С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Професия: Специалист "Дялови инвестиции"

За професията разказва Диана Найденова, финансист "Дялови инвестиции" във фонда за рискови инвестиции Empower Capital, която след като завършва магистратура в чужбина, избира да се върне и да започне кариерата си в България
Share Tweet Share
Снимка

"Моят личен съвет към всеки млад професионалист е да бяга от стереотипа, че неговата професия е самостоятелна. Всички науки са навързани, следователно и всички професии", убедена е Диана Найденова.

 Фотограф: Цветелина Белутова

Представете си за момент, че сте собственик на предприятие. Искате да увеличите пазарния му дял, продуктовото портфолио, качеството на предоставяните услуги. Какво може да направите?

Привличате инвеститори - хора, които имат не само финансови средства, но и богат опит с разнообразни бизнеси, за да минете на следващото ниво. В замяна инвеститорите придобиват акции или опции за акции във вашата компания. Целта е по този начин предприятието да увеличи стойността си за няколко години, като в края на целия този процес всички страни да реализират печалби от него.

В общи линии това е същността на работата с рискови дялови инвестиции – една доста перспективна и все още немного застъпена професия в България. Поканихме да разкаже за нея Диана Найденова, финансист "Дялови инвестиции" във фонда за рискови инвестиции Empower Capital и съмишленик на предстоящия кариерен форум за българи с образование и опит в чужбина "Кариера в България. Защо не?".

Тя има бакалавърска степен от Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". След това заминава за Англия, където записва магистратура по финанси и дялови инвестиции в London School of Economics and Political Science (LSE). От самото начало обаче е наясно, че след като завърши, ще се върне в България. И така и прави, но не без известна доза късмет и много постоянство. Запознайте се с нейната история.

Кариерният форум "Кариера в България. Защо не?", на който "Кариери" е медиен партньор, ще се проведе на 9 септември 2016 г., в "Интер експо център". По време на събитието "Кариери" ще предоставя 15-минутни индивидуални консултации на участниците за това как да подобрят LinkedIn профила си, за да привлекат вниманието на желаните работодатели. Консултациите са безплатни, но поради ограничените свободни места е необходимо да се запази час предварително на щанда на "Кариери" в деня на форума.

Моята професия
Занимавам се с рискови дялови инвестиции. Накратко това представлява финансиране на компании под формата на капиталови инструменти, като в замяна на инвестицията инвеститорът придобива акции или опции за акции в съответната компания. Идеята е с подкрепата на инвеститорите компанията в рамките на 5-8 години да увеличи стойността си, като в края на инвестиционния период всички страни да реализират печалби от това. Инвестицията идва във финансово изражение, но по-важна е нефинансовата подкрепа.

За да може една компания да увеличи пазарния си дял, продуктовото портфолио, качеството на услугите си, се изисква много повече от финансова инвестиция. Необходимо е разработване на стратегия, изменения в организационната структура, нови контролинг процеси, подобрение на управленска отчетност. Инвеститорите са хора, които имат този опит с разнообразни бизнеси и го предават на компанията и мениджмънта.


Считам, че тази професия е много перспективна. Икономическата обстановка към момента налага ниска възвращаемост на стандартните финансови инструменти. Лихвите по депозитите са ниски, доходността от търговия на фондовите борси също. Това води до ръст на капиталите за рискови дялови инвестиции.

Тази индустрия в България и в региона към момента е в начален етап на развитие. Това е изключителна възможност за първите участници в този сектор. Професията е изключително многообразна, работи се с компании в различни сектори, с различни бизнес модели и планове за развитие.
Още по темата: Да не следваш тълпата

Моето образование
Бакалавърска степен завърших в Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". След това продължих с магистратура по финанси и дялови инвестиции (Finance and Private equity) в London School of Economics and Political Science (LSE). Наскоро взех и второ ниво на професионалната акредитация Chartered Financial Analyst (CFA). Говоря английски и немски.

Още в LSE разбрах, че за тази професия не съществуват учебници. Дори преподавателите се затрудняваха да дадат източник на достоверна информация. В магистратурата работехме с казуси – конкретна сделка с конкретна компания и пазар. След като се запознаехме с цялата налична информация, учехме чрез дискусии в клас. След цялото това учене постъпих на работа и осъзнах, че всичко се учи с практиката на място. Специализацията по финанси е задължителна, но определено не достатъчна, за да кажеш, че си добър в тази професия.

Моят път дотук
Пътят ми дотук доказва две неща: 1) човек трябва да има късмет; и 2) късметът идва при тези, които го търсят. Още при записването на магистратура за дялови инвестиции бях наясно, че искам да се върна в България, а тази професия тук според доста хора по това време не съществуваше. Въпреки това кандидатствах, приеха ме и заминах. В края на магистратурата трябваше да избирам тема за дисертацията си. Спрях се на "Рискови дялови инвестиции в България".

Академичният ми съветник ме погледна и ме попита как ще развивам теза за нещо, което още не съществува, няма информация и данни. Отговорих, че ще намеря информация и той одобри темата.
Открих представители на Европейската банка за развитие, които ме свързаха с Европейския инвестиционен фонд, който ме свърза с току-що създадените фондове, които от своя страна ме представиха на техни стартъпи - 28 интервюта и една доста интересна дипломна работа.

Когато се върнах в България, вече имах контакти с много и различни участници в сферата на рисковите капитали. Тук дойде и късметът. Empower Capital е основан на 15 юли 2014 г. Аз постъпих от 15 септември. Имах възможност да участвам при разработването на инвестиционните практики на фонда, методите за оценка и анализ на компаниите. Бях на първия финансов анализ, първото подписване на сделка, първите предизвикателства.
Още по темата: Да си предприемач означава да можеш да поемеш отговорност за действията си

Имах и много голям късмет с колегите ми. Ние сме малък екип, но много сплотен, всеки от нас е гръб на всички други. По-опитните колеги винаги са споделяли знанията си с нас, винаги ни поощряват да поемаме нови предизвикателства и са до нас, за да ги преодоляваме. Това е начинът да се гради и надгражда, особено в сфера като нашата, за която всички ние пишем история, индустрия която на практика сега се развива.

Снимка

Работата в областта на дяловите инвестиции е изключително многообразна, работи се с компании в различни сектори, както и с различни бизнес модели и планове за развитие, разказва Диана Найденова.

[Shutterstock] Моите задачи и отговорности
Аз съм финансист, но се занимавам с финанси не повече от 50% от времето. След като започнах работа, ми отне време да осъзная, че финансите сами по себе си не носят информация, това са просто данни. За да направиш нещо смислено с тях, е необходимо да разбереш индустрията, бизнеса, идеята зад стратегията за растеж и съответно рисковете. Чак след това можеш да ги отразиш чрез финанси.

В тази връзка ежедневната работа е разнообразна, работим с компании в различни индустрии и етапи на развитие, с които говорим за специфични за компанията условия при всяка сделка. Задължително при всяка сделка се създава финансов модел, анализи на чувствителността на компанията към различни фактори, оценка, очаквана възвращаемост, пазарни анализи, екип зад проекта, рискове. Финансовият и корпоративният анализ вървят паралелно и са специфични за всеки казус.

Нужните умения и опит
Бих разделила този въпрос на две - лесна и трудна част. Лесната част е тази, която е работа върху академичния профил, тя се учи. Това включва работа с всякакви финансови инструменти, моделиране, методи за оценка на предприятия и др. Трудната част е тази, която е работа върху личния и социалния профил - аналитичност, човечност, ангажираност, любознателност.
Още по темата: Да запиша ли магистратура?

Моите предизвикателства
Професията сама по себе си е предизвикателство. За да си успешен, е необходимо да учиш бързо, да реагираш в кратък срок, да свързваш малки и на пръв поглед незначителни елементи в по-голяма картина. Рискът, който се поема, е голям и съответно отговорността, която върви с него.

По-горе споменах разнообразието на работата като много силна положителна страна на професията. Също така обаче това разнообразие е и голямо предизвикателство. Работим с компании в много различни индустрии – днес се срещаме с някой в хранителната индустрия, утре - с машинопроизводител, в други ден - с онлайн търговец. За да оцениш плановете на конкретната компания, трябва да имаш представа за пазара, основни конкуренти, рискове пред бизнеса и да разбереш как работи бизнес моделът.

Отнема много време и усилия, докато се почувствам запозната с един бизнес в
даден сектор. Когато на следващия ден дойде нов, започвам целия процес отначало. С времето идват качествени натрупвания, които ти позволят много по-бързо да оценяваш бизнеса и пазара, това го виждам с по-опитните ми колеги.

Моето удовлетворение
Удовлетворение ми носят много неща в работата. На първо място, когато видиш как световни практики могат да се приложат в България. Тук включвам различни методи за разработване на стратегия, управление на процеси, ценообразуване, корпоративна структура и много други.

В нашата страна е много разпространено мисленето "Това тук не работи". Моят скромен опит показва, че не е точно така. Първо, ако никога не се опита, няма как да проработи. Второ, ако се опита, без да се настрои за конкретната среда и бизнес, шансовете да не проработи са толкова високи, че по-добре да не се опитва. Да се стигне до нещо работещо, изисква много четене, опит, работа на място с компанията и силна мотивация. Когато това решение даде резултат, тогава чувството на удовлетворение е уникално.

Заплатата
На този въпрос ще отговоря с въпрос. Как се измерва заплащане на един стартиращ в професията човек? Вярвам, че съществува материално и нематериално изражение. В началото нематериалното надминава материалното. С трупането на стаж материалното взима превес. Ако в началото на професията човек търси второто, шансовете са, че никога няма да натрупа толкова нематериален актив, за да заслужи високо материално възнаграждение. Е, в нашата професия ежедневно се трупа нематериален актив.
Още по темата: Как да увеличим броя на жените лидери в 7 стъпки

Моите източници на информация
Като фонд следим всички доклади и новини от специализирани медии като Pitchbook, Palico, PE Wire, Unqoute и др. Но не това е интересно. Всеки може да следи сделките, въпросът е как да се следят иновациите. Иновацията не е единствено в технологичния сектор. Живеем във време, когато всяка една индустрия е под напрежение за промяна. Иновациите биват в организацията на бизнеса, в процесите, в продукта, в маркетинга.

Лично аз смятам, че отговорът не се крие в статии от Bloomberg за най-високо оценени компании при последни рундове финансиране. За да бъдеш в час, се изисква много четене на разнообразна и не винаги нова литература. Тук включвам психология, философия, история. Книгите, които бих препоръчала в тази връзка, са "Психология на тълпите"
на Густав Льобон; "Singularity is near" на Рей Курцвейл и "Sapiens: Brief History of Humankind" на Ювал Ноа Харари.

Моят личен съвет към всеки млад професионалист е да бяга от стереотипа, че неговата професия е самостоятелна. Всички науки са навързани, следователно и всички професии. Иновациите се раждат там, където връзките се късат или се променят.

Моите планове за развитие
Бих искала да развием заедно индустрията за дялови инвестиции в България. Това ще включва още много усилия, време и работа. Искам да докажем, че българските компании могат да достигнат всички световни стандарти откъм управление, организация, и структура. Съответно успешни истории от сектора ще привлекат чуждестранни капитали, които ще ускорят процеса. Както казах, това включва много работа с компаниите, опити от страна на инвеститорите да спомогнат за въвеждането на доказани управленски практики, софтуерна обезпеченост, отчетност, контролинг, управление на персонала и др.

В личен план също така съм заинтересована от социално предприемачество. Председател съм на младежката неправителствена организация "Обединени идеи за България" - инкубатор за развитие на социални иновации сред младежи и организатор на най-мащабния форум за социално предприемачество в България. Социалното предприемачество също тепърва се развива в България, но има много голям потенциал за създаване на устойчиви бизнес модели, които да решават обществени проблеми, да могат да се разрастват органично, да доведат до истинска социална промяна.

Вярвам, че ще успеем да стигнем до нивото, в което всеки заинтересован младеж ще има на разположение ресурсите, за да бъде социален предприемач -
финансови под формата на стартиращ капитал и нефинансови под формата на обучения, информация, успешни примери. Тазгодишният форум "Идеите - това сме ние" 5 ще се проведе от 3 до 6 септември. Очакваме много интересни проекти.
Търсени умения
- дялови инвестиции и работа с различни капиталови инструменти
- финансово моделиране
- бизнес анализ
- комуникационни умения
- управление на времето
- любознателност


Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2019 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2019 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly