С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

ВИДЕО: Да променим всичко, за да не се промени нищо

Изпълнителният директор на Нова телевизия Павел Станчев сподели пред камерата на KARIERI.bg как се ръководи национална медия. И отговори на въпросите ви в блога
Share Tweet Share

Умението да управляваш пари или умението да създаваш творческа атмосфера в работата е ключът към успеха на Нова Телевизия?

Защо Павел Станчев не се бои от отдавна надигналата се из интернет страниците и вече заливаща ни видео-вълна?

Отговорите на тези въпроси ще откриете в обширното интервю с изпълнителния директор на Нова телевизия, което публикуваме под формата на видео.А как г-н Станчев отговори на вашите въпроси ще разберете в следващите редове:


#1 До каква степен образователният процес в университета е рефлектирал върху професионалното ви развитие. Въпроса ми е свързан най-вече с казуса, пред който ще се изправя в скоро време – Заслужава ли си второто висше образувание, в сравнение с използването на целият ентусиазъм в професионално развитие.
Тодор Бонов

Павел Станчев: Определено бих дал приоритет на професионалното развитие и практиката, поне що се отнася до журналистиката и медиите. Развитието в тази област е толкова бързо, че не си струва човек да губи много време по студентските банки.

#2 Здравейте г-н Станчев!
Въпросът ми е на млад човек, завършил висше образование в чужбина, с дипломи от
езикова гимназия и от престижен университет, с три перфектни езика - немски, английски,
италиански. Имам само година професионален опит в чужбина и съм в размисъл дали има перспективи за мен в България. Въпросът: Наемате ли във Вашата телевизия млади хора,
какви кадри търсите, какви са условията и къде се обявяват конкурсите? Разбира се, границите, в които варира заплащането, също са изключително важни.

Ели Красимирова

Павел Станчев: Да, постоянно търсим млади хора. Владеенето на тези три езика е абсолютен плюс. Проверявайте редовно обявите за работа на нашия сайт ntv.bg или във вестник "Капитал", или направо си изпратете cv-то в Нова Телевизия, отдел "Човешки ресурси". Има обаче едно условие, на което трябва добре да се замислите дали отговаряте - медийна страст.

#3 Кой избира ризите на Крум Савов?
k.

Павел Станчев: В телевизията имаме стилисти, но и всяка звезда си има свои виждания по въпроса за стила. Деликатна тема, може да станете свидетели на интересни дискусии зад кулисите.

#4 Нова очевидно набира скорост при г-н Станчев, но има един очевиден дефицит - няма бизнес предаване или бизнес спот в новините. БТВ поне имат "Бизнесът", който обаче
изтлява по техни си вътрешни причини. Планира ли Нова нещо подобно, или смята, че зрителите й не се интересуват от тази тематика, пък и тя е твърде сложен за България и скъп телевизионен продукт?

Камен Петров

Павел Станчев: Преди имахме рубрика към новините "Бизнес Календар". Тематиката безспорно е интересна, но в една национална комерсиална телевизия предаването трябва да бъде направено по много атрактивен начин и да бъде насочено към масовата аудитория. А също и да е на достъпен език. Има страхотни примери по света, "Капитал" по М6 например. Навремето бях сред създателите на "Кеш ТВ" по Ефир 2, което бе успешно. В момента нямаме конкретен проект за подобно предаване.

#5: Крайно време е да го спрете,по добре използувайте прозореца за научнопопулярни
филми или документални което липсва на зрителите ,и какво мислите за новият ви конкурент ТВ2?

Иван Р

Павел Станчев: "Големият?" е засега сред най-успешните телевизионни предавания тип "Call TV", резултатите му са добри и не виждаме причина да го спираме. Резултатите на ТВ2 дотук трудно биха го определили като "конкурент" на трите национални телевизии.

#6: Нова Телевизия действително е един много успешен бизнес продукт. Бих желала да попитам г-н Станчев как мотивира служителите си? Дали разчита на материалното стимулиране и социални придобивки, на добрия Мениджърски екип или индивидуалния подход към всеки един служител? И аз като Иван Р. смятам, че телевизията има нужда от повече научнопопулярни и документални филми.
k.

Павел Станчев: Мотивацията на екипа е нещо, над което работя всеки ден - това е един от ключовете към успеха. Разчитам на всичко това, което добре описвате във въпроса си плюс още важни неща, като например вслушване и, надявам се, чуване на проблемите на всеки. Повярвайте ми, това не е лека работа при толкова много "диви" наоколо. Съгласен съм за документалните филми, от септември започнахме слот на Дискавъри всяка събота преди "Отечествен фронт" на Мартин Карбовски, който също е в жанра на документалната публицистика. Планираме да инвестираме занапред в още документнални филми, с приоритет към балгарските.

#7 Каква реакция очаквате от Гала и Венета Райкова след като подписахте договор със
Слави Трифонов? За никого не е тайна колко много го "обичат" и двете

Тодоров

Павел Станчев: Припомням, че Слави Трифонов не идва като водещ, а като продуцент на едно шоу. И Венета, и Гала са доказали отдавна, че поставят професионалните критерии над личните емоции. Всички работим за успеха на марката "Нова Телевизия".

#8 г-н Станчев, как ще коментирате ниските заплати на журналистите във Вашата медия (сравнени напр. с БТВ), като се има предвид растящата популярност на Нова през годините
и също така нарастващите инвестиции в скъпи форматни продукции? Много български колеги-журналисти с образование от чуждестранни университети (включително и аз самият) изключват възможността за реализация в България именно по тази причина. Как Нова Телевизия очаква да се справи с конкуренцията на БТВ и да оправдае очакванияата на зрителите за качествени вътрешни продукции, ако не инвестира в човешкия си ресурс и в подготвени кадри от чужбина, какъвто е и самият й изпълнителен директор?
*Уточнение: става дума за заплатата на средностатистическия служител, от който все пак
до голяма степен зависи успеха на една компания.

Красимиров

Павел Станчев: Не споделям оценката за нивото на възнагражденията в Нова ТВ. Напротив, през последните години станахме конкуретноспособни в тази сфера. Когато се добавят и различните премии и социални придобивки, и теглим чертата, със сигурност сме сред най-атрактивните работодатели в нашата сфера. Естествено винаги има още какво да се желае, но нека не се заблуждаваме, едва ли ще стигнем скоро стандартите на Германия, Франция или Великобритания, където обаче животът е много по-скъп, а и перспективите за развитие по-ограничени. Що се отнася до възможностите за работа при нас, вижте отговора ми към Ели Красимирова /въпрос номер 2/.

# 9: Здравейте г-н Станчев, Няма как да не ви е направило впечатление това че напоследък хората масово се оборудват с LCD телевизори носещи гордото лого "HDTV Ready". Като една
от най-големите медии на Българския пазар бихте ли разкрили имате ли намерение скоро да
ни зарадвате с един наистина качествен телевизионен сигнал.

Георги

Павел Станчев: HDTV несъмнено е следващата технологична стъпка за всички телевизии. В Щатите и Япония вече почти всички работят в този формат. Кога ще се случи това в България обаче? По моя преценка не преди 2010-2012, тъй като затова се изискват сериозни инвестиции в цялата телевизионна верига: от камерата през излъчването, преноса и, най-накрая, телевизора. През миналата година Нова ТВ изцяло подмени техниката си и премина на цифрова технология. Не мисля, че в следващите две-три години пазарът ще може да понесе инвестиции от подобен мащаб.

# 10 Защо липсват предавания за култура във вашата медия, освен инцидентни прояви в сутрешния блок.За сравнение- БНТ и ТВ 7 ,втората определено набира скорост дори и в това отношение, чак толкова комерсиалност също пресища пазара и омръзва ...мнението ВИ по въпроса, благодаря.
Мила

Павел Станчев: Нова Телевизия е национална комерсална телевизия с политематичен профил. Освен в "Здравей България" културните събития са застъпени и в новинарските ни емисии "Календар", в "Темата на Нова", в "Часът на Милен Цветков", "На 4 очи", "Иконостас" и др. Може би има още какво да се желае, но нека и да не очакваме Нова Телевизия да се превърне в Арте. Наскоро на моста пред НДК се състоя с огромен успех изложбата "Земята отвисоко" на световноизвестния фотограф Жан-Артюс Бертран. Той даде интервю само на Нова Телевизия в Париж, където пратихме наш екип за случая. Джордж Майкъл също даде интервю само на нашата камера по време на престоя си в София. Има и много други подобни примери и с български артисти и творци.

# 11 Здравейте!Според мен Нова ТВ въобще не е интересна.До голяма степен си приличате с Би Ти Ви,БНТ и много други кабеларки.Не може всички да сте универсални.Лошото е че сте и консервативни.Няколко посредствени предавания за простолюдието да се изкаже и изклюкарства-М.Цветков,Кортаров,брадъри и изкушения.Тъпня!Извинете!Сриалите за домакинята и евтините екшъни за бачкаторите също не ме радват. Харесвам момчето от "фронта" Марто!Новините са горе-долу.Искам да кажа,че журналистите в новините са добри, но формата не е.Искам новини 1.От България водещи 2.От България икономически 3.Светът водещи 4.Светът икономически 5.Времето 6.Спорт. Новините да са живи с коментари, анализи
и включвания от мястото на събитието.Новините да почват в 19 ч до 20ч.Аз си мечтая...Рекламите са много дразнещи с тези прекъсвания.Трябва рекламен формат който не дразни зрителя.Аз просто сменям канала или влизам в мрежата.Настъпва дигитален,информационен век и вие след 5-7 години ще сте просто 1 от хилядите тв.Сега имате ефирно предимство,но ще го изгубите ако не се промените.Моите любими тв са Дискавъри,Нешънъл Джиографик,МТВ... и интернет.Успех в правенето на тв за простолюдието!

Юлиан

Павел Станчев: Не мисля, че читателят тук задава въпрос. Това е един анализ на нашата програма. Не коментирам - всяко мнение е ценно за нас.

#12 Имам въпрос относно програмната ви стратегия спрямо целевата ви аудитория. Предвид таргета, който гоните - младата и активна аудитория, не смятате ли например, че сапунките (колкото и да са евтини) не са подходящи за канал като НТВ? Те тотално противоречат на вечерната ви програма (хитовите вечерни сериали и риалити програми). Не е ли точно това основната причина, поради която винаги сте след бТВ. В смисъл, че те стриктно се придържат към програми подходящи за техния таргет (фемили аудиторията), докато вие не сте ориентирани принципно и целенасочено.
Tania

Павел Станчев: Както писах и по-горе, Нова Телевизия има политематичен профил. Нашият таргет е колкото се може по-масов. Програмните ни решения в различните часови пояси се съобразяват с преобладаващия профил на аудиторията, която е най-многобройна в съответния пояс - пол, възраст, местоживеене, професия и т.н. Но като цяло се стремим най-вече към женската аудитория, при това успешно, като съдим по резултатите.

#13 Това е просто мнение на редовен зрител на Нова тв: не давайте власт на Слави
Трифонов както в БТВ или просто никога не го показвайте в ефир, като водещ, не му пускйте гласа, нека си бъде прост продуцент

Пипина

Павел Станчев: Отново мнение. Няма да коментирам.

#14 Дразни ме цитирането на БНТ и сравняването й с НТВ и БТВ. БНТ са каменната ера на телевизията и по-точно светлинни години назад и с водещи - полезни изкопаеми.
Реален

Павел Станчев: Пак мнение.

Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2019 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2019 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалГрадът.bgОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly