С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Професия: Финансов анализатор в инвестиционен посредник

Цветослав Цачев, ръководител на "Анализи" в "Елана трейдинг"
Share Tweet Share
Снимка

[Личен архив] 

Според енциклопедиите "анализ" означава да раздробиш един комплексен проблем на по-малки части, които са по-управляеми и по-независими, с убеждението, че разрешаването на по-малките проблеми ще доведе до разрешаване на комплексния проблем. Във време на информационна лавина и динамична пазарна среда анализите на професионалисти в съответната област стават все по-ценни. Особено когато става дума за огромни инвестиции и свързаните с тях рискове. Разработването на анализи на публични компании и на аналитични доклади за сектори и пазари е част от работата на финансовия анализатор в инвестиционен посредник. Целта на тези документи е да послужат на инвеститорите, за да се ориентират в бизнеса и перспективите при потенциални операции с ценни книжа и в крайна сметка да могат да вземат информирано решение. Тези анализи може да съдържат и директна препоръка към инвеститора, направена от анализатора въз основа на изчисления и оценки.
Има разлики в ролята на анализатора в инвестиционен посредник и във фонд мениджър от гледна точка на това кой ползва резултатите от труда му. В брокерската компания той предоставя анализите си на инвеститори, като може дори да разработва доклади специално за определени клиенти. В управляващо дружество на взаимни фондове анализаторът насочва дейността си в услуга на решенията, които трябва да вземат мениджърите, грижещи се за портфолиото на фондовете. В този случай анализаторът подготвя секторни и пазарни доклади, както и подробна "дисекция" на компании, в които евентуално има интерес да се инвестира.

 

Повече за професията на финансовия анализатор в инвестиционен посредник разказва Цветослав Цачев - ръководител на "Анализи" в "Елана трейдинг". Той притежава сертификат от Комисията за финансов надзор за инвестиционен консултант. Присъединява се към екипа на "Елана трейдинг" през 2003 г. като анализатор. Преди това е работил като редактор по теми финанси и капиталови пазари във в. "Пари". Завършил е "Макроикономика" в Университета за национално и световно стопанство, София.

Моето образование
Завършил съм "Макроикономика" в УНСС. Това образование дава възможност за глобален поглед върху икономическата система и познания на микрониво. Но пък инструментариумът за работа при финансов анализ на компании изисква различни познания. Затова е необходимо специализирано обучение по финанси или да отделиш много време за подготовка, за да се запознаеш със спецификите на пазарите. Няма образователна специалност, която да се фокусира едновременно върху финансовите познания и глобалните икономически познания.

За някои длъжности и функции, свързани с финансовите пазари, е необходимо да имаш лиценз за практикуването им. Като инвестиционен консултант имам лиценз от Комисията за финансов надзор и имам право да предоставям инвестиционни консултации. За целта се преминава определен образователен курс и впоследствие се явяваш на изпит в Комисията за финансов надзор. Документът обаче не е достатъчен сам по себе си. Да, необходими са знания и опит, но инвестиционните консултации не са просто препоръка за покупка на дадени ценни книжа. Трябва да се познават целите на инвеститора. В това отношение е от полза и да се отдели време за запознаване с психологията на търговията.

Моят път дотук
След УНСС започнах работа като журналист във вестник "Пари", където работих почти три години. Обадих се, за да търся стаж, и няколко седмици по-късно вече влязох в медийното ежедневие. Занимавах се с икономика, борса и финансови пазари. Но още тогава исках да работя по-задълбочено с тези теми. Привличаше ме това да участвам в самия процес на движение на капиталите, а не само да го отразявам. Тогава българският фондов пазар беше започнал да се развива. Още не познавахме възможностите на един малък и току-що възникнал капиталов пазар. Трябваше за много кратко време да компенсираме изоставането с десетилетия от развитите борси. Затова, когато видях обява за финансов анализатор в "Елана трейдинг", кандидатствах. Започнах работа в отдел "Анализи" през 2003 г.

Моите задачи и отговорности
Постоянно задължение е да знаеш какво става на пазарите всеки ден, както и подготовката на подробни анализи на български компании, които дават необходимата информация на инвеститорите, за да вземат решения. Тези анализи включват от най-елементарните неща като представяне на фирмата до детайлна разбивка на бизнеса й и финансовото й състояние. Финансовият анализатор прави оценка на акцията на дружеството на базата на аргументирана прогноза. Това изисква не само познаване на дейността на компанията, но да има и визия за нейното развитие в по-широк контекст. Оценката на един актив е винаги към определен момент. Прогнозата може много бързо да се промени и е необходима гъвкавост спрямо динамиката на събитията. Моята задача е да идентифицирам такива събития и да определя дали това може да окаже влияние на оценката. Пазарът е динамичен и дори да няма причина да се променя, оценката за цената трябва да се адаптира към очакванията на инвеститорите. Тук опитът и интуицията помагат най-добре.

За мен най-важната отговорност към клиентите ни, които ползват анализите, е да им предоставям точен и безпристрастен поглед към даден финансов инструмент, компания или сектор. Част от работата ми е да помагам на клиентите с обяснения, информация и консултации при инвестиране. Във всеки разговор се стремя да опиша и двете страни на казуса, който решаваме. Независимо дали става въпрос за цената на петрола или за финансовото състояние на някой българска компания, моето мнение може да не се окаже правилното. И от това идва най-трудната част от задачата – да търсиш постоянно истината и да надграждаш грешките си с нови наблюдения и изводи.
Периодично подготвям също обучителни курсове за клиенти и участвам в образователни събития.

Умения и опит
Задължителното умение, което човек трябва да изработи с опита, е да се научи на търпение. То позволява на анализатора да изчаква изкристализирането на детайлите. Анализът не е само цялата картина. То е да видиш кои са противоречащите си детайли в нея и кои ще доведат до обрат.

Уменията за работа с много източници на информация трябва да са съчетани със способност да подбираш и филтрираш важното. Има прекалено много информация, която изисква време за обработка и представяне, за да бъдат очертани основните мотиви в един анализ. Най-важното умение е да определиш проблема и да успееш да го опишеш.

Не всеки път общоприетото се оказва валидно за даден казус. Опитът много помага, за да не се подвеждаш от масова информация. Любопитство към детайлите и към процеси, които на пръв поглед изглеждат встрани от важните – това е важно за добрия анализатор. Той трябва да има известна доза съмнение, която да го кара да търси истината. Аз се стремя да събирам и анализирам информацията, която е в противовес на масовото разбиране по даден проблем. Ако намеря нещо, което се игнорира от голяма част от пазарните играчи, това е възможност за търговия. Ако не успея или ми звучи прекалено фантастично, това потвърждава правилността на основната теза. Да се доказва общоприетото е като да се плува по течение – много е лесно, но не разбираш кога има водопад пред теб.

Техническите умения са свързани с офис приложенията и работа с информационни системи като "Блумбърг" и "Ройтерс".

Моите предизвикателства
Най-голямото предизвикателство е, че можеш да направиш грешка, която да струва пари. Трябва да приемеш факта, че не си прав, когато се случи, и че не можеш да предвидиш всички събития. Тежко е, когато виждаш, че анализът ти е точен, но се появява някакъв фактор, който променя нещата. Или още по-лошо - когато знаеш, че си прав в анализа, но времето работи срещу теб, защото не настъпва дългоочакваният обрат на пазара. За мен предизвикателството е не само да прогнозираш събитието, но и времето, когато то ще се случи. И в това отношение сентенцията на Кейнс, че пазарът може да бъде по-дълго време в неравновесие, отколкото ти си платежоспособен, е мото на професията.

Моето удовлетворение
Удовлетворението е само когато ти благодари клиентът, независимо дали става въпрос за съвместен успех в търговията или за това, че си му помогнал да избегне загуби. Работата е като всяка друга. След десет години, няколко кризи и възход на пазара имаш чувството, че си видял всичко. Тогава работата се превръща в ежедневие, в нещо, което трябва да бъде свършено без емоции.

Моите планове за развитие
В България няма компании с мащабите на глобалните инвестиционни банки, където може да има много специализирани анализатори. Тук няма кариерно израстване в посока нагоре. Финансовият анализатор трябва непрекъснато да обогатява културата си. Така че моите планове са свързани с по-задълбочено познаване на определени теми, отколкото с длъжности.

Моите източници на информация
Икономиката и пазарите не са изолирани от политиката. Мисля, че това е последното, което научих през изминалата 2014 г. около кризата в Украйна и ефектите от нея в глобален мащаб. Затова и разширих още повече източниците си за информация освен коментари за представянето на една компания или за тълкуване на икономическите новини. Чета сайтове, които са от независими икономисти като Майк Шедлок или Майкъл Петис. Техните блогове не са пълни с графики и зависимости, но дават интересен поглед към събития с отражение върху пазарите. На тяхна база мога да определя дали коментарите от някоя инвестиционна банка са рационални, или са част от маркетинг. Не мисля, че информационните сайтове и най-вече дописките с какво става на пазарите носят някаква полезност. Те само обобщават основните събития от деня, но няма дълбочина в тях. Това е моята препоръка - не гледайте обясненията в новините, а търсете глобалната картина, защото пазарната реакция е моментна и рано или късно всяко неравновесие се изчиства.
 
Търсени умения
- любопитство и желание непрекъснато "да си в час" със ставащо по света и у нас
- умение да анализираш и прогнозираш
- безпристрастност и професионализъм
- търпение

* Статията е част от специалното издание на "Кариери" - "Моята кариера 2015. Професии с бъдеще" 
 
За да получавате бюлетините на "Кариери" с новини и тенденции в областта на човешките ресурси, влезте в сайта  или се регистрирайте.

Станете част от онлайн общността на "Кариери". Включете се в нашите дискусии и анкети и през социалните мрежи: FacebookTwitterLinkedInGoogle+Pinterest. 

Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly