С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Cardiff University, Уелс, Великобритания

Яница Бърнева разказва образованието и преживяванията си във Великобритания
Share Tweet Share
Снимка

[Личен архив] 

В рубриката "Моят университет" ви представяме различни университети от цял свят през разказите на българи, които учат или са се обучавали там. Чрез нея ще можете да се запознаете с опита и преживяванията им и да получите ценни съвети и практична информация за предизвикателствата и необходимите стъпки, свързани с образованието в чужда страна. Ако сте студент извън България и искате да разкажете повече за вашия университет, пишете ни на karieri@karieri.bg.

Днес ви срещаме с Яница Бърнева, която е завършила бакалавърска степен по "Журналистика, медии и култура" в Cardiff University, Уелс, Великобритания.

Моят университет
През 2014 г. започнах своето висше образование в Cardiff University, който се намира в Южен Уелс, Великобритания. Университетът е основан през 1883 г. и е с изключително иновативен поглед. Според водещи световни класации е на 5-о място сред британските университети. Тук следват близо 23 хиляди студента бакалавърска степен, а общо студентите наброяват 31 хиляди, което прави университета един от 10-те най-големи във Великобритания.

Със семейството ми дълго време се информирахме за възможностите за образование в чужбина, като накрая взехме решение, че условията, предлагани там, са по-добри за изучаване на специалността ми. От друга страна, избрах Уелс и по-специално Кардиф като дестинация за завършване на бакалавъра ми, защото голяма част от студентския заем там се покрива от правителството и условията за живот са добри.

Също така дипломата от чуждестранен университет носи доста по-голяма сигурност и е призната международно, т.е. възможностите за намиране на добра работа автоматично се увеличават. От друга страна, ме мотивира и фактът, че да живееш в друга страна за известен период от време е изживяване и опит, през който е хубаво да мине всеки, за да изгради личността и конкурентните си качества.

Снимка

[Личен архив] Моята специалност
Завърших специалността "Журналистика, медии и култура". Има много академично-насочени курсове, има и практически такива. Според мен най-важното нещо, което те научават в университетите в чужбина, е да мислиш и да бъдеш критичен към всякакви източници на информация, което е безценно предимство. Програмата, която аз изучавах, не беше толкова практически насочена, но все пак самият подход на преподавателите ме накара да усвоя така важните "меки умения" като организация на време, работа в екип и приоритизиране на задачи. Тези умения остават за цял живот и със сигурност са безкрайно полезни и търсени от всеки един работодател.

Получих образование, което ми отвори много врати, и добих ценен житейски опит. Впечатлена съм от базата на учебните заведения, както и от множеството извънучебни дейности, в които всеки може да участва. Също така въз основа на комуникацията ми с различни култури и хора се научих да избягвам стереотипното и затворено мислене, което, за съжаление, все още е доста разпространено у нас. Това със сигурност спомага развитието ти не само като личност, но и подхода ти към живота и проектите, с които се занимаваш. Черпенето на вдъхновение и опит от хора с много по-различен произход и мислене от теб, което всеки може да извлече по време на образованието си в чужбина, е безценно.

Такси и стипендии
Образованието във Великобритания е с такса от £9 250 на година. Сега дори след Брекзит стана ясно, че няма да има промени и студентите ще продължат да заплащат същата такса. В Уелс към този момент правителството поема £5,315 от стандартната такса за обучение – £9,000. За останалите £3,685 се тегли заем от Student Finance Wales, който се изплаща след завършване.

Квартирата
Още когато разбрах, че съм приета, кандидатствах за настаняване в общежитие, осигурено от университета. Агенцията, с която кандидатствах, ми съдейства много в избора, тъй като имаше доста опции и като големина, и като разположение в самия град. Бих посъветвала всеки студент, учещ в чужбина, да живее в общежитие през първата година от обучението си, защото подобен тип среда дава възможност за запознанства с много хора, които ти стават близки приятели и споделят с теб ежедневието си. Още повече това съжителство учи и на много практически неща и ти дава голям опит как да се справяш в отделни ситуации с различни култури и битови проблеми.

През останалите две години от обучението си споделях квартира с други студенти. В Кардиф има наистина огромен избор от къщи и апартаменти, които се дават под наем на студенти, и цените и условията са добри. Разбира се, хубаво е всички детайли за бъдещата ти квартира, в която ще се нанесеш през лятото, да са решени още в началото на годината, за да можеш да се възползваш от възможно най-добрите опции, които са на пазара.

Снимка

[Личен архив] Възможности за стаж
За разлика от практиката в българските университети, в повечето университети във Великобритания няма задължителен стаж, но, разбира се, винаги е хубаво да обогатяваш практическите си познания и автобиографията си. Възможностите и за неплатен, и за платен стаж в отделни компании и институции са големи и ако студентът се абонира към определени студентски групи и имейл листинги, може да получава детайлна информация за нови опции за стаж всяка седмица.

Възможности за работа
След завършването на бакалавъра ми веднага се върнах в България, където безпроблемно намерих работа, свързана със специалността ми, на втората седмица от престоя ми тук. От приятели и познати, които останаха във Великобритания, също съм чувала, че опциите и свободните места са доста, но намирането на работа в наистина добри компании и организации се случва малко по-трудно и бавно. Все пак бих посъветвала всички, които се борят да си намерят работа, независимо дали в България или в чужбина, да се въоръжат с нужното търпение и да не се отказват, защото образованието наистина отваря много врати. Само въпрос на време е да се открият правилните.

Трудности и предизвикателства
Никога не е лесно да живееш извън родината си и далеч от близките ти хора и приятели, но носталгията може да се преодолее на цената на бъдещия успех. Като цяло не съм срещала трудности нито в академичната ми програма, нито в комуникацията ми с хора, а по-скоро в емоционалността ми на моменти. Решението в такива случаи е човек да е борбен, амбициозен и да не се спира пред трудностите, защото всяко недовършено нещо е неуспех. Тоест дори да има моменти, в които нещата не за розови, е важно да си припомняме, че проблеми се появяват винаги и навсякъде, но можем да се справим с тях, стига да си го поставим като цел.

На първо място, да живееш сам в непозната държава учи на огромна самостоятелност. Ежедневно трябва да се справяш с всякакви трудности, като знаеш, че близките ти хора са много далеч. Все пак това е един положителен опит, който изгражда личността и характера. На второ място, смятам, че се научаваш да общуваш добре с всякакви типажи хора от най-различни националности, което е много обогатяващо и зареждащо. Животът с чужденци те кара да видиш много различни страни на чисто битови ситуации, които си свикнал да се случват по по-различен начин, който не е задължително да бъде негативен или позитивен. Просто е различен. А това доста отваря съзнанието ти. Затова бих посъветвала всеки бъдещ студент в чужбина да се опита да дружи с колкото се може повече и различни хора, с които университетът със сигурност ще го сблъска.

Снимка

[Личен архив] Изпитите
Изпитите в моята специалност "Журналистика, медии и култура" се изразяваха главно в подготовката на курсови работи под формата на академични есета, съсредоточени върху отделните модули, които се изучават през годините. Този тип оценяване развива много мисленето и възможността за изразяване на собствено мнение и аргументи, както и литературната подготовка на студента. Отделно за някои модули се е налагало да се явявам и на изпит, който обикновено е в рамките на два часа и се изразява в отговор на въпроси от отворен тип и подготовка на есе на място. В сравнение с българската образователна система изпитите във Великобритания за този тип специалности са около 2-3 на семестър и тестват познанията ти, придобити в течение на учебната програма.

Храната
Някои от общежитията, осигурени за първата година от обучението, предлагат възможността за осигурена храна. Според мен обаче е добре още от самото начало всеки да свикне да приготвя менюто си сам, защото само по този начин можеш да бъдеш сигурен, че хапваш здравословно и по твой вкус. Разнообразието от качествени продукти в супермаркетите във Великобритания наистина е огромно. Цените, съобразени с техните икономически възможности, също не са особено високи. Отделно общежитията и квартирите разполагат с напълно оборудвани кухни, които предразполагат към това да готвиш за себе си и хората, с които живееш.

Спортът
Освен че градът разполага с много фитнес центрове, които могат да се използват срещу определена такса, самият университет също има собствен фитнес, който може да се посещава с карта или като платиш на място за посещение. Осигурено е всякакъв вид спортно оборудване и винаги интересът от страна на студентите е голям – дори в неделя. Отделно, като странично занимание в университета се предлага членуването в различни спортни общества, посветени на футбол, ръгби, балет, всякакъв вид танци и др.

Удобства в университета
Изключително доволна съм от базата на университета и всички удобства, с които разполага. Много важно за един студент е да има добре оборудвани и достъпни библиотеки, в които не само да отскача за книги и учебници, но и да може да учи или подготвя проекти със състуденти. Cardiff University разполага с няколко такива, като някои от тях дори са отворени 24/7. Самите зали за лекции и отделения за провеждане на семинари винаги са предоставяли страхотна обстановка за провеждане на занимания, дискусии и демонстрация на разнообразни визуални материали, част от учебната програма.

Стандарт на живот в града
Не бих казала, че е имало нещо като "културен шок". Това определено не е изразът, с който мога да опиша емоциите и преживяванията си, но винаги е една идея по-трудно, защото трябва да се сблъскаш с различни хора с различен културен произход от теб. Въпреки това не мога да кажа, че това пречи на доброто ти представяне, защото българите винаги сме били много приспособими към всякакъв тип ситуации, и смятам, че като цяло сме доста мотивирани и пробивни.

Свободно време в града
Като столица на Уелс, Кардиф предлага динамичен и разнообразен живот за студентите. В центъра на града има кино салони, множество кафета и ресторанти, както и големи шопинг центрове, така че има огромен избор от неща, които можеш да правиш в свободното си време. С красивите си паркове и места за отдих, Кардиф наистина е перфектна дестинация за приятни моменти със състуденти и приятели.

Моят съвет към настоящите и бъдещите кандидат-студенти
Да не се страхуват от предизвикателството да учат в чужбина. Относно самото кандидатстване смятам, че е необходимо още от България да се включи професионална помощ, за да може все пак почвата да е подготвена. Много полезни са т.нар. "Изложения за образование в чужбина". Те са полезни със съвети от консултанти, с информацията, която се дава от първа ръка – представители на европейски университети. Лично аз се срещнах с хора, които ми дадоха много ценни съвети на изложение на ЕДЛАНТА. Много студенти, които вече учат, също споделят своя опит и така поне малко си подготвен предварително.


Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2019 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2019 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly