките, а в отношението. Ако отношението е системно лошо, то тогава просто се разделям с човека

Красимира: просто обяснявам защо това е грешка. Както казва един познат – грешки сме, хора правим.

Ако можех да сменя професията си, бих станала...
Елисавета:
оперна певица. Толкова хубава професия. Или балерина. Просто не знам кое от двете, но оперните певици пеят до много по-стари години, така че оперна певица!

Красимира: певица-хирург-археолог-детектив.

Плановете ми за бъдещето са...
Елисавета:
да се разрастваме. Да сме добре финансово и да си правим каквото ни се иска и каквото ни харесва.

Красимира: да ставаме по-големи и да не зависим от никого. Искам да остарея като свободен човек, който може да ходи където и когато си поиска.

Моят съвет към младите хора в България е...
Елисавета
: да работят. Много да стажуват. За малко пари, за никакви пари, да бачкат като луди – шефовете на компании умеят да забелязват талантливите хора и младите хора много бързо ще се издигнат, ако работят като луди дори за без пари на правилното място.

Красимира: стават и да почват да работят. Човек, който не се е научил да работи, рано или късно страда от това.

Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2018 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване ново. Политика за бисквитките ново. Декларация за поверителност ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2018 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалГрадът.bgОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly