С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Успехът е да си щастлив вкъщи

Оля Антонова, управляващ партньор на семейната марка вина "Трастена", пред "Кариери"
Share Tweet Share
Снимка

[Личен архив] 

В поредицата Пет минути със..." ви срещаме с вдъхновяващи личности и професионалисти в различни области. Тази седмица на гости в рубриката е Оля Антонова, управляващ партньор и лицето зад семейната марка вина "Трастена". С повече от 10 години опит в областта на маркетинга, придобит от Югоизточна Европа, през Южна Америка, та чак до Австралия, Оля се завръща в крайна сметка в България. У нас тя се отдава на семейството и децата си, но това трае точно 6 месеца, след което създава две компании и накрая се установява в семейния винен бизнес, където е и до днес.

Оля Антонова ще бъде и сред гост-лекторите в българското издание на акселераторската програма See It Be It, което тази година ще се проведе на 4 ноември в Хотел "Маринела" в София. В рамките на събитието специалисти на водещи позиции в рекламния и маркетинговия бранш ще говорят за жените, силата на идеите, професионалното развитие, важността на различните гледни точки и развитието на рекламната индустрия. Програмата е създадена през 2014 г. от най-големия и значим рекламен фестивал в света Cannes Lions International Festival of Creativity в отговор на дисбаланса мъже-жени в рекламната индуст
рия, а в България се организира от рекламна агенция Noble Graphics. Събитието е със свободен достъп, но задължителна предварителна онлайн регистрация. Повече информация за програмата и лекторите в българското издание ще намерите на официалната страница на инициативата.

В момента се намирам... в Брюксел и наливам на хиляди хора вина от малки български изби.

Като малка исках да стана... археолог, а в момента продължавам да специализирам в ровене из купища с играчки.

В училище бях... детето, на което му се подиграваха заради името и тъмния цвят на кожата.

На моето първо интервю за работа... ядохме сувлаки.

Моята първа работа беше... спортен аниматор на водни спортове в Кипър. Карах моторници и джетове и събарях банани, пълни с англичани, в дълбокото.

От нея научих,... че в правилния момент и с правилния подход можеш да продадеш всичко на всеки. Както и винаги да слагам 50-ти фактор.

Определям себе си като... Джак Спароу на винения бизнес в България.

Моята суперсила е... да мога да преценя човек за 8 минути.

А талантът, който бих искала да имам, е... да пея правилно.

През последните години се занимавам със... събития, етикети, коктейли, комедия и много Лего.

Кариерата ми прилича на... плод - твърд и бодлив отвън, сладък, мек и вкусен отвътре.

С мен се работи... трудно, ако нямаш чувство за хумор и ако обичаш тонове хартия.

Обичам работата си, защото... работя за себе си и в нашия бизнес никога не можеш да си прекалено далеч от клиента, а клиентите ни са супер яки.

Най-голямото предизвикателство в работата ми е,... че годината има само 12 месеца и аз не мога да се свия в тях.

В свободното си време - ... музика, музика, музика.

Радвам се, когато... няма градушки над малините.

Ядосвам се, когато... хората не разбират колко много усилия, време и средства са нужни, за да направиш само една бутилка с малиново вино.

Качеството, което най-много харесвам в себе си, е... да виждам бъдещето.

А това, което не харесвам - ... имам проблем с линейното мислене и почти никога не мога да стигна на среща навреме. Известна съм със закъсняването си. А не съм Мадона, за да си го позволя.

Качеството, което най-много ценя у другите, е... да са откровени. И да не се притесняват да разкажат историята си.

А това, което не харесвам, е... ксенофобията във всяка една форма.

Принципът (или мотото), което неотменно прилагам в работата си, е... никога да не спестявам истината, винаги да давам шанс първо на тези, които най-много имат нужда от него и никога да не забравям, че аз съм била от тях.

Ако можех да се върна назад, бих... се хранила по-малко по време на бременност.

Трите места, без които не мога, са... балконът ми, морето, Лондон.

Трите неща, без които не мога, са... музика, конец за зъби и парфюм.

Най-голямата жертва, която съм правила заради работата си, е... съвкупността от липсващи уикенди в продължение на години. Други жертви заради работата си не правя.

Мечтая да... имам собствена винарна.

Колегата (или шефът), когото никога няма да забравя, е,... Петя Добрева – управителката на "Гранд Хотел Варна", която ме научи на основите в обслужването в туризма и до ден днешен си остава една икона за мен.

Възхищавам се на... хората, които в края на деня са свършили всички задачи за деня.

Любимият проект, по който съм работила, е... Trastena Halloween Takeover – партито на Трастена и приятели на 3 ноември тази година.

Последната книга, която прочетох, е... Black box thinking – книга за грешките в авиацията, медицината, когнитивния дисонанс, изкуствения интелект и всички невероятни неща, които се случват в главите ни. Препоръчвам я с две ръце.

А трите книги, без които не мога, са... Удхаус, Галактическия стопаджия, Човекът, в търсене на смисъл на Франкъл – разтърсваща при всяко четене.

Нещото, с което не съм успяла да се справя досега, е... да спра цигарите завинаги.

Уча се от... грешките – и моите, и чуждите.

Aко утре се събудя, изгубила всичко освен 500 лв. в сметката си, бих ги инвестирала в... ако имам 500 лв. в сметката си, няма да инвестирам. Ще нахраня детето си и ще се хвана на работа.

Първото нещо, което правя, когато се събудя, е... да си кажа "Има още малко време" и да снузна алармата.

А последното нещо преди да си легна е... да бия няколко индийци на "Не се сърди човече".

Ако можех да направя света съвършен, бих... си потърсила къде ще живея тогава.

Ако можех да взема само едно нещо на пустинен остров, то би било... сателитен телефон, защото не смятам да стоя там, имаме дегустация в сряда!.

Моята най-голяма екстравагантност е... колекцията ми с бижута.

Вярвам в... непреходния ход на времето и абсолютната липса на смисъл в повечето неща, които правим.

Не вярвам в... хора, които постоянно ми предлагат рекламните си услуги.

Успехът е... да си щастлив вкъщи.

Моята кауза е... хората да пият повече български занаятчийски вина, за да подкрепят местното производство и по този начин да запазят малкия и среден бизнес в България.

Проблемът, който се опитвам да разреша в момента, е... да намеря най-подходящия кадър, който да управлява фирмата ни.

Ако трябва да обясня на един марсианец с какво се занимавам... ще взема бутилка "Трастена" на борда на летящата чиния, може би и малко чедър, и ще минем над Искърското дефиле и насажденията с малини, които гледаме, за да му покажа откъде тръгва всичко. Ще кацнем на горното езеро, ще му сваля няколко разсада малини в кофички от кисело мляко и ще го пратя по живо по здраво да се занимава няколко стотин години със земеделие. После ще отида и ще му кажа – "Абе, тука отварям една галерия в центъра. Дай ми 5 кашона вино безплатно да ти го рекламирам на гостите". И така марсианците ще нападнат планетата Земя.

Искам да променя... начина, по който обикновените хора възприемат винената култура.

В България може да се прави кариера, защото... е нормална европейска държава, в която всеки може да направи кариера, стига да му се работи. С разликата, че няма да плати 40% данъци върху заплатата си, както е в Ирландия.

Най-голямото ми удовлетворение е... снимка на празна бутилка "Трастена" от което и да е кътче на света.

Обичам да работя с хора, на които... им се работи и си мият зъбите.

Ако можех да бъда някоя известна личност от миналото, бих била... "Момичето от Ипанема."

Моята представа за идеалната работа е... да стана сутрин, да си разходя малкото кученце пред блока, да виждам забързани съседи, стресирано да влизат в колите си. Да ги поздравявам: "Добро утро! На работа ли? Еми, няма как. Лек деееен!!!". Да хвърлям пръчка на кученцето, то да ми я носи обратно и да маха с опашка. И ДА СЪМ МИЛИОНЕРКА.

Моята представа за идеалния офис е... винен бар или ресторант, много чаши, вилици, етикети, директен контакт с клиенти, процеси, които се създават в движение. Естествен прогрес.

Когато някой от екипа ми направи грешка... означава, че е нормален човек в нормална бизнес среда. Ще я оценим и веднага ще решим какво да се промени, за да не се прави повече тази грешка. Освен ако не е нещо, свързано с мемориала на мира в Хирошима. Тогава ще го глобя, уволня и ще подам оставка, ако съм на държавен пост.

Ако можех да сменя професията си... бих работила като барман или сервитьор. Имам нужда да продавам изживяването на храната и напитките и мисля, че винаги ще остана в тази индустрия, защото тя е повече от "просто бизнес".

Плановете ми за бъдещето са... да си вземем поне едно малко кученце като за начало.

Моят съвет към младите хора в България е... не слушайте съветите на хората като мен. Аз съм напуснала България, учила съм извън и във България. Върнала съм се и съм започнала и фалирала бизнеси тук. Сега успявам в България, но дори и да ви кажа да заминете или да останете – не ме слушайте. Просто се стегнете и работете.


Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2019 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване ново. Политика за бисквитките ново. Декларация за поверителност ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2019 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалГрадът.bgОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly