С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Кой си търси международен стаж (I част)

Селекция с възможностите за стаж в най-влиятелните международни организации
Share Tweet Share
Снимка

[Freepik.com] 

Дали става дума за отпускане на заем на задлъжняла страна, за изпращане на хуманитарна помощ към кризисен район или за разрешаване на търговски спор, страните по света трудно биха могли да се справят сами. С тази цел са се формирали различни наднационални организации, които спомагат за координацията между държавите и организацията на съвместни действия относно конкретни глобални или регионални проблеми. Някои от тези организации вече са се превърнали в основен фактор в определени области на световната политика. С офиси и представителства в множество страни те представляват чудесна възможност за кариерно развитие за хора, които биха желали да придобият опит в интернационална среда и нямат проблем да направят това на няколко хиляди километра от дома.

Съзнавайки огромния брой на международните организации, опериращи в глобален план, в случая ще поставим акцент върху възможностите за стаж, които предлагат най-влиятелните и разпознаваеми измежду тях и чиито програми са достъпни за граждани на България и ЕС.

Световната банка

Световната банка (СБ) е най-голямата банка за развитие в света със 189 страни членки и офиси в 130 държави. Тя е съставена от две институции – Международната банка за възстановяване и развитие и Международната асоциация за развитие. Тези две структури заедно с Международната финансова корпорация, Агенцията за инвестиционни гаранции и Международният център за уреждане на инвестиционни спорове образуват Групата на Световната банка (The World Bank Group). Основната цел на СБ е намаляването на бедността, като основните инструменти, които използва за нейното постигане са предоставяне на заеми и грантове на бедни и развиващи се страни по света за реализацията на различни проекти в областта на човешкото развитие, здравеопазване, селско стопанство, защита на околната среда, инфраструктура, публично управление.

Банката приема около 150-200 стажанта на година. За да бъдете подходящ кандидат, трябва да сте завършили своето първо ниво на висше образование (бакалавърска степен) и вече да сте записани в магистърска или докторантска програма, която да продължите след приключването на стажа. Нужно е да владеете английски език на перфектно ниво, като също така е силно желатено да имате добри познания в някой от останалите официални езици на СБ, които са френски, испански, португалски, руски, арабски и китайски. Възрастови ограничения не са наложени. Банката обикновено търси стажанти в следните области: икономика, финанси, човешко развитие, образование, здравеопазване, социални науки (антропология, социология), селско стопанство, околна среда, градско планиране, инженерство, управление на природни ресурси, счетоводство, комуникации, човешки ресурси, информационни технологии.

Продължителност: между 4 седмици и 5 месеца
Къде: Повечето позиции са във Вашингтон, но понякога е възможно провеждането на стаж в някой от регионалните офиси на банката.
Заплащане: Стажантите получават заплащане на час. То се определя на база пазарни нива, вземайки предвид образованието и работния опит на кандидата и може да варира от година на година.
Кога да кандидатствам: Стажовете се провеждат в рамките на два периода през годината. За летния период, протичащ между май и септември, се кандидатства между 1 декември и 31 януари. За зимния период, протичащ между ноември и март, се кандидатства между 1 и 31 октомври.
Как да кандидатствам: Кандидатурите се попълват и изпращат онлайн по време на апликационния период. СБ не приема кандидатури по електронна поща.
Повече информация можете да откриете тук и тук.

Всяка година СБ приема около 45 кандидата в своята "Програма за млади професионалисти". Тя е начална стъпка за бъдеща кариера в Групата на Световната банка и е насочена към висококвалифицирани млади специалисти със силен интерес в областта на международното развитие и доказани академични и професионални постижения. Те получават 5-годишен договор с опция за подновяване и участие в 24-месечна програма за обучение.

Минималните изисквания, които кандидатите трябва да покриват са: гражданство на
страна членка на Групата на Световната банка; докторска степен или магистърска степен плюс професионален опит от най-малко 3 години в областта на международното развитие; перфектно ниво на английски език и по възможност високо ниво на поне един от останалите официални езици на СБ; специализация в някоя от следните области: икономика, финанси, образование, здравеопазване, социални науки, инженерство, градско планиране, селско стопанство, природни ресурси и др. Кандидатурите за следващия период на програмата, започващ през 2019 г., могат да се подават между 14 юни и 31 юли 2018 г. Онлайн формата за кандидатстване се намира на следния адрес, като към нея трябва да прикачите CV, дипломи/сертификати от вашето образование, резюме на докторска дисертация/магистърска теза, есе по предварително зададена тема.

Някои от останалите организации, съставляващи Групата на Световната банка, също разполагат с интересни възможности, които си струват вниманието. Можете да откриете повече за тях на техните сайтове: Международна финансова корпорация, Международният център за уреждане на инвестиционни спорове.

Световна търговска организация (СТО)

СТО е интернационална организация, отговорна за регулацията на международната търговия. Тя е една от трите най-влиятелни международни икономически организации, заедно с Международния валутен фонд и Световната банка. СТО предоставя форум на правителствата за преговаряне на търговски споразумения и разрешаване на търговски спорове. Целта и е да помогне на производители на стоки и услуги, износители и вносители да извършват по-лесно своя бизнес.

Стажантската програма на СТО е насочена към кандидати, които са придобили бакалавърска степен в релевантна за дейностите на организацията област и са завършили поне една година от магистърското си обучение. Освен това те трябва да са жители на страна членка на организацията или страна в процес на преговори за членство. Тук има и възрастово изискване – не трябва да сте под 21 години или над 30 години по време на протичането на стажа. Основните направления, в които стажантите биха могли да развиват своите умения, са: търговско право, икономика, статистика, търговска политика, информационни технологии, комуникации, езици, администрация (финанси, човешки ресурси). Повече информация за отговорностите на различните отдели в организацията можете да откриете тук.
Продължителност: до 6 месеца
Къде: Женева
Заплащане: 60 швейцарски франка на ден. Пътните разходи не се покриват.
Кога да кандидатствам: СТО няма определен период в годината, в който обявява кампания за стажанти – може да се кандидатства по всяко време. Все пак понякога на кариерния портал на организацията биват публикувани обяви за стажантски позиции, изискващи определена квалификация или по-специфичен набор от умения.
Как да кандидатствам: Апликациите се попълват и подават в онлайн портала за кандидати. СТО се свързва само с кандидатите, селектирани за интервю.
Повече информация можете да откриете тук.

Програмата на CTO за млади професионалисти дава възможност на квалифицирани млади специалисти от слабо развити и развиващи се страни членки на СТО да подобрят знанията си за организацията и проблемите на международната търговия. Участниците биват разпределени към определен отдел на Секретариата на СТО според нуждите на организацията и интересите на младите специалисти. Те работят в продължение на 1 година, без възможност за удължаване, получавайки месечно заплащане от 3500 швейцарски франка. Условията, които трябва да изпълните, за да разгледат кандидатурата ви, са: да сте гражданин на страна членка на СТО, да притежавате магистърска степен по право, икономика или други области, свързани с международната търговия; да имате поне 2 години релевантен към работата на СТО професионален опит; да демонстрирате силен интерес към въпросите на международната търговия; да говорите перфектно английски и по възможност да владеете на работно ниво френски или испански; да сте най-много на 32 години при включването в програмата. Покана за кандидатстване по програмата се публикува всяка година на кариерния портал на СТО.

Международен валутен фонд (МВФ)

МВФ е базирана във Вашингтон международна организация от 189 страни работеща в посока подсигуряване на финансовата стабилност в глобален план, намаляване на бедността, подпомагане на международната търговия и устойчивия икономически растеж. Организацията играе централна роля в случаите на регионални или международни финансови кризи, като предоставя заеми на страни, намиращи се в сериозни финансови затруднения.

МВФ приема около 50 стажанта на година в една доста по-специфична стажантска програма в сравнение с дотук представените институции. Тук стажът представлява работа по научно изследване в областта на икономиката или правото (за стажантите в правния отдел). В края на програмата завършеният доклад се представя пред служители на организацията и най-добрите изследвания биха могли да бъдат публикувани от МВФ. По-специфичният характер на програмата налага и по-специфични и високи изисквания към кандидатите. Тук се приемат студенти, обучаващи се в магистърска степен и докторанти. За магистрите е нужно да са все още студенти при започването на програмата, да са под 28 години, да владеят английски език на перфектно ниво, да притежават солидни аналитични и технически умения. При докторантите се изисква те да са под 32 години, да владеят английски език на перфектно ниво, да притежават солидни аналитични и технически умения и да се обучават в областта на макроикономиката или близките сфери.
Продължителност: 10 — 12 седмици
Къде: Централата на МВФ във Вашингтон
Заплащане: Стажът е платен, но конкретни суми не са обявени на сайта на МВФ.
Кога да кандидатствам: Стажовете в МВФ се провеждат между юни и октомври всяка година. Периодът за кандидатстване обичайно е между средата на декември и средата на януари.
Как да кандидатствам: Кандидатства се онлайн през сайта на МВФ в рамките на срока за кандидатстване.
Повече информация можете да откриете тук.

Възможности в МВФ все пак има и за притежателите на бакалавърска степен. Тя се нарича "Програма за асистенти изследователи" и основните дейности, които асистентите изпълняват, са анализ на икономически данни, събиране и компилиране на информация, поддръжка на финансови и статистически бази данни. Тук МВФ се нуждае от наскоро завършили бакалаври в областите на икономиката, компютърни науки, статистика, математика, бизнес администрация. Не се приемат кандидатури от хора, които вече се обучават за по-висока академична степен (магистър, докторант). Оценката от обучението ви трябва да е най-малко 3.5 GPA. Продължителността на програмата е ограничена до 2 години.

/Kъм втората част на текста/


Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly