С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Професия: Дизайнер на видеоигри

За професията разказва Георги Трайков, водещ гейм дизайнер в българската гейминг компания Fury Studio
Share Tweet Share
Снимка

"Лично за мен най-голямото предизвикателство е да си винаги на една стъпка пред потребителя и да се опитваш да предвидиш поведението му", казва Георги Трайков, гейм дизайнер във Fury Studio

[Личен архив] 

Видеоигрите не са просто хоби, начин за развлечение и бягство от ежедневието за милиони хора по света. Те могат да се превърнат и в сериозна професионална реализация въпреки все още голямото подценяване на тази област. Виртуалните забавления могат да развият у играча умения за стратегическо и аналитично мислене, планиране и работа в екип, състезателен хъс, познания по английски език и т.н. Играта е може би най-лесният и приятен начин за учене.

Хората с интереси в тази област могат да превърнат хобито си в кариера, като станат професионални геймъри или пък се специализират в създаването на игри. Именно втория път избира Георги Трайков, който дори го предпочита пред това да завърши висшето си образование по инженерен дизайн от Техническия университет в София. И след повече от 7 години професионален опит в индустрията продължава да не съжалява за решението си.

В момента той е един от водещите дизайнери на видеоигри в българската гейминг компания Fury Studio. Основават я заедно с Надежда Данабашева, още двама гейм дизайнери и двама програмисти, като всички са бивши служители на XS Software. Причината за раздялата с голямата компания за компютърни игри е идеята за създаването на настоящия им проект - играта Rage War, която може да получи финансиране само ако бъде реализирана от малка компания. Към днешна дата кросплатформената стратегия е успешно пуснат в експлоатация проект, като е достъпна безплатно за потребителите. Какви са предизвикателствата в работата на един гейм дизайнер и какво е необходимо, за да се реализираш в професията разказва пред "Кариери" Георги Трайков.

Моята професия
Винаги ми е било изключително трудно да обясня с няколко думи в какво точно се състои моята работа. Повечето хора смятат, че компютърните игри се правят от програмисти и художници, а в действителност това е изключително сложен производствен процес на виртуален продукт, който включва широк набор от професии.

Специално гейм дизайнерите са хората, които са отговорни за измислянето на света, сюжета и правилата, на които е базиран даденият проект. В зависимост от различните проекти това включва измисляне на виртуална икономика, персонажи и тяхното поведение, специални предмети, техните характеристики и начина, по който ще се използват в дадената игра, проектиране на комплекси от сгради и съпътстващия ги терен, както и алтернативни пътища, по които играчът би могъл да достигне крайната си цел, и др.

В зависимост от различните фирми и спецификата на техните проекти съществуват гейм дизайнери генералисти като мен самия или профилирани длъжности. От генералистите се очаква да могат да покрият всички дейности, необходими за проектирането на даден проект. Профилираните длъжности се съсредоточават върху определен компонент от играта. Примери за подобни длъжности са икономически дизайнери, дизайнери на мисии, дизайнери на нива (по-горния ми пример с комплекса от сгради), сценаристи и др.

Моето образование
За съжаление в България липсва специалност, която де е конкретно насочена към гейм дизайн. Някои университети започнаха да включват курсове, свързани с разработка на игри, но като част от техните IT специалности и то в последните 2-3 години. Ако някой иска да учи специално за гейм дизайн, трябва да се ориентира към чужбина, като една от най-силните школи е в Амстердам, Холандия.

Лично аз още в гимназията реших, че искам да се развивам в сферата на забавленията. Тъй като сравнително късно започнах подготовката си по рисуване и ми беше ясно, че нямам шанс в Националната академия, реших да запиша инженерен дизайн в Техническия университет - София, тъй като предлага уникална комбинация от технически и художествени знания. След 4-годишно следване трябваше да взема избор дали да кандидатствам за работа, която предлагаше много примамливи условия, или да се явя на последната си сесия от изпити. Съответно 7 години по-късно все още не съм завършил, което се оказва, че е нещо нормално за бранша.

Моят път дотук
Ще започна с малко разяснение защо в началото на кариерата ми трябваше да избера между работа и образованието. В нашата сфера много малко компании се интересуват от образованието на кандидата. В много по-голяма степен се набляга на уменията. Поради една или друга причина често компаниите дават шанс на хора без никакъв опит, като се стремят да ги подберат според техните умения. За целта дори понякога без да разглеждат CV-тата на кандидатите, изпращат задачи за изпълнение в даден срок. Съответно кандидатите, които са се справили най-добре с поставените задачи, се викат на интервю.

Същото се случи и с мен. Два дни преди първия ми изпит във финалната сесия разбрах за фирма, която търси дизайнери на нива за много голям проект, който нямаше аналог в България към дадения момент. Реших да опитам и подадох CV (може да се досетите колко кратко) и мотивационно писмо и още на следващия ден получих отговор с прикачена задача. След известно обмисляне на плюсове и минуси взех решение да съсредоточа усилията си над задачата за сметка на изпитната сесия. Седем години и няколко месеца по-късно вече съм сменил 3 фирми и съм работил по няколко различни проекта, всеки от които е имал своите предизвикателства и е подпомогнал развитието ми.

Моите задачи и отговорности
Към момента работя в малка, сравнително скоро сформирана компания - Fury Studio, в която сме се фокусирали над създаването на мобилни игри. Текущият ни проект - Rage War, е стратегическа игра, която може да се играе както на компютър, така и на мобилни устройства. Тъй като проектът е доста голям, за гейм дизайна отговаряме екип от трима човека, като си разпределяме различните компоненти (механики), които имаме желание да пуснем в играта. Когато някой поеме нова механика, от него се изисква да измисли основната концепция или набор от правила, на които ще се базира.

Ако е нужно, трябва да се измислят математически формули, които ще са необходими за обслужването на правилата. След което се описва как ще изглеждат различните екрани в играта, които ще вижда крайният потребител, и се разработват примерни скици, които се подават за финализиране към дизайнера ни на потребителски интерфейс. Това са само основната част от задачите, които имаме. Отделно от това трябва да тестваме играта, да координираме работата на сървърните програмисти и тези, които програмират визуалната част. Работим с художниците, за да определим визията на играта. В общи линии работата никога не свършва.

Нужните умения и опит
Абсолютният минимум, който се изисква за един гейм дизайнер, е игрите да са му страст. Без значение дали са бордови, компютърни, мобилни, конзолни - колкото повече игри е играл, толкова по-добре. Специфичните умения, които са препоръчителни, са аналитично и логическо мислене, опит с платформа за изработка на игри. Базови познания по изобразително изкуство, дизайн на интерфейс, бази данни и основи на програмирането биха били от огромна полза при комуникацията с различните екипи.

Моите предизвикателства
Предизвикателствата в професията на дизайнера са много. Трябва да се спазват срокове, да се предвидят редица ситуации при използването на дадена механика. Правилата трябва да са добре балансирани, за да не е твърде сложно или твърде лесно. Редовно се налага да боравим с данни и да ги интерпретираме, за да можем да подобряваме различни части от играта. Но лично за мен най-голямото предизвикателство е да си винаги на една стъпка пред потребителя и да се опитваш да предвидиш поведението му и дали са налице недостатъци в правилата, които позволяват да бъдат експлоатирани.

Моето удовлетворение
На първо място - успехът на проекта и всяка добра дума, която чувам от играчи. Привлича ме динамичната работа в малък екип, която въпреки че често е изтощителна, дава възможност човек да се запознае в детайли с всеки аспект от процеса по създаване на една игра. Според мен това е изключително важно за развитието на даден човек и препоръчвам на всеки, който с години е бил в голяма корпоративно структурирана фирма, в която нямаш много свобода за изява, да опита работата в по-малък екип. Разбира се, всичко зависи от индивидуалния характер на човека.

Заплатата
Трудно е да се отговори еднозначно на този въпрос. Трябва да се вземат предвид фактори като локация, големина на компанията, конкретния проект и конкретната позиция. Ако трябва да се опитам да обобщя, имайки предвид докладите на Националния статистически институт за първото тримесечие на 2016 г., стартовата заплата за начинаещ в сферата (с опит по-малко от 2 години) се движи около средната заплата на национално ниво. С повишаване на квалификацията и опита може да се повиши двойно. Някои от по-големите компании предлагат и допълнителни пакети, включващи здравно осигуряване, разноски за транспорт и при боледуване, спортни карти и други социални придобивки.

Моите източници на информация
Основните източници на информация за мен са електрони книги и статии. Опитвам се да следя и международни конференции или поне тези, които се предават на живо или се качват записи, и да присъствам на такива, организирани в България. За съжаление в последните години подобни платформи се използват повече за реклама, отколкото за споделяне на опит и информация.

Хубави онлайн издания, в които може да се получава актуална информация, са gamasutra.com, kotaku.com. Добър сайт за данни и статистики за мобилни приложения е appannie.com - изключително полезен за следене на трендове, най-добре представящи се игри по категории и подобен вид данни.

Моите планове за развитие
В краткосрочен план желанието ми е да допринеса максимално за успеха на текущия проект, по който работя. До края на годината ни предстои излизане на няколко европейски пазари и, ако всичко е наред, планираме няколко големи механики, които да направят играта още по-интересна. В дългосрочен план се надявам Fury да продължи да расте и да имаме възможност да стартираме нови интересни проекти.
Търсени умения
- интерес към игрите
- добри комуникативни умения и работа в екип
- да може да изразява добре визията си, за да може да я предава на програмисти, дизайнери, художници и др.
- логическо и аналитично мислене
- креативност
- познаване на поне една платформа за правене на игри (game engine)


Share Tweet Share

Реклама

Реклама

© 2003-2019 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2019 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly