С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Отговорите на Мария Илиева

Председателят на управителния съвет и главен изпълнителен директор на МКБ Юнионбанк за текучеството
Share Tweet Share
Снимка

 Автор: Надежда Чипева

Председателят на управителния съвет и главен изпълнителен директор на МКБ Юнионбанк Мария Илиева отгоравя на въпросите ви в блога.

#2 Как виждате развитието на МКБ Юнионбанк в по-далечна перспектива, имайки предвид немалката конкуренция в България и резултатите от финансовата криза?
TT

M. Илиева: Банката посреща случващото се на световните финансови пазари с много добри показатели, както по отношение на качество на портфейла, така и по отношение на своята ефективност. Това е много добра платформа. Стратегията ни е да успеем да запазим високите си показатели и в новата обстановка. Залагаме на кредитен ръст от около и над 30%, като по този начин отново ще растем с изпреварващ пазара темп. По отношение на привлечените средства предимно разчитаме на това, че като част от световна група сме в състояние да предложим на нашите клиенти както добри лихви така и висока степен на сигурност за вложениията им, което става вече фактор с повишено значение. По отношение на кредитната ни политика ще се постараем да запазим високата чистотата на портфейла която имаме в момента. При одобрението на кредитните сделки прилагаме добре разработени методи за оценка на риска, които ни го гарантират доста успешно до сега.

# 3 Имали сте досег с тайните служби на Р. България в, и членувате ли в такава организация?
Пуйо

М. Илиева: Не, никога.


#4 Имате ли хобита и ако да, какви са те?
OC

M. Илиева: Карането на ски е моето голямо хоби и нямам търпение да натрупа сняг по пистите. Друго много любимо занимание за мен е йогата.


#5 Как преценявате заплащането във финансовия сектор? По мои наблюдения специалисти и експерти в банковия сектор не получават много над средното заплащане за страната, въпреки че някои от тях поемат големи отговорности.
ТТ

М. Илиева: Средната работна заплата в банковия сектор е около два пъти по-висока от тази на ниво национална икономика. Това показват данните на Националния статистически институт и на специализирани проучвания за заплащането и придобивките на служителите. Работата в сектора наистина е една от най-добре платените в страната. Безспорно има и по-добре платени сектори като сферата на високите технологии или високодоходни производства. Тук бих искала да споделя становището си, че поемането на по-големи отговорности съвсем не е единственият и определящ фактор при формиране на възнаграждението. Водещо е резултата и ползата от извършената работа. Същевременно много важен е не само размера на възнаграждението, но и колко дълго ще го получавате и какви други "екстри", извън него имате. Банковият сектор предлага устойчивост и перспектива на развитието. При работата си в една банка, в повечето случаи вие имате възможност да получите ценно международно ноу-хау, непрекъснато преминавате през обучения, предлагат ви се различни възможности за развитие на кариерата – т.е. в процеса на работа вие имате възможност да повишавате своята стойност и по този начин да разширявате своите перспективи. Смятам, че това е толкова важно, колкото и размерът на възнаграждението. Споделям с вас разбира се своите наблюдения в нашата банка, мога да дам много конкретни примери за колеги, които успешно развиха своята кариера и в момента са много успешни и високоплатени специалисти.


Провеждате ли чести обучения на служителите си?
ТТ

М. Илиева: Този въпрос бих коментирала в цифри: – втора поредна година в нашата банка се провежда тренингова програма, която дава възможности за средно около три обучения на служител за годишен период. Средногодишно, за обучението на служителите отделяме около 3500-4000 човекодни, при това без времето в което ползваме ресурсите на банковата ни система за електронно обучение (e-learning), осъществявано "оn-line".Това илюстрира с цифри разбирането и политиката ни да инвестираме в хората, които са нашият най-ценен актив!


#9 Мария Илиева след 5-10 години или за какво мечтае един СЕО - по отношение на кариера, в личен план или друго?
somebody

M. Илиева: В професионален план целта ми е да изведа МКБ Юнионбанк сред най-големите кредитни институции в страната. В личен план се надявам да съм запазила положителното си отношение към живота, да съм по-мъдра и да има на какво да науча по-младите. Мисля си, че ще съм активен човек и ще съм още по-балансирана. А като се обърна назад, ще съм доволна от това, което съм постигнала, без да съм изневерила на ценностите си.


#10 Как успявате да балансирате между интересите на мажоритарния собственик и тези на местните български миноритари? Например при вдигане на капитала (с цел повишаване на капиталовата адекватност...) Мажоритарът дава, миноритара не дава...Или при формиране на стратегията на банката?
Или при увеличение на експозициите при определени клиенти (добри приятелчета на старите собственици). Мерси предварително
Форест Гъмп-Син

М. Илиева: Резултатите, които отчита "МКБ Юнионбанк" говорят сами по себе си, че балансът е намерен. Когато МКБ Банк, Унгария придоби Юнионбанк, банката завършва със скромната печалба от 1.4 млн. лева. Година по-късно печалбата вече е 7.5 млн. лева. Тази година може би ще приключим с 15 милиона. Чистият от лоши кредити портфейл също е подкрепа на тезата в тази посока.


#13 Лошата финансова ситуация в Унгария отразява ли се по някакъв начин на клоновете на банката в България? /МКБ са унгарска група?!/
ТТ

М. Илиева: Няма отражение върху клоновата мрежа на банката в България. Както вече казах в основния текст, определям се като абсолютен късметлия, че тази банка се преструктурира доста по-късно от другите. Тя беше доста консервативна, просто моделът преди това не е бил такъв, че да се раздават много кредити. Никога не сме имали такива рискови кредити, никога не сме били в битката за пазарен дял. МКБ Банк няма никакви проблеми – нито по отношение на капиталовата си адекватност, нито по отношение на ликвидността. От своя страна същото важи и за МКБ Юнионбанк. Капиталовата ни адекватност е близо 14% при изискуеми 12 на сто. Печалбата ни към септември е 12 млн.лв., което е повече от два пъти над миналогодишния резултат. Депозитите, които са най-точният измерител на доверието, продължават при нас да растат с изпреварващ темпа на пазара ръст. Към септември МКБ Юнионбанк е на седма позиция в страната сред институциите, които успяват да привлекат най-много депозити. Спестяванията от граждани при нас се увеличават с над 35%, което е с около 7 пункта над средното за пазара. Активите ни на годишна база растат с над 80% при среден ръст за сектора от 33,6% и надхвърлят 1.4 млрд.лв. към края на септември. Кредитите, които сме отпуснали при запазване на отлично качество на портфейла вече надхвърлят 1 млрд.лв., което представлява ръст от над 80% при средно за сектора от около 50 на сто.

#16  Как оценявате нивото на текучество в банката?
Христо Стоянов

М. Илиева: Тъй като работим в пазарната среда, в която са всички банки, ние не сме изолирани от тенденциите на трудовия пазар във финансовия сектор и особено – ефекта на конкурентната среда. Известно е, че доскоро разрастващият се банков сектор и бизнес конкуренцията се съсредоточиха в конкуренция за най-добрите мениджъри и специалисти в банкирането. Това доведе и до появата на едни нов субект на пазара, който може да бъде определен като "пътуващ" от банка в банка.

Ние не поощряваме подбора на персонал с подобни средства и държим на трайното интегриране на специалистите си в банката. Независимо от нашата политика на задържане и кариерно развитие на хората в банката, през последните две години имаме сравнително висока динамика в движението на персонала. Едната тенденция е свързана с разрастването ни, а другата с въвеждането на нови бизнес модел, който въведохме в банката. Това, заедно с типичните за банковия пазар тенденции се отрази в известно повишаване на текучеството в МКБ Юнионбанк, но то в никакъв случай не надскача средните стойности в банковия сектор като цяло. Ние сме свидетели на много по-висок дял на доброволните напускания в някои компаниите на наши конкуренти и имаме своя успешна програма за превенция на този процес.

Съгласна ли сте с негласното възрастово ограничение при кандидатстване за работа?
Христо Стоянов

М. Илиева: Не бих могла да се съглася с подобен подход. Споделям разбирането, че високият професионализъм е смесица от енергията и ентусиазма на по-младите хора и от опита и дълбочината на познанията на по-зрелите професионалисти. За успешния екип е необходимо да съчетаем професионалисти от различни поколения, но споделящи общ фокус към успеха в работата – удовлетвореност на клиентите, съчетана с удовлетвореност на акционерите и в последната сметка – с удовлетвореността на всеки член на екипа от професионалисти.

Ако говорим за клиенти физически лица,какво е вашето мнение за следната моя констатация - "разликата между банките в България е в това къде имаш познат", особено за клонова мрежа в страната. Благодаря!
Христо Стоянов

М. Илиева: Смятам, че тази констатация е валидна за един отминал период. През последните години банките полагат изключително големи усилия за привличането и задържането на клиенти. В тези условия клиентът има много голям избор, дори смятям, че той е затруднен при вземането на решение поради широките възможности на пазара и разширеното предлагане на банкови продукти и услуги. В тази връзка се разви и бизнеса на "центрове за финансови услуги", най-общо казано, които подпомагат и консултират клиентите си при избора на банкови продукти и обслужващи банки.

Когато познанството с клиентите е базирано на доверието от взаимния контакт, реализираните съвместни проекти и се гради на професионални принципи, а не на компромиси, в това няма нищо лошо! Но банкирането на територията на приятелския кръг е ограничена, изживяла времето си и неперспективна стратегия, който дори би могла да доведе до конфликт на интереси.


#17 Искам да изтегля малък потребителски кредит от 1500 лв. Какви са условията по отпускането и погасяването?
Iggy

М. Илиева:  МКБ Юнионбанк предлага стандартен потребителски кредит, като валутата е по избор на клиента -  лева или евро. Размерът може да е до 12 000 лева или до 6 000 евро. Максимален срок - 120 месеца, независимо от размера на кредита. Погасяването е на равни месечни вноски. В конкретния случай при срок на погасяване месечната вноска при левов заем е към 35 лева, а при 10 годишен срок тя е около 24 лв.


#20 Какви са ви критериите при подбор на персонал за банката. И кой е водещият - образование, опит, възраст, лични качества, интуицията Ви или препоръките/връзките/ на кандидата? Благодаря.
Анонимен

М. Илиева: Казано с една дума – нашите критерии в подбора на персонал са високи, защото са високи и изискванията ни към обслужването на клиентите, прецизността при изпълнение на функциите и като цяло – при представянето на хората в процеса на работа. В по-подробен план, бих споделила, че именно качествата на кандидата са между водещите критерии при вземане на решение за наемане на нов служител. Тук имаме предвид не само "техническите" умения за справяне с определен тип дейност – да кажем аналитични умения или умения за интерпретиране на цифрова информация, а много от т.н. Soft skills – като автентичност на мотивацията за приобщаване към нашата банка, качества за генерирани на нови идеи, търговски качества и умения и пр. Тук доминиращите ни критерии за оценка на качествата на кандидатите са определени от профила на позицията, за която се кандидатират, както впрочем и от характеристиките на екипа, за който подбираме нови хора.


#30 На кого сте подставено лице ?
kl

M. Илиева: На никого.

Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly