С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Професия: Риск мениджър

Повече за професията разказва Александър Бухчев, мениджър на екип "Кредитиране на международни и ключови клиенти и специализирани транзакции" в Уникредит Булбанк
Share Tweet Share
Снимка

 Фотограф: ВЕЛКО АНГЕЛОВ

Рискът е навсякъде около нас – при пресичането на улицата, при откровено изразяване на мнение или при наемането на нов служител във фирмата например.
Големите компании отдавна знаят как да ограничат въздействието на несигурността върху визията, мисията, стратегията и ресурсите на системата. С други думи – знаят как да управляват риска, как да го избягват и приемат, как да го споделят и ограничават.
Риск мениджърът в направление "Кредитен риск" във всяка банка има ключова роля за постигането на устойчиви резултати. Това е човекът, който, от една страна, подпомага бизнеса да взема правилни решения, а от друга, преценява дали рискът при отпускане на кредита е премерен и разумен за банката. Професията означава постоянно развитие и усъвършенстване, постоянно движение напред - резултат от променящата се икономическа среда и регулаторна рамка, от непрестанно развиващите се технологии и кредитни модели за оценка на риска.

Повече за професията на риск мениджъра, както и за собствения си кариерен път разказва Александър Бухчев, мениджър на екип "Кредитиране на международни и ключови клиенти и специализирани транзакции" в отдел "Анализ на кредити на корпоративни клиенти" към дирекция "Управление на риска" в Уникредит Булбанк

Моето образование
Завършил съм английската гимназия в Кърджали, "Международни икономически отношения" в УНСС и "Бизнес администрация" в НБУ. Имам зад гърба си и няколко летни училища, допълнителни квалификации, различни семинари и курсове в България и в чужбина, които по-скоро са ми помогнали в развиването на социални умения, които са също толкова важни, колкото и техническите знания. В университета четях всичко друго, само не и задължителната литература за курса. Мога да споделя една интересна случка от изпита ми по "Финанси". Подготовката ми за изпита беше, силно казано, посредствена и не успях да блесна със сериозни познания, но по-важното беше именно обратната връзка от доцента: "…не разбираш нищо от финанси и никой няма да те вземе на работа". Вероятно към този момент е бил прав. Естествено не се почувствах добре, в резултат на което реших, че трябва да направя нещо по въпроса, и започнах да чета литература, свързана с корпоративни финанси.
Опитвам се да се уча навсякъде и по всяко време. Източниците са различни – колеги, мениджъри, родители, спорт, житейски ситуации, книги, филми… Един от най-важните източници на знание обаче остават грешките, които съм допускал. Те са най-добрият учител, а наученото се помни дълго.
Тъй като коментираме темата за образованието, безспорно техническите умения са нещо, без което не може, и е задължително да бъдат развивани непрекъснато.

Моят път дотук
Не мога да кажа, че съм избрал целенасочено тази професия. Когато завърших университета, не знаех коя компания предлага добри възможности за кариерно развитие, дали е по-добре да работя в голяма или малка компания … Фокусирах се върху няколко мотивиращи фактора, които в крайна сметка сведох до: 1) характер на работа, 2) заплащане, 3) колеги. Смених няколко професии, преди да започна в "Уникредит", понякога допълвах мотивацията си, но всеки път правех компромис с някой от приоритетите. След близо 5 години от дипломирането в университета вече знаех какво не искам в работата си и това беше една добра основа.
Това, което правя в момента, е резултат от случайно стечение на обстоятелства, оползотворяване на възможности и поредица от максимално информирани избори. Не съм мечтал като студент да стана риск мениджър (тогава и не знаех какво е това), но пък много се надявах да имам готини колеги и мениджъри, да виждам смисъл в работата ми и резултатите от нея да бъдат значими за организацията. Е, тези неща се случиха най-накрая.

Моите задачи и отговорности
Основната ни задача е да управляваме активно кредитния риск на корпоративното портфолио на банката, да прилагаме консервативен и критичен подход при анализ на финансовото състояние на нашите кредитополучатели, да допълваме структурите на отпусканите кредити с цел позицията на банката да бъде максимално защитена.

Една от основните задачи на риск мениджъра е да предлага готови решения. Позицията трябва да е максимално добре аргументирана, фактите – проверени, за да се улесни максимално нивото на решение при финализиране на сделката. Понякога е необходимо да се реагира в много кратки срокове, за което е необходима дисциплина, бързина и концентрация.

Позицията на риск мениджър носи след себе си сериозни отговорности, които в началото ми тежаха, признавам си, поради простата причина, че ме изкарваха извън зоната на комфорт - нещо, с което не бях свикнал до този момент. Имаше два варианта – да се откажа и да си търся "по-защитена" работа или да се стегна и да опитам да отговоря на предизвикателството. Корпоративната ни култура е такава, че ако искаш да се развиваш, рядко можеш да наблюдаваш пасивно събитията, и в крайна сметка разбрах, че колкото по-бързо осъзнаеш какво се очаква от теб и колкото по-усърдно работиш, за да предоставиш необходимия продукт, толкова по-доволен се чувстваш от постигнатото.

Умения и опит
Бих разделил необходимите умения на две основни групи – технически и поведенчески. Техническите умения са задължителни за всеки, който иска да е добър професионалист. В нашата област това са задълбочените познания по корпоративни финанси и финансово моделиране. Другите умения са свързани с успешното общуване с останалите колеги, да станеш част от екипа, да проявяваш емпатия и съобразителност към хората, с които работиш, да бъдеш диалогичен и уравновесен, да можеш да приоритизираш задачите си, да си готов да носиш отговорност за своите решения… много са. Тези качества се развиват непрекъснато, тяхното успешно прилагане зависи от способността и желанието да се учиш и да прилагаш наученото.

Моите предизвикателства
Старая се всеки ден бъда по-добър професионалист. За мен това означава комбинация от две неща – да развивам силните си страни и да преодолявам недостатъците си.

Поставил съм си цел, която се стремя да изпълнявам всеки ден, свързана е с прилагане на принципа 80/20 на работното място – фокус върху тези 20% от действията и задачите, които водят до 80% от резултатите.
Едно от основните предизвикателства е свързано със запазване на баланса между работа и личен живот. Доста дълго време не можех да спра да пренасям негативните емоции и напрежението от работния ден върху близките ми хора. Не мога да кажа, че сега съм решил проблема изцяло, но работя активно в тази посока. Използвам различни методи – спорт, разходки, срещи с приятели, хубава музика или филми.

Моето удовлетворение
Чувствам се най-добре, когато колегите и мениджърите са доволни от добре свършената работа. Когато знаеш, че си съдействал за финализирането на сложна сделка или си изпълнил поставените за годината цели, просто си щастлив. Понякога удовлетворението идва и от по-дребни неща, малките ежедневни победи, но всяка стъпка в правилната посока е важна.

Промених се много, откакто работя в "Уникредит". От мениджърите, колегите и работата успях да придобия много положителни личностни качества, които не бях развивал преди това – търпение, диалогичност, решаване на проблеми… Пренесох голяма част от наученото в личния си живот и резултатът е много положителен.
Запознах се с много и различни хора, една голяма част от тях мога да нарека приятели, и това също ме прави щастлив. Работата ми дава възможност да комуникирам с колеги от други банки в групата на "Уникредит" и да споделяме опит. Научих се да уважавам различията, да ценя усилията на колегите, да се вслушвам в мненията на останалите. Удовлетворен съм от корпоративната култура и начина, по който банката инвестира в човешкия ресурс чрез много програми за кариерно развитие, менторинг, развитие на таланти и възможности за работа по международни проекти.

Моите планове за развитие
Обичам това, което правя, и смятам да продължа да постигам все по-добри резултати. Все още има доста процеси и различните видове дейности, характерни за кредитната институция, които не познавам в детайли и смятам да наблегна на хоризонталното развитие.

От миналата година участвам в няколко проекта на местно и международно ниво, които са свързани с допълнителни ангажименти извън ежедневната работа. Харесва ми да имам разнообразни задачи, които изискват различни умения, проектите са чудесен начин да комуникираш с нови хора и да организираш регулярните си дейности така, че да имаш достатъчно време за работа и по странични дейности.

Моите източници на информация
За ежедневните новини използвам основно информационните сайтове. Чета икономически списания, които излизат на български. Харесвам много The Economist.

По отношение на професионалните източници външните са стандартни – правноинформационната система АПИС, Централният кредитен регистър, сайтът на Българската фондова борса, търговски и имотен регистър. Една от основните дейности на всяка банка е наличието и обработката на голям обем икономическа информация за отделните икономически сектори. Уникредит Булбанк има един от най-добрите екипи за макроикономически анализи и регулярните доклади са много подходящ източник на информация. На местно и групово ниво "Уникредит" има достатъчно подробни анализи за отделните индустрии, които използваме активно в ежедневната работа.

Извън източниците на професионална информация колегите от "Човешки ресурси" поддържат достатъчно разнообразен набор от литература за кариерно и личностно развитие на хартиен и електронен носител.
 
Търсени умения
- Отлични познания в областта на финансовия анализ
- Отлично познаване на спецификите на бизнес средата и пазара в страната
- Отлични аналитични умения
- Много добри комуникативни и презентационни умения
- Много добри умения за работа с MS Office и системи за кредитен анализ
- Много добро ниво на владеене на английски език

* Статията е част от специалното издание на "Кариери" - "Моята кариера 2015. Професии с бъдеще"
За да получавате бюлетините на "Кариери" с новини и тенденции в областта на човешките ресурси, влезте в сайта  или се регистрирайте.

Станете част от онлайн общността на "Кариери". Включете се в нашите дискусии и анкети и през социалните мрежи: FacebookTwitterLinkedInGoogle+Pinterest.

Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly