С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Кой си търси международен стаж (II част)

Селекция с възможностите за стаж в най-влиятелните международни организации
Share Tweet Share
Снимка

[Freepik.com] 

Тази седмица ви представяме втората част от селекцията с възможности за стажове в международни организации и условията и сроковете за кандидатстване за тях. Първата част от текста може да прочетете тук.

Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР)

ОИСР е международна икономическа организация с 37 страни членки. Мисията на организацията е да стимулира икономическия прогрес, световната търговия и да насърчава политики, подобряващи икономическото и социално състояние на хората по света. Тя предоставя форум, чрез който правителствата могат да споделят опит и да търсят решения на общи проблеми. Повечето страни членки са част от групата на развитите страни с високи нива на доходи и висок индекс на човешко развитие.

За да кандидатствате за стаж, не е нужно да сте жител на страна членка на организацията. Особеното тук е, че трябва да сте студент по време на провеждането на стажа. Специалността ви трябва да попада в област, свързана с работата на ОИСР: икономика, търговия, данъчна политика и администрация, околна среда, наука и технологии, заетост и социални въпроси, образование, статистика, селско стопанство, публично управление и териториално развитие, бюджет и финанси, комуникации и PR, информационни технологии, човешки ресурси. Високо ниво на английски или френски също е сред задължителните условия. Владеещите и двата езика са с преимущество.
Продължителност: до 6 месеца (в мотивационното писмо всеки кандидат съобщава за какъв период би могъл да бъде на разположение)
Къде: Основно стажовете са в Париж, но понякога регионалните центрове на ОИСР приемат стажанти в областта на комуникациите и мениджмънт на събития.
Заплащане: Стажантите не получават официално заплащане, но ОИСР изплаща 702 евро на месец като помощ за покриване на част от за разходите за живот.
Кога да кандидатствам: Стажанти се приемат 2 пъти в годината. През зимния прозорец стажовете започват между януари и юни, а обявите се публикуват на сайта на ОИСР между септември и октомври. През летния прозорец стажовете започват между юли и декември, а се кандидатства между февруари и март.
Как да кандидатствам: Апликациите се попълват и подават на следния адрес.
Повече информация можете да откриете тук

ОИСР предлага още няколко интересни възможности за млади хора – програмата за млади сътрудници (двегодишна програма за младежи, които наскоро са завършили университет, но все още не притежават магистърска степен) и програма за млади професионалисти (двегодишна програма, изискваща притежаване на докторска степен или, от друга страна, магистърска степен плюс две години професионален опит в сфера, свързана с дейността на ОИСР). Важното и за двете възможности обаче е изискването към кандидатите да са жители на страни членки на ОИСР.

Европейска банка за възстановяване и развитие (ЕБВР)

ЕБВР е международна финансова институция, открита през 1991 г., с цел финансова и техническа подкрепа за частната инициатива и канализиране на инвестиции към определени страни, подпомагайки изграждането на стабилни пазарни икономики. Отначало насочена само към страните от бившия социалистически блок, днес тя развива дейност в повече от 30 страни от Централна Европа до Централна Азия.

За да кандидатствате за стаж в ЕБВР, е нужно сте завършили бакалавърска степен не по-рано от 12 месеца преди започването на стажа. Стажантската програма е насочена към студенти в областта на икономиката, банковото дело, финансите, правото, бизнес администрацията, комуникациите, човешките ресурси. Сред задължителните изисквания попадат също гражданство на страна членка на ЕБВР и високо ниво на писмен и говорим английски.
Продължителност: 3 — 6 месеца (може да бъде удължен до 12 месеца)
Къде: Централата в Лондон или офисите на ЕБВР по света
Заплащане: Информацията не е оповестена на сайта на ЕБВР.
Кога да кандидатствам: Банката няма определен период в годината, в който обявява кампания за стажанти. Обявите се публикуват, когато се отвори свободна позиция, затова е добре често да се следят публикациите в раздел "свободни позиции" на нейния сайт или да се абонирате за получаване на e-mail известия при обявяване на нови позиции.
Как да кандидатствам: Линк към онлайн апликация може да се намери в конкретната обява, за която се кандидатства.
Повече информация можете да откриете тук

Международната програма за професионалисти на ЕБВР е интензивна 24-месечна програма, чиято цел е да подготви малък брой селектирани кандидати за потенциална кариера в банката. Те имат шанс да работят в няколко различни екипа в централния офис на ЕБВР в Лондон, както и да прекарат време в някой от регионалните офиси на банката по света. Изискванията тук са: магистърска степен в област, свързана със сферата на дейност на ЕБВР; високо ниво на английски език и по възможност владеене на още един чужд език; гражданство на страна акционер в банката; готовност за работа в някоя от страните, в които банката оперира; желание за работа в областта на международното развитие; една до две години релевантен професионален опит. Прозорецът за кандидатстване за следващия кръг на програмата ще отвори в края на 2018 г.

Организация на обединените нации (ООН)

ООН е международна организация, основана през 1945 г., със седалище в Манхатън, Ню Йорк. Към момента тя има 193 страни членки и е най-голямата и най-разпознаваема междуправителствена организация в света. Тя е основана след Втората световна война с цел предотвратяването на следващ подобен конфликт. ООН работи за поддържане на мира, опазване на човешките права и предоставяне на хуманитарна помощ в случай на кризи от различно естество.

ООН приема стажанти с интереси в областите на дипломацията и публичната политика. За стаж можете да кандидатствате, ако се обучавате в магистърска, докторска или се намирате в последна година от бакалавърската си програма. Ако вече сте придобили някоя от гореизброените степени, можете да кандидатствате в рамките на 1 година от завършването. Важно е да владеете перфектно английски или френски, както и да нямате родители или братя/сестри сред служителите на секретариата на ООН.
Продължителност: между 2 и 6 месеца. Ако вече са завършили висше образование, избраните кандидати трябва да започнат стажа си в рамките на 1 година след завършването.
Къде: По-голямата част от стажовете се провеждат в централата на ООН в Ню Йорк. Стажанти приемат и останалите главни офиси на организацията. Те биха могли да имат допълнителни или малко по-различни изисквания. Повече за тях бихте могли да прочетете на страниците на съответните офиси: Женева, Виена, Найроби, Адис Абеба, Бангкок, Бейрут. Стажантски позиции, но доста по-малко, се публикуват и за другите, по-малки офиси на ООН по света.
Заплащане: Стажът е неплатен. Всички разходи са за сметка на стажанта. Позволено е на стажантите да финансират стажа си по други начини (стипендии, грантове).
Кога да кандидатствам: Позициите се публикуват през цялата година на страница кариери в сайта на ООН.
Как да кандидатствам: Линк към онлайн апликация може да се намери в конкретната обява, за която се кандидатства.
Повече информация можете да откриете тук.


Стажове предлагат и някои от специализираните агенции, фондове и сателитни организации на ООН. Повече информация за тях можете да откриете на следните адреси: Програма на ООН за развитие; УНИЦЕФ; Фонд на ООН за населението; Офис на ООН за проектни услуги; Агенция на ООН за бежанците; Програма на ООН за околната среда; Световна здравна организация; Международна организация за мореплаване; Международна организация за гражданска авиация; Международен фонд за селскостопанско развитие; Международна организация за труда; Международен телекомуникационен съюз; ЮНЕСКО; Организация на ООН за индустриално развитие; Световен пощенски съюз; Световна организация за интелектуална собственост; Световна туристическа организация;

ООН разполага и с добре развита "Програма за млади професионалисти", която е насочена към талантливи, висококвалифицирани специалисти, които се интересуват от кариера в Секретариата на ООН. Избраните участниците сключват 2-годишен договор и след неговото изтичане, на база представянето през този период, те могат да получат постоянен договор. Приемат се младежи до 32 години, с перфектен английски или френски, които са завършили поне първо ниво на висше образование (бакалавър). Програмата има две много важни особености. Първата е, че се полага изпит на определена тема, избрана от няколко предложени. Втората е, че могат да кандидатстват само граждани на страни, които за определената година са поканени за участие в програмата. Тези страни се променят през всеки следващ период. Повече информация за тях и за самата програма бихте могли да откриете тук.

Съвет на Европа

Съветът на Европа е международна организация от 47 страни, която няма нищо общо с институциите на Европейския съюз, въпреки подлъгващото название и много идентичното до тях лого. Целта й е да подкрепя защитата на човешките права, демокрацията и върховенството на закона в Европа. Най-известната институция на Съвета е Европейският съд по правата на човека, която следи за прилагането на Европейската конвенция за правата на човека.

Два пъти в годината Съветът на Европа приема стажанти, които са жители на страните членки на организацията, завършили своята първа степен на висше образование и владеещи перфектно поне единия от двата официални езика на Съвета (английски и френски). Задълженията на стажантите включват изследователска работа, подготовка на доклади и проучвания за експертни срещи, водене на записки от работни срещи и комитети, организация на работни срещи и комитети, работа по сайта. Съществува и отделен преводачески стаж, за който се кандидатства отделно от стандартната апликационна процедура.
Продължителност: между 8 седмици и 5 месеца (3 седмици до 2 месеца за преводаческите стажове)
Къде: Централата на Съвета на Европа в Страсбург. Възможно е провеждането на стажа и в някой от останалите офиси на организацията.
Заплащане: Стажът е неплатен, но специални условия важат за кандидати с увреждания. Стажантите имат също така възможност да финансират стажа си през стипендии, предлагани от различни фондове и организации.
Кога да кандидатствам: Стажовете в Съвета на Европа се провеждат в рамките на 2 период през годината – летните стажове започват през март и продължават до юли, а зимните започват през септември и продължават до януари. Кандидатства се около 5-6 месеца преди началната дата на стажовете.
Как да кандидатствам: Кандидатства се през онлайн системата за кандидатстване в сайта на Съвета, като апликацията може да бъде попълнена само на английски или френски. За да кандидатствате за преводачески стаж, е нужно да се изпратят CV и мотивационно писмо на адрес: traduction@coe.int.
Повече информация можете да откриете тук.

НАТО

НАТО (North Atlantic Treaty Organization) е международна организация за военно и политическо сътрудничество между 29 страни от Северна Америка и Европа. Основана е с подписването на Северноатлантическия договор на 4 април 1949 г. Целта на организацията със седалище в Брюксел е да гарантира сигурността на членовете си посредством политически и военни средства.

Стажантската програма на НАТО е разделена на 2 вида – финансирана от НАТО и финансирана от грант/стипендия. Първата е отворена за кандидатстване веднъж в годината, а втората е отворена през цялата година за кандидати, които са спечелили стипендия от университет или правителствена институция. Стипендиите и грантовете също е нужно да покриват определени изисквания, които могат да бъдат открити на страницата на стажантската програма. Кандидатите трябва да са студенти или завършили в рамките на 1 година преди момента на кандидатстване. Трябва да са навършили 21 години, да са жители на страна членка на организацията и да владеят перфектно поне единия от двата официални езика на НАТО (английски и френски). Отделите, в които се провеждат стажовете, можете да откриете тук.
Продължителност: 6 месеца
Къде: Централата на НАТО в Брюксел
Заплащане: Избраните за провеждане на стаж, финансиран от НАТО, получават месечна стипендия от 1 049.65 щатски долара (към 2018 г.)
Кога да кандидатствам: Ако кандидатствате за финансиран от НАТО стаж, трябва да изпратите онлайн апликацията си в рамките на периодите, в които е активна – обикновено това е месец април. Стажовете стартират през март или септември на следващата година. За грантово финансиран стаж можете да кандидатствате през цялата година.
Как да кандидатствам: Кандидатства се през онлайн системата за кандидатстване – не се приемат спонтанни апликации или такива изпратени по електронна поща. Нужно е да бъдат прикачени документи като копия от дипломи, удостоверения за студентски статус (за незавършили), доказателство за получена стипендия/грант (при кандидатите за стаж, финансиран от грант/стипендия). Документите трябва да са преведени на английски или френски.
Повече информация можете да откриете тук.

Стажове предлагат и някои от агенциите и военните структури, свързани с НАТО, както и делегациите на страните партньори на НАТО. Информация за тях можете да откриете тук, тук и тук.

Ще се радваме да ни разкажете повече за вашия стаж в международна институция, като се свържете с нас на имейл: karieri@karieri.bg.


Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly