С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Професия: Програмист на бази от данни

За професията разказва Ник Шопов, консултант и ръководител на екип в "Адастра България", който след като работи известно време в чужбина, решава да се завърне и да продължи кариерата си в България
Share Tweet Share
Снимка

"Има 3 стълба за успех в професията - учебни навици, надеждност и ефективна комуникация", убеден е Ник Шопов.

[Личен архив / Ник Шопов] 

Живеем в свят от данни – датчици за околна среда, умни мобилни устройства, гривни за жизнените ни функции, социални мрежи и търсачки... Дотук нищо ново.

Замисляли ли сте обаче къде отиват тези данни, кой ги събира и обработва, какви инструменти използва за тази цел и какви умения е нужно да притежава, за да бъде успешен? Ако не сте, може би е време да го направите, защото според мнозина кариерни експерти и специализирани публикации програмирането на бази данни е една от най-перспективните професии в момента.

Поканихме да разкаже по-подробно за нея Ник Шопов – консултант и ръководител на екип в софтуерната компания "Адастра България", както и съмишленик на предстоящия кариерен форум за българи с образование и опит в чужбина "Кариера в България. Защо не?". Той е завършил 2 магистратури – по софтуерно инженерство и индустриален мениджмънт, както и 2 специализации в Германия и САЩ в областта на софтуерния маркетинг и предприемачеството. А кариерният му път до момента се развива в три раазлични, но взаимодопълващи се етапа - на програмист, на предприемач и на консултант в сферата на базите от данни.

Преди няколко години работата му го отвежда в чужбина - Финландия, Германия, Испания. В този период пътува до 40 страни, трупа професионален и житейски опит, но покрай това и доста стрес и известна доза неудовлетворение. В крайна сметка избира да се върне в България, където намира добри условия, стабилност и възможност за кариерно израстване.
Но да дадем думата на самия Ник.

Кариерният форум "Кариера в България. Защо не?", на който "Кариери" е медиен партньор, ще се проведе на 9 септември 2016 г., в "Интер експо център". По време на събитието "Кариери" ще предоставя 15-минутни индивидуални консултации на участниците за това как да подобрят LinkedIn профила си, за да привлекат вниманието на желаните работодатели. Консултациите са безплатни, но поради ограничените свободни места е необходимо да се запази час предварително на щанда на "Кариери" в деня на форума.

Моята професия
Работя като консултант и ръководител на екип в софтуерната компания "Адастра България", със специализация в сферата на програмирането върху бази от данни. Професията обединява всички процеси по съхранението, интеграцията, анализа и отчетността на големи масиви от данни (т.нар. Big Data).

Обичам да казвам, че съм щастлив да работя на пресечната точка между програмирането, статистиката и бизнеса. През 2015 г. кариерната платформа Glassdoor определя науката за данните като най-перспективната професия на годината, както по ръст на търсенето и заплащането, така и по постигнат баланс между работата и личния живот.
Още по темата: Професия: Специалист "Дялови инвестиции"

Моето образование
Имам 2 завършени магистратури в България – по софтуерно инженерство и индустриален мениджмънт, както и 2 специализации в Германия и САЩ в областта на софтуерния маркетинг и предприемачеството. Оттогава насам съм завършил около 30 допълнителни специализирани курса в моята сфера.

Трудно ми е да определя доколко дипломите са изиграли някаква ключова роля за кариерното ми израстване, но със сигурност мога да заявя, че контактите, които имах възможност да направя и запазя през годините, и до ден днешен играят важна роля за мен и работата ми.

Моят път дотук
Бих разделил пътя си дотук в 3 основни периода – този на програмист, този на предприемач и този на консултант в сферата на базите от данни.

Докато учех и работех като програмист на софтуерни приложения, си дадох сметка, че чистото програмиране е доста самотна работа. Лично аз изпитвам нужда да виждам голямата картина, а често не я получавах и това ме демотивира.

Така започна и вторият период от кариерата ми, когато последователно стартирах или работих за 5-6 различни стартиращи бизнеси. Работих във Финландия, Германия, Испания. Пътувах до 40 различни страни, трупах професионален и житейски опит, но покрай това и доста стрес и неудовлетворение от финансовата (не)възвръщаемост на вложеното време и енергия. Търсех нещо, в което да мога да съвместявам наученото, както от периода ми на програмист, така и от тръпката от оптимизиране на бизнес процесите и продажбите.

Върнах се в България и се намерихме с "Адастра" - фирма с традиции в информационния мениджмънт и офиси в Европа и Северна Америка. Предложиха ми добри условия, стабилност и възможност за кариерно израстване в сферата на управлението на бази от данни. Вече сме заедно близо 4 години, като горе-долу половината от това време прекарах в канадския ни офис в Торонто.
Още по темата: Новите тенденции на пазара на труда

Моите задачи и отговорности
При сегашната ми позиция съвместявам отговорности в качеството ми на ръководител екип, програмист и консултант в досега ми директно с клиенти.

Нека дам пример за проект. Клиент използва 3 различни бази от данни в различни свои отдели - база за човешки ресурси, база за клиентски транзакции и база за складови наличности например. Освен това началството си прави свои собствени разчети в различни Excel документи, а маркетинговият отдел следи и таргетира клиенти в социалните мрежи. Задачата на екипа ми е да намали разходите за поддръжка и лицензи на всички бази, да събира всички данни и да ги прехвърли в една единствена база, да осигури и защити достъпа до нея, да направи статистически анализ за съмнителни транзакции, да намери клиенти с висока вероятност да подновят договорите си и, разбира се, да представи обобщените готови отчети до ръководството на фирмата.

В качеството си на консултант ролята на мен и екипа ми е да изслушаме клиента и предложим техническо решение според бюджета, техническите изисквания и очакваните резултати. Важно е да мога да преведа бизнес заданието в техническо такова, а в качеството ми на програмист работя заедно с колегите си за техническата имплементация. Що се отнася до мениджърската роля имам свое собствено схващане, което гласи, че мениджърът има 3 основни задачи, без значение в какъв екип и сфера е – (1) да премахне всички бариери пред хората си, така че да могат да работят ефективно, (2) да защити и ограничи въздействието на външни фактори върху екипа си и чрез това да спомогне за спокойната среда на работа и (3) да подкрепя и развива хората си, така че те да могат да работят мотивирано. Това изповядвам и в работата си.

Нужните умения и опит
През годините съм бил в позиция както да наемам, така и да се разделям с колеги. Лично аз вярвам, че има 3 стълба за успех в професията и те са едни и същи за всяка една кариерна област: (1) учебни навици, (2) надеждност и (3) ефективна комуникация. С динамиката на бизнеса в днешно време е много трудно, а често и невъзможно, да намериш човек, който знае всичко необходимо. Дори пък да намериш този "еднорог" със следващия му проект и задача най-вероятно отново ще трябва да учи нещо ново.

Затова и в нашата фирма залагаме изключително много на вътрешни обучения, профилирани за конкретни актуални технологии. Де факто имаме необходимата инфраструктура и ноу хау да обучим както човек от нулата, така и да спомогнем за израстването на кадри с години професионален опит зад гърба си. Това, което по-трудно се възпитава, а търся в хората, с които работя, е надеждността и ефективната комуникация – двете необходими съставки за изграждането на силен екип.
Още по темата: Професия: DevOps инженер

Моите предизвикателства
Основното предизвикателство в професията е късият жизнен цикъл на технологиите. Без значение колко години опит имаш зад гърба си, технологиите се развиват толкова бързо, че човек не може да си позволи да спре да учи. На година ми се налага да карам по 5-6 курса, дори и в неработното си време, за да бъда в течение с най-новите технологии и тяхното практическо приложение. Често пъти нещо научено за един клиент е неприложимо за друг, т.е. отново трябва да търся ново решение и/или технологии за новия проблем. Това е трудното в IT сферата и всеки влизащ на пазара на труда трябва да е наясно, че започва най-дългия семестър в живота си.

Снимка

Основното предизвикателство в професията е късият жизнен цикъл на технологиите - без значение колко години опит имаш зад гърба си, технологиите се развиват толкова бързо, че човек не може да си позволи да спре да учи, казва Ник Шопов.

[Shutterstock] Моето удовлетворение
Моето удовлетворение се крие в това да намирам отговорите както на тривиалните въпроси от типа на "как нещо да бъде реализирано", така и на далеч по-интересни професионални и житейски такива. Човекът с данните има достъп до тези отговори. Живеем в свят от данни – датчици за околна среда, умни мобилни устройства, гривни за жизнените ни функции, социални мрежи и търсачки, списъкът не свършва... Изключително е вълнуващо да виждаш голямата картина, да задаваш големи въпроси и намираш големите отговори.

С времето и опита си дадох сметката, че късметът не съществува – той е просто резултат от системи и данни, които до момента или сме игнорирали съзнателно, за да не излезем от комфортната си зона, или несъзнателно, защото са били твърде сложни за нашия човешки разум.
Още по темата: 5-те най-търсени умения за IT специалисти

Заплатата
За заплащането не може да се говори еднозначно, тъй като варира според географско положение, конкретна позиция, умения, опит, дори и от способностите за преговаряне. Наблюденията ми са, че заплатите са подчинени на пазарния принцип на търсене и предлагане, като в момента търсенето е далеч по-високо от предлагането.

Моите източници на информация
И за това съм си намерил "хак" – чета над 600 професионални блога на ден като с помощта на приложение превъртам новите статии, анализирам най-важното за деня и чета сентенциите. По този начин си набавям необходимото за деня в професионален аспект.

Вечер преди лягане чета основно биографична литература, търсейки жадно някой нов житейски урок. Последно приключих автобиографията на тенисиста Андре Агаси и плувкинята на дълги разстояния Диана Нияд. Спортистите са прекрасен пример за дисциплина, трудолюбие и емоционална издръжливост – качествата, които разделят победителя от победените както на спортното игрище, така и в живота и работата.
Още по темата: Неочакваното обаждане

Моите планове за развитие
С подкрепата на ръководството на "Адастра" стартирахме вътрешен проект за работа с отворени данни (т.нар. Open Data) – това са масиви от данни с огромно значение за публичния сектор и с потенциално много отговори за околната среда, икономиката, здравеопазването, генетиката, въобще бита и живота ни. За моя мисия считам възможността да бъда заобиколен от можещи и търсещи хора, с които да работим заедно върху истински сериозните проблеми на нашето време.
Търсени умения
- базови технически умения – Unix, SQL + специализация според направлението бикновено работодателят предлага специализирани обучения по избраното направление)
- специализация по DBA (Database Admin) – SQL Server / DB2 / Netezza / Oracle / Teradata или др.
- специализация по ETL (Extract Transform Load) – Informatica / AbInitio / SSIS / Datastage или др.
- специализация по DQ (Data Quality) – IDQ / Ataccama или др.
- специализация по BI (Business Intelligence) – Business Objects / Microstrategy / SSAS,SSRS / Tableau или др.
- специализация по Data Science – Java / Scala, R, Python или др.
- специализация по Big Data – CDH / HDP / MapR или др.
- меки умения – ефективна комуникация, презентационни умения, работа в екип, английски език


Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly